Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal, 16 dagen Zulu’s, zebra’s en woeste zeeën

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Privéreis - Rondreizen

Rondreis per huurauto langs hotels

Wandelen in de Drakensbergen en safari's in Kruger N.P. worden afgewisseld met spectaculaire uitzichten rond de Blyde River Canyon, oorspronkelijke bevolkingsgroepen in Swaziland en een ontspannen verblijf nabij de grootste lagune van Zuid-Afrika in St. Lucia. Verken het iSimangaliso Wetland NP en maak een sunsetcruise om de krokodillen, nijlpaarden en vele vogelsoorten te spotten. De maritieme tegenhanger van de 'big five' is natuurlijk de bultrug. Deze magnifieke zoogdieren kun je van dichtbij observeren met een enerverende bootexcursie vanuit St. Lucia. Met deze selfdrive rondreis maak je kennis met het noordoosten van Zuid-Afrika waarin je geniet van het subtropische klimaat door het hele jaar heen.

Uniek aan deze reis

 • Drakensbergen is wandelparadijs!
 • Gemoedelijke mensen in kleurrijk Swaziland
 • "off the beaten track" verblijf Kruger
 • Ontspannen verblijf Sefapane Lodge en St. Lucia
 • Spot bultruggen (jun-aug)
 • Tendele restcamp mooist gelegen accommodatie in Zuid-Afrika
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal

Nadat de huurauto is opgehaald op de luchthaven van Johannesburg, kan de Zuid-Afrika rondreis beginnen. Met een routeboek en het SNP-informatiepakket kun je in dit heerlijke 'autoland' niet meer verdwalen. Op de scheiding van het hoogveld en het laagveld ligt de Blyde River Canyon. De Blyde-rivier stroomt diep onder je voeten langs de Three Rondavels. Het profiel van deze rotsformatie lijkt op die van drie rondavels, de typische Zuid-Afrikaanse ronde hutjes. Door God’s Window zie je het laagveld liggen waarin het Krugerpark ligt. Houdt er rekening mee dat in de regenmaanden (sep-mrt) het 'raam van God' wel eens dicht kan zitten door laaghangende wolken of mist. Tijdens het verblijf in Kruger in het Tamboti Tented Camp geniet je van je privé terras van het uitzicht op de (droge) rivierbeding van de Timbavati. Heerlijk veel privacy in dit kleinschalige tentenkamp waarin je 's avonds de wilde verhalen rondom het kampvuur met reisgenoten kunt delen. Het tentenkamp vormt een mooie uitvalsbasis om de grote diversiteit aan wilde dieren in Kruger te spotten.

Met het verblijf in het Mlilwane wildreservaat maak je kennis met de Swazi-cultuur. Je kunt er heerlijk wandelen, paardrijden of picknicken bij een fraaie waterval. KwaZulu-Natal mag natuurlijk niet ontbreken met deze rondreis. Het iSimangaliso Wetland Park, Unesco erfgoed, bestaat uit verschillende ecosystemen zoals wetlands, moerassen, kustduinvegetatie en natuurlijk haar bewoners. Nijlkrokodillen, nijlpaarden en vogels in overvloed. Het nabij gelegen Hluhluwe-Umfolozi nationale park, het oudste park samen met Kruger in Zuid-Afrika, staat garant voor een ontmoeting met Kaapse buffels en neushoorns. Walvissen spotten? Met een snelle speedboot volg je de groepen bultruggen en heb je een grote kans op het zien van deze magnifieke zeezoogdieren. De beste tijd om dit vanuit St. Lucia te doen zijn de maanden juni, juli en augustus. In principe komen er walvissen voor van mei tot en met begin december. De glooiende heuvels met aan de einder de gekartelde en scherpe bergrichels van de ‘muur der speren’ staan in schril contrast met de kust. De Drakensbergen! Met recht een ‘hikers paradise'. Vanuit de chalets van Tendele Restcamp wandel je zo het nationale park Royal Natal in waarin je een keur hebt uit goed gemarkeerde wandelroutes. Wie weet spot je een groep eland-antilopen of de zeldzame lammergier!

Dag 1

Na aankomst op de internationale luchthaven van Johannesburg heb je een transfer met de shuttlebus (frequentie elke 30 minuten) naar een nabijgelegen goed middenklasse hotel. 

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2-3

Na het uitgebreide ontbijtbuffet staat er een briefing gepland met onze agent om alle vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld je reis, het autorijden en de veiligheid. Na afloop van dit gesprek, rijd je met de shuttlebus van het hotel naar de luchthaven alwaar de huurauto klaar staat. Na de normale formaliteiten kan de reis beginnen. Je rijdt over het Hoogveld richting het Kruger National Park. Na ca. 5 uur rijden arriveer je in het lieflijke plaatsje Graskop alwaar je de komende twee nachten verblijft in het Graskop Hotel.

De volgende dag heb je alle tijd om te voet of met de auto de omgeving te verkennen. Interessante mogelijkheden zijn een bezoek aan God's Window en Bourke's Luck Potholes in de bergen rondom de Blyde River Canyon. Rijdt beslist ook even naar het voormalige mijnstadje Pilgrim's Rest. Het ligt op slechts 10 km rijden vanaf Graskop. De Panorama route er naartoe is een lust voor het oog! In Graskop zelf bevinden zich vele kunstgaleries. Naast het Graskop Hotel ligt Harry's Pancakes....smullen maar.

Overnachting in

Graskop

Dag 4-5

In ongeveer 2 uur rijd je naar de Orpen-toegangspoort de 'Kruger Wildtuin' in. De komende nachten verblijf je in het Tamboti Tented Camp dat 2 km ten oosten van Orpen ligt in het Kruger nationale park. Het kleinschalige kamp - dat aan de meestal droge rivier Timbavati ligt - beschikt over een heerlijke 'boma', een omheinde ruimte in de open lucht waar het 's avonds goed toeven is rondom het kampvuur. Voor de vogelliefhebbers bevindt zich in de nabijheid een vogelschuilhut. Het kamp heeft een heerlijke 'bush-feeling', precies wat wij je willen meegeven met dit verblijf in Kruger. Verken met de huurauto in je eigen tempo de Afrikaanse bush van dit 350 kilometer lange wildpark. Impala's, bavianen, neushoornvogels en olifanten zie je vrijwel zeker, maar met enig geluk kun je ook andere spectaculaire diersoorten tegenkomen als leeuwen, neushoorns, cheeta's en nog heel veel andere dieren.  

Meer safari in het middelste gedeelte Kruger! Voordat jullie naar Tamboti rijden, raden we je aan om te verblijven in de Sefapane Lodge. Met zijn perfecte ligging naast Kruger (ter hoogte van de Phalaborwa-toegangspoort) verken je het veel rustigere middengedeelte van Kruger. 

Meer safari in het wildrijke Manyeleti Game Reserve! Tussen de privé reservaten Sabi Sands en Timbavati ligt het wildrijke Manyeleti Game Reserve. In plaats van of na afloop van het verblijf in het Tamboti Tented Camp, is een verblijf in een luxe safaritent in Manyeleti de perfecte uitvalbasis voor game-activiteiten in het 23.000 hectare grote reservaat. Pure verwennerij voor de wildlife liefhebber.

Overnachting in

Kruger - Tamboti Tented Camp

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 6

Vandaag staat er een lange reisdag op het programma die je in zijn geheel kunt doorbrengen in het Kruger Nationaal Park. Via het Satara Restcamp, Lower Sabie restcamp rijd je naar het uiterste zuidoosten van Kruger waar je de Crocodile rivier oversteekt om het park te verlaten. Je verkrijgt deze dag een prachtige dwarsdoorsnede van het grootste en een-na-oudtse nationale park van Zuid-Afrika. Zodra je het Krugerpark verlaat, rijd je in een keline 10 km door naar Komatipoort waar je overnacht in een aangename kleinschalige lodge waar jullie hartelijk welkom worden geheten door het gastvrije echtpaar en hun personeel. Verder een heerlijk zwembad om te ontspannen na een lange enerverende reisdag, heerlijk eten waarbij men je graag toelicht wat men serveert en voor de volgende dag een goede ligging om naar Swaziland te rijden. 

Overnachting in

Komatipoort

Dag 7-8

Na het ontbijt is het tijd voor een nieuw avontuur. Via de N4-snelweg rijd je een stukje westwaarts om vrij snel de afslag te nemen naar Swaziland. Bij de grensovergang Jeppe's Reef rijd je Swaziland in, officieel het Koninkrijk Eswatini, dat zijn onafhankelijkheid verkoos boven opname in het grote Zuid-Afrika ten tijde van de afschaffing van de apartheid. Veel meer dan in Zuid-Afrika heeft de Swazi-bevolking haar rijke cultuur weten te behouden. De kleurrijke gewaden van de verschillende etnische bevolkingsgroepen bepalen in belangrijke mate het straatbeeld. De komende nachten verblijf je in een cottage in de Phophoyane Falls Ecolodge. Deze klassieke lodge ligt in zijn eigen reservaat met een deels zelf aangeplante natuur met daarin een prachtige waterval die je het beste op een vand e wandelingen bewondert. De lodge tapt zijn eigen water af via een kanaal dat zo hun eigen doorstromende natuurlijke zwembad vult. Bij het hoofdgebouw bevindt zich ook een zwembad dat met leidingwater wordt gevuld.

Overnachting in

Mlilwane Game Sanctuary - Swaziland

Dag 9-10

Met iets meer dan 300 km voor de boeg rijd je door Swaziland waarmee je een mooie indruk krijgt van het rotsachtige groene westen tot aan de droge hoge vlaktes tegen de grens aan met Mozambique. Het einddoel van vandaag ligt ca 50 km zuidelijk van de grensplaats Lavumisa vlakbij de plaats Mkuze in Zuid-Afrika. De Ghost Mountain Inn is zo'n plek waar je heerlijk wordt gepamperd in een fraaie lodge met heerlijke maaltijden en een fijne sfeer. De lodge beschikt over een prachtig aangelegde tuin met een langgerekt zwembad maar oom tal van zitjes en hoekjes waar je je kunt terugtrekken en ontspannen. Aan de tuin ligt een meertje met water- en rietvogels. Als je vandaag op tijd vertrekt overweeg dan nog een bezoek aan het wildreservaat Mlilwane Game Sanctuary, een wildpark dat zijn ontstaan dankt aan de koning van Swaziland die het eens als zijn privé park beschouwde. Ook kun je Mantenga Cultural Village bezoeken waar het leven in een Swazi-kraal wordt nagebootst. Door middel van een rollenspel ervaar je hoe de hiërarchische verhoudingen in een clan geregeld zijn. Tijdens de traditionele dans zie je hoe flegmatiek de 'krijgers' zijn.

Overnachting in

Mkuze

Dag 10

Vandaag een vrije dag waarop je zelf de regie in handen neemt. Je hebt een keur aan mogelijkheden om te ondernemen en te ontdekken. Natuur- en dierliefhebbers kunnen met een ranger in een open 4x4 safarivoertuig op pad om het nabijgelegen uMkhuze Game Reserve te verkennen. Landschappelijk een bebost gebied, maar rangers weten vaak waar het wild zich ophoudt. In het natuurreservaat bevindt zich een fraaie 'hide' met zicht op een waterhole, altijd een grote kans om allerlei dieren van dichtbij te bezichtigen.  Op het nabijgelegen Lake Jozini worden bootexcursies aangeboden. Ook een bezoek aan een homestay in het achterland van de lodge is geweldig om mee te maken. Je bezoekt een familie waarbij je uitleg krijgt over de Zulu-cultuur. Polygamie is nog steeds gangbaar, je verneemt hoe er getrouwd wordt, wie welke bruidschat betaald moet worden, welke werkzaamheden iedereen uitvoert en waar overledenen hun laatste rustplaats krijgen. Het is een leerzame excursie in een prachtig landschap waar je zelf niet eenvoudig komt. De middag beëndig je op zijn Afrikaans met een 'sundowner' op een punt met een weids uitzicht op Lake Jozini met hopelijk een fraaie zonsondergang. Op de lodge zelf kun je uiteraard tot rust komen. Men biedt er  o.a. een Terres d’Afrique body treatment aan met organische Afrikaanse producten. Sterk je geest en lichaam met een van de vele Spa-behandelingen.

Overnachting in

Mkuze

Dag 11

Eindelijk de kust! In een kleine twee uur rijd je door KwaZulu-Natal, één van de kleinere provincies van Zuid-Afrika, bekend om zijn prachtige stranden en ongerepte natuur. Je verblijft in de St.Lucia Wetlands Guesthouse, al jaren lang bestierd door het vriendelijke echtpaar Derrick en Hettie. De woonkamer ziet er klassiek uit met een grote ronde schoorsteenmantel, maar het fijnste is toch wel het balkon waar elke dag met een ontbijt je dag begint. Hettie heeft de groene vingers en zorgt voor bijzondere planten en bloemen in de tuin. Aan de voorzijde van het guesthouse bevindt zich een zwembad.

De dag van aankomst leent zich uitstekend om het dierenleven in en rondom de lagune St. Lucia vanaf een boot waar te nemen. Twee maal per dag ('s ochtends en 's middags) worden bootexcursies aangeboden om nijlpaarden, krokodillen en vele vogels vanaf het dek op een boot waar te nemen. Walvissen spotten? De beste tijd om dit vanuit St. Lucia te doen zijn de maanden juni, juli en augustus. In principe komen er walvissen voor van mei tot en met begin december. De excursie zal ca. 2 a 3 uur duren met maximaal 10 mensen aan boord. Het toeristische stadje St. Lucia biedt voorts een paar restaurants waar zeker de visliefhebber aan zijn of haar trekken zal komen.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 12

Deze vrije dag laat zich makkelijk vullen met enerverende belevenissen. Er valt namelijk veel in en rondom St. Lucia te ondernemen. Verken het op drie kwartier rijden gelegen oudste wildreservaat van Zuid-Afrika, het Hluhluwe Umfolozi Nationaal Park. Dit unieke 'big 5' park is beroemd om zijn grote verscheidenheid aan vogels en wilde dieren, in het bijzonder de zwarte en witte neushoorns. Ook een bezoek aan het noordelijk gelegen Cape Vidal in het oosten van het iSimangaliso Wetland Park. Met zijn ligging aan de Indische Oceaan is dit een prachtplek om de onderwaterwereld al snorkelend te verkennen. Vlak voor de kust ligt een rif waar zich vele mooie vissen en andere dieren zich ophouden. Of je kunt snorkelen  hangt mede af van het getij en de weersomstandigheden. Als het door kan gaan, lees je in het SNP informatiepakket bij welke organisatie we je dit aanraden te boeken. Het snorkelen vindt plaats met professionele begeleiding, een goede snorkeluitrusting en een T-shirt ter bescherming van je schouders. Oiok biedt de lokale organisatie de mogelijkheid om met een Zuid-Afrikaanse ranger op stap te gaan met een makkelijke 2,5 uur durende wandeling in het iSimanagliso Wetland  Park. In een gebied waar geen olifanten, buffels en neushoorns komen, leert deze 'bushwalk' je veel over diersporen, interessante insecten, eetbare vruchten en het is dé manier om van dichtbij zebra's, impala's en gnoes te zien.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 13

De schoonheid van het Amphitheater ligt in de bijna perfecte symmetrie, met links de Sentinel en rechts de Eastern Buttress. De 'koninklijke' status verkreeg het park pas in 1947 na een bezoek van de Britse koninklijke familie. Vanaf de berg Mont-aux-Sources (3288m) ontspringen  de rivieren Thukela, Khubedu en Bilanjil. Het is de Thukela-rivier die nabij de Sentinel 614 meter naar beneden valt, waarmee het de 4e grootste waterval ter wereld is. In het Royal Natal NP zijn veel goed gemarkeerde dagwandelingen uitgezet, variërend van makkelijk tot pittig. Vanuit het Tendele restcamp - volgens velen met het mooiste uitzicht in geheel Zuid-Afrika (!) - zou je een pittige wandeling van ca. 4-5 uur kunnen ondernemen naar de Tugela Falls mits je over een goede conditie beschikt en een ervaren wandelaar bent. Een wat makkelijker wandeling is die naar de Tiger Falls, een wandeling van ca. 3-4 uur. Dit zijn maar twee voorbeelden van de vele wandelingen die zijn uitgezet. Tijdens de wandelingen heb je de kans elandantilopen, dik diks, klipdassies en bavianen te zien. Verder leven er mongoose, jakhalzen en otters maar deze dieren zijn behoorlijk schuw. Verder zijn er 200 vogelsoorten waarvan de lammergier en de black vulture de meest bijzondere zijn.

Mocht je je wandelavontuur willen vergroten, dan raden wij je beslist aan je reis hier met 1 of 2 dagen te verlengen. 

Overnachting in

Drakensbergen - Royal Natal NP - Thendele Restcamp - Royal Natal

Dag 13

Je laat St. Lucia achter je en rijdt verder zuidwaarts langs de 'Dolphin' kust wier naam is ontleend aan de tuimelaars die zich ophouden in de wateren van de Indische Oceaan. Voordat je in de middag aankomt in Umhlanga waar je overnacht, dompel je jezelf eerst nog onder in de Zulu-cultuur in de valey of 1000 Hills. De betekenis van de naam laat zich raden, het is een wonderschoon landschap waar in het verleden Zulu's naartoe werden verplaatst die hun land verloren in de strijd ten tijde van de Apartheid. Een lokale gids vertelt je over de roerige geschiedenis maar ook veel over de cultuur van de Zulu's, hoe ze leven en hoe ze voorzien in hun dagelijks onderhoud. Met een smakelijke lunch zul je ook de eetcultuur ervaren.

Je rijdt hierna verder naar het zuiden. Wellicht is het je opgevallen dat bijna de gehele kustsstrook is volgebouwd. De omgeving van het dorpje Blythedale vormt hierop nog een uitzondering, het is en plek aan de noordkust van KwaZulu-Natal waar weinig aan het strand is gebouwd en waar je om die reden de natuurlijke kustvegetatie nog aantreft. In de wintermaanden juni tot en met augustus staat dit gebied bekend om haar milde winters met aangename temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 graden Celsius. In Umhlanga, een moderne stad ten noorden van Durban, overnacht je in een gezellige kleinschalige B&B.

Overnachting in

Umhlanga

Dag 14

De subtropische kust verruil je voor het koelere binnenland. De suikerrietplantages maken plaats voor berghelligen, riviervalleien, alpine en subalpiene landschappen. De Drakensbergen en wel het zuidelijk gedeeltre van het uKhahlamba Nationaal Park. Niet alleen de hoogste bergreeks in Zuid-Afrika, maar ook nog eens een botanische tuin die zich van laag naar hoog laat lezen als het boodschappenlijstje van een gepassioneede tuinman. Via een stukje N3-snelweg rijd je na Pietermaritzburg richting Underberg. Zodra je deze plaats bent gepasseerd is het nog slechts 20 km rijden om aan te komen op een bijzondere plek! De Sani Lodge Backpackers. Ondanks dat het geen hotel is, is de sfeer, ligging en de visie van de eigenaren doorslaggevend om voor deze locatie te kiezen. Werknemers in de lodge hebben een kans gekregen zich te ontwikkelen en hun families financieel te ondersteunen. Met je verblijf ondersteun je tevens de visie en passie van de eigenaren voor natuurbehoud van plant- en dierenleven in dit biodiverse ecosysteem.

Overnachting in

Drakensbergen - nabij Underberg - Thendele Restcamp - Royal Natal

Dag 15

Vandaag een vrije dag om de Drakensbergen te voet (met of zonder gids) te verkennen. Dagwandelingen van 1 tot 8 uur zijn te maken voorzien van kaart en uitleg van de lodge. Dé excursie die we eruit lichten is de Sani-pass, de enige weg die dwars door de Drakensbergen voert voor voertuigen. De weg zigzagt spectaculair omhoog en wringt zich door een smalle kloof naar de Sani pas op een hoogte van 2873 meter. Op sommige punten zie je de oude weg nog liggen die tot 1950 werd gebruikt door lastdieren die goederen van en naar de geïsoleerd liggende plaats Mokhotlong in het oosten van Lesotho vervoerden. Je steekt de grens met Lesotho over (dus idd paspoort meenemen) en zult - hoe kort je er ook bent  - iets meekrijgen van de Basotho's, de bewonesr van Lesotho. Het is een bergvolk nog steeds woonachtig in rondavels die hun land met osssenwagens ploegen, een fraaie hoed van riet dragen én behendig zijn te paard, het vervoermiddel bij uitstek in het onherbergzame landschap. Geniet van het landschap, de vergezichten en een drankje in de 'highest pub' in Lesotho.

Overnachting in

Drakensbergen - nabij Underberg

Dag 16

De laatste rit van je reis voert je terug naar de kust. In ca. drie uur (250 km) rijd je naar King Shaka airport, de internationale luchthaven van Durban. Hier lever je de huurauto weer in alvorens je de reis voortzet of weer naar huis terugvliegt. 

NB Programma

 • De restcamps in het zuidelijk gedeelte van Kruger (Berg-en-Dal, Pretoriuskop, Lower Sabie, Crocodile's Bridge en Skukuza) zijn in de maanden juli, december en januari snel volgeboekt. Boek op tijd zodat wij de reservering van de restcamps op tijd in orde kunnen krijgen. Mochten ze toch volgeboekt zijn, dan bieden de noordelijker gelegen restcamps uitkomst (Satara, Orpen, Olifants of Letaba) of de hotels/lodges net even buiten het Kruger NP.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in een mix van middenklasse hotels, een fraai gelegen tented camp in Kruger en een bijzondere accommodatie in Swaziland, een zogenaamde 'beehive'. Bij alle accommodaties heb je de beschikking over een eigen badkamer met WC/douche, behalve tijdens je verblijf in Kruger (dag 4-6), waarin je gebruik maakt van gemeenschappelijke douches, toiletten en wastafels.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook ok de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. Heel veel vlees! De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, U betaalt voor een goede lunch circa ZAR 60-100 (€ 6-10 pp) en een diner ZAR 100 - 150 (€ 10- 15 pp).

Inbegrepen

 • 13 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 2 nachten o.b.v. logies (Tamboti-KrugerNP)
 • Entree Kruger Nationale Park (ter waarde van € 50)
 • 16 dagen autohuur (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • boekje Te gast in Zuid-Afrika
 • SNP-informatiepakket en routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • heen- en terugvlucht
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • entree huurauto Royal Natal NP (ZAR 40 per dag)
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, lokale belastingen)
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Johannesburg.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging t.o.v. de Atlantische- en Indische Oceaan die het land bijna geheel omsluiten. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond in de zogenaamde subtropische zone. In vergelijking met andere landen op dezelfde breedtegraad liggen de temperaturen in de meeste gebieden wat lager. Dit komt vanwege de koude Bengula golfstroom die vanuit de Arctische wateren langs Kaapstad omhoog gaat richting de Namibische kust. In het centrale hoge gelegen gedeelte van Zuid-Afrika (Johannesburg ligt op 1753 meter hoogte!) zijn de temperaturen gematigd en heerst er een echt landklimaat: warme zomers en koude winters.
De kustgebieden langs de zuid- en oostkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 25 graden in de winter (april tot en met september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden tot zelfs koud. Houdt rekening indien u bijvoorbeeld een vroege gamedrive maakt. Neerslag valt er in het noordoosten van Zuid-Afrika in algemeen niet veel, doch een tropische bui in de warme zomermaanden is beslist te verwachten!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). Bij deze reis zijn de entrees van de nationale parken Kruger (3 dgn), Mlilwane Game Sanctuary (2 dgn) en Royal Natal (2 dgn) inbegrepen. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met je creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card.

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 450 per persoon aan uitgaven tijdens de reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • warme kleding (m.n. in de Drakensbergen)
 • zomerkleding, zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • een goed insectenwerend middel
 • regenkleding
 • zaklamp
 • veldfles (min. 1 liter)
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol

Indien je reist met minderjarige kinderen (< 18 jaar) is de volgende informatie van belang. Voor minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is het vereist om in het bezit te zijn van een door de gemeente ondertekende geboorteakte van deze kinderen. Indien je deze geboorteakte niet bij de incheck op de luchthaven van vertrek kunt overleggen, worden deze minderjarige kinderen geweigerd om aan boord te gaan. Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie op de SNP website onder het kopje 'Reisdocumenten Zuid-Afrika' onder ‘Praktische Informatie’ en MijnSNP.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheck-balie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zebra_met_jong.jpg

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal

Zulu’s, zebra’s en woeste zeeën

Rondreis per huurauto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten