Suriname fietsreis

Suriname - fietsreis, 18 dagen Op de fiets door de groene wildernis

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels, guesthouses en tenten

Suriname staat niet bekend als fietsland, maar het is een geweldige ervaring om het land op twee wielen te ontdekken. Fiets over eeuwenoude plantages en langs koloniale, houten herenhuizen in Paramaribo. Vanaf de mountainbike over gravelwegen door het broeierige binnenland zie je apen en felgekleurde ara’s in het ongerepte regenwoud. Trap je in het zweet op de Brownsberg en geniet boven van het uitzicht over het met mistflarden omgeven Brokopondomeer. Steek traag stromende rivieren over met de boot en spoel het stof van je af onder de Blanche Marie watervallen. De overnachtingsplekken zijn zeer gevarieerd: van stadshotel met zwembad tot hangmat aan de kreek. Sluit af in Paramaribo met ‘kip met reis’ aan de Waterkant en drink een djogo Parbobier met de locals.

Uniek aan deze reis

 • Fietsen door het oerwoud
 • Groep van max. 16 deelnemers
 • Huurfiets mogelijk
 • Unieke lodge in natuurreservaat Bigi Pan
 • Veel maaltijden inclusief
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Suriname - fietsreis

De koloniale geschiedenis geeft een extra dimensie aan Suriname als vakantiebestemming. Op het hoogtepunt van het koloniale tijdperk profiteerden de Nederlanders van de productie van meer dan 500 plantages in en om Paramaribo. Met name koffie, cacao en hout werden vanuit de Nieuwe Wereld naar Nederland verscheept. Op onze eerste dag in Paramaribo fietsen we over de plantage Peperpot. Hier zijn de koffieplanten nog te zien, hoewel ze al worden overwoekerd door tropisch struikgewas. Over de paden die worden vrijgehouden is het aangenaam fietsen. In Paramaribo zelf fietsen we op een oer-Hollandse stadsfiets langs koloniale, houten herenhuizen.

De ware schoonheid van Suriname vinden we in het broeierige binnenland. Het land is grotendeels bedekt met tropisch regenwoud. Hoewel de Surinaamse economie groeit en de infrastructuur in rap tempo verbetert, vind je buiten Paramaribo nog prachtige gravelwegen, vrijwel zonder verkeer. Op de fiets trekken we dagenlang door het binnenland. We kamperen aan de kreek. In het binnenland zijn weinig voorzieningen, dus SNP zorgt er met de lokale organisatie voor dat alles in volgjeeps mee gaat vanuit Paramaribo: eten, water, een kooktoestel, tenten en hangmatten.

Uiteindelijk bereiken we bij Apoera de grens met Brits Guyana. Over de grensrivier varen we naar Nieuw Nickerie, waar de omringende polders Nederlands aan doen. Na een boeiende natuurexcursie en een verblijf in vogelreservaat Bigi Pan keren we terug naar Paramaribo.

 

Dag 1

We vliegen met de KLM naar Paramaribo. Bij aankomst worden we opgewacht door de lokale agent die ons naar ons pension vlakbij het oude centrum brengt.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 2

Op onze eerste dag in Paramaribo maken we een fietstochtje van zo'n 20km. We fietsen langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het oude centrum, zoals Fort Zeelandia en het Presidentieel Paleis. Een bootje brengt ons - met onze fietsen - naar de overkant van de Surinamerivier waar we verder fietsen langs oude plantages. Een onverhard paadje leidt ons dwars door Plantage Peperpot - inmiddels een natuurreservaat - en langs een oude cacaofabriek. Tegen het einde van de middag keren we weer terug naar Paramaribo.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 3

Transfer en fietsen naar Afobaka (55km).
Met de bus verlaten we de hoofdstad van Suriname in zuidelijke richting. Voorbij Paranam, waar de aluminiumfabriek van de Amerikaanse producent Alcoa staat, stappen we op de fiets en fietsen we richting het Brokopondo stuwmeer. In 1960 begon aluminiumgigant Alcoa met de aanleg van dit stuwmeer, waarmee 1560 km2 oerwoud onder water verdween en tevens diverse bosnegerdorpen. Meer dan 5000 Saramakaner-bosnegers verhuisden onder dwang naar transmigratiedorpen die nog altijd langs de weg van Paramaribo naar het meer te vinden zijn. In het meer staan na bijna 50 jaar nog altijd vele boomstammen fier rechtop als bewijs van de goede kwaliteit van tropisch hardhout.
Een paar kilometer van de stuwdam vinden we onze overnachtingsplaats, aan de Surinamerivier.

Overnachting in

Afobaka

Dag 4

Fietstocht Afobaka - Brownsberg (40km).
Over een onverharde weg fietsen we langs de noordzijde van het Brokopondomeer. Via het dorpje Brownsweg fietsen we naar de voet van de Brownsberg. De klim van 9km naar de top is pittig; de onverharde weg is op een aantal plekken flink steil en slecht van kwaliteit. In het ergste geval leg je een deel van de beklimming te voet af met de fiets aan de hand, maar eenmaal boven zal je de inspanningen snel vergeten zijn. Het uitzicht op stuwmeer Brokopondo en het omliggende regenwoud is adembenemend. De rest van de dag genieten we van de rust en de fraaie omgeving. We overnachten op de Brownsberg en worden de volgende ochtend wellicht gewekt door brulapen.

Overnachting in

Brownsberg

Dag 5

De Brownsberg is het oudste natuurreservaat van Suriname en in zijn bossen huist een ongekend aantal diersoorten. We maken een wandeling door hoog tropisch secundair bergregenwoud langs enkele watervallen, waaronder de Ireneval, genoemd naar onze prinses Irene. De Brownsberg is een paradijs voor vlinderliefhebbers en vogelaars. Parkieten, toekans, de witte belvogel, de piha ('belpolitie' in de lokale taal) en de roodborst caracara laten van zich horen. Ook vele zoogdieren hebben hier hun woonomgeving en zelfs de poema heeft hier haar leefgebied.

Overnachting in

Brownsberg

Dag 6

Fietstocht Brownsberg - Palulu (67km)
We stappen op de mountainbike om de Brownsberg weer af te dalen. Over verharde en onverharde weg fietsen we naar eco-camping Palulu, niet ver van het dorpje Zanderij.

Overnachting in

Tenten in Palulu

Dag 7

De ochtend is vrij te besteden. Er kan gewandeld worden in de Savanna of je neemt een duik in de kreek. Na de lunch gaan we per bus naar Witagron, een marrondorp van de Kwintistam. Bij aankomst richten we ons kampement in aan de Coppename rivier en brengen we een bezoek aan het dorp Witagron.

Overnachting in

Tenten in Witagron

Dag 8-9

In twee etappes (78 en 46 km) fietsen we naar Van Amskreek. Naarmate we Van Amskreek naderen, wordt het heuvelachtiger: we fietsen door de uitlopers van het Bakhuisgebergte. Er zal dus meer geklommen moeten worden, maar aan het eind van iedere etappe wacht een verfrissende duik in een kreek en een lekkere maaltijd.

Overnachting in

Tenten

Dag 10

Fietstocht Van Amskreek - Blanche Marie (20km).

Vanuit ons kampement bij Van Amskreek fietsen we naar de Blanche Marie watervallen. De eerste kilometers volgen we de doorgaande gravelweg naar Apoera, vervolgens slaan we af en fietsen we naar het zuiden. Dit fietstraject gaat over een recentelijk verbeterde weg naar het guesthouse bij de watervallen. De begroeiing is hier dichter en na een periode van regen kan het wat modderig zijn. We parkeren de mountainbikes bij het guesthouse en wandelen het laatste stukje naar de watervallen die zullen aanvoelen als een aangename douche.

De Blanche Marie watervallen behoren tot de grootste in Suriname en hebben een enorme waterverplaatsing. De watervallen strekken zich uit over meer dan 120 meter en liggen in hoogbos. Het tropisch regenwoud dat onderweg naar de Blanche Marie watervallen te zien is, heeft alle kenmerken van het Amazoneregenwoud. Er zijn o.a. acht apensoorten en meer dan 200 vogelsoorten geteld. Ook leiden diverse prachtige wandelpaden naar onder andere de Eldorado- en Edenval. Er is een jeep beschikbaar voor de mensen die niet willen fietsen.

Overnachting in

Tenten bij Blanche Marie

Dag 11

Fietstocht van Blanche Marie - Matapikreek (50km).
We fietsen dieper het binnenland in. De route van vandaag is uitdagend en leidt over een onverharde weg die niet vaak wordt gebruikt. De kans is groot dat we mooie vogels en andere dieren spotten. We overnachten op een knusse plek aan een kleine kreek.

Overnachting in

Tenten bij Matapikreek

Dag 12

Fietstocht Matapikreek - Apoera (61km).
Naarmate de dag vordert, neemt de bedrijvigheid toe. Dit is concessiegebied waar veel hout wordt gewonnen. Het hout wordt afgevoerd naar Apoera vanwaar het verder wordt verscheept. Apoera is een aangenaam dorp op de oevers van de Corantijn rivier die hier de grens vormt met Brits Guyana. Er is een winkel waar we weer wat koude dranken kunnen inslaan. We kamperen in een indianendorp aan de rivier. 

Overnachting in

Apoera (tenten)

Dag 13

De weg die we de afgelopen dagen gevolgd hebben, loopt dood even voorbij Apoera. De enige andere manier om verder te reizen is over het water. We laden bagage, fietsen en onszelf in één of meerdere bootjes en zakken de Corantijn af richting zee. Op de linkeroever hebben we zicht op Brits Guyana. Na 3 uur varen bereiken we de aanlegsteiger, een kilometer of 30 ten zuiden van Nieuw Nickerie. Hier vertrekt tevens het pontje naar Brits Guyana. Per auto of bus reizen we verder naar Nieuw Nickerie. De tweede 'stad' van Suriname (14.000 inwoners) is tevens hoofdstad van het district, dat voornamelijk bekend staat als landbouwcentrum. In de omgeving wordt veel rijst verbouwd.

Overnachting in

Nieuw Nickerie

Dag 14

We vertrekken vanuit Nieuw Nickerie voor een boeiende excursie in het natuurreservaat Bigi Pan. Dit grote moerasgebied is bijzonder rijk aan vogels. Met bootjes trekken we de mangroves in, waarbij een lokale gids ons van alles vertelt over de hier voorkomende soorten. Bigi Pan staat met name bekend als broedplaats van de rode ibis.
We overnachten op een werkelijk unieke locatie: in een lodge gebouwd op het water, midden in het natuurgebied. Hier genieten we - als we geluk hebben - van een maaltje vers gevangen vis.

Overnachting in

Bigi Pan

Dag 15

De bus brengt ons in een paar uurtjes terug naar Paramaribo. We rijden door Coronie, een dunbevolkt district waar in het verleden met name de Engelsen plantages hebben gesticht. Onderweg stoppen we om te lunchen. De rest van de middag in Paramaribo is ter vrije besteding.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 16

Vrije dag Paramaribo.
Vandaag kan je op eigen gelegenheid Paramaribo verkennen. In deze multiculturele en enigszins dorpse stad woont een bonte mengeling van verschillende bevolkingsgroepen: Afrikanen, Hindoestanen, Javanen, bosnegers en indianen. De verschillende culturele uitingen kom je tegen in de straten, op de markten en in de kleine winkeltjes. Net zo bijzonder zijn de vele Nederlands aandoende gebouwen die de geschiedenis van het koloniale Suriname vertellen.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 17

Wellicht is er nog tijd voor een laatste duik in het zwembad van het hotel. Afhankelijk van de vluchttijd worden we in de loop van de dag naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht.

Dag 18

In de loop van de dag kom je aan in Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De overnachtingsplekken tijdens deze fietsreis zijn zeer gevarieerd. Hieronder tref je een beknopt overzicht wat je tijdens deze reis kunt verwachten:

 • Paramaribo aan het begin; eenvoudig maar net pension nabij het oude centrum, met twee- en eenpersoonskamers met gedeeld sanitair. 
 • Afobaka: tweepersoonskamers met gedeeld sanitair.
 • Verblijf dag 4 t/m 12: Tijdens onze fietstrek door de binnenlanden overnacht je in tweepersoonstenten of - als je wilt - in hangmatten. Op de Brownsberg en in Palulu worden de tenten opgezet op daarvoor ingerichte terreinen, in Apoera kamperen we bij een guesthouse. Op de overige dagen (van dag 4 t/m 12) kamperen we wild. In Nickerie en aan het eind van de reis in Paramaribo overnachten we in een goed hotel op tweepersoonskamers. In Bigi Pan overnachten we in een eenvoudige, maar zeer fraai gelegen ecolodge op het water in tweepersoonskamers.
 • Nieuw Nickerie: twee- en eenpersoonskamers beschikken over een privé douche/WC. 
 • Bigi Pan: tweepersoonskamers met gedeeld sanitair.
 • Paramaribo einde van de reis: twee- en eenpersoonskamers beschikken over een privé douche/WC. 

De eerste twee nachten in Paramaribo, in Afobaka, Brownsberg, Palulu, Apoera en Bigi Pan zijn er eenvoudige - gedeelde - sanitaire voorzieningen. Tijdens het wildkamperen zijn er geen sanitaire voorzieningen. Er wordt wel altijd gekampeerd bij een kreek, zodat je je kan afspoelen. Bij Bigi Pan beschik je wel over een privé WC, het water voor de douches komt direct uit het meer.

Klamboes zijn aanwezig daar waar nodig. Deze hoef je niet zelf mee te nemen. Slaapmatjes worden meegenomen door de lokale gidsen. We adviseren je om zelf een lakenzak mee te nemen. Door de warmte is dit in de regel voldoende en heb je geen slaapzak nodig. Alleen bovenop de Brownsberg kan het 's nachts fris zijn. Koukleumen kunnen overwegen een (dunne) slaapzak of fleecedekentje mee te nemen.

Eenpersoonskamer/-tent

Tijdens de hotelovernachtingen in Afobaka (dag 3), Nieuw Nickerie (dag 13) en Paramaribo (dag 1, 2, 15 en 16) zijn er een beperkt aantal eenpersoonskamers voor totaal 6 nachten. Tijdens het kamperen (van dag 4 t/m 12) kun je een tent verkrijgen voor éénpersoonsgebruik zonder meerkosten. Geef dit duidelijk aan bij je boeking. Alleen bij Bigi Pan (dag 14) is een eenpersoonskamer niet mogelijk en deel je de tweepersoonskamer met iemand van de groep van gelijke sexe.

Over de maaltijden

Tijdens de hele tocht door het binnenland is het eten inclusief, vanaf de lunch op dag 3  tot en met de lunch op dag 15 op de reisdag terug naar Paramaribo. Er gaat een kok mee die de maaltijden bereidt. Af en toe wordt er een helpende hand van je verwacht. Het verblijf in Paramaribo is op basis van logies en ontbijt. Tevens is de lunch op dag 2 inbegrepen. Voor de lunch op dag 16 en het diner zijn er in Paramaribo talloze restaurantjes waar je uit kan kiezen.

Inbegrepen

• Alle overnachtingen
• Alle maaltijden vanaf lunch dag 3 t/m lunch dag 15
• Ontbijten in Paramaribo
• Lunch dag 2 Paramaribo
• Transfers volgens programma
• Excursies volgens programma
• Boekje ‘Te Gast in Suriname’
• Reisbegeleiding lokale gids (Nederlandssprekend)
• Ondersteuning begeleidend team
• Ondersteuning volgwagen dag 3 t/m dag 13

Niet inbegrepen

 • een- en terugreis (optioneel)
 • Overige maaltijden
 • Verzekeringen
 • Fooien begeleidend team (ca. € 50,- per deelnemer)
 • Toeristenkaart Suriname (€ 90,-)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fietshuur (zie Extra's --> Fietshuur) 

Over de activiteiten

We fietsen gemiddeld 60 km per dag, grotendeels over onverharde wegen (geen single trail), waarbij de wegen in het binnenland voornamelijk bauxiet- en zandwegen zijn. De hoogteverschillen blijven beperkt; de wegen zijn vlak tot licht glooiend met aan het eind van de tocht wat meer en steilere heuvels. Alleen de klim naar de ca. 500 meter hoge Brownsberg is zeer pittig: de weg omhoog is steil en deels van slechte kwaliteit. Tevens is een groot deel van de dagtocht naar de Blanche Marie watervallen zeer pittig. Deze twee trajecten zijn een conditionele en technische uitdaging die prima te doen zijn mits je mountainbike-ervaring hebt.

Ervaring met het fietsen op een mountainbike is essentieel. De techniek heb je nodig voor klimmen en dalen. Ervaring van hoe om te gaan met een derailleur (versnelling) is vereist en hoe deze correct te gebruiken. Door je ervaring zul je tevens een goede fietshouding hebben.

De warmte in combinatie met de vochtigheid is een verzwarende factor. We proberen zoveel mogelijk 's morgens bijtijds te vertrekken, zodat we voor het heetst van de dag op de volgende overnachtingsplaats zijn. Verder is de toestand van de wegen in het binnenland bepalend. Indien het in de dagen of weken voorafgaand aan de fietstocht flink geregend heeft, liggen er veel plassen op de wegen. Dit maakt het fietsen zwaarder.

Met een meer dan gemiddelde (fiets)conditie kan je deze reis prima aan. Ervaring met het fietsen op een mountainbike maakt de fietstocht makkelijker. Ook het beschikken over een flexibele instelling maakt het makkelijker zaken die net even wat anders lopen te accepteren. Als je niet meer verder kunt of wilt fietsen is er de mogelijkheid in de volgjeep te stappen.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas helaas niet mogelijk om een (huur)fiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap in de eerste accommodatie in Paramaribo.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM rechtstreeks naar Paramaribo.

Vluchtschema

KL 713 Amsterdam - Paramaribo vertrek 11.15 aankomst 15.15 uur

KL 714 Paramaribo - Amsterdam vertrek 17.50 aankomst 07.50* uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

De fiets in het vliegtuig

We raden aan een fiets te huren. Mocht je er toch voor kiezen om je eigen fiets te willen meenemen in het vliegtuig, geef dit dan duidelijk aan bij boeking onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. SNP heeft met de luchtvaartmaatschappij goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Je dient je fiets goed te verpakken: een doos of hoes is verplicht op deze reis. Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Bagageregeling vluchten

Je vliegt met de KLM. Je mag één stuk bagage gratis inchecken met een maximum gewicht van 23 kg (afm. l+b+h, max. 158 cm). Je fiets is sportbagage en geldt als 2e stuk bagage; elk 2e stuk bagage van max. 23 kg kan op de heenreis worden meegenomen tegen betaling van € 100, - per persoon per enkele reis en op de terugreis tegen betaling van € 75, - per persoon per enkele reis. Indien het gewicht van het bagagestuk de 23 kg overschrijdt, geldt een ‘heavy piece charge’ (tussen 23-32 kg) van € 100,- per enkele reis. Een 3e stuk (of meer) bagage van max. 23 kg kost € 200,- per bagagestuk per enkele reis. Voor de terugreis gelden deze bedragen in USD. Betaling voor de extra bagage vindt plaats op de luchthaven voor vertrek.

Houd je aan bovengenoemde voorwaarden, anders dien je overgewicht te betalen! Dit kan variëren van € 40,- tot € 70,- per kilo per enkele reis, afhankelijk van het af te leggen traject. SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Suriname heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 27 graden Celsius en ’s nachts koelt het amper af. Men kent in Suriname een regentijd en droge tijd. De kleine regentijd is van begin december tot eind januari, de lange regentijd van eind april tot half augustus. De kleine droge tijd is van eind januari tot eind april, de lange droge tijd is van half augustus tot begin december. In deze laatste periode vinden de twee geplande fietsreizen plaats. Ondanks dat deze periode bekend staat als de lange droge tijd, kan het beslist ook regenen. De regenbuien zijn meestal kort maar hevig en vinden vaak plaats in de namiddag. Door de hoge temperaturen is een bui wel zo verfrissend. Door de regen kan de toestand van de wegen in het binnenland aan het einde van de natte tijd wel slechter zijn dan gemiddeld.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Suriname ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale agent

Sinds enige tijd heeft de agent van SNP voor deze reis een sociale werkplaats gecreëerd waarmee men een bijdrage wil leveren aan de levensstandaard van jongeren met een beperking. De agent heeft connecties met verschillende scholen om jongeren te kunnen werven en om ze vervolgens te kunnen trainen in het onderhoud van fietsen. Het leven van jongeren met een handicap in Suriname is jammer genoeg nog steeds moeilijk. Het werk van onze agent gaat onverminderd door om hun bedrijfsactiviteiten te verduurzamen.


 

Tijdens deze reis heb je weinig extra kosten omdat de maaltijden en excursies grotendeels zijn inbegrepen in de reissom. Aan € 150,- heb je in de regel voldoende. In Paramaribo en Nickerie kan je goed pinnen. Omdat je in het binnenland geen geld kan verkrijgen, dien je voor je persoonlijke uitgaven (drankjes, fooien en evt. souvenirs) geld mee te nemen. Het prijsniveau ligt iets lager dan bij ons.

Ter plekke reis je per boot en bus. Tijdens de fietstocht krijgen we ondersteuning van - afhankelijk van de groepsgrootte - één of meerdere volgwagens. Deze jeeps vervoeren de bagage en kampeerspullen. Er is tevens plaats in de jeeps voor enkele deelnemers, mocht je niet meer verder kunnen of willen fietsen. De ware schoonheid van Suriname ligt in het ongerepte primaire regenwoud. Om in deze moeilijk toegankelijke gebieden te komen nemen we proviand, kookgerei en tenten mee. Ook al wordt het meeste werk verricht door de meereizende crew, het wordt op prijs gesteld als je hier en daar een handje wilt meehelpen. Ook wanneer de tentenkampen worden opgezet en afgebroken en wanneer het eten wordt bereid en er na de smakelijke maaltijd moet worden afgewassen, maken vele handen licht werk. Met een gezamenlijke inspanning draagt iedereen bij aan een onvergetelijke reis.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het fietsplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige fietstochten maken.
Verder staat in Suriname het toerisme nog in de kinderschoenen. Dit alles kan soms tot onverwachte situaties leiden waarbij een flexibele houding je sterkt.

 

Voor deze fietsreis raden we sterk aan een fietshelm te dragen die je zelf dient mee te nemen.

 • GELDIG paspoort en kopie
 • Geld, pinpas, eventueel creditcard
 • Kopie reis- en ziektekostenverzekering
 • Grote rugzak of zachte tas voor hoofdbagage
 • Flight bag of regenhoes voor hoofdbagage
 • Dagrugzak (bij voorkeur Camelbag) en / of stuurtas
 • Waterdichte zakken
 • Lakenzak en evt. dunne slaapzak
 • Handdoeken
 • Zonnebril, zonneklep of -pet
 • Fiets(zeem)broek
 • Fietskleding
 • Fietshandschoentjes
 • Fietshelm
 • Fietsschoenen of gympen
 • Lichte wandelschoenen
 • Dunne trui, jack of fleece voor 's avonds
 • Luchtige, lange broek voor 's avonds
 • Regenkleding
 • Zwemkleding
 • Sandalen of slippers
 • Reparatieset fiets en multitool
 • Zaklamp met reservebatterijen
 • Zakmes
 • Bidons / veldflessen
 • Drinkbeker
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
 • EHBO-middelen
 • Anti-insectenmiddel
 • Desinfecterende handgel (zeep waarbij je geen water hoeft te gebruiken)

Je hoeft geen klamboe mee te nemen. De lokale staf zorgt voor een klamboe en tevens voor slaapmatjes van redelijke kwaliteit. Je kan je eigen matje meenemen vanuit Nederland indien je behoefte hebt aan extra comfort. Kleding, met name je fietskleding, wordt vies tijdens deze reis en het vuil is hardnekkig. Neem niet je nieuwste kleding mee.

Je bagage, kampeerspullen, eten en water worden tijdens de fietstochten vervoerd door de volgwagen. Neem een zachte (sport)tas of rugzak mee op reis: harde koffers zijn zeer onpraktisch tijdens het vervoer door het oerwoud. We raden je aan om je tas/rugzak eventueel met een flightbag te beschermen. Ook het verpakken van met name je kleding in een waterdichte zak in je tas is een aanrader. Ook al wordt er natuurlijk voorzichtig met je bagage omgegaan, er kunnen altijd een paar spatten op de bagage terechtkomen tijdens het vervoer.
We fietsen op mountainbikes zonder bagagedrager. We raden je aan om een dagrugzak (evt. met camelbag) of een stuurtas mee te nemen, zodat je water, snacks en bv. een fotocamera mee kan nemen tijdens het fietsen. Zorg dat je voldoende water meeneemt voor tijdens het fietsen. De watervoorraad wordt vervoerd in de volgjeeps, maar je dient er rekening mee te houden dat deze door omstandigheden niet altijd even snel bij de groep kunnen komen. Verpak je camera waterdicht en neem vochtvreters mee; de hoge vochtigheid in de jungle is funest voor elektronica.

Tot slot raden wij je aan om voor 's avonds in het regenwoud lichte kleding mee te nemen die de benen en armen bedekken i.v.m. de muggen. Klamboes worden meegenomen door de lokale gidsen.

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

De reisleiding is in handen van een ervaren, Nederlandssprekende lokale reisleider. De reisleider is de ‘sleutelfiguur’ tijdens je reis en doet er alles aan om jouw reisplezier zo groot mogelijk te maken.

Voor een verblijf in Suriname heb je een paspoort nodig, dat vanaf de dag van aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Suriname (zie nuttige adressen).

Naar Suriname via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Suriname via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

e-Toeristenkaart

Voor een verblijf in Suriname van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig, maar wel een zogenaamde e-Toeristenkaart. Dit document is voor eenmalig gebruik, het geeft slechts 1x toegang tot Suriname. Klik op de link hieronder en volg de instructies. Je zult de aanvraaggegevens moeten invullen en de nodige documenten moeten uploaden. Na je betaling online (van een € rekening wordt de tegenwaarde van US$ 40 afgeschreven), ontvang je een pdf-bestand met de beslissing. Je kunt de e-Toeristenkaart downloaden en uitprinten ter referentie. We raden je aan ook een kopie van het pdf-bestand op je mobiele telefoon te bewaren.

Klik op de volgende website voor de aanvraag van de e-Toeristenkaart: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Suriname (zie nuttige adressen). 

Minderjarigen t/m 17 jaar

Voor minderjarigen t/m 17 jaar zijn aanvullende documenten nodig voor het aanvragen van een e-Toeristenkaart. Je dient dan in het bezit te zijn van het bewijs van ouder-/voogdijschap. Indien minderjarigen reizen zonder ouder/voogd is een officiële toestemmingsverklaring van de ouder/voogd vereist. 

Als je op reis gaat spreekt het voor zich dat je over een goede gezondheid en conditie dient te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg

De gezondheidsvoorzieningen in Suriname zijn niet te vergelijken met die in de westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.

N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.

N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. 

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Pas op met wat je eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Het ministerie van Volksgezondheid in Suriname heeft een vaccinatie voor Gele Koorts verplicht gesteld. Je dient in het bezit te zijn van het gele ‘’International Certificate of Vaccination’’ boekje, hierop kan worden gecontroleerd. Bij het niet kunnen tonen van dit boekje kun je geweigerd worden. Je dient je minimaal 10 dagen voor aanvang van de reis te vaccineren.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen.

Malaria
In Suriname komt het hele jaar malaria voor, met name in de binnenlanden, gebieden langs de oostgrens en in de goudwinningsgebieden. Alleen Paramaribo en de kuststrook zijn vooralsnog nagenoeg vrij van Malaria. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Als je weinig tijd hebt voor vaccinaties, dan is Thuisvaccinatie.nl een goede optie. Ze komen bij je thuis. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De veiligheid in Suriname is redelijk tot goed. Als toerist voelt u zich over het algemeen veilig. ’s Avonds alleen over straat lopen in Paramaribo is minder veilig.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

fietstocht_Falawatra_-_Van_Amskreek_(1).jpg

Suriname - fietsreis

Op de fiets door de groene wildernis

Fietsvakantie langs hotels, guesthouses en tenten

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten