Suriname fietsreis

Suriname - fietsreis, 18 dagen Op de fiets door de groene wildernis

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Fietsen

fietsvakantie langs hotels, guesthouses en tenten

Suriname staat niet bekend als fietsland, maar het is een geweldige ervaring om het land op twee wielen te ontdekken. Fiets over eeuwenoude plantages en langs koloniale, houten herenhuizen in Paramaribo. Vanaf de mountainbike over gravelwegen door het broeierige binnenland zie je apen en felgekleurde ara’s in het ongerepte regenwoud. Trap je in het zweet op de Brownsberg en geniet boven van het uitzicht over het met mistflarden omgeven Brokopondomeer. Steek traag stromende rivieren over met de boot en spoel het stof van je af onder de Blanche Marie watervallen. De overnachtingsplekken zijn zeer gevarieerd: van stadshotel met zwembad tot hangmat aan de kreek. Sluit af in Paramaribo met ‘kip met reis’ aan de Waterkant en drink een djogo Parbobier met de locals.

Uniek aan deze reis

 • Fietsen door het oerwoud
 • Groep van max. 16 deelnemers
 • Huurfiets mogelijk
 • Unieke lodge in natuurreservaat Bigi Pan
 • Veel maaltijden inclusief
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Suriname - fietsreis

De koloniale geschiedenis geeft een extra dimensie aan Suriname als vakantiebestemming. Op het hoogtepunt van het koloniale tijdperk profiteerden de Nederlanders van de productie van meer dan 500 plantages in en om Paramaribo. Met name koffie, cacao en hout werden vanuit de Nieuwe Wereld naar Nederland verscheept. Op onze eerste dag in Paramaribo fietsen we over de plantage Peperpot. Hier zijn de koffieplanten nog te zien, hoewel ze al worden overwoekerd door tropisch struikgewas. Over de paden die worden vrijgehouden is het aangenaam fietsen. In Paramaribo zelf fietsen we op een oer-Hollandse stadsfiets langs koloniale, houten herenhuizen.

De ware schoonheid van Suriname vinden we in het broeierige binnenland. Het land is grotendeels bedekt met tropisch regenwoud. Hoewel de Surinaamse economie groeit en de infrastructuur in rap tempo verbetert, vind je buiten Paramaribo nog prachtige gravelwegen, vrijwel zonder verkeer. Op de fiets trekken we dagenlang door het binnenland. We kamperen aan de kreek. In het binnenland zijn weinig voorzieningen, dus SNP zorgt er met de lokale organisatie voor dat alles in volgjeeps mee gaat vanuit Paramaribo: eten, water, een kooktoestel, tenten en hangmatten.

Uiteindelijk bereiken we bij Apoera de grens met Brits Guyana. Over de grensrivier varen we naar Nieuw Nickerie, waar de omringende polders Nederlands aan doen. Na een boeiende natuurexcursie en een verblijf in vogelreservaat Bigi Pan keren we terug naar Paramaribo.

 

Dag 1

We vliegen met de KLM naar Paramaribo. Bij aankomst worden we opgewacht door de lokale agent die ons naar ons pension vlakbij het oude centrum brengt.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 2

Op onze eerste dag in Paramaribo maken we een fietstochtje van zo'n 20km. We fietsen langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het oude centrum, zoals Fort Zeelandia en het Presidentieel Paleis. Een bootje brengt ons - met onze fietsen - naar de overkant van de Surinamerivier waar we verder fietsen langs oude plantages. Een onverhard paadje leidt ons dwars door Plantage Peperpot - inmiddels een natuurreservaat - en langs een oude cacaofabriek. Tegen het einde van de middag keren we weer terug naar Paramaribo.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 3

Transfer en fietsen naar Afobaka (55km).
Met de bus verlaten we de hoofdstad van Suriname in zuidelijke richting. Voorbij Paranam, waar de aluminiumfabriek van de Amerikaanse producent Alcoa staat, stappen we op de fiets en fietsen we richting het Brokopondo stuwmeer. In 1960 begon aluminiumgigant Alcoa met de aanleg van dit stuwmeer, waarmee 1560 km2 oerwoud onder water verdween en tevens diverse bosnegerdorpen. Meer dan 5000 Saramakaner-bosnegers verhuisden onder dwang naar transmigratiedorpen die nog altijd langs de weg van Paramaribo naar het meer te vinden zijn. In het meer staan na bijna 50 jaar nog altijd vele boomstammen fier rechtop als bewijs van de goede kwaliteit van tropisch hardhout.
Een paar kilometer van de stuwdam vinden we onze overnachtingsplaats, aan de Surinamerivier.

Overnachting in

Afobaka

Dag 4

Fietstocht Afobaka - Brownsberg (40km).
Over een onverharde weg fietsen we langs de noordzijde van het Brokopondomeer. Via het dorpje Brownsweg fietsen we naar de voet van de Brownsberg. De klim van 9km naar de top is pittig; de onverharde weg is op een aantal plekken flink steil en slecht van kwaliteit. In het ergste geval leg je een deel van de beklimming te voet af met de fiets aan de hand, maar eenmaal boven zal je de inspanningen snel vergeten zijn. Het uitzicht op stuwmeer Brokopondo en het omliggende regenwoud is adembenemend. De rest van de dag genieten we van de rust en de fraaie omgeving. We overnachten op de Brownsberg en worden de volgende ochtend wellicht gewekt door brulapen.

Overnachting in

Brownsberg

Dag 5

De Brownsberg is het oudste natuurreservaat van Suriname en in zijn bossen huist een ongekend aantal diersoorten. We maken een wandeling door hoog tropisch secundair bergregenwoud langs enkele watervallen, waaronder de Ireneval, genoemd naar onze prinses Irene. De Brownsberg is een paradijs voor vlinderliefhebbers en vogelaars. Parkieten, toekans, de witte belvogel, de piha ('belpolitie' in de lokale taal) en de roodborst caracara laten van zich horen. Ook vele zoogdieren hebben hier hun woonomgeving en zelfs de poema heeft hier haar leefgebied.

Overnachting in

Brownsberg

Dag 6

Fietstocht Brownsberg - Palulu (67km)
We stappen op de mountainbike om de Brownsberg weer af te dalen. Over verharde en onverharde weg fietsen we naar eco-camping Palulu, niet ver van het dorpje Zanderij.

Overnachting in

Tenten in Palulu

Dag 7

De ochtend is vrij te besteden. Er kan gewandeld worden in de Savanna of je neemt een duik in de kreek. Na de lunch gaan we per bus naar Witagron, een marrondorp van de Kwintistam. Bij aankomst richten we ons kampement in aan de Coppename rivier en brengen we een bezoek aan het dorp Witagron.

Overnachting in

Tenten in Witagron

Dag 8-9

In twee etappes (74 en 46km) fietsen we naar Van Amskreek. Naarmate we Van Amskreek naderen, wordt het heuvelachtiger: we fietsen door de uitlopers van het Bakhuisgebergte. Er zal dus meer geklommen moeten worden, maar aan het eind van iedere etappe wacht een verfrissende duik in een kreek en een lekkere maaltijd.

Overnachting in

Tenten

Dag 10

Fietstocht Van Amskreek - Blanche Marie (20km).

Vanuit ons kampement bij Van Amskreek fietsen we naar de Blanche Marie watervallen. De eerste kilometers volgen we de doorgaande gravelweg naar Apoera, vervolgens slaan we af en fietsen we naar het zuiden. Dit fietstraject gaat over een recentelijk verbeterde weg naar het guesthouse bij de watervallen. De begroeiing is hier dichter en na een periode van regen kan het wat modderig zijn. We parkeren de mountainbikes bij het guesthouse en wandelen het laatste stukje naar de watervallen die zullen aanvoelen als een aangename douche.

De Blanche Marie watervallen behoren tot de grootste in Suriname en hebben een enorme waterverplaatsing. De watervallen strekken zich uit over meer dan 120 meter en liggen in hoogbos. Het tropisch regenwoud dat onderweg naar de Blanche Marie watervallen te zien is, heeft alle kenmerken van het Amazoneregenwoud. Er zijn o.a. acht apensoorten en meer dan 200 vogelsoorten geteld. Ook leiden diverse prachtige wandelpaden naar onder andere de Eldorado- en Edenval. Er is een jeep beschikbaar voor de mensen die niet willen fietsen.

Overnachting in

Tenten bij Blanche Marie

Dag 11

Fietstocht van Blanche Marie - Matapikreek (50km).
We fietsen dieper het binnenland in. De route van vandaag is uitdagend en leidt over een onverharde weg die niet vaak wordt gebruikt. De kans is groot dat we mooie vogels en andere dieren spotten. We overnachten op een knusse plek aan een kleine kreek.

Overnachting in

Tenten bij Matapikreek

Dag 12

Fietstocht Matapikreek - Apoera (61km).
Naarmate de dag vordert, neemt de bedrijvigheid toe. Dit is concessiegebied waar veel hout wordt gewonnen. Het hout wordt afgevoerd naar Apoera vanwaar het verder wordt verscheept. Apoera is een aangenaam dorp op de oevers van de Corantijn rivier die hier de grens vormt met Brits Guyana. Er is een winkel waar we weer wat koude dranken kunnen inslaan. We kamperen in een indianendorp aan de rivier. 

Overnachting in

Apoera (tenten)

Dag 13

De weg die we de afgelopen dagen gevolgd hebben, loopt dood even voorbij Apoera. De enige andere manier om verder te reizen is over het water. We laden bagage, fietsen en onszelf in één of meerdere bootjes en zakken de Corantijn af richting zee. Op de linkeroever hebben we zicht op Brits Guyana. Na 3 uur varen bereiken we de aanlegsteiger, een kilometer of 30 ten zuiden van Nieuw Nickerie. Hier vertrekt tevens het pontje naar Brits Guyana. Per auto of bus reizen we verder naar Nieuw Nickerie. De tweede 'stad' van Suriname (14.000 inwoners) is tevens hoofdstad van het district, dat voornamelijk bekend staat als landbouwcentrum. In de omgeving wordt veel rijst verbouwd.

Overnachting in

Nieuw Nickerie

Dag 14

We vertrekken vanuit Nieuw Nickerie voor een boeiende excursie in het natuurreservaat Bigi Pan. Dit grote moerasgebied is bijzonder rijk aan vogels. Met bootjes trekken we de mangroves in, waarbij een lokale gids ons van alles vertelt over de hier voorkomende soorten. Bigi Pan staat met name bekend als broedplaats van de rode ibis.
We overnachten op een werkelijk unieke locatie: in een lodge gebouwd op het water, midden in het natuurgebied. Hier genieten we - als we geluk hebben - van een maaltje vers gevangen vis.

Overnachting in

Bigi Pan

Dag 15

De bus brengt ons in een paar uurtjes terug naar Paramaribo. We rijden door Coronie, een dunbevolkt district waar in het verleden met name de Engelsen plantages hebben gesticht. Onderweg stoppen we om te lunchen. De rest van de middag in Paramaribo is ter vrije besteding.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 16

Vrije dag Paramaribo.
Vandaag kan je op eigen gelegenheid Paramaribo verkennen. In deze multiculturele en enigszins dorpse stad woont een bonte mengeling van verschillende bevolkingsgroepen: Afrikanen, Hindoestanen, Javanen, bosnegers en indianen. De verschillende culturele uitingen kom je tegen in de straten, op de markten en in de kleine winkeltjes. Net zo bijzonder zijn de vele Nederlands aandoende gebouwen die de geschiedenis van het koloniale Suriname vertellen.

Overnachting in

Paramaribo

Dag 17

Wellicht is er nog tijd voor een laatste duik in het zwembad van het hotel. Afhankelijk van de vluchttijd worden we in de loop van de dag naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht.

Dag 18

In de loop van de dag kom je aan in Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De overnachtingsplekken tijdens deze fietsreis zijn zeer gevarieerd. Hieronder tref je een beknopt overzicht wat je tijdens deze reis kunt verwachten:

 • Paramaribo aan het begin; eenvoudig maar net pension nabij het oude centrum, met twee- en eenpersoonskamers met gedeeld sanitair. 
 • Afobaka: tweepersoonskamers met gedeeld sanitair.
 • Verblijf dag 4 t/m 12: Tijdens onze fietstrek door de binnenlanden overnacht je in tweepersoonstenten of - als je wilt - in hangmatten. Op de Brownsberg en in Palulu worden de tenten opgezet op daarvoor ingerichte terreinen, in Apoera kamperen we bij een guesthouse. Op de overige dagen (van dag 4 t/m 12) kamperen we wild. In Nickerie en aan het eind van de reis in Paramaribo overnachten we in een goed hotel op tweepersoonskamers. In Bigi Pan overnachten we in een eenvoudige, maar zeer fraai gelegen ecolodge op het water in tweepersoonskamers.
 • Nieuw Nickerie: twee- en eenpersoonskamers beschikken over een privé douche/WC. 
 • Bigi Pan: tweepersoonskamers met gedeeld sanitair.
 • Paramaribo einde van de reis: twee- en eenpersoonskamers beschikken over een privé douche/WC. 

De eerste twee nachten in Paramaribo, in Afobaka, Brownsberg, Palulu, Apoera en Bigi Pan zijn er eenvoudige - gedeelde - sanitaire voorzieningen. Tijdens het wildkamperen zijn er geen sanitaire voorzieningen. Er wordt wel altijd gekampeerd bij een kreek, zodat je je kan afspoelen. Bij Bigi Pan beschik je wel over een privé WC, het water voor de douches komt direct uit het meer.

Klamboes zijn aanwezig daar waar nodig. Deze hoef je niet zelf mee te nemen. Slaapmatjes worden meegenomen door de lokale gidsen. We adviseren je om zelf een lakenzak mee te nemen. Door de warmte is dit in de regel voldoende en heb je geen slaapzak nodig. Alleen bovenop de Brownsberg kan het 's nachts fris zijn. Koukleumen kunnen overwegen een (dunne) slaapzak of fleecedekentje mee te nemen.

Eenpersoonskamer/-tent

Tijdens de hotelovernachtingen in Afobaka (dag 3), Nieuw Nickerie (dag 13) en Paramaribo (dag 1, 2, 15 en 16) zijn er een beperkt aantal eenpersoonskamers voor totaal 6 nachten. Tijdens het kamperen (van dag 4 t/m 12) kun je een tent verkrijgen voor éénpersoonsgebruik zonder meerkosten. Geef dit duidelijk aan bij je boeking. Alleen bij Bigi Pan (dag 14) is een eenpersoonskamer niet mogelijk en deel je de tweepersoonskamer met iemand van de groep van gelijke sexe.

Over de maaltijden

Tijdens de hele tocht door het binnenland is het eten inclusief, vanaf de lunch op dag 3  tot en met de lunch op dag 15 op de reisdag terug naar Paramaribo. Er gaat een kok mee die de maaltijden bereidt. Af en toe wordt er een helpende hand van je verwacht. Het verblijf in Paramaribo is op basis van logies en ontbijt. Tevens is de lunch op dag 2 inbegrepen. Voor de lunch op dag 16 en het diner zijn er in Paramaribo talloze restaurantjes waar je uit kan kiezen.

Duurzaamheid

Sinds enige tijd heeft de SNP agent voor deze reis een sociale werkplaats gecreëerd waarmee men een bijdrage wil leveren aan de levensstandaard van jongeren met een beperking. De agent heeft connecties met verschillende scholen om jongeren te kunnen werven en om ze vervolgens te kunnen trainen in het onderhoud van fietsen. Het leven van jongeren met een handicap in Suriname is jammer genoeg nog steeds moeilijk. Het werk van onze agent gaat onverminderd door om hun bedrijfsactiviteiten te verduurzamen.

Inbegrepen

• Alle overnachtingen
• Alle maaltijden vanaf lunch dag 3 t/m lunch dag 15
• Ontbijten in Paramaribo
• Lunch dag 2 Paramaribo
• Transfers volgens programma
• Excursies volgens programma
• Boekje ‘Te Gast in Suriname’
• Reisbegeleiding lokale gids (Nederlandssprekend)
• Ondersteuning begeleidend team
• Ondersteuning volgwagen dag 3 t/m dag 13

Niet inbegrepen

 • een- en terugreis (optioneel)
 • Overige maaltijden
 • Verzekeringen
 • Fooien begeleidend team (ca. € 50,- per deelnemer)
 • Toeristenkaart Suriname (€ 90,-)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

We fietsen gemiddeld 60km per dag, grotendeels over onverharde wegen. De hoogteverschillen blijven beperkt; de wegen zijn vlak tot licht glooiend met aan het eind van de tocht wat meer en steilere heuvels. Alleen de klim naar de ca. 500m hoge Brownsberg is zeer pittig: de weg omhoog is steil en deels van slechte kwaliteit. Tevens is een groot deel van de dagtocht naar de Blanche Marie watervallen zeer pittig. Deze twee trajecten zijn een conditionele en technische uitdaging, waarvoor echt een mountainbike nodig is.
Je moet de zwaarte van de reis niet onderschatten. De warmte in combinatie met de vochtigheid is een verzwarende factor. We proberen zoveel mogelijk 's morgens bijtijds te vertrekken, zodat we voor het heetst van de dag op de volgende overnachtingplaats zijn. Verder is de toestand van de wegen in het binnenland bepalend. Indien het in de dagen of weken voorafgaand aan de fietstocht flink geregend heeft, liggen er veel plassen op de wegen. Dit maakt het fietsen zwaarder.

Met een meer dan gemiddelde (fiets)conditie kan je deze reis prima aan. Ervaring met het fietsen op een mountainbike maakt de fietstocht makkelijker. Belangrijker is echter een flexibele houding; het toerisme in Suriname staat nog in de kinderschoenen. Dit kan tot onverwachte situaties leiden, waarin een flexibele houding je sterkt.
Als je niet meer verder kunt of wilt fietsen is er de mogelijkheid in de volgjeep te stappen.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap in de eerste accommodatie in Paramaribo.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM rechtstreeks naar Paramaribo.

Vluchtschema

KL 713 Amsterdam - Paramaribo vertrek 11.15 aankomst 15.15 uur

KL 714 Paramaribo - Amsterdam vertrek 17.50 aankomst 07.40* uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

De fiets in het vliegtuig

We raden aan een fiets te huren. Mocht je er toch voor kiezen om je eigen fiets te willen meenemen in het vliegtuig, geef dit dan duidelijk aan bij boeking onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. SNP heeft met de luchtvaartmaatschappij goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Je dient je fiets goed te verpakken: een doos of hoes is verplicht op deze reis. Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Bagageregeling vluchten

Je vliegt met de KLM. Je mag één stuk bagage gratis inchecken met een maximum gewicht van 23 kg (afm. l+b+h, max. 158 cm). Je fiets is sportbagage en geldt als 2e stuk bagage; elk 2e stuk bagage van max. 23 kg kan op de heenreis worden meegenomen tegen betaling van € 100, - per persoon per enkele reis en op de terugreis tegen betaling van € 75, - per persoon per enkele reis. Indien het gewicht van het bagagestuk de 23 kg overschrijdt, geldt een ‘heavy piece charge’ (tussen 23-32 kg) van € 100,- per enkele reis. Een 3e stuk (of meer) bagage van max. 23 kg kost € 200,- per bagagestuk per enkele reis. Voor de terugreis gelden deze bedragen in USD. Betaling voor de extra bagage vindt plaats op de luchthaven voor vertrek.

Houd je aan bovengenoemde voorwaarden, anders dien je overgewicht te betalen! Dit kan variëren van € 40,- tot € 70,- per kilo per enkele reis, afhankelijk van het af te leggen traject. SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Extra's

Fietshuur

Huurfiets_FIS_Cannondale.jpg

Mountainbike

Uw huurfiets is een goede Cannondale mountainbike met 27 versnellingen, schijfremmen en voorvering. We raden u aan een dagrugzak (evt. met camelbag) of een stuurtas mee te nemen, zodat u water, snacks en bv. een fotocamera mee kunt nemen tijdens het fietsen.

Praktische informatie

Suriname heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 27 graden Celsius en ’s nachts koelt het amper af.

Men kent in Suriname een korte en een lange regentijd. De korte regentijd bestrijkt december en januari en de langere regentijd loopt ongeveer van eind april tot half augustus. De reis met vertrek in juli is dus gepland aan het eind van de lange regentijd. De regenval in Suriname is echter zeer wisselvallig en ook in de droge tijd (september - november en februari en maart) kan het regenen. De regenbuien zijn meestal kort maar hevig en vinden vaak plaats in de namiddag. Door de hoge temperaturen is een bui wel zo verfrissend. Door de regen kan de toestand van de wegen in het binnenland aan het einde van de natte tijd wel slechter zijn dan gemiddeld.Tijdens deze reis heb je weinig extra kosten omdat de maaltijden en excursies grotendeels zijn inbegrepen in de reissom. Aan € 150,- heb je in de regel voldoende. In Paramaribo en Nickerie kan je goed pinnen. Omdat je in het binnenland geen geld kan verkrijgen, dien je voor je persoonlijke uitgaven (drankjes, fooien en evt. souvenirs) geld mee te nemen. Het prijsniveau ligt iets lager dan bij ons.

Ter plekke reis je per boot en bus. Tijdens de fietstocht krijgen we ondersteuning van  - afhankelijk van de groepsgrootte - één of meerdere volgwagens. Deze jeeps vervoeren de bagage en kampeerspullen. Er is tevens plaats in de jeeps voor enkele deelnemers, mocht je niet meer verder kunnen of willen fietsen.
De ware schoonheid van Suriname ligt in het ongerepte primaire regenwoud. Om in deze moeilijk toegankelijke gebieden te komen nemen we proviand, kookgerei en tenten mee. Ook al wordt het meeste werk verricht door het personeel van de lokale agent, het wordt op prijs gesteld als je hier en daar een handje meehelpt. Ook wanneer de tentenkampen worden opgezet en afgebroken en wanneer het eten wordt bereid en er na de smakelijke maaltijd moet worden afgewassen, helpen vele handen het werk lichter te maken. Met een gezamenlijke inspanning draagt iedereen bij aan een onvergetelijke reis.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het fietsplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige fietstochten maken.
Verder staat in Suriname het toerisme nog in de kinderschoenen. Dit alles kan soms tot onverwachte situaties leiden waarbij een flexibele houding je sterkt.

 

• GELDIG paspoort en kopie
• Geld, pinpas, eventueel creditcard
• Kopie reis- en ziektekostenverzekering
• Grote rugzak of zachte tas voor hoofdbagage
• Flight bag of regenhoes voor hoofdbagage
• Dagrugzak en / of stuurtas
• Waterdichte zakken
• Lakenzak en evt. dunne slaapzak
• Handdoeken
• Zonnebril, zonneklep of -pet
• Fietskleding
• Fietshandschoentjes
• Fietshelm
• Fietsschoenen of gympen
• Lichte wandelschoenen
• Dunne trui, jack of fleece voor 's avonds
• Luchtige, lange broek voor 's avonds
• Regenkleding
• Zwemkleding
• Sandalen of slippers
• Reparatieset fiets en multitool
• Zaklamp met reservebatterijen
• Zakmes
• Bidons / veldflessen
• Drinkbeker
• Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
• Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
• EHBO-middelen
• Anti-insectenmiddel
• Desinfecterende handgel (zeep waarbij je geen water hoeft te gebruiken)

Je hoeft geen klamboe mee te nemen. De lokale staf zorgt voor een klamboe en tevens voor slaapmatjes van redelijke kwaliteit. Je kan je eigen matje meenemen vanuit Nederland indien je behoefte hebt aan extra comfort.

Kleding, met name je fietskleding, wordt vies tijdens deze reis en het vuil is hardnekkig. Neem niet je nieuwste kleding mee

Je bagage, kampeerspullen, eten en water worden tijdens de fietstochten vervoerd door de volgwagen. Neem een zachte (sport)tas of rugzak mee op reis: harde koffers zijn zeer onpraktisch tijdens het vervoer door het oerwoud. We raden je aan om je tas/rugzak eventueel met een flightbag te beschermen. Ook het verpakken van met name je kleding in een waterdichte zak in je tas is een aanrader. Ook al wordt er natuurlijk voorzichtig met je bagage omgegaan, er kunnen altijd een paar spatten op de bagage terechtkomen tijdens het vervoer.
We fietsen op mountainbikes zonder bagagedrager. We raden je aan om een dagrugzak (evt. met camelbag) of een stuurtas mee te nemen, zodat je water, snacks en bv. een fotocamera mee kan nemen tijdens het fietsen. Zorg dat je voldoende water meeneemt voor tijdens het fietsen. De watervoorraad wordt vervoerd in de volgjeeps, maar je dient er rekening mee te houden dat deze door omstandigheden niet altijd even snel bij de groep kunnen komen. Verpak je camera waterdicht en neem vochtvreters mee; de hoge vochtigheid in de jungle is funest voor elektronica.

Tot slot raden wij je aan om voor 's avonds in het regenwoud lichte kleding mee te nemen die de benen en armen bedekken i.v.m. de muggen. Klamboes worden meegenomen door de lokale gidsen.

 

Er zijn geen bijzonderheden

De reisleiding is in handen van een ervaren, Nederlandssprekende lokale reisleider. De reisleider is de ‘sleutelfiguur’ tijdens je reis en doet er alles aan om jouw reisplezier zo groot mogelijk te maken.

Voor een verblijf in Suriname hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Suriname (zie nuttige adressen).

Naar Suriname via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Suriname via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Toeristenkaart

Voor een verblijf in Suriname van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig, maar wel een toeristenkaart. De Toeristenkaart is voor eenmalig gebruik (het geeft slechts  1x toegang tot Suriname). Bij aankomst krijgt u een verblijfstempel voor 30 dagen, dat u kunt verlengen voor de resterende dagen bij de Surinaamse Vreemdelingendienst. Deze toeristenkaart is in Nederland verkrijgbaar bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam en bij een aparte balie op Schiphol op vertoon van uw geldige paspoort en vliegtickets (e-ticket) voor uw terug- of doorreis. De kosten bedragen € 40,- (2017). Zie voor de meest recente informatie www.consulaatsuriname.nl

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Suriname (zie nuttige adressen).

Minderjarigen t/m 17 jaar
Voor minderjarigen t/m 17 jaar zijn aanvullende documenten nodig voor het aanvragen van een visum en een toeristenkaart. Minderjarige reist met ouder/voogd: bewijs van ouder-/voogdijschap. Minderjarige reist zonder ouder/voogd: officiële toestemmingsverklaring ouder/voogd.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Zika Virus
In Suriname is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Suriname zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Suriname binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Suriname zelf komt ook Gelekoorts voor (mn. buiten de grote steden).

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Suriname komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de binnenlanden, gebieden langs de oostgrens en in de goudwinningsgebieden. Alleen Paramaribo en de kuststrook zijn vooralsnog nagenoeg vrij van Malaria.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Sinds 2015 is er sprake van een zikavirusuitbraak in diverse landen in Zuid- en Midden-Amerika. Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt overgebracht door een bepaalde steekmug en de gebruikelijke antimuggenmaatregelen moeten in acht worden genomen. Het zikavirus lijkt vooral een groter risico mee te brengen voor zwangere vrouwen op afwijkingen van het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De veiligheid in Suriname is redelijk tot goed. Als toerist voelt u zich over het algemeen veilig. ’s Avonds alleen over straat lopen in Paramaribo is minder veilig.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

fietstocht_Falawatra_-_Van_Amskreek_(1).jpg

Suriname - fietsreis

Op de fiets door de groene wildernis

fietsvakantie langs hotels, guesthouses en tenten

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen