Argentinië, Chili - Patagonië, 21 dagen Torres del Paine en Los Glaciares te voet

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en refugios

Wat overtreft het ontdekken van het uitgestrekte Patagonische landschap te voet? Niets! Met deze actieve wandelvakantie wandel je zes dagen door Chili's mooiste nationale park, Torres del Paine. Je volgt hierbij het bekende W-circuit. Het landschap bestaat uit loofbomen zoals lenga en ñirre: open, lichte bossen met een soortenrijke kruidlaag. Tegen de achtergrond van intens gekleurde meren en grillige rotsformaties staan in het voorjaar grote gebieden in een vuurrode gloed door de rode bloem van de struik nothro. Aanschouw de imposante 60 meter hoge ijsmuur van de Perito Moreno gletsjer en maak een korte wandeltocht over de gletsjer. Aan de voet van de Monte Fitz Roy en Cerro Torre in het nationale park Los Glaciares maak je heerlijke dagwandelingen langs de meren Torre en De los Tres. Na het winderige en koude Ushuaia en Tierra del Fuego, zal het bruisende Buenos Aires vervreemdend overkomen, maar beslist een wereldstad om gezien te hebben!

Uniek aan deze reis

 • Fraaie accommodaties
 • Magnifiek uitzicht Fitz Roy bergketen met gletsjer Piedras Blancas aan je voeten
 • Mini-trekking op de gletsjer Perito Moreno
 • Wandeling op de gletsjer Perito Moreno
 • Topografische kaarten Torres del Paine & Los Glaciares inclusief
 • W-circuit in iconisch wandelparadijs Torres del Paine
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Argentinië, Chili - Patagonië

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1-2

Deze enerverende wandelvakantie door het zuiden van Patagonië begint met een privé-transfer (met Engelssprekende gids) van de internationale luchthaven naar een aangenaam hotel in de levendige wijk Providencia met tal van restaurants en winkels. Het hotel ligt vlakbij de Cerro San Cristobal in de populaire uitgaanswijk Bellavista. In de ruime moderne kamers tref je gratis WiFi, flatscreen-TV, een minibar en een kluisje. Op de begane grond bevindt zich een comfortabele lounge. Bij mooi weer wordt het ontbijt op het terras geserveerd naast het zwembad. Daarnaast beschikt het hotel over een fitnesscentrum, een elegante bar en een moderne lounge.

Met de metro op 5 minuten loopafstand zit je zo in het koloniale centrum met het presidentiële paleis La Moneda, het centrale plein Plaza de Armas, de kleurrijke markthallen van de ‘Mercado Central’, het prachtige postkantoor, een aantal belangrijke musea en enkele andere klassieke en cruciale gebouwen, pleinen en parken.  Op de top van de Cerro San Cristobal ‘waakt’ een groot wit Mariabeeld met gespreide armen over de vallei waarin Santiago zich bevindt. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de stad. 

Overnachting in

Santiago de Chile, wijk Providencia

Dag 3

Met een privé transfer reis je van het hotel naar de luchthaven van Santiago voor de binnenlandse vlucht naar Punta Arenas. Bij aankomst op de luchthaven van Punta Arenas stap je op de openbare bus naar het havenstadje Puerto Natales. De rit door het uitgestrekte Patagonische landschap duurt 3,5 uur. In Puerto Natales overnacht je in een uitstekend hotel in het centrum.

Verblijf in Punta Arenas! Natuurlijk kan je verblijven in Punta Arenas: er hangt een goede sfeer. We regelen graag een hotelovernachting voor je. De mensen zijn er open, vrolijk en behulpzaam. De schone stad kent aardig wat mooie gebouwen. Het groene hoofdplein Plaza Muñoz Gamero wordt vooral in november opgevrolijkt met bloeiende gouden regenstruiken.

Overnachting in

Puerto Natales

Dag 4

In de vroege ochtend reis je per gereserveerde openbare bus vanuit Puerto Natales naar Torres del Paine. Om 11 uur 's ochtends is de afvaart vanaf Pudeto per catamaran over het Lago Pehoe naar Pehoe: een heerlijk begin van je Torres del Paine avontuur. Na de lunch in de refugio Paine Grande begint de eerste wandeltocht langs het Lago Grey naar de refugio Grey. De wandeling over het pad 'camino de los vientos' neemt ca. drie à vier uur in beslag. Zoals de naam al doet vermoeden, waait het hier vaak. Het pad stijgt licht tot ca. 260 meter, daarna daalt het met prachtig uitzicht op de Grey gletsjer en het Lago Gray waarin altijd ijsbergen drijven. Je overnacht in refugio Grey.

Wandelinfo: 11 km, ca. 3,5 uur, stijgen ca. 350 meter, dalen ca. 150 meter

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Grey)

Dag 5

Vandaag heb je de ochtend om te genieten van de adembenemend mooie Grey gletsjer. Je begint s’ ochtends met een stijgend pad door het bos, om bij een prachtig uitzichtpunt te komen. Hier zie je hoe de gletsjer afkalft in het melkblauwe water. Enorme ijsblokken breken af en spatten met een oorverdovend lawaai uiteen op het water. Via hetzelfde pad terug naar Refugio Grey, vanaf hier is het weer ca. drie à vier uur terugwandelen naar de refugio Paine Grande. Mocht je daar nog energie over hebben, dan kan je zuidwaarts wandelen langs het Lago Pehoe.

Wandelinfo: 16 km, ca. 6 uur, stijgen ca. 550 meter, dalen ca. 650 meter

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Paine Grande) - refugio Paine Grande

Dag 6

Vandaag wandel je naar Refugio Francés of Refugio Los Cuernos, gelegen aan het Lago Njordenskjöld. Je wandelt langs de zuidkant van de gletsjer Glaciar del Francés, een redelijk vlak stuk. De wandeling duurt ca. vier uur. Je kunt vanaf het Camp Italiano de beroemde Valle Francés in wandelen. Als je deze prachtige tocht maakt, reken dan op negen wandeluren waarbij flink gestegen en later gedaald moet worden over een pad dat zeker dichtbij de gletsjer wat te wensen over laat. Maar de natuur is fantastisch en ook de uitzichten zijn adembenemend. De laatste twee uur loop je ook weer over het pad tussen de refugio Paine Grande en de refugio los Cuernos.

Wandelinfo: 17 km (tot Mirador Francés, halverwege de Valle Francés), duur ca. 8 uur (tot refugio Francés + 1 uur voor Cuernos), stijgen ca. 400 meter, dalen ca. 400 meter

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Cuernos)

Dag 7

Je loopt in vier tot vijf uur van de refugio los Cuernos langs het Lago Nordenskjöld naar de refugio Las Torres. Je loopt in vier tot vijf uur van de refugio los Cuernos langs het Lago Nordenskjöld naar de refugio Las Torres. De hoogteverschillen op de kaart lijken weliswaar niet groot, maar het pad golft voortdurend op en neer, zodat deze relatief eenvoudige wandeling toch stevig is. Onderweg geniet je van het mooie meer, de fraaie natuur en –als je het treft- de uitbundige wolkenluchten.

Wandelinfo: 11 km (vanaf Francés 13 km), tijd ca. 5 uur, stijgen ca. 300 meter, dalen ca. 200 meter

Overnachting in

Torres del Paine - refugio Las Torres

Dag 8

Vandaag kan je de hele dag besteden aan het bezichtigen van de Torres. Dit is letterlijk het hoog(s)tepunt van de tocht. Het is een hele klim naar het prachtige en befaamde uitzichtspunt op de granietpieken waar het park zijn naam aan ontleent. Reken op ruim zes uur wandelen. Daarna wandel je terug naar de refugio Chileno.

Wandelinfo: 12 km, tijd ca. 6 uur, stijgen ca. 800 meter, dalen ca. 400 meter

Overnachting in

Torres del Paine (refugio Chileno)

Dag 9

Vanaf refugio Chileno is het nog ca. twee uur terugwandelen naar refugio Las Torres. Per gereserveerde reguliere bus reis je terug van Torres del Paine naar Puerto Natales, waar je in de loop van de middag weer aankomt en weer overnacht in een uitstekend hotel in het centrum.

Wandelinfo: 6 km, tijd ca. 2 uur, stijgen ca. 75 meter, dalen ca. 400 meter

Overnachting in

Puerto Natales

Dag 10

Per gereserveerde openbare bus reis je van Puerto Natales naar El Calafate in Argentinië. Het is een lange reisdag door adembenemend mooi landschap.

El Calafate ligt verspreid over de oever van Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië en het derde grootste meer van Zuid-Amerika. Het stadje oogt wat rommelig, zonder ziel. Het is de bruisende uitvalsbasis voor het toerisme naar de vele gletsjers, meren, bossen en bergen aan de Argentijnse kant van de Zuidelijke IJskap. Veel mensen vinden de toeristendrukte en de vele winkels met prullaria, chocolade en excursies maar niets, anderen genieten juist van de levendigheid en de alternatieve sfeer die in de stad hangt. Troost je, het soort toerist dat hier komt houdt van de natuur! In El Calafate speelt het leven zich vooral af aan en rond de hoofdstraat, natuurlijk Avenida del Libertador geheten, zoals bijna alle hoofdstraten in Argentinië, met banken, restaurants en winkels. Geniet van een heerlijke koffie in café/bar La Esquina en 's avonds van goed eten in een van de vele restaurantjes.

Overnachting in

El Calafate

Dag 11

Vandaag staat de wandeling over de Perito Moreno gletsjer (maximaal 65 jaar) op het programma. 's Ochtends vroeg rijd je (met andere toeristen) naar het ca. 80 km verderop gelegen Brazo Rico. Bij de Bajo de las Sombras pier stap je aan boord van de boot waarmee je tot 500 meter, op veilige afstand, vanaf de Perito Moreno gletsjer komt. Dit is Zuid-Amerika's bekendste en meest imposante 'ijsrivier'. Het is één van de weinige gletsjers in de wereld die nog aangroeit. Regelmatig breekt er een stuk van deze 60 meter hoge neonblauwe ijsmassa af, dat vervolgens met een enorme knal in het meer beland. Onderweg geniet je van een boxlunch. Na afloop van deze bezichtiging gaat het echte avontuur beginnen. Onder deskundige begeleiding ga je twee uur lang over de gletsjer lopen. Deze zogenaamde 'mini-trekking' - onder deskundige begeleiding van lokale gekwalificeerde gidsen - belooft een prachtige belevenis te worden. Aan het einde van de middag word je weer teruggebracht naar El Calafate.

Perito Moreno gletsjer per boot of kayak!  Omdat de wandeling over de Perito Moreno gletsjer een leeftijdslimiet kent van maximaal 65 jaar (grens bepaald door lokale verzekeraars) bieden we twee mooie alternatieven aan. Hieronder lees je hoe je de gletsjer vanaf een boot of vanuit een nog exclusiever perspectief - een tweepersoonskayak - kunt bewonderen.

Overnachting in

El Calafate

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Perito Moreno Gletsjer per boot

Verken vanaf een boot varend over het Rico meer de Perito Moreno gletsjer. Vanaf El Calafate vindt de transfer plaats naar het ca. 75 km westelijk gelegen haventje Bajo de las Sombras. Daar ga je aan boord van een boot om vervolgens een paar km te varen naar het punt tot waar de boot mag komen. Omdat regelmatig enorme ijsrotsen van de gletsjer afbreken, zal de boot op een veilige afstand moeten liggen. Geniet van de uitzichten en wie weet ben je getuige van natuurgeweld als ijs afbreekt en met een oorverdovend geluid in het Rico meer valt. Deze excursie kent geen leeftijds maximum. Mocht je het wandelen op de gletsjer iets te uitdagend vinden, dan vormt deze bootexcursie een prachtig alternatief. 

Belangrijke informatie vooraf

 • deze excursie vindt in een internationale groep plaats
 • voor leeftijden vanaf 16 jaar geschikt

Bij de reissom is inbegrepen

 • gids-chauffeur
 • busvervoer El Calafate - haventje Bajo de las Sombras (retour)
 • boottocht Perito Moreno gletsjer (max. 1 uur)

Perito Moreno Gletsjer per kayak

Peddelend in je kayak met uitzicht op de torenhoge ijsmuur van de Perito Moreno gletsjer. Hoe nietig kun je zijn. Vanaf je hotel in El Calafate vindt de transfer plaats naar de 80 km verderop gelegen Perito Moreno gletsjer. Je hebt alle tijd om al wandelend over de fraai aangelegde vlonderpaden de 60 meter hoge ijsmuur te bewonderen. Hierna stap je aan bood van een tweepersoonskayak op het strandje van Los Tempanos. Nadat je bent omgekleed vindt de safety briefing plaats. Hierna kan het avontuur beginnen!  Je peddelt langzaam langs kleine en grote afgebroken stukken ijs. Het perspectief vanuit de kayak op de hoge ijsmuur is prachtig. Je ervaart ten volle hoe nietig je bent op dit immense Rico meer waarin de gletsjer uitmondt. Na afloop van deze excursie verkrijg je een mooie set foto's op je USB-stick, een mooie herinnering! De kayak-excursie kent geen leeftijdslimiet.  

Belangrijke informatie vooraf
 • Pick up vanaf hotel om 07.30 uur, terug ca. 17.00 uur 
 • Minimaal 2, maximaal 20 deelnemers
 • Minimale leeftijd  14 jaar, kids vanaf 14 t/m 18 jr moeten door ouders/voogd worden begeleid.
 • Geen kayak-ervaring noodzakelijk
 • Goede basisconditie vereist
 • Niet te boeken in de maanden juni en juli

Bij de reissom is inbegrepen

 • transfers vanaf hotel El Calafate naar beginpunt kayak v.v.
 • Kayak
 • Kleding (Gore-Tex drysuit, thermal suit, laarzen, handschoenen en zwemvest)
 • 1,5 uur kayakken
 • Gekwalificeerde lokale gids
 • Lunch box, drankjes en snacks 
 • USB stick met foto’s 

Niet inbegrepen

 • Entree Los Glaciares NP

Dag 12

Met een speciale bus rijd je naar El Chaltén. Onderweg stopt de bus op twee prachtige plekken: Lago Viedma en de pieken van Fitzroy. Na ca. 3 uur rijden kom je aan in El Chaltén, het dorpje dat 'outdoor' ademt. Omdat het aan de voet van het nationale park Los Glaciares ligt vormt het dé springplank voor heerlijke wandeltochten voor de komende dagen. In El Chaltén verblijf je in een kleinschalige authentieke hosteria, waar alles warmte, privacy en rust uitstraalt. Precies wat je nodig hebt na een lekkere dag in de 'great outdoors' van Los Glaciares!

Overnachting in

El Chaltén - Senderos Hosteria

Dag 13-14

Je kan vanuit El Chaltén met dagwandelingen het Los Glaciares Nationaal Park verkennen. Dit nationale park is de Argentijnse equivalent van het Torres del Paine Nationaal Park. Het wordt gedomineerd door imposante bergen zoals de Cerro Fitz Roy en de Cerro Torre, een weids en leeg, met meren bezaaid landschap en een rijke dierenwereld met o.a. guanaco's, Patagonische hazen, nandoes en Andescondors. Maak een dagwandeling van ca. zes uur (heen en terug) naar het Lago de Torre met een fantastisch uitzicht op de Cerro Torre. Ook kan je de nog pittigere wandeltocht maken naar het Laguna de los Tres.

De laatste drie kwartier volg je een pittig pad omhoog, maar het uitzicht over de Fitz Roy (3405m), Poincenot (3002m) en de Saint-Exupéry (2558m) met het gletsjermeer Laguna de los Tres is de beloning (enkel aan te raden bij goed weer en voor ervaren wandelaars). Of kies voor eenvoudigere tochten vanuit El Chaltén zoals die naar de Laguna Capri (4 uur) of de Chorillo del Salto (2 uur). El Chaltén zelf is ook de moeite waard om te verkennen, loop langs bij het Park Ranger Office aan het begin van het dorp en leer meer over de geschiedenis van dit jongste dorp (1985) van Argentinië en het nationale park Los Glacieres.

Wandelinfo: 19 km +4 km voor Mirador Maestri (=MM), ca. 6 uur + 1,5 uur, stijgen ca. 200 meter (MM + 200 m), dalen ca. 200 meter (MM + 200 m).

Overnachting in

El Chalten - Senderos Hosteria

Dag 15

Tot en met ver in de middag staat er niets op het programma, je bepaalt zelf of je er een inspannend of ontspannend dagje van gaat maken. Als wandelsuggestie geven we je graag als tip om vanaf het  bezoekerscentrum in het Los Graciares National Park naar de bergkam Loma del Pliegue Tumbado te wandelen. Het is een van de mooiste wandelingen in het park. Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben met het weer om van deze tocht optimaal te kunnen genieten, maar als je dat hebt, geniet je van het allermooiste uitzicht op de hele omgeving en de bergen Torre en Fitz Roy. De wandeling is ca. vier uur heen en drie uur terug met 1000m niveauverschil.

Tegen het einde van de middag word je weer opgehaald vanaf de hosteria waar je in El Chaltén verblijft. Onderweg wordt er eenmaal gestopt voor een bezoek aan het toilet en eventueel het drinken van een kopje koffie (niet inbegrepen). Bij aankomst in El Calafate word je bij het hotel afgezet.

Overnachting in

El Calafate

Dag 16

Met een privé transfer word je van het hotel naar de luchthaven gebracht van El Calafate voor je vlucht naar Ushuaia, de meest zuidelijke stad van het Zuid-Amerikaanse continent. Bij aankomst op de luchthaven van Ushuaia word je opgewacht voor je privé transfer naar een sfeervol familiehotel, waar je de komende nachten verblijft. De hoofdstraat Maipu is voorzien van veel souvenirwinkels, lunchrooms en restaurants

Ushuaia, een voormalige pioniersstad, ligt aan het serene Beagle kanaal waar Charles Darwin in 1832 met het schip de Beagle over voer. De afgelegen ligging van Ushuaia was eind 19e eeuw de perfecte locatie voor een strafkolonie. Ook immigranten werden aangetrokken door de goudkoorts. Haar afgelegen ligging werd pas echt opgeheven in 1935 toen Ushuaia per vliegtuig kon worden bereikt. De stad doet met zijn ongeveer 55.000 inwoners modern aan. Ondanks de uitgestrekte ligging is het centrum klein en gemoedelijk. In de hoofdstraat Maipu tref je veel souvenirwinkeltjes, lunchrooms en restaurants. Tegen het centrum aan kun je een bezoek brengen aan het maritieme museum ‘Museo Maritimo de Uhsuaia’ of de oude gevangenis, die van 1896 tot en met 1947 dienst deed.

Verlenging met Antarctisch avontuur! Ook al wordt Ushuaia 'el fin del mundo' genoemd, voor toeristen die Antarctica willen bezoeken, is het juist hét beginpunt van hun Antarctisch avontuur!

Overnachting in

Ushuaia

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Natuurcruise

Internationale expeditieschip Plancius

19 dagen Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen

Antarctica * natuurcruise

Internationale expeditieschip Plancius

12 dagen Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen

Dag 17-18

Op dag 17 staat de verkenning van het Tierra del Fuego Nationaal Park op het programma. Het nationale park, ter grootte van bijna 69.000 hectare, ligt op ongeveer een half uur rijden ten (noord)oosten van Ushuaia. De vegetatie van dit nationale park is geheel aangepast aan het barre klimaat van Vuurland. Inheemse bomen als de lenga (bladverliezende beuk) en de altijd groene guindo (Magellan's beuk) gedijen in de gematigde bossen van Vuurland. Tot aan het begin van de 20e eeuw woonden hier de Yamana-indianen. Zij konden zich prima in leven houden met visopbrengsten. Met de komst van kolonisten kwam er aan hun hun bestaan en cultuur een einde. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids vertrek je 's ochtends in een (internationale) groep van maximaal 12 personen. Het is een actieve excursie waarbij je gaat wandelen, kanovaren en/of zeilen. Een boxlunch is inbegrepen.

De volgende dag is ter vrije besteding. Je kunt een vaartocht maken over het Beagle kanaal, een wandeling naar de Martial gletsjer of een pinguïntocht waarbij je ’s ochtends een museum voor zeezoogdieren bezoekt waar ook onderzoek wordt verricht onder andere naar de zeldzame spitssnuitdolfijnen. ’s Middags bezoek je dan een eiland waar ezelspinguïns en magelhaen pinguïns broeden. Soms loopt er een verdwaalde koningspinguïn rond. In het SNP-reispakket tref je meer informatie over lokaal te boeken excursies. Het is ook leuk om door het overzichtelijke centrum van Ushuaia te wandelen. Naarmate de dag vordert, neemt het aantal toeristen in de straat Maipu toe. Liefhebbers van de Argentijnse keuken? Bezoek 's avonds beslist het restaurant La Estancia en ga voor de optie 'tenedor libre', het Argentijnse equivalent van 'zoveel als je kunt eten'. Het laat zich raden, veel verschillende vleessoorten direct vanaf de barbecue.

Overnachting in

Ushuaia

Dag 19

Met een transfer word je van je hotel naar de luchthaven gebracht voor de binnenlandse vlucht van Ushuaia naar Buenos Aires. Bij aankomst op de luchthaven heb je een privé transfer naar een goed middenklasse hotel. De laatste twee nachten van je rondreis verblijf je hier om de bruisende hoofdstad van Argentinië te verkennen.

Overnachting in

Buenos Aires

Dag 20

Verken in eigen tempo het centrum van Buenos Aires dat zich rond Plaza de Mayo bevindt. De naam van het plein wordt ontleend aan de datum 25 mei 1810 (mayo = mei), de dag van de eerste burgerregering. Tot eind 20e eeuw hebben de 'Dwaze Moeders' hier elke donderdag om aandacht gevraagd voor de verdwijning van hun geliefde familieleden. Aan het Plaza de Mayo ligt het Casa Rosada, het presidentiële paleis met zijn zalmkleurige muren. Ook tref je er de kathedraal waarin de bevrijder en held van Argentinië ligt begraven: generaal José San Martín. Nog meer bezienswaardigheden in deze monumentale stad staan in het SNP-reispakket beschreven. Wil je nog wat meer van het stadsleven genieten, dan kan je de reis eenvoudig met wat extra nachten uitbreiden.

Overnachting in

Buenos Aires

Dag 21

Na je ontbijt staat de laatste privé transfer op het programma naar de internationale luchthaven van Buenos Aires.

Verlenging Uruguay! Verleng je reis naar Uruguay. Steek de grensrivier Rio de la Plata over en bezoek Colonia, de oudste stad van Uruguay, en de hoofdstad Montevideo met zijn historisch centrum dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Verlenging Iguaçu Falls! Met een directe vlucht vanaf Buenos Aires naar Puerto Iguaçu sluit je de actieve reis door Patagonië op een subtropische wijze af met een bezoek aan de Iguaçu Falls. Op de grens van Argentinië en Brazilië stort de rivier Iguaçu trapsgewijs in een hoefijzervorm naar beneden. Overweldigend én oorverdovend!

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Montevideo & Colonia

Minirondreis vanuit hotel

3 dagen Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen

NB Programma

Op dag 12 reis je per openbare bus van El Calafate naar El Chaltén. Er zijn drie vertrektijden voor deze rit van ca. 4 uur: 08.00 uur, 13.00 uur en 18.00 uur. Op de terugreis op dag 15 zijn er wederom drie vertrektijden namelijk om 07.30 uur, 13.00 uur en 18.00 uur. Wij regelen graag je voorkeur van gewenst vertrektijdstip op dag 12 en 15.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in middenklasse hotels met eigen sanitair. Na een lange vlucht is het heerlijk bijkomen in de hoofdstad in een aangenaam hotel in de wijk Providencia. Bij mooi weer kun je direct buiten  zitten in een ruime patio met buitenzwembad en met de wifi is het thuisfront snel op de hoogte van je aankomst. In het Torres del Paine nationaal park overnacht je in refugio's (blokhutten) op een meerpersoonskamer. In dit park zijn in de refugio's beddengoed of slaapzakken aanwezig.

Inbegrepen

 • Transfers vliegvelden-hotel volgens programma
 • Overnachtingen in hotels/pensions o.b.v. logies en ontbijt
 • Vijf overnachtingen in berghutten o.b.v. volpension incl. beddengoed en slaapzakken
 • Ferry Torres del Paine (Pudeto-Paine Grande v.v.) incl. 1 bagage item (bijv. rugzak)
 • Openbare bussen (gereserveerd volgens programma)
 • Dagexcursie Perito Moreno in internationale groep met boxlunch
 • Excursie Tierra del Fuego NP in internationale groep met boxlunch
 • Topografische kaart (1 : 60.000) Los Glaciares NP / regio El Chaltén (ter plaatse)
 • Topografische kaart Torres del Paine NP (1:50.000 en 1:100.000)
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Maaltijden voor zover niet inclusief
 • Entreegelden nationale parken
 • Binnenlandse vluchten (Santiago de Chile-Punta Arenas; El Calafate-Ushuaia en Ushuaia-Buenos Aires)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes, souvenirs en fooien)

Ter plaatse te betalen

Toeristenbelasting hotel in Buenos Aires

Over de activiteiten

Deze reis is gekwalificeerd met een zwaarte 4. Over het algemeen hoef je niet met je persoonlijke bagage te lopen, behalve tijdens je verblijf in Torres del Paine. Voor dit onderdeel is het van belang te weten dat je alle overtollige bagage - die je tijdens de trekking niet nodig hebt - achter kunt laten in het hotel in Puerto Natales. De dagwandelingen in het Los Glaciares NP en de wandelingen in Torres del Paine NP zijn prima te doen voor elke geoefende wandelaar. Het zijn eerder de elementen der natuur die het zwaar maken, dan de wandelingen op zich. Ook al vindt deze wandelreis in de 'zomer'-maanden plaats in Patagonië, het weer kan elk moment omslaan naar regen en krachtige poolwinden waardoor de gevoelstemperatuur makkelijk rond het vriespunt kan liggen. Met een goede voorbereiding (neem het advies in de paklijst ter harte) en een goede wandelconditie geniet je volop van deze reis.

Extra's

Excursies

Perito Moreno Gletsjer per boot

Verken vanaf een boot varend over het Rico meer de Perito Moreno gletsjer. Vanaf El Calafate vindt de transfer plaats naar het ca. 75 km westelijk gelegen haventje Bajo de las Sombras. Daar ga je aan boord van een boot om vervolgens een paar km te varen naar het punt tot waar de boot mag komen. Omdat regelmatig enorme ijsrotsen van de gletsjer afbreken, zal de boot op een veilige afstand moeten liggen. Geniet van de uitzichten en wie weet ben je getuige van natuurgeweld als ijs afbreekt en met een oorverdovend geluid in het Rico meer valt. Deze excursie kent geen leeftijds maximum. Mocht je het wandelen op de gletsjer iets te uitdagend vinden, dan vormt deze bootexcursie een prachtig alternatief. 

Belangrijke informatie vooraf

 • deze excursie vindt in een internationale groep plaats
 • voor leeftijden vanaf 16 jaar geschikt

Bij de reissom is inbegrepen

 • gids-chauffeur
 • busvervoer El Calafate - haventje Bajo de las Sombras (retour)
 • boottocht Perito Moreno gletsjer (max. 1 uur)

Perito Moreno Gletsjer per kayak (vanaf € 236,- per persoon)

Peddelend in je kayak met uitzicht op de torenhoge ijsmuur van de Perito Moreno gletsjer. Hoe nietig kun je zijn. Vanaf je hotel in El Calafate vindt de transfer plaats naar de 80 km verderop gelegen Perito Moreno gletsjer. Je hebt alle tijd om al wandelend over de fraai aangelegde vlonderpaden de 60 meter hoge ijsmuur te bewonderen. Hierna stap je aan bood van een tweepersoonskayak op het strandje van Los Tempanos. Nadat je bent omgekleed vindt de safety briefing plaats. Hierna kan het avontuur beginnen!  Je peddelt langzaam langs kleine en grote afgebroken stukken ijs. Het perspectief vanuit de kayak op de hoge ijsmuur is prachtig. Je ervaart ten volle hoe nietig je bent op dit immense Rico meer waarin de gletsjer uitmondt. Na afloop van deze excursie verkrijg je een mooie set foto's op je USB-stick, een mooie herinnering! De kayak-excursie kent geen leeftijdslimiet.  

Belangrijke informatie vooraf
 • Pick up vanaf hotel om 07.30 uur, terug ca. 17.00 uur 
 • Minimaal 2, maximaal 20 deelnemers
 • Minimale leeftijd  14 jaar, kids vanaf 14 t/m 18 jr moeten door ouders/voogd worden begeleid.
 • Geen kayak-ervaring noodzakelijk
 • Goede basisconditie vereist
 • Niet te boeken in de maanden juni en juli

Bij de reissom is inbegrepen

 • transfers vanaf hotel El Calafate naar beginpunt kayak v.v.
 • Kayak
 • Kleding (Gore-Tex drysuit, thermal suit, laarzen, handschoenen en zwemvest)
 • 1,5 uur kayakken
 • Gekwalificeerde lokale gids
 • Lunch box, drankjes en snacks 
 • USB stick met foto’s 

Niet inbegrepen

 • Entree Los Glaciares NP

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Santiago de Chile en een terugvlucht vanaf Buenos Aires.

De KLM vliegt 3x per week via Buenos Aires op Santiago de Chile, de snelste verbinding voor een relaxt begin van je reis in Chili. British Airways onderhoudt een directe vlucht vanaf London Heathrow op Santiago de Chile. Met de spiksplinternieuwe Dreamliner 787-9 wordt 4x in de week gevlogen (dinsdag/woensdag/vrijdag en zondag).

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Chili is een langgerekt land met een lengte van ongeveer 4300 kilometer, het langste land ter wereld. Het ligt langs het Andes gebergte, wat in het zuiden bijna geruisloos overgaat in Vuurland (geen hooggebergte), een eilandengroep met een koel zeeklimaat waarbij het weer voor weinigen uitnodigend is om zich er permanent te vestigen. Argentinië is eveneens een zeer groot land dat voornamelijk wordt gedomineerd door de pampa's. Het Andesgebergte is tevens de grens tussen Chili en Argentinië. In zijn algemeenheid geldt dat de oostzijde van de Andes een droger klimaat kent dan de westzijde van de Andes. 

Deze reis wordt gekenmerkt door een aantal verschillende klimaatzones: 

 • Santiago de Chile (aanvang van de reis); de hoofdstad van Chili ligt op ruim vijfhonderd meter hoogte in een laagvlakte tussen de Chileense kustbergen en het Andes gebergte. Voor Chileense begrippen heeft het een zeer aangenaam mediterraan klimaat. Tijdens de lokale zomer die duurt van november tot en met februari loopt de thermometer overdag op naar 25 tot 30 graden °C, met soms uitschieters tot 35 graden °C of hoger. In de periode oktober tot aan april is het heerlijk weer, er valt haast geen druppel regen in deze maanden.
 • Patagonië; het klimaat in dit immens grote gebied (ca. 15x zo groot als Nederland) is zeer onvoorspelbaar. Op een dag kun je te maken krijgen met meerdere seizoenen: regen in de ochtend, heerlijk warm weer in de middag en daarna een stevige koude arctische wind. In de reisperiode van deze reis (oktober tot en met april) is de kans op sneeuw alleen aanwezig in oktober en april en uiteraard in de hoger gelegen gebieden. In de zomermaanden kan het stevig waaien, met duidelijk minder wind aan het begin van de lente (oktober) en het einde van de herfst (maart, april). De hoeveelheid neerslag is gering. Gezien de breedtegraad ver van de evenaar zijn de dagen er lang en de temperatuur relatief laag met overdag gemiddelde temperaturen tussen de 15-18 °C. De gebieden ten oosten van het Andes gebergte (Argentinië) liggen in de regenschaduw van het Andes gebergte en zijn daarom erg droog. Het gebied kent enkel toendra begroeiing. Hoe zuidelijker men komt in Patagonië (Chili én Argentinië) des te kouder en natter het wordt, maar het regent er niet zoveel als in het merendistrict. Het meest zuidelijke puntje (daar waar Ushuaia ligt) kent een arctisch klimaat. Hier zijn de zomers erg koel. Vanwege het zeer koude klimaat in de wintermaanden mei t/m september, wordt deze reis niet aangeboden in deze periode. Accommodaties zijn in deze periode vaak gesloten, wandelpaden zijn ondergesneeuwd en wegen niet tot moeilijk begaanbaar.
 • Buenos Aires (einde van de reis); in de hoofdstad van Argentinië wordt het klimaat omschreven als een gematigd vochtig subtropisch klimaat. De zomermaanden (okt – maart) zijn warm, waarbij het zelfs zeer warm tot heet is in de maanden januari en februari. Het voordeel van de warme tot hete zomermaanden is dat het minder druk op straat is. Regen valt er gedurende het gehele jaar. De luchtvochtigheid kan vaak erg hoog liggen van 80-100%. In de wintermaanden (mei t/m september) is het koud en relatief droger dan in de zomermaanden. Incidenteel vriest het er. De lente- en herfstmaanden zijn overgangsperiodes waarin het weer onstabiel is en temperaturen enorm kunnen verschillen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Patagonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partners 

Onze partner in Argentinië is sinds enige tijd bezig met het verduurzamen van alle activiteiten binnen en buiten het bedrijf. Zo verzamelen ze plasticdoppen voor de 'Fundación Garrahan' wat ten goede komt aan het plaatselijke ziekenhuis. Het reispersoneel krijgt gedurende het jaar een aantal trainingen met als motto ‘Think localy, act globaly’ om ervoor te zorgen dat zij samen met de gasten een zo klein mogelijke impact maken op het milieu. Men steunt en promoot lokale initiatieven om het toerisme in de omgeving op gang te helpen en de werkgelegenheid te vergroten. Daarnaast organiseren ze samen met andere lokale instanties verschillende projecten die de natuur ten goede komt. Een voorbeeld hiervan is de herbebossing in delen van de provincie Misiones.

Onze partner in Chili heeft een eigen ecologisch label ontwikkeld genaamd Pro Nature. Het label staat voor een minimale impact op de natuur in combinatie met de stimulering van positieve duurzame elementen met reizen die dit label verkrijgen. Men vertrouwt erop dat gezien hun goede reputatie in Chili meerdere partners in de toerisme-industrie dit initiatief zal volgen. De partner van SNP in Chili heeft verschillende beleidsmaatregelen genomen die zijn ontwikkeld om hen te helpen sociale verantwoordelijkheid bij bedrijven te realiseren. 

Een van de belangrijkste doelen in de nabije toekomst is leveranciers op een lijn te krijgen en zich te houden aan basisrichtlijnen voor duurzaamheid. Verder hoopt men dat in 2019 de nationale duurzame certificering wordt verkregen die bekend staat als "Sello S" die wordt uitgegeven door Sernatur.  De partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald. Deel uitmaken van Travel Life heeft hen ‘opgevoed’ hun sterke en zwakke punten met betrekking tot duurzaamheid beter te begrijpen. Hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid willen ze blijven verbeteren met als doel uiteindelijk het label van Travelife Certified te verkrijgen. 

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Reken ter plaatse op de nodige uitgaven. Denk hierbij aan de kosten die je maakt in verband met de maaltijden die niet zijn inbegrepen, entrees voor nationale parken (Torres del Paine NP CLP 21.000, Perito Moreno ARS $ 500, fooien en persoonlijke uitgaven.

De munteenheid is Argentinie is de Argentijnse Peso. De munteenheid in Chili is de Chileense Peso. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of op www.xe.com.

Pinnen kan bijna overal in Argentinië en in Chili. In Argentinië is het pinbedrag gemaximeerd op maximaal ARS 5000 (ca. € 75) waarbij zeer hoge transactiekosten in rekening worden gebracht (soms oplopend tot € 10). Met de creditcards VISA en Mastercard kun je in beide landen terecht. Commissies bedragen vijf tot tien procent van de prijs. Het betalen met cash US$ is vaak niet mogelijk. Gangbaar is om in de lokale valuta te betalen. Meestal kun je ook wel in US$ betalen, maar hiermee zijn de koersen wat ongunstiger. Bij het wisselen van cash US$ krijg je in Argentinie vaak een betere koers. In het SNP informatiepakket tref je nog meer tips aan over het geldverkeer.

De transfer van de luchthavens naar je hotel (v.v.) zijn inbegrepen. Verder reserveren wij tickets voor openbare bussen en regelen we de binnenlandse vluchten.

De drie binnenlandse vluchten (Santiago de Chile-Punta Arenas; El Calafate-Ushuaia en Ushuaia-Buenos Aires) zijn niet inbegrepen. Bij het maken van een vrijblijvende offerte zoeken we altijd naar het op dat moment meest gunstige vluchttarief met vluchttijden die goed passen bij het reisschema. 

 • Ingelopen bergwandelschoenen
 • Warm ondergoed en bovenkleding
 • Wind- en waterdicht jack (liefst ademend) en regenbroek
 • Luchtige (ademende) kleding voor overdag
 • Warme trui/fleece
 • Handschoenen, muts of pet
 • Toiletspullen (bij voorkeur biologisch afbreekbaar)
 • Lippencvreme, zonnebrandcrème met hoge factor, handcrème (i.v.m. uitdroging).
 • Zonnebril, pet of ander hoofddeksel
 • Eventueel reservebril voor lenzendragers
 • Veldfles (minimaal 1 liter)
 • Zakmes (eventueel)
 • Zaklantaarn met extra batterij
 • GELDIG paspoort
 • Geld (zie 'geld mee op reis')
 • Handdoeken
 • Basis EHBO spullen, met o.a. insectenwerend middel
 • Waterdichte plastic zakken of vuilniszakken om kleding etc. in te verpakken
 • Lakenzak (eventueel)
 • Verrekijker/fotocamera
 • Kopieën van reis- en ziekteverzekering en van uw paspoort (laat een reserve-set kopieën thuis)

Tijdens deze reis hoef je alleen tijdens de vijfdaagse trekking je bagage te dragen. Alle bagage die je niet nodig hebt tijdens deze trek laat je achter in het hotel in Puerto Natales, waar je na afloop weer terugkomt. Om deze reden raden wij je aan om een rugzak mee te nemen. Bij deze reis zijn de slaapzakken (bij refugio's Grey, Los Cuernos en Chileno) en de bedden met beddengoed (bij refugio's Paine Grande en Las Torres) bij de reissom inbegrepen. Kussens zijn niet aanwezig.

21 oktober 2019; voor de maanden november 2019 tot en met maart 2020 zijn bijna alle refugio's vol. Mocht je belangstelling hebben voor deze W-trekking, wees er dan vroeg bij. Voor het najaar 2020 adviseren wij je om uiterlijk in de maand mei 2020 je wensen aan ons kenbaar te maken. Zo heb je de grootste kans om alle refugio's bevestigd te krijgen voor deze trekking.

Voor een verblijf in Argentinië hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Argentinië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Verlenging met nog eens 90 dagen is mogelijk. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Argentinië

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In Argentinië staat de gezondheidszorg en de verkrijgbaarheid van medicijnen op hoog niveau. Medische behandelingen in privé-klinieken zijn prijzig.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium en zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Aanbevolen
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Argentinië binnenkomt, wordt Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Argentinië zelf komt ook Gelekoorts voor, mn. in onderstaande gebieden.
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in Noord-Argentinië langs de grens met Brazilië en Paraguay, in gebieden lager gelegen dan 2.300 m in delen van de provincies Corrientes, Chaco, Formosa, Jujuy, Misiones en Salta. 

Malaria
Malaria komt alleen in het noordelijke laagland van Argentinië voor langs de grens met Bolivia (provincie Salta) en Paraguay (provincies Chaco en Misiones) voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Aanbevolen
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Zoals overal elders in Zuid-Amerika moet u ook in Argentinië rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op uw geld en waardevolle spullen.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. U doet er verstandig aan uw waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in uw hotel. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

AR_Los_Glaciares,_hike_Loma_del_Pliegue_Tumbado_02_WEB.jpg

Argentinië, Chili - Patagonië

Torres del Paine en Los Glaciares te voet

Wandelvakantie langs hotels en refugios

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten