Peru - Zuid-Peru, 13 dagen Avontuur van Colca tot Cusco

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, gastgezin en guesthouses

Ervaar de weidsheid van de Andes vanaf de Patapampa op 4910 meter hoogte. Vulkanen als Sabancaya, Ampato, Misti, Chachani, Pichu Picchu, Ubinas en de gedoofde Chucura laten zich bewonderen. In de Andes in zuid Peru heeft de rivier Colca de op een na diepste canyon van Peru uitgesleten. In de omgeving van deze peilloze diepte van de Colca canyon liggen landbouwterrassen die zijn aangelegd tijdens het Inca-tijdperk. Tegen de achtergrond van met sneeuw bedekte vulkaantoppen liggen indiaanse dorpjes temidden van een dorre hooglandvegetatie van cactussen en struiken vol kleurige bloemen. Nadat je de Andes condors hebt bewonderd, wandel je met een pittige tocht de diepte van de canyon in en ervaar je zowaar een subtropisch klimaat. In Cusco eindigt deze reis, de 'navel der aarde' gedurende het Inca-tijdperk. Heden ten dage is het de toeristische hoofdstad van Peru waarin je je vergaapt aan de bouwwerken uit het Inca- én Spaanse tijdperk. Cusco vormt tevens dé springplank voor een keur aan Andes-trekkings (tot in de puntjes verzorgd!) en jungletochten naar het Amazonewoud.

Uniek aan deze reis

 • Unieke 4-daagse tocht Colca-vallei
 • Kajakken op het Titicacameer
 • Cusco: bruisende Incastad op hoogte
 • Zorgvuldig geselecteerde accommodaties
 • Verleng je reis met trekking naar Machu Picchu
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Peru - Wandelreis

Vanuit de metropool Lima vlieg je naar Arequipa, de 'witte stad'. Vanwege het gematigde klimaat en de aangename hoogte (2325m), is dit een een heerlijk begin van je reis door de Andes met een goede opbouw qua hoogte. Onder het wakend oog van de slapende vulkaan El Misti (5821m), heerst er in Arequipa een goede 'vibe'. Een bezoek aan het Santa Catalina klooster mag niet ontbreken, het is het belangrijkste religieuze bouwwerk in Peru. Eén van de beste in ijs geconserveerde Inca-mummies is in 1995 op de flanken van de vulkaan Ampato gevonden. Het meisje van naar schatting 14 jaar oud - ze heeft de Juantia gekregen - is met allerlei grafvondsten te bezichtigen in het museum Santuarios Andinos. Rijdend langs de imposante vulkanen El Misti en Chachani verken je de Colca Canyon met een driedaagse trektocht. Het landschap is grillig met veel terrassen die worden verbouwd. Andes condors weten hun weg vanuit de canyon door de thermiek omhoog te vinden. Door hun  imposante verschijning worden ze verafgood in vele pre-Inca culturen. 

De havenplaats Puno aan het Titicaca meer is de uitvalsbasis voor een verkenning van de eilanden Taquile en Amantaní. Na een overnachting in een homestay van een Aymará-sprekende indiaanse familie peddel je de volgende dag in een kajak naar Amantani. De dag ervoor heb je in LLachon met een gids een mooie wandeling gemaakt. Het uitzicht op het immense Titicaca-meer is overweldigend. Aan de horizon zie je de Cordillera Real. Bij de ondergaande zon wordt dit bergmassief op Boliviaans grondgebied prachtig verlicht in warme kleuren. Door het gebrek aan kunstlicht zie je ontelbare sterren aan de hemel. Als je goed kijkt zie je bewegende satellieten, een enkel ver lichtje van een vliegtuig en met wat geluk vallende sterren. 

Cusco, de 'Navel der Aarde' zoals de Inca's hun hoofdstad benoemden. De stad biedt voor de liefhebbers van archeologie, kunst, musea en gastronomie van alles. Ondanks de fraaie Spaanse architectuur die je in de kathedraal, mooie kerken, kloosters en herenhuizen terugziet, is de aanwezigheid van de Inca-cultuur alom aanwezig. Denk hierbij aan de 12-hoekige steen in de steeg Hatunrumiyoc, de prachtige Tempel van de Maan in de Koricancha-tempel en de vele Inca-ruïnes in de omgeving van Cusco. Uiteraard is de stad de uitvalsbasis voor het maken van trekkings naar Machu Picchu. Verleng je reis vanuit Cusco met de fameuze Inca-trail of Salkantay-trektocht

Dag 1

Nadat je bent aangekomen op de luchthaven van Lima word je naar je hotel gebracht in de levendige wijk Miraflores.

Met zijn ongeveer 10 miljoen inwoners leeft eenderde van alle Peruanen in Lima. De stad dankt haar oorsprong voornamelijk aan de gouden bodemschatten die via de haven van Lima naar Spanje werden vervoerd. De glorietijd van Lima was de 18e eeuw waarin grote herenhuizen en paleizen werden gebouwd, het was een van Spanje's rijkste koloniën. Een bezoek aan Lima biedt voor elke reiziger wat wils. Van mooie musea, fraai versierde kerken, oude herenhuizen tot aan de moderne wijk Miraflores. Je vindt er hippe winkels, cafés en goede restaurants, maar ook de eeuwenoude adobe-piramide Huaca Puccllana. Verken de bohemian-achtige wijk Barranco met historische panden en het MATE museum.

Overnachting in

Lima

Dag 2

Na een goede nachtrust en ontbijt word je met een privé transfer naar de internationale luchthaven van Lima gereden. Je vliegt naar Arequipa. Bij aankomst in Arequipa heb je wederom een privé transfer naar een aangenaam middenklasse hotel op loopafstand van het hart van Arequipa, Plaza de Armas. Arequipa ligt aan de voet van de kegelvormige 5822 meter hoge Misti vulkaan. Vanwege het zilverwitte tufgesteente, sillar genaamd, dankt Arequipa haar bijnaam 'de witte stad'. Veel gebouwen zijn uit dit witte vulkaangesteente opgetrokken.

Verlenging Lima! Mocht je meer tijd willen uittrekken om Lima te ontdekken, dan geven we je hieronder een paar leuke ideeën. Je zult dan wel een of meerdere nachten in Lima moeten bijboeken.

 • spring met je wetsuit het water in en ervaar hoe nieuwsgierig zeeleeuwen zijn bij Islas Palomino. Tevens veel vogels en een bijzondere geschiedenis van de eilanden voor de kust van Lima
 • verken Lima te fiets met Lima Coast Biking Tour. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids fiets je langs de kust om te eindigen in de wijk Miraflores.
 • verken Lima te voet met Lima Discovery Walking Tour. In een kleine internationale groep en onder begeleiding van een Engelssprekende gids verken je te voet het koloniale centrum.

Overnachting in

Arequipa

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Mariene wildlife Islas Palomino

Met een transfer vanaf je hotel in Lima word je naar de haven van El Callao gereden, de havenplaats van Lima. Ga aan boord van een gemotoriseerde boot voor een verrassend leuke excursie naar de vogel- en zeeleeuwenrijke eilanden Palomino. Je vaart langs het eilandje El Camotal, eens een onderdeel van het vaste land. Het grote eiland San Lorenzo is de plek waar een aantal palmbomen de zomerresidentie van de president van Peru 'verraden' die zich door de op dit eiland ook gevestigde mariene basis van Peru beslist veilig zal voelen. We varen langs het eilandje El Frontón. De Engels sprekende gids zal je beslist meenemen naar de bijzondere geschiedenis van dit eilandje waar eens een gevangenis stond. In 1980 braken een paar gevangenen uit waardoor de 'staat van beleg in Peru Werd afgekondgd. Op brute wijze werd dit probleem opgelost waarna de gevangenis permanent haar deuren sloot waarmee het eiland weer onbewoond werd verklaard. Ons doel komt langzaam in zicht, de eilandjes Palomino. Het is de verblijfplaats van ongeveer 6.000 zeeleeuwen die hier in het koude visrijke water verblijven. Je hoort ze, je ruikt ze en je ziet ze in het water zoeven. Trek je wetsuit aan én spring het water in! Laat je door de zeeleeuwen besnuffelen, ze komen vanzelf op je af, nieuwsgierig als ze zijn. Op de terugweg passeren we de eilandjes Cabinzas waar fregatvogels, pelikanen, genten en pinguïns broeden. Om deze reden ligt er veel nitraatrijke vogelpoep, die je met een verkeerd staande wind beslist zult ruiken. Terwijl de vogels zwieren in het luchtruim verstomd het geluid van balkende zeeleeuwen in de verte. Bij aankomst in de haven van El Callao vindt de transfer plaats weer terug naar je hotel in Lima. 

Inbegrepen

 • Bootexcursie naar Islas Palomino
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Wetsuit 
 • Transfer hotel Lima - El Callao v.v. 

Niet inbegrepen

 • fooi

Belangrijk

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 20
 • Duur: 4 uur
 • Vertrekt elke dag

Lima Coast Biking Tour

Verken Lima op de fiets! Startpunt van de excursie is Parque del Amor in de wijk Miraflores. Je fietst eerst naar de bohemian-achtige wijk Barranco, een levendige omgeving vol artiesten, muzikanten en schrijvers. Je fietst door een gebied vol straatkunst en muurschilderingen afgewisseld met een blik op de Grote Oceaan. Na enige inspanning rust je lekker uit in de schilderachtige kustwijk Chorrillos, favoriet bij vissers waarin veel folkloristische verhalen over Lima de ronde doen. Een korte klim brengt je op Morro Solar, één van de heuvels aan de kust van Lima met een schitterend uitzicht over de baai. Tot slot peddel je terug naar de wijk Miraflores. 

Inbegrepen:

 • Pick-up vanaf hotels in Miraflores
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Fiets, helm en reflecterend vest 

Niet inbegrepen:

 • Snacks en drinken
 • Fooien 

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 12
 • Duur: 3,5 uur
 • Niveau: soft adventure, goede basisconditie
 • Lengte: 14 km
 • Vertrek: dagelijks
 • Excursie geschikt vanaf 12 jaar 

Lima Discovery Walking Tour

Vertrek samen met de gids per stadsbus naar het centrum. Je reist, net zoals de ‘locals’ dus, in circa 30 minuten naar het historische hart van de stad. Na een heerlijk kopje Peruaanse koffie start je met een wandeling naar het belangrijkste plein van Lima, het Plaza de Armas. Aan dit plein vind je het regeringspaleis, het paleis van de aartsbisschop en de kathedraal. Daarna breng je een bezoek aan de markt van Lima. Baan je een weg langs de vele marktkraampjes en leer de lokale verse producten en eetgewoonten kennen. Peru heeft een rijke eetcultuur, mede dankzij de geografie van het land. De laatste stop op deze wandeling is de basiliek van San Francisco, een gebouw dat zo rijk is aan geschiedenis dat het op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed staat. Na afloop komen we bij van alle indrukken onder het genot van - wat anders dan - een pisco sour.

Inbegrepen:

 • Lokale Engelssprekende gids
 • Busticket Miraflores - centrum
 • Entree klooster San Francisco & catacomben 
 • Snack
 • Drankje: Pisco Sour

Niet inbegrepen:

 • Transfer Plaza de Armas terug naar je accommodatie
 • Fooien 

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 10
 • Duur: 3,5 uur
 • Vertrek: dagelijks
 • Excursie eindigt op de Plaza de Armas

Dag 3

De belangrijkste bezienswaardigheid van Arequipa is het prachtige Santa Catalina klooster, een van de mooiste kloosters van heel Zuid-Amerika. Het klooster vormt als het ware een stad binnen een stad, met straatjes, pleinen en kloosterhoven. Als je hier ronddwaalt, lijkt het wel of je een kleurig schilderij bent binnengestapt: elk straatje en kloosterhof is geschilderd in een andere pastelkleur. Het pas in 1970 opengestelde klooster heeft nog steeds een niet toegankelijk gedeelte waar nonnen in wonen. Een andere aanrader is het Museo Santuarios Andinos waarin de mummie Juanita te zien is. Omdat het permanente ijs, waarin haar lichaam en grafofferandes lagen, smolt door vermoedelijk de warmte van de iets verderop gelegen uitgebarstte vulkaan Sabancaya (6040m), werd haar graf toevallig in 1995 ontdekt. Ongeveer 500 jaar geleden werd dit tienermeisje boven op de 6288 meter hoge, vlakbij bij Arequipa gelegen, Ampato vulkaan (6318m) geofferd om de berggoden gunstig te stemmen.

Overnachting in

Arequipa

Dag 4

Vandaag reis je onder begeleiding van een Engelstalige gids in een internationale groep (maximaal 12 deelnemers) naar de Colca Canyon. Onderweg zijn er stops in het Pampa de Arrieros en de Pampa Cañahuas waar je vicuñas, llama's en alpacas en verschillende vogels kunt observeren. In het Bosque de Piedras (het  stenen bos) Patahuasi is een korte stop om coca-thee te drinken die ons helpt bij de acclimatisatie. De reis wordt voortgezet en we rijden langs meertjes waar we verschillende trekvogels zoals flamenco's kunnen zien. Na een tijdje bereiken we het hoogste punt van dit traject, de Patapampa op 4910 meter hoogte. Dit punt wordt ook wel de Mirador de los Volcanes genoemd omdat van af hier verschillende vulkanen te bezichtigen zijn zoals El Hualca Hualca, Sabancaya, Ampato, Misti, Chachani, Pichu Picchu, Ubinas en de gedoofde Chucura. Vanaf hier dalen we af naar het dorp Chivay (3500 m) waar in de loop van de middag aankomen. In de namiddag kun je op eigen gelegenheid het stadje Chivay bezoeken of naar de warmwaterbaden van La Calera wandelen.

Overnachting in

Chivay

Dag 5

In de vroege ochtend vindt het ontbijt plaats om vervolgens richting Cruz del Condor te gaan, waar je de majestueuze vlucht van de condors kunt zien. Iedere ochtend stijgen de Andescondors op de thermiek vanuit de canyon omhoog. Met enig geluk kan je deze reuzen van het luchtruim - ze hebben een spanwijdte van drie meter! - op een paar meter van je vandaan voorbij zien vliegen.

Je vervolgt de reis met de gids (en maximaal 12 deelnemers in totaal) en rijdt door naar Pampa San Miguel nabij het dorp Cabanaconde (3287 m) vanaf waar we beginnen aan onze afdaling. Na maximaal 4 uur bereiken we de Colca rivier beneden in de Colca Canyon waar we een korte rustpauze hebben. De wandeling wordt voortgezet naar de hangbrug om de rivier over te steken waarna we het eerste dorp San Juan de Chuccho 2200 m) bereiken. Hier wordt de lunch bereid en hebben we de namiddag vrij. Na het diner vindt de overnachting plaats in eenvoudige bungalows van de lokale bevolking.

Wandeling Cabanaconde - San Juan de Chuccho: ca. 8 km, maximaal 3,5 - 4 uur, 1000 meter dalen

Overnachting in

San Juan

Dag 6

Na het ontbijt vervolgen we de wandeling voor ongeveer drie uur. Onderweg wandelen we onderlangs pittoreske dorpjes als Malata en Cosñirhua.  Rond het middaguur komen we aan bij de oase Sangalle (2150 m) waar we de rest van de middag verblijven, genietend van de zwembaden, de schitterende natuur en de relaxte sfeer. We overnachten in bungalowtjes van de lokale bevolking.

Wandeling San Juan de Chuccho - Sangalle: ca. 8 km., vrijwel gelijke hoogte

Overnachting in

Sangalle

Dag 7

Terwijl het buiten nog donker is, zet je voor dag en dauw je eerste stappen richting de pittige klim naar Cabanaconde (3287 m) waar we ca. 3 a 4 uur later aankomen. Een welverdiend ontbijt staat je hier te wachten. Loop na afloop hiervan door het authentieke dorp Cabanaconde met zijn kerken, rommelig plein en haar vriendelijke lokale bewoners. Hierna reis je terug richting Maca en Chivay. Onderweg wordt er gestopt bij hangende graftombes, traditionele terrassen en het dorpje Maca bekend om haar koloniale kerk. Probeer hier het lokale drankje 'sancallo', gemaakt van de vruchten van een cactus. 

Je zet de reis per bus voort naar Puno. Je doorkruist de Andes en rijdt temidden van de uitgestrekte páramo waarin de kans groot is om vicuñas te zien. Aan het begin van de avond arriveer je in Puno, de belangrijkste plaats aan het Titicacameer. Je overnacht in een prima middenklasse hotel vlakbij het Plaza de Armas en het autovrije gedeelte van Puno, waar zich vele restaurantjes en barretjes bevinden.

Wandeling Sangalle - Cabanaconde: ca. 8 km, maximaal 4,5 uur, 1100 meter stijgen

Overnachting in

Puno

Dag 8

Je maakt een tweedaagse excursie naar de indiaanse eilanden van het Titicacameer. Een bootreis over ’s werelds hoogst bevaarbare meer brengt je vandaag naar twee bijzondere plaatsen. De eerste stopplaats wordt gevormd door de drijvende eilanden van de Uros-indianen. Zij leven deels nog op eilanden die zijn gemaakt van dikke pakketten totora-riet. Na een korte stop op een drijvend eiland vaar je door naar schiereiland LLachon. Na de lunch maak je met je gids een wandeling door de omgeving. Hopelijk geniet je van een prachtige zonsondergang met uitzicht op het heilige meer van de Inca's. Je overnacht in één van de huizen van de lokale bewoners. Duik vanavond onder de vele dekens om het warm te houden op deze hoogte.

Overnachting in

LLachon

Dag 9

De meeste toeristen varen met de reguliere boot naar Taquile maar jij peddelt op eigen kracht in een kajak naar dit eiland. Na ongeveer 1.5 uur zet je voet aan land. Hier maak je een korte wandeling. De bewoners van Taquile staan bekend om hun prachtige klederdracht en zeer hoogwaardige handgemaakte textiel. Je bezoekt de coöperatieve winkel in het dorpscentrum en geniet er van een lunch. In de loop van de middag vaar je terug naar Puno.

Overnachting in

Puno

Dag 10

Na het vroege ontbijt vindt de privé transfer plaats van je hotel naar het busstation alwaar je op de shuttlebus stapt naar Cusco. De reis gaat door adembenemend altiplano-landschap. Onderweg is het genieten van het wijdse en desolate landschap waarin altijd wel weer herders opduiken die hun lama's, alpaca's, schapen en geiten hoeden. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids bezoek je het museum Inka Aymara de Pucara en maak je een stop op de pas La Raya op 4.335 meter hoogte gelegen. Na de lunch (inclusief) bezoek je de fascinerende tempel van Raqchi Wiracocha en de Tempel San Pedro Apostol Andahuayillas (entrees inclusief). Tegen het eind van de middag arriveer je in Cusco bij de busterminal alwaar een transfer je naar het hotel brengt. Cusco is de voormalige hoofdstad van het Inka-imperium, door hen 'het rijk der vier windstreken' genoemd. De stad bruist! Vele toeristen vergapen zich aan de vele koloniale bouwwerken, kerken en kloosters, de prachtige pleinen en natuurlijk de Incamuren en de heilige tempel der tempels, de Coricancha.

Overnachting in

Cusco

Dag 11

Vandaag heb je alle tijd om Cusco en haar omgeving te ontdekken. Cusco is de langst bewoonde stad van het westelijk halfrond en wordt ook wel de keizerlijke stad genoemd. De Inca's maakten van het op 3.360 m. hoogte gelegen Cusco hun hoofdstad en gaven het de vorm van een poema. In het centrum bouwden ze vele tempels, zoals de tempels voor de zonnegod Inti en de maangodin Quilla. Helaas werd de stad eeuwen later door de Spanjaarden veroverd en gekoloniseerd. Veel van de Inca bouwwerken  werden door de Spanjaarden afgebroken, zodat zij hun katholieke kerken en kloosters op de muren van de Inca-tempels konden zetten. De nieuwe bouwstijl bleek veel minder bestand te zijn tegen de aardbevingen die het gebied regelmatig treffen. Vaak bleven de Inca-muren overeind staan terwijl de Spaanse bouwwerken instortten. Een mooi voorbeeld hiervan is de majestueuze kathedraal (ooit een Incatempel) en de Coricancha die pas na de aardbeving in 1950 haar geheimen onthulde toen delen van de muren van het Santo Domingo klooster instortten. De meest verfijnde Inca-muren van de belangrijkste tempel binnen het Incarijk, gewijd aan de zonnegod Inti, werd opeens zichtbaar. De muren en vloeren van de tempels van de maan en de zon waren ooit bedekt met goud en de binnenplaats was gevuld met gouden beelden. Bezoek beslist het Santa Domingo klooster, de musea Museo Precolombiano en Museo Inca en struin rond over het monumentale Plaza de Armas.

Overnachting in

Cusco

Dag 12

Deze dag zou je bijvoorbeeld de kunstenaarswijk San Blas verkennen. Indien je op souvenirjacht wilt gaan dan ben je in Cusco aan het juiste adres. Het aanbod van fraaie ambachtelijk gemaakte kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen is groot, doch je zult er oog voor moeten hebben in het enorme aanbod. Even buiten Cusco liggen de ruïnes van Sacsayhuaman, Qenko, Puka Pukara en Tambo Machay. Je wandelt er in een half uur vanuit het centrum naar toe. Ook kan je een bezoek brengen aan de Heilige Vallei waar indrukwekkende overblijfselen te vinden zijn van Incabouwwerken, zoals de ruïnes van Ollantaytambo en Pisac. ’s Avonds kun je het beroemde Incagerecht 'cuy' proeven in één van de vele restaurants en daarna misschien nog een bezoek brengen aan een peña of salsateca.

Maak je eigen pisco sour of duik de Peruaanse keuken in! Leer de kneepjes van het vak en maak zelf Peru's bekendste cocktail, de pisco sour. Het is een uitnodiging tot eeuwenoude Peruaanse tradities en haar geschiedenis. Speciaal gekweekte pisco-druiven en een uniek distillatieproces geven de cocktail haar kenmerkende fris zoetzure smaak. Onder 'foodies' staat de Peruaanse gastronomie hoog aangeschreven. Maak kennis met de veelzijdigheid van de Peruaanse keuken en steek de armen uit de mouwen! Buen provecho!

Overnachting in

Cusco

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Cusco Pisco Making

Wordt een 'Pisco-Pro' en verfijn je cocktail-mixing vaardigheden! Het leren maken van Peru's bekendste cocktail, de pisco sour, is een uitnodiging tot kennismaking met eeuwenoude tradities en culturen. Afstammend van de Europese wijnstok, groeit de pisco-druif op de warme en droge gronden in de Pisco-vallei. De unieke smaak van de pisco-druif, het kenmerkende distillatieproces (geen gebruik van water) en de toevoeging van wat sap van de lekkerste limoenen en een laagje opgeklopt eiwit, eh voila! Een heerlijk fris-zoetzure cocktail.

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids wandel je vanaf de Plaza de Armas door Hatun Rumiyoq, de mooiste Inca-straat van Cusco! In de bohemian-wijk San Blas tref je kunstnijverheidswinkeltjes aan, ateliers en een ambachtelijke markt. Bovendien geniet je van het uitzicht op het stadshart van Cusco. De lokale gids onthult de geheimen van pisco sour waar zij haar populariteit aan heeft te danken. Je bezoekt een lokale bar om de verschillen in kwaliteit pisco te proeven. Het distillatieproces word je natuurlijk uitgelegd tot het eindproduct. Eindelijk is het jouw beurt! Je mag aan de slag om je eigen pisco sour te maken met alle kennis die je zojuist hebt opgedaan. De beloning? Drink je eigen Pisco sour op! Hopelijk heb je goed opgelet. Salud!

Inbegrepen:

 • Relaxte wandeling door San Blas
 • Pisco sour Class
 • Pisco sour, door jezelf klaargemaakt
 • Lokale Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • transport van en naar je hotel
 • fooien

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 12
 • Start: 19.00 uur
 • Duur: 2,5 uur
 • De tour eindigt in een lokale pub/café

Cusco Cooking Class

De Peruaanse gastronomie staat mondiaal hoog aangeschreven. De culturele smeltkroes in Peru met haar talloze klimaatzones vindt haar weerslag in toprestaurants in Lima bestierd door top chef-koks. Wellicht dat er in jou ook een chef-kok schuil gaat. Zet met deze vier uur durende culinaire excursie je eerste stappen in de Peruaanse keuken. Je gaat veel leren over allerlei verschillende producten waarmee men in de Peruaanse keuken werkt en geniet samen met je tafelgenoten van een culinaire dis!

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids wandel je vanaf de Plaza de Armas naar de lokale markt van San Pedro. Hier maak je kennis met aardappelsoorten, maïs- en graansoorten, (peul)vruchten, groenten en kruiden, de basis voor de Peruaanse keuken. Hierna ga je naar een restaurant waar de kookles start. De lunch wordt rond 1 uur 's middags geserveerd. Omdat door de ijle lucht eten minder snel verteert, is de lunch de belangrijkste en zwaarste maaltijd van de dag. Avondmaaltijden zijn over het algemeen licht verteerbaar. Je gaat een aantal typische Peruaanse producten bereiden. Onder begeleiding van een kok wordt het het voor- en hoofdgerecht op elkaar afgestemd. Sta klaar om te snijden, roeren en creatief bezig zijn. De beloning? Al hetgeen wat aan eten bereid wordt, wordt met de groep gezamenlijk genuttigd. Na afloop is het tijd voor ontspanning en alle tijd om nog eventueel vragen te stellen. Tot slot ontvang je een doosje met iets lekkers, een traditionele zoetigheid uit de Peruaanse koloniale tijd.

Inbegrepen:

 • Toer op de lokale markt 
 • Proeven van lokale producten
 • Twee-gangenmaaltijd incl. pisco sour
 • Lokale Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • Vervoer van en naar je hotel
 • Water
 • Fooien

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 10
 • Start: 09.00 uur
 • Duur: 3-4 uur

Dag 13

Met een privé transfer word je vanaf je hotel naar de luchthaven van Cusco gebracht voor je doorvlucht naar Lima. Hiermee eindigt deze wandelvakantie.

Verlenging trektochten! We hebben deze wandelreis bewust kort gehouden zodat je na twee vrije dagen in Cusco zelf kiest welke trekking je in de Andes wilt maken. Cusco vormt de startplek voor prachtige trektochten in de Andes. De vijfdaagse Inca-trail - die SNP a-synchroon aanbiedt - is natuurlijk dé ultieme trekking naar Machu Picchu. Ook de trekking door de verborgen valleien van de Salkantay is prachtig en vereist geen permit!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in de steden in kamers met eigen sanitair in middenklasse hotels. Tijdens de trekking door de Colca Canyon overnacht je in eenvoudige hotels. In LLachon aan het Titicacameer verblijf je bij mensen thuis in een eenvoudige, nette kamer. 

Over de maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Verder zijn lunch en diner inbegrepen tijdens de excursies naar Colca (dag 5 en 6) en Titicaca (dag 8) en de lunch tijdens de busrit Puno - Cusco (dag 10).

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4x lunch 
 • 3x diner
 • privé transfers vliegveld Lima, Arequipa en Cusco
 • binnenlandse vluchten Lima-Arequipa en Cusco-Lima
 • 4-daagse excursie Colca Canyon in internationale groep (incl. vervoer, lokale gids, entree Colca)
 • 2-daagse excursie Titicacameer met maaltijden
 • shuttlebus Puno-Cusco (incl. bezoek 4 bezienswaardigheden & entrees)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • entrees voor zover niet inbegrepen
 • transfers voor zover niet inbegrepen
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de activiteiten

De meerdaagse wandeltocht in de Colca-vallei is een heerlijke uitdaging voor de geoefende wandelaar. De zwaarte van de wandeldagen wordt met name beïnvloed door de hoogte en daarmee de ijlheid van de lucht. Je conditie moet voor deze reis op peil zijn om optimaal van de schoonheid van het landschap te genieten. Tijdens de Colca-canyon draag je zelf de bagage die meegaat (wel is er de mogelijkheid om overtollige bagage in Chivay op te slaan). Het kajakken op het Titicacameer is voor iedereen met een normale basisconditie goed te doen, maar ook hier geldt dat de hoogte een verzwarende factor is.
Met deze reis acclimatiseer je perfect om vanuit Cusco een van de vele optionele trektochten te maken.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook te maken met kinderen vanaf 12 jaar die beschikken over een goede conditie. 

Over de groepssamenstelling

Zowel de Colca-tocht als een deel van de tweedaagse tocht op het Titicacameer maak je in een internationale groep. De tochten worden begeleid door een of meerdere lokale gidsen. Het kajakken op het Titicacameer is met een privé gids. 

Extra dagen

Afhankelijk van je aankomsttijdstip in Lima (met de KLM land je rond 18.00 uur) raden wij een extra nacht in Lima aan. Zo kun je iets van de koloniale stad, haar moderne (zaken)wijken en musea zien én een leuke excursie doen (zie programmadag 2).

Cusco vormt de startplek voor prachtige trektochten in de Andes. De vijfdaagse Inca-trail - die SNP a-synchroon aanbiedt - is natuurlijk dé ultieme trekking naar Machu Picchu. Ook de trekking door de verborgen valleien van de Salkantay is prachtig en vereist geen permit!

Extra's

Excursies

Lima Coast Biking Tour (vanaf € 58,- per persoon)

Verken Lima op de fiets! Startpunt van de excursie is Parque del Amor in de wijk Miraflores. Je fietst eerst naar de bohemian-achtige wijk Barranco, een levendige omgeving vol artiesten, muzikanten en schrijvers. Je fietst door een gebied vol straatkunst en muurschilderingen afgewisseld met een blik op de Grote Oceaan. Na enige inspanning rust je lekker uit in de schilderachtige kustwijk Chorrillos, favoriet bij vissers waarin veel folkloristische verhalen over Lima de ronde doen. Een korte klim brengt je op Morro Solar, één van de heuvels aan de kust van Lima met een schitterend uitzicht over de baai. Tot slot peddel je terug naar de wijk Miraflores. 

Inbegrepen:

 • Pick-up vanaf hotels in Miraflores
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Fiets, helm en reflecterend vest 

Niet inbegrepen:

 • Snacks en drinken
 • Fooien 

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 12
 • Duur: 3,5 uur
 • Niveau: soft adventure, goede basisconditie
 • Lengte: 14 km
 • Vertrek: dagelijks
 • Excursie geschikt vanaf 12 jaar 

Lima Discovery Walking Tour (vanaf € 69,- per persoon)

Vertrek samen met de gids per stadsbus naar het centrum. Je reist, net zoals de ‘locals’ dus, in circa 30 minuten naar het historische hart van de stad. Na een heerlijk kopje Peruaanse koffie start je met een wandeling naar het belangrijkste plein van Lima, het Plaza de Armas. Aan dit plein vind je het regeringspaleis, het paleis van de aartsbisschop en de kathedraal. Daarna breng je een bezoek aan de markt van Lima. Baan je een weg langs de vele marktkraampjes en leer de lokale verse producten en eetgewoonten kennen. Peru heeft een rijke eetcultuur, mede dankzij de geografie van het land. De laatste stop op deze wandeling is de basiliek van San Francisco, een gebouw dat zo rijk is aan geschiedenis dat het op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed staat. Na afloop komen we bij van alle indrukken onder het genot van - wat anders dan - een pisco sour.

Inbegrepen:

 • Lokale Engelssprekende gids
 • Busticket Miraflores - centrum
 • Entree klooster San Francisco & catacomben 
 • Snack
 • Drankje: Pisco Sour

Niet inbegrepen:

 • Transfer Plaza de Armas terug naar je accommodatie
 • Fooien 

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 10
 • Duur: 3,5 uur
 • Vertrek: dagelijks
 • Excursie eindigt op de Plaza de Armas

Cusco Pisco Making (vanaf € 80,- per persoon)

Wordt een 'Pisco-Pro' en verfijn je cocktail-mixing vaardigheden! Het leren maken van Peru's bekendste cocktail, de pisco sour, is een uitnodiging tot kennismaking met eeuwenoude tradities en culturen. Afstammend van de Europese wijnstok, groeit de pisco-druif op de warme en droge gronden in de Pisco-vallei. De unieke smaak van de pisco-druif, het kenmerkende distillatieproces (geen gebruik van water) en de toevoeging van wat sap van de lekkerste limoenen en een laagje opgeklopt eiwit, eh voila! Een heerlijk fris-zoetzure cocktail.

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids wandel je vanaf de Plaza de Armas door Hatun Rumiyoq, de mooiste Inca-straat van Cusco! In de bohemian-wijk San Blas tref je kunstnijverheidswinkeltjes aan, ateliers en een ambachtelijke markt. Bovendien geniet je van het uitzicht op het stadshart van Cusco. De lokale gids onthult de geheimen van pisco sour waar zij haar populariteit aan heeft te danken. Je bezoekt een lokale bar om de verschillen in kwaliteit pisco te proeven. Het distillatieproces word je natuurlijk uitgelegd tot het eindproduct. Eindelijk is het jouw beurt! Je mag aan de slag om je eigen pisco sour te maken met alle kennis die je zojuist hebt opgedaan. De beloning? Drink je eigen Pisco sour op! Hopelijk heb je goed opgelet. Salud!

Inbegrepen:

 • Relaxte wandeling door San Blas
 • Pisco sour Class
 • Pisco sour, door jezelf klaargemaakt
 • Lokale Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • transport van en naar je hotel
 • fooien

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 12
 • Start: 19.00 uur
 • Duur: 2,5 uur
 • De tour eindigt in een lokale pub/café

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Lima.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Nadat je bent aangekomen op de luchthaven van Lima word je naar je hotel gebracht. De reis eindigt met een binnenlandse vlucht van Cusco naar Lima.

Je kunt het hele jaar door naar Peru reizen. Een ideale reisperiode voor geheel Peru is lastig te benoemen. Er zijn droge en natte perioden. Daarnaast wordt het klimaat bepaald door de plaats waarin en de hoogte waarop je je bevindt. Denk hierbij aan de volgende regio's: de kust, de Andes of het tropisch regenwoud. Het grootste gedeelte van deze reis speelt zich af in de Andes waar de maanden april tot en met november de droogste zijn. Houd er wel rekening mee dat de maanden juni tot en met half september ‘s nachts de koudste maanden zijn. Vooral in de maanden juli en augustus kan het in de Andes op grotere hoogten 's nachts flink afkoelen (0 tot -10 graden) en overdag heet zijn. De zon op grotere hoogte (Cusco 3500 meter) is fel. In het regenseizoen in de Andes (december tot en met maart) zie je over het algemeen wat minder condors. Zij trekken in die periode meer richting de kust. 

Aan de kust valt nauwelijks neerslag. Vanwege de overheersende zuidoostelijke winden ligt de kuststrook in de regenschaduw van de Andes. Verder is de temperatuur er gematigd vanwege de koude Humbold-golfstroom. Deze zorgt voor weinig verdamping en dus weinig neerslag. Het aanwezige vocht in de lucht zorgt boven zee en in de kustvlakte voor een constante wolkenlaag gedurende het grootste gedeelte van het jaar. In de maanden april tot en met oktober is de temperatuur in Lima overdag gemiddeld 16 °C met een grauwe wolkenhemel. Een paar kilometer landinwaarts kan de zon al schijnen. In de maanden december tot en met maart is het overwegend onbewolkt en warmer aan de kust. Door de constante bewolking met de daarbij gepaard gaande mistige motregen (garua) is Lima een stad met een grote luchtverontreiniging.

Het Inti Raymi-festival in Cusco is een uniek feest dat in het teken staat van de jaarlijkse zonnewende. Het feest wordt ieder jaar gevierd rond 24 juni. Als je Inti Raymi wilt meemaken in Cusco (tijdens je verblijf op dag 11), houd dan rekening met de startdatum van deze reis. 

Partner in Peru

De SNP agent in Peru doet er alles aan om het kantoor zo groen mogelijk te laten functioneren. Men recyclet actief en gaat bewust om met het energieverbruik. Onze partner heeft deelgenomen aan een tweedaagse Travelife cursus waar het waardevolle informatie heeft ontvangen om in de toekomst nog duurzamer te werk te gaan. Het doel is om binnen aanzienlijke tijd volledig te participeren in het Travelife programma. Voor meer informatie klik op check Travelife.

CO2 voetafdruk

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Peru ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis zijn een aantal bijkomende kosten niet inbegrepen. Denk hierbij aan maaltijden, sommige entrees en excursies (voor zover niet inbegrepen), fooien en andere persoonlijke uitgaven. In Peru is het gebruikelijk dat een goede dienst wordt beloond met een fooi. Het past in het cultuur- en verwachtingspatroon. Bij eten en drinken In restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven van 5 – 10%, uiteraard afhankelijk van de service. Voor de diensten van een lokale gids per dag bedraagt de fooi afhankelijk van het aantal personen, een richtbedrag hiervoor is US$ 5 per persoon. Voor de diensten van een privé chauffeur adviseren wij de helft.

Wij adviseren je geld mee te nemen in de vorm van een pinpas, cash euro's (of US$) en een creditcard. Een combinatie van verschillende betaalmiddelen is aan te raden. De Peruaanse Sol is een incourante geldsoort en is daarom buiten Peru vrijwel niet verkrijgbaar. Het is in bijna alle steden in Peru mogelijk om geld te pinnen met pasjes met het logo Maestro en Cirrus. Bij elke pintransactie wordt er tegenwoordig een commissie in rekening gebracht die tot 5% kan oplopen. Er zijn zelfs banken waar je 1 keer per maand met hetzelfde pasje geld kunt pinnen. Met een maximaal bedrag voor een pintransactie van ca. 700 Sol kom je dan niet ver.

Bij de meeste automaten kun je een maximum van S/. 400 pinnen. Cash euro’s kun je makkelijk in de grote steden omwisselen in Peruaanse Soles zonder commissie. Blijf wel opletten op de koers en het meenemen van teveel cash euro’s, immers bij diefstal ben je hiervoor (vaak) niet verzekerd. Omdat bij pinnen ook storingen zich kunnen voordoen, is het raadzaam om terug te kunnen vallen op je credit card en cash euro’s/US$. Bij het meenemen van cash geld, houd rekening dat men geen gescheurde of bekraste biljetten accepteert. Bij cash US$ geldt nog dat kleine coupures van US$ 1 en 5 niet makkelijk worden geaccepteerd omdat die door de plaatselijke bevolking moeilijk zijn terug te wisselen in Soles. Overtollige Soles kun je op de luchthaven van Lima inwisselen (voordat je door de immigratie gaat!), in Nederland/België heb je er helemaal niets meer aan, behalve een mooie herinnering. 

 • GELDIG paspoort
 • Geld in de vorm van pinpas (met Cirruslogo), creditcard, cash euro's
 • Kopieën van reis  en ziekteverzekering en van je paspoort (laat een reserveset kopieën thuis)
 • Weekendtas of rugzak (55-70 l)
 • Dagrugzak
 • Bergschoenen
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Badkleding (ivm warmwaterbronnen/zwembaden)
 • Zonnehoed of pet
 • Eventueel uitschuifbare wandelstok(-ken)
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Lippenbalsem (afhankelijk van huidtype ten minste SPF 30)
 • Verrekijker (optioneel)
 • Zaklamp
 • Hervulbare drinkfles (min. 1 liter)
 • Mueslirepen/noten/chocola: krachtvoer voor de wandelingen
 • EHBO eenvoudige middelen

 • We raden je aan bagage mee te nemen in een weekendtas of een rugzak, dit draagt wel zo prettig bij de transfers van en naar hotels, luchthavens en treinstations. De  handbagage kun je het beste meenemen in de vorm van een dagrugzak.
 • De bagagelimiet voor de in te checken bagage voor binnenlandse vluchten bedraagt 23 kilo p.p.

Ga je binnenkort op reis naar Peru bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/peru. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Peru - Zuid-Peru

Avontuur van Colca tot Cusco

Wandelvakantie langs hotels, gastgezin en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.