Egypte - Nijlvallei, 10 dagen Land van farao’s en Nubiërs

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Privéreis - Rondreizen

Rondreis langs hotels, guesthouse en met felucca

De Griekse historicus en reiziger Herodotus beschreef Egypte als 'een gift van de Nijl'. Volgens menigeen heeft hij gelijk. De Nijl, de groene ader van Egypte, wordt geflankeerd door prachtige faraonische bouwwerken. De meest indrukwekkende cultuurschatten zijn te vinden in het zuiden van het land, bij de steden Aswan en Luxor. Op deze rondreis tonen gidsen je de indrukwekkendste archeologische sites. Maar je maakt ook kennis met de Nubische cultuur in Aswan en het alledaagse leven in de dorpen en palmenoases langs de oever van de Nijl. Daar maak je unieke wandelingen en slaapt twee nachten op het dek van een traditionele zeilboot, een felucca. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • De faraonische monumenten van de Nijlvallei
 • Inclusief nachttrein
 • Nubische cultuur in Aswan
 • Twee dagen in de metropool Caïro
 • Unieke wandelingen door de Nijlvallei, gecombineerd met overnachtingen op felucca
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Egypte - Nijlvallei

De reis begint, na een binnenlandse vlucht vanuit Caïro, in Aswan in het diepe zuiden van Egypte, land van de Nubiërs. Rondom de cataracten van de Nijl en op een steenworp afstand van de majestueuze Nasserdam, de 'piramide van de moderne tijd', liggen talrijke archeologische kunstschatten. Vanuit een sfeervol Nubisch guesthouse aan de rustige westoever van de Nijl zijn deze te bekijken. Je bezoekt de Philae-tempel, die is gewijd aan de godin Isis en is herbouwd op een hoger gelegen eilandje, sinds de bouw van de Aswandam. Ook kun je een mooie wandeling maken langs het vierde-eeuwse klooster van St. Simeon, waar je de sfeer van de Sahara ervaart.

Vanaf Aswan begin je aan een unieke tweedaagse wandel- en vaartocht langs de oevers van de Nijl, stroomafwaarts naar Luxor. Waar de grote Nijlcruises pendelend tussen Aswan en Luxor allemaal aan voorbij varen, daar richt jij je aandacht op: het dagelijks leven in de dorpjes, hoe de Egyptenaren al millennia lang op min of meer dezelfde manier landbouw bedrijven in de vruchtbare vallei en welke vogelrijkdom de oevers van de Nijl herbergt. Je maakt rustige wandelingen met een lokale gids door dorpjes en palmenoases, langs akkers en weilanden. Wie weet word je uitgenodigd om een schooltje te bezoeken of een glas thee te drinken in een dorpshuis. Halverwege de wandelingen tref je de felucca die in het rustige tempo van de rivier met je meevaart voor een warme lunch aan boord. Soms vaar je een stukje mee, dan weer maak je een wandeling. Als de avond valt, maak je je op het dek van de felucca gereed voor de nacht en wordt aan de wal een kampvuur aangelegd. 

Na twee dagen op en langs de Nijl, wacht Luxor. Hier geniet je van het comfort van een goed en gastvrij hotel, met zwembad, op de westoever van de Nijl. Van hier maak je een wandeling naar de onvoorstelbare culturele rijkdom aan tempels, graven en zuilen die zich hier op de Westbank bevinden. De Westbank was het 'Avondland' waar tijdens het Midden- en Nieuwe Koninkrijk de farao’s werden begraven. Het meest indrukwekkend is de Vallei der Koningen, met grote graven en prachtige muurdecoraties. Je maakt een wandeling door akkers en de rotswoestijn naar de tempel van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet. De volgende dag bezoek je per fiets het indrukwekkende tempelcomplex van Karnak, waar bijna vijftienhonderd jaar lang aan gebouwd is.

Per nachttrein reis je vervolgens naar Caïro, de 'Moeder der steden', waar je twee dagen de fascinerende chaos en indrukwekkende culturele erfschatten van deze enorme metropool ervaart. Je maakt onder begeleiding van een gids een stadswandeling door het oude islamitische centrum en bezoekt de citadel. Natuurlijk mag een bezoek niet ontbreken aan de 4500 jaar oude piramides van Gizeh en het fenomenale National Museum.

Dag 1

Vlucht via Caïro naar Aswan, waar je laat in de avond aankomt. Je wordt op het vliegveld van Caïro opgewacht door een vertegenwoordiger van onze agent, die je informatie over de reis geeft en je helpt bij het verkrijgen van je visum en het ophalen en weer inchecken van je bagage voor de binnenlandse vlucht. Op het vliegveld van Aswan staat ook een vertegenwoordiger van de agent, die je aansluitend in ongeveer dertig minuten naar de accommodatie brengt. Deze ligt op de westoever van de Nijl in het Nubische dorp Gharbe Aswan, tegenover de stad Aswan.

Overnachting in

Gharbe Aswan

Dag 2

Na het ontbijt aan de oever van de Nijl word je met een klein motorbootje naar de voet van het zandduin gebracht waar bovenop het St. Simeon-klooster ligt. Deze ruïne is een van de oudste resten van het vroege christendom in Egypte. Het klooster is een prachtig labyrint van kleinere en grotere zalen met magnifieke uitzichten de woestijn in. Zelfs de cellen van de monniken zijn nog intact.

Je vervolgt de korte wandeling langs het mausoleum van Agha Khan en daarna over de heuvel met graven uit de faraonische tijd terug naar de oever van de Nijl, voor een lunch in een authentiek Nubisch huis. Wandelduur 3 uur, 150 m stijgen en dalen.

Aan het einde van de middag breng je een bezoek aan de tempel van Isis, op het eilandje Philae. Deze tempel is na de bouw van de Aswandam op dit hoger gelegen eilandje in het meer herbouwd. De tempel dateert uit de periode  van 380 – 362 voor Chr.

Overnachting in

Gharbe Aswan

Dag 3-4

Na het ontbijt begint je tweedaagse wandelavontuur langs de oevers van de Nijl. Je maakt samen met een Engelstalige gids rustige wandelingen door de groene Nijlvallei, soms langs de oever, dan weer door palmengaarden, langs tuinen en akkertjes of door een dorp. De felucca vaart ondertussen op de trage stroming van de Nijl met je mee. Onderweg krijg je zo een uniek beeld van het Egyptische leven van alledag in de vruchtbare Nijlvallei. Onderweg word je ongetwijfeld uitgenodigd voor een kopje thee in een dorpshuis en misschien breng je wel een bezoek aan een schooltje. Boeren kunnen je vertellen over de landbouwmethodes die al millennia lang wezenlijk onveranderd zijn. Ook de vogelrijkdom in de oases en langs de rivier is indrukwekkend: koereigers scharrelen in de akkers en weilanden. Langs het water zie je zwarte ibissen, ralreigers, purperreigers, sporenkieviten, bonte ijsvogels, sternen en verschillende waadvogels. Stukken wandelen worden afgewisseld met stukken varen.

’s Middags tref je de felucca op een mooie plek aan de oever voor een uitgebreide lunch en ’s avonds zoek je een mooie aanlegplek voor de nacht. Je maakt deze twee dagen steeds een ochtend- en een middagwandeling, die elk tussen de 1,5 en 3 uur duren (geen hoogteverschillen).

 

Overnachting in

Aan boord van een felucca

Dag 5

Na het ontbijt vaar je nog een klein stukje naar de indrukwekkende tempel van Komombo, in de gelijknamige stad op de oever van de Nijl. Deze tempel is gewijd aan de god Sobek (met het krokodillenhoofd), en is gebouwd in opdracht van Ptolemeus VI. Daarna wacht een rit van ongeveer vier uur naar Luxor. Onderweg bezoek je de prachtige en nog grotendeels intacte tempel van Edfu: de voorste pylonen zijn praktisch compleet, net als een groot deel van het dak. Deze tempel, gewijd aan de god Horus,  is een van de jongste van het land, gebouwd tussen 237 voor Chr. en 57 na Chr. In de loop van de namiddag bereik je Luxor, waar je overnacht in een vriendelijk hotel op de westelijke oever van de Nijl, in een rustige wijk van de stad.

Overnachting in

Luxor - El Gezira Gardens Hotel

Dag 6

‘s Ochtends neem je de veerpont naar het centrum van Luxor, op de oostelijke oever van de rivier. Hier bezoek je het immens grote tempelcomplex van Karnak. Dit complex meet 1,5 km bij 800 meter. Vanaf ongeveer 1950 voor Chr. is er over een periode van bijna 1500 jaar aan gewerkt. Tijdens de regeerperiode van Ramses II (1279-1213 voor Chr.) werkten er naar schatting 80.000 mensen tegelijkertijd aan de tempel. Je kunt uren dwalen door het complex: door de Great Hypostyle Hall met  zijn 134 enorme zuilen, langs de verschillende pylonen, rijen sfinxen met ramskoppen, de hoogste obelisk van het land en langs het Heilige Meer. ’s Middags kun je de stad Luxor verkennen, met zijn soek, en het Luxor Museum, dat zeer de moeite waard is. ’s Avonds bezoek je de fraai verlichte tempel van Luxor, midden in de stad, voordat je de veerpont neemt, terug naar de westoever.

Overnachting in

Luxor - El Gezira Gardens Hotel

Dag 7

Luxor Westbank is een paradijs voor archeologen en iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en culturele rijkdom van Egypte. Dit was het Avondland, het land van de doden, waar de farao’s en welgestelden van het Midden- en het Nieuwe Rijk werden begraven in tempels en voor plunderaars verborgen graftombes.

Je maakt een wandeling van ongeveer drie uur vanuit het hotel, door de akkers naar de voet van de rotsen ten westen van de vallei, waar elke vierkante meter een archeologische vindplek lijkt te zijn. Je passeert de tempel van Medinat Habu en wandelt door het verlaten spookdorpje Gorna naar de restanten van Deir-al-Medina, het Dorp van de Werkers, dat tussen de rotsen verscholen ligt. Er zijn ook een mooie tempel en een paar graven uit de negentiende dynastie. Daarna is het een korte wandeling door de steenwoestijn naar de prachtige, in de rotswand gebouwde tempel van Hatsjepsoet, met drie terrassen en prachtige beelden van de enige vrouwelijke farao.

Na de lunch word je naar de Valley of the Kings gebracht, een verborgen kloof waar 62 graftombes zijn ontdekt. Alle tombes bleken geplunderd, behalve die van de onbeduidende farao Toetanchamon...  Je bezoekt drie graftombes uit verschillende periodes, elk met prachtige muurschilderingen. Aan het einde van de dag word je naar het station van Luxor gebracht, waar je op de nachttrein (eerste klasse) naar Caïro stapt. Terwijl je lekker van  je avondmaaltijd met een drankje geniet, worden de bedden in de tweepersoonscouchettes voor je opgemaakt. Er is zelfs een wasbakje om je op te frissen.

Overnachting in

nachttrein

Dag 8

Vroeg in de ochtend arriveer je in de immense metropool Caïro, waar naar schatting inmiddels meer dan twintig miljoen mensen wonen. De stad is een fascinerende kakofonie van geluiden en indrukken. Je maakt vandaag een wandeling met een Engelstalige gids door het islamitische centrum van de stad in de directe omgeving van de grote Al-Azhar-moskee, die dateert uit de tiende eeuw. Hier vlakbij ligt ook de boeiende soek van de hoofdstad: Khan al-Khalili, waar je uren kunt ronddwalen. Ook brengen we een bezoek aan de twaalfde-eeuwse citadel. Daar zijn een paar prachtige islamitische bouwwerken te vinden, zoals de grote Mohammed Ali-moskee en de veel kleinere en oudere Al-Nasir Mohammed-moskee. Aan het einde van de middag word je naar de westoever van de Nijl gebracht, naar Gizeh, waar je overnacht in een goed hotel vlak bij de piramides.

Overnachting in

Gizeh (Caïro) - Grand Pyramids Hotel

Dag 9

Een reis naar Egypte is niet compleet zonder de piramides op het plateau boven Gizeh te hebben bezocht. Dit grafcomplex ligt op enkele minuten lopen van het hotel. Het complex is meer dan 4500 jaar oud en is het enige overgebleven wereldwonder uit de oudheid. Je wordt naar een uitzichtpunt gebracht over de drie grote en meerdere kleine piramides en wandelt langs de voet van deze immense bouwwerken. De piramide van Cheops is de grootste: 146 meter hoog en opgebouwd uit 2.300.000 kalksteenblokken van elk 2,5 ton zwaar. De wandeling eindigt bij de fraaie sfinx.

Na de lunch ga je naar het centrum van de stad Caïro, waar je het wereldberoemde Nationaal Museum kunt bezoeken. Hier zijn de belangrijkste archeologische voorwerpen uit de fascinerende geschiedenis van Egypte uitgestald. Beroemd zijn vooral de voorwerpen die in het graf van Toetanchamon zijn gevonden.

Overnachting in

Gizeh (Caïro) - Grand Pyramids Hotel

Dag 10

Vroeg in de ochtend word je in ongeveer anderhalf uur naar de andere kant van de metropool gebracht, naar het vliegveld van Caïro.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in accommodaties met een sterk uiteenlopend karakter en comfortniveau. Je moet er rekening mee houden dat de kwaliteit van de hotels in Egypte niet te vergelijken is met Europese maatstaven: wat in Egypte een ****-hotel is, is naar Europese maatstaven niet meer dan een ***-hotel. In onderstaand overzicht hanteren we onze Europese maatstaven, niet de Egyptische sterrenaanduiding.
De  eerste 2 nachten verblijf  je in een vriendelijk guesthouse op de westoever aan de Nijl in het Nubische dorp Garbhe Souhil. Je verblijft in ruime tweepersoonskamers met eigen badkamer, pal aan de rivier. Het guesthouse heeft een dakterras met prachtig uitzicht over de rivier en de stad Aswan. Klasse **.
Vervolgens slaap je 2 nachten aan boord van een felucca, een traditioneel zeilschip. Je slaapt aan dek op matrasjes. Boven en rondom het dek wordt een doek gespannen, zodat je beschut en uit het zicht ligt. Lakenzak, kussensloop, handdoek en slaapzak (in de winter) dien je zelf mee te nemen. Er zijn geen sanitaire voorzieningen, dus je wast je met rivierwater, er is uiteraard wel drinkwater aan boord. Aan land wordt een latrine gemaakt. Op de boot zijn reddingsvesten aanwezig.
Daarna ben je 2 nachten te gast in een sfeervol hotel op de westoever van de Nijl bij Luxor: Gezirah Gardens hotel. De kamers met eigen badkamer zijn gesitueerd rondom een gezellige tuin met zitjes en een zwembad.  Een deel van de kamers heeft een balkon, en het hotel beschikt ook over een groot dakterras. Klasse ***.
De laatste  2 nachten verblijf je op enkele minuten wandelen van de beroemde piramides van Gizeh in een vriendelijk ***-familiehotel. Het hotel beschikt over een dakterras vanwaar je op de piramides uit kijkt. De kamers zijn standaard ingericht, modern en voorzien van badkamer, airco, gratis wifi en flat-screen tv. Het hotel beschikt ook over een restaurant en door het management van het hotel worden diverse excursies georganiseerd.  Klasse ***.
Eén nacht reis je per nachttrein. Je slaapt dan in tweepersoonscouchettes, met kleine wastafel. Als je alleen reist heb je een couchette voor jezelf.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten inbegrepen, plus alle maaltijden tijdens de tweedaagse feluccatocht (vanaf lunch op dag 3 t/m ontbijt op dag 5). Tijdens de feluccatocht  worden alle maaltijden verzorgd door  de schipper en zijn assistent. Het ontbijt is voedzaam en eenvoudig, de lunch èn het diner zijn beide warme maaltijden. Op dag 2 is de lunch ook inbegrepen en eet je smaakvol in een Nubisch huis. Tijdens de rit per nachttrein van Luxor naar Caïro zijn diner en ontbijt eveneens inbegrepen. Voor de overige lunches en diners krijg je ter plekke tips en suggesties voor goede restaurants. 

De Egyptische keuken kent veel vleesgerechten. Vooral het lamsvlees is vaak heerlijk bereid. Naast de vleesgerechten en de warme groentegerechten worden er vaak koude kleine gerechten geserveerd, zoals tahina (sesamzaadpasta), hummus (kikkererwtensalade) en baba ganouch (aubergine-salade). Vaak worden deze gerechten aangevuld met rijst en brood. Bekend is ook fallafel, een gerecht van gefrituurde balletjes van gepureerde kikkererwten. In de koffie- en theehuizen wordt Arabische koffie geschonken, een klein sterk kopje koffie met veel suiker en veel koffie-oplossing. Daarnaast wordt er veel Karkadeh-thee gedronken of munt-thee.

Inbegrepen

 • 7 nachten in hotels en  guesthouse op 2-pk met badkamer
 • 2 nachten op felucca (2x) zonder sanitaire voorzieningen
 • nachttrein Luxor - Caïro (incl verblijf  in tweepersoons couchette)
 • overige transfers conform programma per gecharterde minibus/taxi
 • alle ontbijten, plus alle maaltijden tijdens de tweedaagse feluccatocht, op dag 2 de lunch en in de nachttrein diner en ontbijt
 • assistentie tijdens de overstap op Cairo airport op dag 1
 • begeleiding Engelstalige wandelgids tijdens de wandelingen en stadswandeling in Caïro
 • gids tijdens bezoek aan piramides van Gizeh, de Vallei der Koningen, Hatjepsoet-tempel, Karnak-tempel, Luxor Tempel, Philae Tempel, Komombo Tempel, Edfu tempel, S.Simeon klooster (UITGEZONDERD entreegelden)
 • diensten begeleidend team feluccatocht
 • ontvangst door Engelstalige hosts in de diverse verblijfplaatsen
 • boekje Te Gast in Egypte

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (heen op Aswan, terug vanaf Cairo)
 • eventuele inentingen
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • fooien (lokale gidsen)
 • eventuele toeslag verplicht kerst- en of oudjaarsdiner
 • transfers buiten het programma

Ter plaatse te betalen

 • visum (ca € 40,-)
 • entreegelden (per entree tussen de €1,50 en €3,-)

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze rondreis zijn niet zwaar. In principe kan iedereen die gezond is aan de reis deelnemen. Je wandelt langs de Nijl maximaal 5 tot 6 uur per dag. De hoogteverschillen zijn vrijwel nihil en de afstanden bedragen maximaal ca 15 km. Tijdens de twee dagen langs de Nijl worden de wandelstukken geregeld afgewisseld met stukjes varen, zodat je gemiddeld 2x per dag 1,5 tot 3 uur wandelt.  De wandelingen op dag 2 en 7 zijn niet lang, ca 3 uur. In Caïro maak je een wat langere stadswandeling. Zorg voor goede, hoogsluitende, lichte wandelschoenen. De warmte kan soms parten spelen,maar op het heetst van de dag wordt steeds een ruime rustpauze ingelast.

Extra dagen

Je kunt op deze reis in alle accommodaties extra nachten bijboeken, behalve voor de feluccatocht.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht (via Caïro) op Aswan en terug vanaf Caïro.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je wordt op het vliegveld van Caïro opgewacht door een vertegenwoordiger van onze agent, die je informatie over de reis geeft en je helpt bij het verkrijgen van je visum en het ophalen en weer inchecken van je bagage voor de binnenlandse vlucht. Op het vliegveld van Aswan word je opgewacht door een vertegenwoordiger van onze agent en naar de eerste accommodatie gebracht.

Voor een bezoek aan Egypte heb je een geldig paspoort nodig en een toeristenvisum dat jij bij binnenkomst op de luchthaven van Caïro aanschaft.

Deze reis kun je doen in de periode van 1-1 t/m 30-4 en van 1-10 t/m 31-12. De winterperiode, herfst en voorjaar zijn de meest geschikte periodes voor een reis naar Egypte. In de wintermaanden kunnen de nachten echter koud zijn. Dan is er ook kans op een bui of regenachtige dag, al zijn ook dan de dagen met neerslag schaars.

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk hier

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Egypte ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Bij aankomst op het vliegveld van Cairo moet je een visum aanschaffen, een bedrag van USD 20,- per persoon (in EUR betalen kan ook). Tijdens de reis zijn de meeste uitgaven, zoals gidsen, transfers en maaltijden inbegrepen, Enkele lunches en diners zijn niet inbegrepen (zie onder ‘Inbegrepen’). Egypte is wat betreft maaltijden geen duur land. Voor € 10,- pp heb je al een uitgebreide maaltijd. Ook drankjes komen voor eigen rekening. Alcoholische drankjes zijn vrij prijzig en lang niet overal te verkrijgen. Ook de entreegelden zijn niet inbegrepen; de entreekosten variëren van 30 tot 60 EGP per site (tussen € 1,50 en € 3,-).
Daarnaast dien je rekening te houden met een relatief hoog bedrag aan fooigeld (bakshish). In Egypte zijn de lonen laag. Een fooi geldt daarom als een tweede loon. Voor allerlei diensten wordt dan ook een fooi gevraagd. Per dienst zijn vaste bedragen voorgeschreven. Het is natuurlijk aan jou om meer of minder te geven. Je dient tijdens een groepsreis rekening te houden met een fooigeld van ongeveer € 15- per persoon per dag. Daarnaast heb je nog geld nodig voor persoonlijke uitgaven. Reken in totaal op een bedrag van ongeveer € 200,- (grote uitgaven voor souvenirs etc. buiten beschouwing gelaten).

Alle transfers volgens het programma zijn voor je geregeld.  De binnnelandse vlucht van Caïro naar Aswan zit ook in het arrangement inbegrepen. Het traject Luxor -Caïro wordt per nachttrein afgelegd.

Stel je in op het feit dat in Egypte andere gewoonten en normen gelden als in Nederland, onder andere wat betreft zaken doen, op tijd komen en hygiëne.
Lees ook het boekje 'Te Gast in Egypte'.

Vanwege de beperkte ruimte op de felucca wordt je verzocht je bagage te beperken tot één softpack rugzak of zachte weekendtas (geen harde koffers). Voor het overnachtingen op het dek van de felucca heb je geen slaapmatje nodig, wel een lakenzak, kussensloop en handdoeken. In de winter, het late najaar en vroege voorjaar kan het ‘s nachts flink afkoelen.
Egypte is een islamitisch land en je wordt geacht daar met je kledingkeuze rekening te houden: geen korte broeken (halflang tot net over de knieën mag wel), geen mouwloze hemdjes of shirtjes.

• Dagrugzak (35 liter)
• weekendtas of softpack rugzak (geen harde koffers of tassen)
• Lichte wandelschoenen
• Luchtige (wandel)kleding
• Veldflessen
• Warme kleding en regenkleding (tijdens de wintermaanden)
• Wind- en waterdicht jack
• handdoeken
• lakenzak, kussensloop (slaapzak in de wintermaanden)
• zaklamp
• wc papier
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie, zonnebril, lippencrème met Uv-filter
• Handgel (zeep)
• eenvoudige EHBO middelen (pleisters, sporttape, Diacure, norit,. pijnstillers)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Tijdens de wandelingen wordt je begeleid door een Engelstalige Egyptische gids. Ook op de archeologische sites die in het programma zijn opgenomen, wordt je begeleid door een Engelstalige cultuurgids. In alle plaatsen wordt je bovendien door ontvangen door een Engelstalige host die alle logistieke zaken voor je regelt.

Voor een verblijf in Egypte hebt u sinds 01 april 2013 een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij aankomst kunt u ter plekke een visum kopen. Bij aanschaf van een visum in Nederland moet uw paspoort (geen noodpaspoort!) bij aanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn (zie visum).

N.B.
Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Egypte (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Egypte hebt u een visum nodig, dat maximaal 30 dagen geldig is. U kunt dit visum bij aankomst op de luchthaven verkrijgen.  U moet bovendien beschikken over een vliegticket voor uw terug- of doorreis en uw paspoort moet minstens 2 lege, tegeover elkaar liggende visumpagina's bevatten.

Visumzegeltje
Het visumzegeltje wordt afgestempeld bij de douane met een dagstempel en is een maand geldig met een uitlooptermijn van twee weken. U kunt verlenging aanvragen bij de speciale kantoren voor vreemdelingen van de politie.
Wanneer u met een Nationale Identiteitskaart Egypte binnenkomt, moet u een pasfoto meenemen die op een speciale kaart wordt geplakt, samen met uw visum. Deze kaart wordt dan ook weer bij uitreis afgestempeld, dus verlies hem niet. Met uw pas en visumzegeltje en ingevulde reiskaart gaat u door de douane. Ook bij de uitreis vult u weer zo’n kaart in.

Bezoek aan de Sinai
Voor een verblijf alleen in de Sinaï van maximaal 15 dagen hebt u geen visum nodig, wanneer u Egypte rechtstreeks binnenkomt en verlaat via de vliegvelden van Sharm el Sheik (SSH), Saint Catherine (SKV) of Taba (TCP).
Dit heeft te maken met de bijzondere status die de Sinaï nog steeds heeft conform het vredesverdrag tussen Egypte en Israël. Wanneer u via met een niet-Egyptische luchtvaartmaatschappij naar Caïro vliegt en daar overstapt op een binnenlandse vlucht (en dus uw bagage opnieuw moet inchecken) moet u wel een visum aanschaffen.

Permits voor bezoek woestijngebieden
Sinds oktober 2008 moet voor een langer bezoek dan 1 dag aan bepaalde woestijngebieden, waaronder de Sinaï, een security-permit worden aangevraagd. Meer informatie hierover vindt u bij de betreffende reizen.

N.B. Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Egypte (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Egypte

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In Egypte zijn deskundige artsen en goede ziekenhuizen. De voorzieningen zijn niet als in Nederland, maar de zorg is uitstekend. In de hotels kan men u bij de receptie een betrouwbare arts aanbevelen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Bijna alle medicijnen zijn tegen redelijke prijzen verkrijgbaar in apotheken, maar vaak onder een andere merknaam. De dienstdoende apotheker kan u adviseren. Alleen zeer gevaarlijke of zeer speciale geneesmiddelen zijn niet vrij verkrijgbaar, maar alleen op recept van een dokter. Vraag de behandelende arts en apotheker een kwitantie voor declaratie bij uw verzekering. Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Bilharzia
Bilharzia is een wormziekte. Larven kunnen de intacte huid doordringen en leven in stilstaand Nijlwater en vooral in irrigatiekanalen (gevaarlijk!). Ga hier niet in zwemmen of pootjebaden. De symptomen van bilharzia zijn bloed in urine of ontlasting. Er zijn goede medicijnen tegen bilharzia. Tropische geneeskundige diensten in de grote ziekenhuizen kunnen u verder helpen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch
Gouden regels voor aanpassing aan het ongewoon warme Egyptische klimaat zijn:

 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Drink minstens 3 liter water per dag, ga niet in de volle zon zitten, rust regelmatig (vooral op de heetste uren).
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied in Egypte aankomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Egypte zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
In Egypte komt van juni t/m oktober Malaria voor in het El Faiyum-gebied. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Vraag voor de bescherming tegen Malaria met anti-Malariamiddelen een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Egypte komen geweldsmisdrijven hoogst zelden voor en kan men zich zonder vrees op straat begeven. Zakkenrollerij of diefstal komen slechts weinig voor. Waarschijnlijk omdat de sociale controle heel groot is en de Egyptische gevangenissen geen pretje. Mocht u toch problemen hebben dan kunt u terecht bij de toeristenpolitie. Zij zijn te vinden in de buurt van alle sites en hotels, maar ook op straat. Veelal zijn ze herkenbaar aan de witte uniformen. Doe bij diefstal of verlies altijd aangifte i.v.m. uw verzekering.

Grote aanwezigheid van politie, militairen en veiligheidspolitie
Natuurlijk is over het algemeen een grote aanwezigheid van politie, militairen en veiligheidspolitie op straat te bespeuren. Vooral over de toeristen wordt goed gewaakt uit angst voor terroristische acties, die de hele industrie waarvan miljoenen Egyptenaren direct of indirect afhankelijk zijn, zou schaden. Egypte heeft in het verleden immers terroristische aanvallen gehad waarbij toeristen het doelwit waren en de schrik zit er bij de overheid dan ook goed in. Zo zijn er op veel trajecten nog steeds door politie bewaakte konvooien, op de route van Cairo naar het zuiden. Tussen Aswan en Abu Simbel en van Luxor naar Aswan, evenals van Luxor naar Hurghada. Op andere trajecten worden de gegevens van de bussen met hun inzittenden gecontroleerd bij de politieposten buiten de steden. Metaaldetectorpoortjes zijn bij alle hotels te vinden en bij grote sites vind je vaak ook doorlichtbanden voor uw tassen. Dit beperkt wel enigszins uw bewegingsvrijheid, maar is voor uw veiligheid bedoeld. Voor een aantal bestemmingen, waaronder Sinaï-woestijn, is sinds oktober 2008 een permit nodig en worden toeristen permanent door een veiligheidsbeamte begeleid. Hoe lang deze situatie duurt is onzeker. Kijk voor meer informatie hierover bij de betreffende reizen.

Verkeerspolitie
Om de veiligheid op de wegen vooral op lange trajecten te vergroten zijn er de laatste jaren veel maatregelen getroffen. Zo moeten er vaak twee chauffeurs mee op de bussen en zijn de routes opengesteld voor toeristen alleen wegen met service (dus benzinepompen, cafetaria’s, eerste hulpposten en brandweer). In de steden proberen de verkeersagenten de boel onder controle te houden, maar veel ontzag heeft de gemiddelde chauffeur helaas niet voor de politie. Wees dus heel voorzichtig, vooral als voetganger. Gebruik de oversteektunnels of bruggen.

Vrouwvriendelijk
Voor vrouwen alleen is Egypte ook een veilig land. Als u zich respectvol gedraagt zult u zelden worden lastig gevallen, hoogstens aangesproken, kordaat optreden helpt dan uitstekend. U zult wel merken dat na een uur of elf ’s avonds de vrouwen langzaam uit het straatbeeld verdwijnen en u dus meer gaat opvallen. Maar onveilig is het slechts heel zelden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_imposante_zuilen_van_karnak.jpg

Egypte - Nijlvallei

Land van farao’s en Nubiërs

Rondreis langs hotels, guesthouse en met felucca

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten