Lake district HF holidays

Wandelen door het Northern Lake district De mooiste meren te midden van Engeland's hoogste toppen

Een sfeervollere overnachtingsplek had ik mij niet kunnen wensen: Country House Derwent Bank. Te bedenken dat ik maar liefst een week lang van mijn premium eenpersoonskamer met zicht op water, een Engelse tuin en met wolken omhulde bergtoppen mag genieten, vervult me met een onmiskenbaar geluksgevoel. Over het door fazanten bevolkte gazon daal ik af naar de oever van Derwentwater, naar verluidt een van de mooiste meren in het Lake District National Park. Een handjevol zeilboten dobbert op het kalme water. Vanaf de houten aanlegsteiger peil ik de diepte. Ik kijk achterom, naar het historische landhuis. Zo’n landhuis dat HF Holidays bij al hun wandelreizen als uitvalsbasis biedt. Altijd smack midden in de natuur.

Drie 'walks'

Vlak voor het avondeten verzamelen de gasten – behalve onze Nederlandse groep ook Britse, Amerikaanse en Australische wandelaars – zich in de gezellige bar voor de uitleg over de drie wandelingen die voor de volgende dag op het programma staan. ‘Leaders’ Vicky, Tim en Allan komen om beurten aan het woord. Vandaag vertelt Allan over de Easy Walk die hij zal begeleiden: rustige wandelingen van hoogstens 13 kilometer met weinig hoogteverschillen. Het is Tim die de Medium Walk voor zijn rekening neemt; inspannende hikes van maximaal 18 kilometer, waarbij veel geklommen en gedaald zal worden (tot ongeveer 700 hoogtemeters). De Hard Walks kenmerken zich door inspannende klauterpartijen, waarbij Engeland’s hoogste toppen worden bedwongen.

Ik besluit voor de Medium Walk te gaan. Precies mijn favoriete zwaarte, zo blijkt, dus ik zal hier de rest van de week niet meer van afwijken. Voor een eerste wandeldag ook beslist geen eitje; tijdens de wandeling over de heuvels boven Newlands Valley worden wij bestookt door plotse stortbuien en windstoten met stormkracht. Vooral bij de klim naar de eenzame top van de Outerside (568 meter) word ik simpelweg omver geblazen. Alsnog is het volop genieten; dit onstuimige weer past uitstekend bij de ruige boomloze, met heide en varens bedekte bergen, de zogenaamde fells. Over een bergkam gaat het vervolgens naar de top van de Barrow. Iets lager gelegen maar met een geweldig uitzicht op Derwentwater en het dorp Braithwaite met de witte huisjes.

Lijstjes invullen

Op mijn nachtkastje ligt een stapel lijstjes. Voor elke dag één lijstje, waarop ik verschillende gerechten mag aanvinken. Want ja, bij HF Holidays zijn alle maaltijden inbegrepen. Ik kan kiezen uit een scala aan 3-gangen menu’s. Ga ik voor vlees of vis, of toch liever voor een salade? Als toetje een fruitschaaltje of vul ik liever mijn calorieën weer aan met een bolletje ijs of een crème brûlée? De ochtend begint met een stevig Engels ontbijt, maar ik kan uiteraard ook kiezen voor iets lichters. De lijst items waarmee ik mijn lunchpakket kan samenstellen is al helemaal schier onuitputtelijk; van een gekookt ei tot rijkgevulde sandwiches of notenrepen. En hoe heerlijk is het om aan het einde van een wandeldag aan te kunnen schuiven aan een van die grote tafels in de gezellige eetruimte, terwijl de meest meeslepende wandelverhalen de ronde doen.

De straffe wind is gaan liggen en de volgende dagen is het perfect wandelweer. Lekker fris, veel zon en slechts af en toe een druppeltje regen. Sommige wandelingen starten bij ons landhuis, andere na een kort ritje met de bus. De natuurpaden doorkruisen steevast een groen, door gletsjers gevormd berglandschap. Stap voor stap klimmen we naar stenige pieken. In de bosrijke valleien diep beneden ons spotten we ini mini dorpjes omgeven door schapenweides. Op en neer gaat het vervolgens, hoog bovenlangs de langgerekte meren van het nationale park. En ondanks dat de hoogtes wel meevallen, komen we toch zo nu en dan in de wolken te lopen. Zoals tijdens de pittige klim naar de top van de Carl Side (746 meter), telkens met dat weidse uitzicht op Bassenthwaite Lake – het enige echte ‘lake’, de overige meren worden waters, meres of tarns genoemd.

Oude steencirkel

Elke wandelweek van HF Holidays kent één rustdag. En dat komt goed uit, want ik wil beslist nog de circa 5000 jaar oude steencirkel van Castlerigg bezoeken. Veel minder beroemd dan Stonehenge, maar qua ligging te midden van ruige bergtoppen onovertrefbaar. Over het wandel- en fietspad waar vroeger het treinspoor lag loop ik terug via Keswick, een dorp aan het Derwentwater vol gezellige pubs, restaurants, (veelal outdoor-) winkels, een goed gevulde boekhandel en zelfs een potloodmuseum.

De allermooiste wandeling wordt tot het laatst bewaard, tenminste, zo lijkt het: van de imposante Aira Force waterval naar de haast loodrechte hellingen boven Ullswater. We volgen smalle rotspaden, waar in een niet zo ver verleden de mijnwerkers nog volop gebruik van maakten. Ze worden aangemerkt als hoogtevreesgevoelig, maar dat valt gelukkig alleszins mee. De paden blijken breed genoeg om tredzeker door te kunnen stappen. Laat in de middag bereiken we de top van Sheffield Pike (675 meter) met zijn torenhoge steenmannetje én fantastisch uitzicht op het meer. Tijdens de gestage afdaling die volgt begint zich vol overtuiging een wens te vormen in mijn hoofd: naar dit gebied keer ik graag nog eens terug!

Tekst en beeld: Monique van Gaal

Aanbevolen HF-reizen

Een greep uit ons aanbod

Groot-Brittannië - Isle of Wight, 8 dagen
freshwater-bay.jpg 8,5
Wandelen
Groepsreis
Groot-Brittannië - Isle of Wight The Beauty of Britain

lichte groepswandelvakantie vanuit HF Freshwater Bay House

Zwaarte
Comfort
8 dagen Eerste datum met gegarandeerd vertrek: 29 jun 2024
vanaf € 1.479
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Gegarandeerd vertrek
Groot-Brittannië - Engeland – Malhamdale, 8 dagen
deepdale.jpg 8,6
Wandelen
Groepsreis
Groot-Brittannië - Engeland – Malhamdale Walking the Yorkshire Dales

groepswandelvakantie vanuit HF Newfield Hall House

Zwaarte
Comfort
8 dagen Eerste datum met gegarandeerd vertrek: 05 jul 2024
vanaf € 1.489
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Gegarandeerd vertrek
Groot-Brittannië - Engeland – North York Moors, 8 dagen
North_york_moors.jpg 8,8
Wandelen
Groepsreis
Groot-Brittannië - Engeland – North York Moors Walking the Wuthering Heights

Wandelvakantie vanuit HF Larpool Hall House

Zwaarte
Comfort
8 dagen Eerste datum met gegarandeerd vertrek: 31 mei 2024
vanaf € 1.419
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Gegarandeerd vertrek
Groot-Brittannië - Schotland - Western Highlands, 8 dagen
loch-even-vanaf-de-accommodatie.jpg 8,8
Wandelen
Groepsreis
Groot-Brittannië - Schotland - Western Highlands De bergen en lochs van Glen Coe

Wandelvakantie vanuit HF Alltshellach House

Zwaarte
Comfort
8 dagen Eerste datum met gegarandeerd vertrek: 08 jun 2024
vanaf € 1.439
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Gegarandeerd vertrek
Groot-Brittannië - Wales - Southern Snowdonia, 8 dagen
xx 8,6
Wandelen
Groepsreis
Groot-Brittannië - Wales - Southern Snowdonia Wales’ Best Kept Secret

Wandelvakantie vanuit HF Dolserau Hall

Zwaarte
Comfort
8 dagen Eerste datum met gegarandeerd vertrek: 07 jun 2024
vanaf € 1.479
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Gegarandeerd vertrek
Groot-Brittannië - Northern Lake District, 8 dagen
xxx 8,3
Wandelen
Groepsreis
Groot-Brittannië - Northern Lake District Queen of the Lakes

wandelvakantie vanuit HF Derwent Bank

Zwaarte
Comfort
8 dagen Eerste datum met gegarandeerd vertrek: 31 mei 2024
vanaf € 1.484
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Gegarandeerd vertrek