Terug naar Peru

Trektocht met tenten

Het compacte bergmassief Huayhuash staat synoniem voor grootse vergezichten, ijzige erosiegeulen en scherp gekartelde bergkammen. Door de geïsoleerde ligging én de aanwezigheid van een paar zesduizenders waaronder Peru’s tweede hoogste berg de Yerupajá (6634m), vormt de Cordillera Huayhuash het toneel waar elke bergwandelaar van droomt. Met als basis een professioneel team van koks, muilezeldrijvers en een Engelsprekende berggids, kun jij als geoefende wandelaar genieten van dit zesdaags avontuur. Met als begin- en eindpunt Huaraz, begint de trekking aan de oostkant van het massief, de mooiste kant volgens wandelaars. Wandel in totaal 63 km en bedwing vier bergpassen die tot 4750 meter hoogte reiken. De Cordillera Huayhuash is dé setting voor een klassieke trektocht in het Andes hooggebergte!

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 260628
6 dagen

Peru - Huaraz * Huayhuash Trekking

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Het wandelavontuur kan beginnen. Alle gemakken in de stad Huaraz worden verruild voor een pareltje van een trekking. Samen met maximaal 12 andere wandelaars vangt je zesdaagse wandelavontuur aan door een van Peru’s meest afgelegen bergmassieven, de Cordillera Huayhuash. Rijdend door de Rio Santavallei – beter bekend als de Callejon de Huaylas – passeren we kleine dorpjes als Recuay, Ticapampa en Catac om vervolgens door te steken naar de oostkant van het nationale park Huascarán. In dit gebied komen de grootste bromelia’s ter wereld voor, de Puya Raimondii vernoemd naar de Italiaanse wetenschapper Antonio Raimondi die ruim 30 jaar lang als wetenschapper en geograaf in Peru onderzoek verrichtte. De tot 10 meter lange bloemtros kan bij zijn eenmalige bloei 3000 bloemen bevatten en zes miljoen zaadjes!

We vervolgen onze weg langs Huanzala en Huallanca om vervolgens te arriveren bij de Huanca pampa ruïnes. De belangrijke Inca-site lag strategisch langs de route die het grootse Incarijk tussen Quito en Bolivia met elkaar verbond. Na dit bezoek rijden we nog een stukje verder naar Queropalca waar we ons eerste kampement houden op 3800 meter hoogte.

Wandeling: 0 km, rijdag

Overnachting in

Kampeerplek Queropalca

Dag 2

Na onze eerste kampeernacht zal het ontbijt met verse eieren en brood met warme koffie en thee je zeer smaken. Terwijl je langzaam omhoog wandelt naar het meer van Carhuacocha, worden de tenten door de muilezeldrijvers en kok afgebroken en alle bagage op muildieren geladen. Naarmate we omhoog wandelen en dichterbij het meer komen, zie je de reflectie van de besneeuwde pieken van de Jirishanca en Yerupaja in  het water. Ons tweede kampement is aan de oevers van het meer Carhuacocha.

Wandeling: 12 km, ca. 5-6 uur wandelen

Overnachting in

Kampeerplek Carhuacocha

Dag 3

We vervolgen de derde wandeldag met onze eerste pas op 4620 meter hoogte. Nadat we de Carhuacocha-pas zien we bij de afdaling links de meren Mitucocha liggen tegen de achtergrond  van de Yerupajá, Peru’s tweede hoogte berg van 6.634 meter en de hoogste berg in de Cordillera Huayhuash. Ook zie je de Rondoy en de Ninashanca liggen. Met een lunch waar we onderweg weer  van genieten, komen we in de loop van de middag aan bij ons kampement aan het meer Mitucocha op 4100 meter hoogte. In de middag staat het je vrij om heerlijk uit te lopen langs de oevers van het meer.

Wandeling: 12 km, ca. 5-6 uur

Overnachting in

Kampeerplek Mitucocha

Dag 4

Na een hopelijk goede nachtrust en goed ontbijt staat de 2e pas op het programma. De weg zigzagt omhoog naar de Cacananpunta pas op 4700 meter hoogte. We dalen af tot aan Cuartelhuain voor onze welverdiende lunch. Hierna wandel je verder naar Matacancha voor ons kampement op 4200 meter hoogte, vlak voor de plek waar we morgen de laatste pas gaan bedwingen.

Wandeling: 14 km, ca. 6-7 uur

Overnachting in

Kampeerplek Matacancha

Dag 5

Door de Rondoy-vallei wandelen we langzaam omhoog nar de Sambuya pas op 4750 meter hoogte. Je inspanning wordt beloond met een waanzinnig uitzicht op de besneeuwde pieken van de Ninashanca, Rondoy, Jirishanca, Yerupajá, Rasac en de Solteracocha. We dalen af naar ons kampement  op 4050 meter hoogte bij het meer van Jahuacocha. De tenten staan op een grote vlakte aan de voet van de westelijke voet van de pieken in het noordelijk gedeelte van de Huayhuash. Het landschap is indrukwekkend met hopelijk goed zicht op de met ontelbare sterren bezaaide hemel. 

Wandeling: 11 km, ca. 7 uur

Overnachting in

Kampeerplek Jahuacocha

Dag 6

We verlaten langzaam de bergreeks. Daar waar de vallei zich vernauwt, wandelen we via een kammetje westwaarts richting de Llamac pas eruit. Via een zigzag weg dalen we af naar het dorpje Pocpa. Met de auto en chauffeur weer in het zicht zal er een grote glimlach op je gezicht komen. Je hebt het volbracht! De auto rijdt ons in ca. 4 uur weer terug naar Huaraz waar je aan het begin van de avond weer terug komt. 

Wandeling: 14 km, ca. 5-6 uur wandelen

 

Blader door het programma

Reisdetail

Duurzaamheid

De partner van SNP die deze trekking uitvoert heeft in de jaren 2013-2016 elk jaar de World Travel Award gewonnen voor ‘South America’s Leading Green Touroperator’. Deze prijs heeft men gewonnen door niets anders dan hun filosofie te vertalen naar de perfecte uitvoering van hun trektochten. Deze worden niet alleen uitgevoerd door een team van enthousiaste gidsen, koks en dragers (of muilezeldrijvers), maar ook zeer veilig en verantwoord met respect voor de natuur en lokale cultuur. Er is veel aandacht voor biologisch en uitgebalanceerd eten tijdens trektochten. De afvalscheiding begint al buiten je tent waarin je met een groene en rode vuilniszak zelf het eerste afval scheidt. Afval wordt meegenomen en indien mogelijk gecomposteerd of gerecycled. Alle leden van het trekkingsteam (koks, gidsen en dragers/muilezeldrijvers) zijn op de hoogte hoe kwetsbare ecosystemen behouden blijven, dat water niet moet worden verspild en hoe je omgaat met bewoners uit soms kleine rurale leefgemeenschappen die ‘bloot’ worden gesteld aan het toerisme. Zonnecollectoren laden de lampjes op voor in de tenten. Onze partner is tevens aangesloten bij Rainforest Alliance.

Inbegrepen

 • Briefing (in Huaraz)
 • Transport dag 1 en 6 (begin en einde trektocht) 
 • Muilezeldrijvers (voor bagage) en kok
 • Engelstalige berggids
 • Vijf kampeernachten tweepersoonstent
 • Thermarest selfinflatable matrasje (63 cm x 196 cm x 3,8 cm)
 • Alle maaltijden (5x ontbijt, 6x lunch en 5x diner)
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • hotel Huaraz ter acclimatisatie (minimaal drie nachten)
 • fooien

Prijstoelichting

 • deze trektocht vangt elke zaterdag aan (maart tot en met december) 
 • de prijs is van toepassing bij minimaal vier deelnemers, bij 2 of 3 deelnemers kan de reis ook doorgaan tegen een meerprijs (op aanvraag beschikbaar) 

Over de activiteiten

Tijdens de zesdaagse Huayhuash trektocht wandel je ca. 63 km, waar je in vijf dagen (de eerste dag is alleen een rijdag) gemiddeld 13 km per dag wandelt. Tijdens deze trektrocht kom je op aanzienlijke hoogtes (je passeert vier passen variërend qua hoogte van 4550 - 4750 meter). Dit betekent dat deze trektocht alleen voor de zeer geoefende fitte wandelaar geschikt is. Omdat je op grote hoogtes komt, dien je minimaal twee acclimatisatiewandelingen in de omgeving van Huaraz te maken. Tijdens de trektocht word je begeleid en ondersteund door een team van professionals. Uiteraard gaat er een lokale berggids (Spaans- en Engelssprekend) mee voor jouw veiligheid, maar vooral om je optimaal te laten genieten. De berggids wordt vergezeld door muilezeldrijvers en hun muilezels om de bagage te vervoeren. Tevens gaat er een kok mee die elke dag drie maaltijden zal bereiden om je nodige energiereserves aan te vullen. Het enige wat jij hoeft te doen is wandelen.

De trektocht is volledig verzorgd met kook- en kampeeruitrusting. Je overnacht in een tweepersoonstent. Tevens gaat er een dinertent mee en bij iets grotere reisgezelschappen ook een kooktent waar de maaltijden door de Peruaanse kok worden bereid. 

Geschikt voor kinderen

De minimale leeftijd voor deze trektocht bedraagt 18 jaar

Praktische informatie

De beste periode om deze trektocht te maken is van april tot en met oktober. Tijdens deze winterperiode is het over het algemeen droog en overdag strak blauw. De temperaturen zijn overdag aangenaam doch kunnen snel variëren door snel opkomende fronten. 's Nachts daalt de temperatuur tot rond of zelfs onder het vriespunt.  

Voorafgaand aan deze trekking dien je minimaal twee acclimatisatiedagen in Huaraz (3080 m) in te plannen. Dit houdt in dat we je adviseren minimaal drie nachten in Huaraz te overnachten alvorens je aan de trektocht begint. 

 • Goed ingelopen bergwandelschoenen (waterdicht, goed profiel, enkelbescherming)
 • Katoenen T-shirts / katoenen overhemden (korte mouwen)
 • Pullover(s)
 • Kleding met thermische isolatie (o.a. ondergoed van merinowol)
 • Fleece
 • Trekkingsbroek (licht, luchtig, sneldrogend)
 • Goede trekkingsbroek (stretchstof ideaal voor meer bewegingsvrijheid)
 • Gevoerde (dons) trekkingjas/parka
 • Pet (goede bescherming tegen zon en regen)
 • Warmje muts (voor de koude nachten)
 • Handschoenen
 • Regenponcho/regenjas
 • Veldfles (minimaal 1 liter) gevuld met water voor eerste dag
 • Waterzuivering tabletjes/waterzuiveringssysteem (o.a. GRAYL fles)
 • Voldoende trekkingsokken
 • Lichte sokken (voor ’s avonds)
 • Slippers (na afloop wandeling) 
 • Slaapzak (minimaal comfortniveau -5 °C)
 • Dagrugzak (eventueel camelbag)
 • Waterdichte duffelbag
 • Zonnebril  (100% UV-werend)
 • Zonnebrand (blockfactor minimaal 30)
 • Lippenbalsem (100% UV-werend)
 • Hoofdlamp (bijv. Petzl)
 • Kleine reishanddoek of sarong 
 • Camera (plus reservebatterijen)
 • Snacks, koekjes, energybars, chocolade, muesli, droog fruit, rozijnen, druivensuiker
 • Persoonlijke medicijnen, paracetemol, second scin voor blaren, pleisters, enz 
 • Wat cash geld (voor o.a. fooi gids, kok en paardenmannen)
 • Paspoort
 • Wandelstokken
 • Eventueel verrekijker
 • Goed humeur! 

Je dient zelf een slaapzak (minimaal comfortniveau -5°C) en een slaapmatje mee te nemen. Zowel de slaapzak als het slaapmatje kun je bijhuren mits je dit hebt aangegeven tijdens je boeking. Alle bagage wordt tijdens de trekking voor je vervoerd. Alleen draag je overdag een dagrugzak met daarin je camera, regenjas, extra warm jack, je veldfles (of camelbag) en wat energierepen (en andere versnaperingen). Als het overdag te warm wordt kun je natuurlijk je fleece hierin stoppen. De lunches  worden door de kok ter plaatse bereid. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Peru hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs