Suriname - Vogel- en natuurreis, 17 dagen vogelwaarnemingen omlijst door koloniale cultuur en authentieke hartelijkheid

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

vogel- en natuurreis vanuit hotel, appartementen, bungalows en lodges

Suriname is voor de ontspannen vogelaar en natuurliefhebber een ideale bestemming. Het land is relatief klein en daarmee makkelijk te bereizen, de mensen spreken er gewoon Nederlands en de vogels zijn overal opvallend aanwezig. Verder maakt Suriname deel uit van het zogenaamde Guianan Shield (een zeer oud geologische formatie die zich uitstrekt van oost Venezuela tot noordoost Brazilie), waarin de vogelwereld relatief afwijkt van alles wat je verder in midden- en zuid-Amerika kunt vinden. Neem daarbij de grote diversiteit in habitats, van kustvlaktes, tot bergbossen, tot uitgestrekte jungle, tot moerassen en relatief droge savannes, en het zal duidelijk zijn dat er veel te genieten valt. Dat alles overgoten met veel zon, warmte en vrolijkheid van de lokale bevolking.

Uniek aan deze reis

 • Aandacht voor koloniale en inheemse cultuur
 • Alle habitats van Suriname
 • Bijna alle maaltijden inbegrepen
 • Hans de Waard SNP-reisleider
 • Veel unieke soorten
 • Vogelboek "Field Guide to the Birds of Suriname" inclusief
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Suriname - Vogel- en natuurreis

 

Dag 1

In de loop van de dag vindt de directe heenvlucht plaats naar Paramaribo. Gezien de ligging van de luchthaven Zanderij ten zuiden van Paramaribo, rijden we in een klein uurtje naar het Bergendal Eco- & Cultural River Resort dat richting het Brokopondo stuwmeer ligt. het binnenland. Middenin de natuur nemen we onze intrek in comfortabele huisjes in de vogelrijke tuin aan de Suriname rivier. Voor wie nog wat energie heeft na de lange reisdag, maken we een korte wandeling door de tuin, waarin we hopen op prachtige soorten als Channel-billed Toucan, Red-rumped Cacique en Purple Honeycreeper.

Overnachting in

Aan de Suriname-rivier

Dag 2

Na een rustig ontbijt vertrekken we met de bus over de vernieuwde weg omhoog naar Brownsberg, een op 400 meter hoogte gelegen prachtig tropisch regenwoud. Onderweg zien we de bedreigingen van de natuur door de (vaak illegale) goudwinning, maar in het gebied waar we zullen verblijven is de natuur nog vrijwel ongeschonden. Tijdens de lunch kunnen we waarschijnlijk al genieten van de unieke Grey-winged Trumpeters, die op de restjes van de maaltijden afkomen. In de middag gaan we rustig door het gebied wandelen op één van de vele trails die het gebied rijk is. We zoeken naar spectaculaire soorten als Guianan Toucanet en Green Aracari, die op de fruitbomen rondom het kamp afkomen en in het bos hebben we kans op de schuwe en zeldzame Black Curassow. Omdat het in het bos zelf niet makkelijk vogels kijken is, kiezen we voor de wat bredere paden, de open omgeving van het kamp en open plekken waar de bloemen aantrekkelijk zijn voor kolibries als Fork-tailed Woodnymph, Grey-breasted Sabrewing en Long-Tailed Hermit. Na de wandeling zoeken we onze eenvoudige kamers op en komen we bij elkaar voor een door junglegeluiden begeleide maaltijd.

Overnachting in

Brownsberg

Dag 3

Vandaag hebben we gehele dag om Brownsberg te verkennen en daarmee een aardige kans om een aantal van de zeven soorten voorkomende apen in onze kijker te krijgen. Alleen daarom is het al een feestje om hier te mogen zijn, maar natuurlijk gaan we ook voor de vogels, waarbij vooral de zogenaamde mixed-species flocks spectaculair kunnen zijn. Voorbeelden van wat we onder begeleiding van onze lokale gids tegen kunnen komen zijn Golden-collared Woodpecker, Pygmy Antwren, Mouse-coloured Antshrike, Red-necked Woodpecker en de schitterende Golden-headed Manakin. Misschien dat we in de late middag een experiment kunnen wagen met het zogenaamde "Surinaamse vogelen", waarbij je niet in beschutte kleuren en zo stil mogelijk de vogels niet probeert weg te jagen, maar juist met onbevangen vrolijkheid de vogels naar je toe lokt. Wat we ook doen, het zal een dag echte jungle-ervaring worden, waarbij in de avond de sterke verhalen bij een Parbo biertje gedeeld kunnen worden.

Overnachting in

Brownsberg

Dag 4

De ochtend brengen we nog door rondom de accommodatie, waarbij we ook een heuvel met uitkijkpunt opzoeken, waar vandaan we op ons gemak met de telescoop kunnen zoeken naar de fraai gekleurde vogeltjes van de boomkruinen (de canopy). Schoonheden als Flame-crested Tanager, Red-legged Honeycreeper en Bay-headed Tanager zijn hier vrij talrijk. Ook de zeer luidruchtige Red-throated Caracara, de op vleermuizen jagend Bat Falcon en de kleurrijke King Vulture komen vaak voorbij vliegen. Na een laatste lunch op hoogte, dalen we weer in een kleine twee uur af naar Bergendal, waar het een beetje thuis komen is en de luxe extra aangenaam zal zijn. Hier gebruiken we het einde van de dag om over een korte trail naar het op een open plek aan de rivier gelegen Adventure Centre te lopen, waar als de hitte geweken is mooie soorten als Pied Lapwing, Barred Antshrike en Variegated Flycatcher actief zijn. Voor het diner zal de overdadige douche heerlijk zijn om het opgespaarde zweet en stof van ons af te spoelen.

Overnachting in

aan de Suriname-rivier

Dag 5

Vandaag staan we heel vroeg op om een bijzondere dagtocht te ondernemen naar het savanne-gebied dat dichtbij onze lodge gelegen is. We nemen ontbijt en lunch mee, zodat we de gehele dag in dit unieke habitat kunnen verblijven. We bezoeken eerst het gebied achter het vliegveld, waar mooie soorten als Burrowing Owl, Spangled Cotinga en Rufous-crowned Elaenia vertoeven. Ook hopen we vandaag onze eerste ara’s te zien, met name de Red-bellied en de Northern Red-Shouldered Macaw. We maken verder een stop voor de lunch in het dorpje Berlijn, waar in de buurt de mogelijkheid is op Black-headed Parrot, Yellow-throated Flycatcher en Paradise Jacamar. Als laatste stop duiken we het bos in bij de vroegere plantage Phaedra, waar we proberen om zeldzaamheden als Saffron-crested Tyrant-Manakin (alleen de naam al) en Bronzy Jacamar in de kijker te krijgen. Maar net als op de andere dagen laten we ons lekker leiden door wat er voorbij komt en gaan we niet obsessief achter een illustere soort aanjagen. In de middag keren we terug naar Paramaribo voor de nacht in ons comfortabele hotel. Voor het diner (niet inbegrepen) kunnen we ons naar de Javaanse wijk laten brengen, waar we de keuze hebben uit één van de vele gezellige uitstekende restaurantjes die in het donker volstromen met de lokale bevolking.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 6

Op tijd vertrekken we met onze privé-bus naar de plantage Peperpot waar we de ochtend besteden aan de bijzondere vogels van dit gebied. Specialiteiten zijn de endemische Arrowhead Piculet en de alleen in de kustgebieden van de Guiana’s voorkomende Blood-coloured Woodpecker. Maar ook maken we kans op fraaie vogels als Silvered Antbird, Slender-billed Kite en Green-tailed Jacamar en vaak stuiten we op een groep intelligente Doodshoofdaapjes, die speels door het struikgewas stuiteren. Na de lunch genieten we van een vrije tijd voor sightseeing in Paramaribo.

 

Overnachting in

Paramariibo

Dag 7

Na het ontbijt pakken we onze spullen weer op en vertrekken we naar het kleine vliegveld Zorg en Hoop voor de enerverende vlucht naar het in het zuiden van Suriname gelegen Palumeu. Onderweg zullen we ons verbazen over de onafgebroken hoeveelheid tropisch regenwoud, die als maagdelijke broccoli onder ons vliegtuigje doorschuift. We zoeken onze kamers op in de fraai gelegen eco-lodge en maken kennis met de inheemse indianen die in het nabij gelegen dorpje wonen. Hier diep in het binnenland ervaren we de zwoele warmte en zinderende levendigheid van het echte laaglandwoud. Omdat in het donkere bos zelf vogels kijken bepaald niet makkelijk is, concentreren we ons op deze eerste middag op de zogenaamde kostgrondjes bij het dorp, waar de indianen open plekken gecreëerd hebben om hun gewassen te verbouwen. Hier zijn de vogels goed zichtbaar en, voorzichtig om de oogst niet te beschadigen, gaan we op zoek naar schoonheden als Red-fan Parrot, Green-backed Trogon en Golden-spangled Piculet. In de avond dineren we in de lodge en we gaan op zoek naar de in het donker op insecten jagende Black Nightjars, waarvan we de roep de hele nacht kunnen blijven horen.

Overnachting in

Palumeu

Dag 8

Deze dag staat geheel in het teken van het woud en om een goed overzicht te hebben beklimmen we al vroeg de steile granieten top van de Poti Hill om de toppen van het woud zonder belemmering te kunnen bekijken. Hier hebben we kans op zeldzaamheden als Crimson Fruitcrow, Pompadour Cotinga en Guianan Red Cotinga. Maar ook is het bij het juiste weer een prachtige plek voor bijzondere papagaaien als Caica, Blue-cheeked en Black-headed Parrot. Als de zon te fel gaat schijnen, duiken we het woud in om te zoeken naar de fabuleuze mixed-species flocks. Omdat de trails te smal zijn voor een grotere groep, splitsen we ons in kleinere groepjes, waarbij we de scherpe ogen en vanzelfsprekende kennis van de lokale indianen gebruiken om zoveel mogelijk te leren en te zien. We hebben geen idee wat we tegenkomen, maar mogelijkheden zijn Chestnut Woodpecker, White-flanked Antwren, Cinerous Antshrike en nog vele tientallen soorten meer. Als de tijd gunstig is gaan we ook nog op zoek naar de bizarre Capuchinbirds, die indruk maken op de vrouwtjes met hun merkwaardige geluid dat het meest weg heeft van een kettingzaag op afstand. Op het eind van de middag komen we terug bij de lodge voor een drankje en de vogels op de landingsbaan, waarbij Collared Sandplover en de illustere Upland Sandpiper hoog op het verlanglijstje staan. Misschien dat we het geluk hebben dat een paartje Scarlet of Blue-and-Yellow Macaw de rivier oversteekt.

Overnachting in

Palumeu

Dag 9

Nog een dag volledig gewijd aan de rijkdom van het primaire regenwoud. Bij het krieken van de dag gaan we de rivier op om vanaf de boot te genieten van het luidruchtig wakker wordende bos en de aangename temperatuur. We zullen verder de dag afwisselen met wandelingen in het woud, bezoeken met de telescoop aan de kostgrondjes en vaartochten over de prachtige rivier, om zoveel mogelijk verschillende mini-habitats te kunnen ervaren. Met wat geluk komen we terecht in een deken van legermieren, die niets ontziend de bodem van alle leven plunderen en zeer aantrekkelijk zijn voor schoonheden als de White-plumed en Rufous-throated Antbirds, die profiteren van de paniek onder de voor hen smakelijke insecten. Maar we hebben ook oog voor de typische Zuid-Amerikaanse specialiteiten als toekans, jacamars, trogons, papagaaien, manakins, tangaras en puffbirds. En natuurlijk zullen ook vandaag de mixed species flocks onze wegen kruisen met weer verschillende soorten antbirds, woodcreepers, ovenbirds en flycatchers. Zowel tijdens de wandelingen in het bos als rondom het dorpje maken we kennis met de indianen en hun gebruiken en we raken onder de indruk van hun lichtvoetigheid, wijsheid en praktische vaardigheden. Vanavond zal onze vogellijst waarschijnlijk de 250 soorten overstegen zijn en misschien wel tegen de 300 soorten lopen.

Overnachting in

Palumeu

Dag 10

In de ochtend hebben we nog tijd om te vogelen en concentreren we ons op de soorten die we nog gemist hebben. Zomaar wat soorten zijn Pink-throated Becard, Little Chachalaca, Zigzag Heron, Guianan Puffbird, Painted Parakeet, Blackish Antbird, Green Honeycreeper, Long-billed Gnatwren en Tufted Coquette. We staan een laatste keer stil bij de tijdloze schoonheid van de ongerepte omgeving, die in miljoenen jaren nauwelijks veranderd is. Na afscheid genomen te hebben van de vogels, de rivier en het dampende woud, genieten we nog van een laatste lunch in de lodge en nemen we het vliegtuigje terug naar Paramaribo, waar ons vertrouwde hotel op ons wacht voor de laatste nacht. De middag is ter vrije besteding en het is een mooie gelegenheid om een rondwandeling te maken en de prachtige koloniale gebouwen van de binnenstad te bekijken, die de relatie met Nederland opvallend onderstrepen. Voor wie echt niet zonder vogels kan, is een taxi naar Peperpot snel geregeld.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 11

Na het ontbijt gaan we met de bus op pad voor de langste rit van de reis. In ruim vijf uur netto reistijd verplaatsen we ons door het laagland met fraaie rijstvelden en palmen naar het in het westen van Suriname gelegen Nickerie. We nemen er de tijd voor, lunchen onderweg en houden onze ogen open voor de soorten die typerend zijn voor het open landschap onderweg, zoals Savanna Hawk, Maguari Stork en Long-winged Harrier. Vanaf de steiger bij Nickerie nemen we in de loop van de middag de boot om te vertrekken naar het watervogelparadijs dat Bigi Pan heet. Onderweg zullen we al heel veel vogels kunnen zien, waaronder normaal gesproken ook de schitterende lokale specialiteit Scarlet Ibis. Onze accommodatie ligt midden in het water in het gebied en is daarmee een unieke locatie. Op het einde van de dag varen we met de boten naar de overzijde van de plas waar de onafzienbare rijen van duizenden reigers, ibissen en flamingo’s die naar hun slaapplaatsen trekken werkelijk adembenemend zijn. Bij de ondergaande zon sluiten vele honderden Snail Kites het spektakel af in de geheimzinnige processie van hun dagelijkse migratie.

Overnachting in

Bigi Pan

Dag 12

Vandaag staat de gehele dag in het teken van het bezoek aan de kreken, mangroves, moerassen en meren van Bigi Pan. Afhankelijk van het getijde bezoeken we de zee in de ochtend of middag, waar op de bij eb onafzienbare moddervlakte de vele soorten strandlopertjes hun voedsel verzamelen en vele soorten sterns in het water ertussen op visjes jagen. Misschien dat we ook wat minder algemene soorten als Short-billed Dowitcher, Roseate Spoonbill en Royal Tern aan onze lijst kunnen toevoegen. Op de meren kijken we vanaf de boot uit naar Cocoi Heron, Carib Grackle en het sterk op elkaar gelijkende (maar niet verwante) schitterende spechtenduo Lineated en Crimson-crested Woodpecker. Visarenden zijn er overal en met wat geluk lukt het ons om de zeldzame White Woodpecker voor onze camera’s te krijgen. Bigi Pan is niet de plek om heel veel nieuwe soorten te scoren, maar de hoeveelheden en toegankelijkheid van de vogels maakt dit meer dan goed. Als het donker geworden is, nemen we weer de boot, maar nu om op zoek te gaan naar slangen en kaaimannen, waarbij onze lokale bootsjongens de laatste voor ons kunnen vangen (wat we uiteraard beleefd afslaan).

Overnachting in

Bigi Pan

Dag 13

In de ochtend maken we nog een laatste boottocht, concentreren ons op de zaken die we mogelijk nog gemist hebben en we zwaaien een laatste keer naar de grote groepen American Flamingos en Scarlet Ibissen. Na de vroege lunch nemen we afscheid en genieten nog één keer van de vogelrijkdom die ons nog lang zal heugen. We reizen verder naar de prachtige locatie Frederiksdorp, waar we de omgeving van deze oude koffieplantage aan de Commewijne rivier gaan verkennen. Mogelijkheden hier zijn om de Green-rumped Parrotlet, Great Potoo en Spotted Tody-flycatcher te gaan zien. Op het einde van de dag pikken we het juiste getijde-moment om de rivier op een diervriendelijke manier te gaan zoeken naar de bijzondere rivierdolfijnen. Het verhaal gaat dat hoe vrolijker en luidruchtiger de boot is, hoe meer de dolfijnen geneigd zijn hun kunsten te vertonen. Na terugkomst genieten we op de oude plantage van de nog overal zichtbare geschiedenis en van het diner in de fraai verbouwde historische gebouwen, waar we ook de nacht zullen doorbrengen.

Overnachting in

Frederiksdorp

Dag 14

Na het ontbijt varen we met de boot over de Commewijne rivier richting Bakkie, waar ons een afwisselend dagje te wachten staat. We brengen een kort bezoekje aan het museum, waar de lokale gids ons alles vertelt over de boeiende en ook wel schrijnende geschiedenis van deze oude plantage en de rol van de slavernij hierin. Ook wandelen we rustig rond in de fraai gerestaureerde nederzetting, waar alles groen en weelderig is en het lijkt alsof "hoe duur is de suiker" pas een paar jaar geleden speelde. Vogels genoeg en mooie soorten zijn Black-crested Antshrike, Spot-breasted Woodpecker en Wing-barred Seedeater. Tenslotte maken we een vaartocht over de beroemde Warappa Kreek richting de kust. Deze oude kreek is door de eigenaar van de lodge bijna eigenhandig opnieuw uitgegraven en het is een prachtig voorbeeld van wat stug doorzetten voor resultaten kan opleveren. Aan de ruige kust wemelt het op de zandplaten van de overwinterende en doortrekkende steltlopertjes uit Noord-Amerika. Semipalmated Plover, Willet, Least Sandpiper en diverse andere soorten zijn er talrijk en makkelijk te zien. Onderweg in de kreek kunnen we genieten van de vele soorten reigers, ibissen en ijsvogels en de normaal moeilijk te spotten Rufous Crab-Hawk is hier een normale verschijning. Het mangrovebos met karakteristieke luchtwortels is geheimzinnig en zowel betoverend mooi als een broedplaats van muggen. Tegen het einde van de dag keren de papagaaien luidruchtig terug naar hun slaapplaatsen en wij naar onze vertrouwde locatie in Frederiksdorp, waar een sfeervol diner op de veranda op ons wacht.

Overnachting in

Frederiksdorp

Dag 15

Na het ontbijt maken we een boottocht door de zwampen (moerassen) achter de plantage, waar we in kleine bootjes tussen de waterlelies op zoek gaan naar soorten als Yellow-chinned Spinetail, Ringed Kingfisher en Yellow-hooded Blackbird. Onderweg houden we onze ogen gericht op de bomen langs het water, waar we met wat geluk een Great Horned-Owl of een meterslange boomslang op hun rustplaats kunnen ontdekken. Teruggekomen wacht ons een laatste lunch in Frederiksdorp, waarna we de Commewijne rivier weer oversteken, om met de bus naar Paramaribo te rijden voor de laatste nacht in Paramaribo. Voor het diner (niet inbegrepen) kunnen we ons naar de Javaanse wijk laten brengen, waar we de keuze hebben uit één van de vele gezellige uitstekende restaurantjes die in het donker volstromen met de lokale bevolking.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 16-17

Na het ontbijt bezoeken we de Cultuurtuin, waar tussen de joggende stadsmensen nog genoeg ruimte is voor veel fraaie vogels. De meeste zullen we al gezien hebben, maar met een beetje geluk kunnen we de zeer fraaie Crimson-hooded Manakin aan onze lijst toevoegen en verder zal niemand het erg vinden om schoonheden als Black-throated Mango, Yellow Oriole of Violaceous Euphonia nogmaals in het vizier te krijgen. Na deze passende relaxte afsluiting van het vogelen, hebben we nog de gelegenheid om ons op te knappen en de prachtige houten basiliek van Paramaribo te bezoeken (alleen in de ochtend geopend en ook voor vogelaars een must). Hierna sluiten we de reis af met een waardige lunch (niet inbegrepen) in het historische Fort Zeelandia, waar tussen de dikke muren en de beladen geschiedenis het waarschijnlijk beste restaurant van Paramaribo zit. Daarna is het echt afgelopen en rijden we naar het vliegveld voor de directe nachtvlucht naar Amsterdam, waar we in de ochtend van de volgende dag aankomen.

NB Programma

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis heb je bijna overal tweepersoonskamer waarbij je de sanitaire voorzieningen privé hebt. In Brownsberg verblijven we in een groepsaccommodatie (met twee- en driepersoonskamers) met gedeeld sanitair.

Indien je een eenpersoonskamer boekt, dan zijn deze in aantal beperkt aanwezig op alle overnachtingsplaatsen, behalve in Brownsberg (dag 2 en 3). In Brownsberg deel je de accommodatie altijd met een of meerdere personen. In de meerprijs voor de reissom voor een eenpersoosnkamer is hiermee rekening gehouden.

In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig. De netspanning in Suriname is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen op basis van ontbijt (15x)
 • Lunch (14x) en diner (12x)
 • Alle transfers (boot & bus) en excursies volgens programma
 • Binnenlandse vlucht Paramaribo-Palumeu v.v.
 • Entrees alle onderdelen van het programma
 • Vogelboek "Field Guide to the Birds of Suriname"
 • Bird checklist
 • Lokale vogelgids (Brownsberg)
 • SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Overige maaltijden (1x lunch en 3x diner)
 • Drankjes 
 • Toeristenkaart (€ 30,-)
 • Verzekeringen
 • Eventuele inentingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs en fooien)

Over de activiteiten

Met deze vogelreis overnacht je op veel verschillende plaatsen (Paramaribo en veel verschillende natuurreservaten), zijn er lange reisdagen (zie het dag tot dag programma met geschatte reistijden tussen de bestemmingen), je reist van hoog naar laag waarbij we veel klimaatzones aandoen (behalve sneeuw). We staan natuurlijk vaak vroeg op. Maar dat is ook lekker omdat het dan nog niet te warm is. De temperatuur is in maart aangenaam (kleine droge tijd). Temperatuur 25 tot 30+ graden. Omdat het zo vochtig is (luchtvochtigheid zeker 80%) met regelmatig een windje, voelt het wat minder warm aan dan in Nederland. Maar het blijft warm. Het wandelen in Palumeu is door het regenwoud, het kan hier glibberig zijn en je wandelt een rotsbergje op. Deze reis is voor iedereen met een goede conditie goed te doen. Belangrijker is wellicht dat je flexibel bent ingesteld en vooral geniet van wat nu eens heerlijk anders is dan thuis.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Paramaribo.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Paramaribo.

Vluchtschema
KL 713 Amsterdam - Paramaribo vertrek 11.20 aankomst 16.35 uur

KL 714 Paramaribo - Amsterdam vertrek 17:50 aankomst 07.40* uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.
*) aankomst de volgende dag

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

Suriname heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 27 graden Celsius en ’s nachts koelt het amper af. De volgende periodes zijn te onderscheiden: 

 • begin december tot eind januari: kleine regentijd
 • januari tot eind april: kleine droge tijd
 • eind april tot half augustus: grote regentijd
 • half augustus tot begin december: grote droge tijd

De reis met vertrek in maart is gepland in de kleine droge tijd. De term droge tijd betekent niet dat er geen neerslag valt, er valt minder neerslag en dus ook in de droge tijd kan het regenen. De regenbuien zijn meestal kort maar hevig en vinden vaak plaats in de namiddag. Door de hoge temperaturen is een bui wel zo verfrissend.

Tijdens deze reis heb je weinig extra kosten omdat de maaltijden en excursies grotendeels zijn inbegrepen in de reissom. Aan ca. € 200 heb je in de regel voldoende. In Paramaribo en Nickerie kan je goed pinnen. Omdat je in het binnenland geen geld kan verkrijgen, dien je voor je persoonlijke uitgaven (drankjes, fooien en evt. souvenirs) geld mee te nemen. Het prijsniveau ligt iets lager dan bij ons.

Je doorkruist het gebied met een comfortabele bus voorzien van airco. De ramen kunnen eventueel waardoor het mogelijk is op een snelle manier foto's te maken. De bagage wordt op de korte ritten achterin de bus geplaatst. We raden aan om zachte reistassen mee te nemen. Op de lange (en enige) rit naar Nickerie wordt de bagage apart vervoerd.

Deze reis vereist geen speciale conditie en hebben wij dus met het niveau 1 gekwalificeerd. Wel raden wij je natuurlijk aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het plezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Maak de reis met goed ingelopen wandelschoenen. Dit is wel zo prettig tijdens de vele vogelobservaties en de korte wandelingen.

 • Dagrugzak (min. 35l)
 • Zachte reistas
 • Waterdichte wandelschoenen met goed profiel
 • Sandalen/Teva's
 • Shirts met korte én lange mouwen
 • Lange (luchtige) broek
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Foto- en videocamera
 • Verrekijker en/of een telescoop
 • Anti-insectenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencrème met UV-filter

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door Hans de Waard. Hans kijkt uit naar het weerzien met Suriname. De magie van het tropische regenwoud, de uitgestrektheid van de kustvlakten, de verrassende stukken savanne, de boeiende geschiedenissen van de (voormalige) plantages, de klamme vochtigheid van de dampende kustmoerassen, de muren van groen langs de rivieren met het geluid van de brulapen, de duizenden geuren van de tropen, de oorverdovende insecten in de tropennacht, de wind om je hoofd in de snel varende korjalen, de opgewekte spontaniteit van de Surinamers maar bovenal natuurlijk de overal aanwezige vogels. Zóóó veel vogels in alle soorten, maten en kleuren. Een niet te versmaden tafeltje dekje. Hans is van jongs af aan een vogel-en natuurliefhebber in hart en nieren. Thuis in zo ongeveer alle landschappen van sub-arctische, via boreale wildernissen, mediterrane gebieden, woestijnen, tot en met de tropen. Zijn verre (vogel)reizen brachten hem naar vele uithoeken. Graag fotografeert hij de vogels en natuur die hij tegenkomt. Hij begeleidt al weer tien jaar vogelreizen naar Spanje, Portugal, Engeland, Schotland, Bulgarije, Italië, Roemenië, Marokko en India. Hij is een rustige reisleider die zijn passie graag met anderen deelt en de deelnemers een onvergetelijke reis wil bezorgen. Verder is Hans tevens een ervaren SNP-reisleider die behalve zijn grote kennis van vogels met je deelt, de ‘sleutelfiguur’ is tijdens je reis. Hij zal er alles aan doen om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Tijdens deze reis zal de SNP-reisleider op meerdere plaatsen worden geassisteerd door lokale vogelgidsen met specifieke vogelkennis in bepaalde gebieden.

Voor een verblijf in Suriname hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Suriname (zie nuttige adressen).

Naar Suriname via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Suriname via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Toeristenkaart

Voor een verblijf in Suriname van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig, maar wel een toeristenkaart. De Toeristenkaart is voor eenmalig gebruik (het geeft slechts  1x toegang tot Suriname). Bij aankomst krijgt u een verblijfstempel voor 30 dagen, dat u kunt verlengen voor de resterende dagen bij de Surinaamse Vreemdelingendienst. Deze toeristenkaart is in Nederland verkrijgbaar bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam en bij een aparte balie op Schiphol op vertoon van uw geldige paspoort en vliegtickets (e-ticket) voor uw terug- of doorreis. De kosten bedragen € 40,- (2017). Zie voor de meest recente informatie www.consulaatsuriname.nl

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Suriname (zie nuttige adressen).

Minderjarigen t/m 17 jaar
Voor minderjarigen t/m 17 jaar zijn aanvullende documenten nodig voor het aanvragen van een visum en een toeristenkaart. Minderjarige reist met ouder/voogd: bewijs van ouder-/voogdijschap. Minderjarige reist zonder ouder/voogd: officiële toestemmingsverklaring ouder/voogd.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Zika Virus
In Suriname is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Suriname zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Suriname binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Suriname zelf komt ook Gelekoorts voor (mn. buiten de grote steden).

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Suriname komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de binnenlanden, gebieden langs de oostgrens en in de goudwinningsgebieden. Alleen Paramaribo en de kuststrook zijn vooralsnog nagenoeg vrij van Malaria.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Sinds 2015 is er sprake van een zikavirusuitbraak in diverse landen in Zuid- en Midden-Amerika. Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt overgebracht door een bepaalde steekmug en de gebruikelijke antimuggenmaatregelen moeten in acht worden genomen. Het zikavirus lijkt vooral een groter risico mee te brengen voor zwangere vrouwen op afwijkingen van het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De veiligheid in Suriname is redelijk tot goed. Als toerist voelt u zich over het algemeen veilig. ’s Avonds alleen over straat lopen in Paramaribo is minder veilig.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

SR_American_Flamingo_WEB.jpg

Suriname - Vogel- en natuurreis

vogelwaarnemingen omlijst door koloniale cultuur en authentieke hartelijkheid

vogel- en natuurreis vanuit hotel, appartementen, bungalows en lodges

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen