Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal, 16 dagen Zulu’s, zebra’s en zeeën

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis per huurauto langs B&B's , hotels, rondavels en lodges

Met een been in Lesotho en de ander in Zuid-Afrika. Te midden van de pieken van de Drakensbergen kijk je neer op de Sani Pass en de immense vlakte voor je tot aan de Indische Oceaan. Kwa-Zulu-Natal, Zuid-Afrika's kleinste provincie, vormt tezamen met de provincie Mpumalanga het decor van een compleet vernieuwde actieve rondreis.

Met de huurauto verken je niet alleen het vermaarde Kruger Nationale Park, maar ook het minder bekende mKhuze Game Reserve en het Hluhluwe-Umfolozi Nationaal Park. De gemene deler van deze parken is de witte neushoorn, een van de Big Five dieren in Zuid-Afrika die met hand en tand wordt beschermd. Snorkel bij Cape Vidal in het iSimangaliso Wetland Park en verken de prachtige kustduin-vegetatie.

De inspanning én ontspanning ligt in het Afromontaan bos in Swaziland. Wandel door het Phophoyane Natuurreservaat en geniet van een kilometerslange waterval over 3,6 miljard jaar oud gesteente of wandel langs de kliffen bij de Panorama-route door fynbos. Meer van de Zulu-cultuur leer je in de Lebombo Mountains en de Valley of 1000 Hills. In het overwegend subtropische klimaat in het noordoosten van Zuid-Afrika is het heerlijk om 'voetpade te slaan', te genieten van de mix aan met zorg geselecteerde accommodaties en de verkenning van een mix aan toeristische plekken afgewisseld met 'hide-aways'.

Uniek aan deze reis

  • 'Big 5' wildparken Kruger, Hluhluwe en uMkhuze
  • Phophoyane Falls Ecolodge, paradijsje in Swaziland
  • "Off the beaten track" verblijf Kruger
  • Sani pas door de Drakensbergen naar Lesotho
  • Spot bultruggen (jun-aug)
  • Verblijf Sani Lodge: duurzaam, betrokken en waanzinnige locatie
  • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal

Nadat de huurauto is opgehaald op de luchthaven van Johannesburg, kan je actieve rondreis beginnen. Met een routeboek en het SNP-informatiepakket kun je in dit heerlijke 'autoland' niet meer verdwalen. Op de scheiding van het hoogveld en het laagveld ligt de Blyde River Canyon. De Blyde-rivier stroomt diep onder je voeten langs de Three Rondavels. Het profiel van deze rotsformatie lijkt op die van drie rondavels, de typische Zuid-Afrikaanse ronde hutjes. 

Door God’s Window zie je het laagveld liggen waarin het Krugerpark ligt. Tijdens je verblijf in het Tamboti Tented Camp geniet je vanaf je privé terras van het uitzicht op de (droge) rivierbeding van de Timbavati. Heerlijk veel privacy in dit kleinschalige tentenkamp waarin je 's avonds de wilde verhalen rondom het kampvuur met reisgenoten kunt delen. Het tentenkamp vormt een mooie uitvalsbasis om de grote diversiteit aan wilde dieren in Kruger te spotten.

Met het verblijf in Swaziland blijven we weg van het vaak druk bezochte Mlilwane Game Sanctuary, hoe mooi ook. Met deze reis verblijf je in een prachtige 'hide-away' in het noordwesten van Swaziland. Omarm de visie van de eigenaren van de Phophonyane Falls Ecolodge (peace, privacy & paradise) en geniet van je privé tuin in je cottage. In het Phophonyane Falls Nature Reserve (600 hectare) leven meer dan 240 vogelsoorten, kleine antilopen (rode duiker en bosbok) en meerkatten. Mooi rood geërodeerde rotsformaties van 3,6 miljard jaar oud komen hier aan de oppervlakte. Wandel langs een of meerdere uitzichtpunten op de Phophonyane waterval die over een lengte van meerdere kilometers over oud gneiss-gesteente naar beneden valt.

De kleinste provincie van Zuid-Afrika, KwaZulu-Natal, staat synoniem aan de 'Big 5' wildparken uMkhuze en Hluhluwe. Het iSimangaliso Wetland Park bestaat uit verschillende ecosystemen, wetlands, moerassen, kustduinvegetatie en natuurlijk haar bewoners (nijlkrokodillen, nijlpaarden en vogels in overvloed). Zowel in Hluhluwe-Umfolozi, het oudste park van Zuid-Afrika als uMkhuze komen de zeldzame witte en zwarte neushoorns voor.

Met de boot de Indische Oceaan op om walvissen te spotten (juni t/m augustus) en bultruggen. De glooiende heuvels met suikerrietplantages staan in schril contrast met de ‘muur der speren’, oftewel de Zulu-naam voor de Drakensbergen. Vanuit de met liefde voor natuur en mens gerunde Sani Pass Lodge, verken je de Drakensbergen te voet of met een 4x4 jeep. De Sani-pass is een meesterwerk die zigzagt omhoog naar 2873 meter. Met een been in Lesotho stap je terug in de tijd in de wereld van de Basotho's. Gekleed in warme dekens op paarden zijn deze bewoners gehard in het hooggebergte van Lesotho. Jijzelf geniet van de weidse uitzichten over het landschap, een landschap dat menigeen niet associeert met Zuid-Afrika. Zo overweldigend! 

Dag 1

Na aankomst op de internationale luchthaven van Johannesburg heb je een transfer met de shuttlebus (frequentie elke 30 minuten) naar een nabijgelegen goed middenklasse hotel. 

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2-3

Na het uitgebreide ontbijtbuffet vindt er een briefing plaats met de lokale partner van SNP waarin je allerlei vragen kunt stellen over o.a. het autorijden, de veiligheid of de route die je gaat afleggen. Hierna rijd je met de shuttlebus van het hotel naar de luchthaven waar je de huurauto in ontvangst neemt. Na het nodige papierwerk kan de reis beginnen. Je rijdt over het Hoogveld richting het Kruger National Park. Na ongeveer 400 km (5 uur) rijden kom je aan in het toeristisch plaatsje Graskop. Hier bevinden zich vele kunstgaleries. lunchrooms en restaurants. De komende nachten verblijf je in het Graskop Hotel.

De volgende dag heb je alle tijd om te voet of met de auto de omgeving te verkennen. Graskop is de ideale uitvalsbasis om de Panorama route te verkennen. Bij God's Window ligt een mooi aangelegd wandelpad door fynbos met prachtige vergezichten. Verwonder jezelf over de tot wel 6 meter diepe kolkgaten die de Treur- en Blyde rivier diep hebben uitgesleten in het zachte gesteente. Het uitzicht op Three Rondavels, drie rotsen van dolomiet die door erosie zodanig zijn gevormd dat ze een gelijkenis hebben met de typische Afrikaanse rondavels, is iconisch en vormt een ware trekpleister.

In het voormalige mijnstadje Pilgrim's Rest, op slechts 10 km vanaf Graskop, krijg je een goede indruk hoe deze stad eruit zag ten tijde van de goudkoorts aan het einde van de 19e eeuw. Veel gebouwen staan op de Nationale Monumentenlijst.

Tegen de rand van Graskop ligt de Graskop Gorge Lift. Met een lift daal je 51 meter naar beneden om in een betoverend Afromontaan bos uit te komen. Dit habitat, dat in geheel Zuid-Afrika maar 0,5% van de oppervlakte beslaat, komt voor in bergachtige gebieden met voldoende water. Gebieden waar je dit weelderige bos het meeste aantreft zijn zuidelijke hellingen (die weinig direct zonlicht verkrijgen) en rivier ravijnen zoals de Graskop kloof. Onder de bovenlaag van bomen tref je planten aan, insecten, vlinders, reptielen en vogels die tezamen een uniek ecosysteem vormen. Langs het vlonderpad van 600 meter lengte staan fraai gedecoreerde maar bovenal informatieve borden. 

Overnachting in

Graskop

Dag 4-5

Je rijdt 125 km (2 uur) naar de Orpen-toegangspoort van het Kruger National Park. De komende nachten verblijf je in het Tamboti Tented Camp, fraai gelegen aan de meestal droge rivierbedding van de Timbavati. Het kleinschalige kamp - dat ca. 2 km ten oosten van Orpen ligt - beschikt over een boma, een omheinde ruimte in de openlucht waar het 's avonds goed toeven is rondom het kampvuur. Voor de vogelliefhebbers bevindt zich in de nabijheid een vogelschuilhut. Het kamp heeft een heerlijke 'bush-feeling', precies wat wij je willen meegeven met dit verblijf in Kruger. Verken met de huurauto in je eigen tempo de Afrikaanse bush van dit 350 kilometer lange wildpark. Impala's, bavianen, neushoornvogels en olifanten zie je vrijwel zeker, maar met enig geluk kun je ook andere spectaculaire diersoorten tegenkomen als leeuwen, neushoorns, cheeta's en nog heel veel andere dieren.  

Meer safari in het middelste gedeelte Kruger! Voordat jullie naar Tamboti rijden, raden we je aan om te verblijven in de Sefapane Lodge. Met zijn perfecte ligging naast Kruger (ter hoogte van de Phalaborwa-toegangspoort) verken je het veel rustigere middengedeelte van Kruger. 

Meer safari in het wildrijke Manyeleti Game Reserve! Tussen de privé reservaten Sabi Sands en Timbavati ligt het wildrijke Manyeleti Game Reserve. In plaats van of na afloop van het verblijf in het Tamboti Tented Camp, is een verblijf in een luxe safaritent in Manyeleti de perfecte uitvalbasis voor game-activiteiten in het 23.000 hectare grote reservaat. Pure verwennerij voor de wildlife liefhebber.

Overnachting in

Kruger - Tamboti Tented Camp

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Kruger * Sefapane Phalaborwa Experience

Door de ligging van 2 km vanaf het Kruger Nationaal Park, is de Sefapane Lodge de perfecte springplank om het vermaarde Krugerpark te verkennen. De lodge heeft zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld als dé safari-specialist voor het centrale en noordelijke gedeelte van Kruger. Met zijn ruim opgezette tropische tuin met safari-huizen, rondavels en chalets, biedt de lodge voor iedereen een onbezorgd verblijf. Kinderen vermaken zich in een apart zwembad met speeltuin. Zelfs voor de allerkleinste bezoekers wordt oppas geregeld. De lodge biedt meerdere facultatieve excursies aan waarvan de echte aanrader de Bush Walk is - met zonsopgang onder leiding van rangers te voet door Kruger! - en de boottocht over de Olifants-rivier waarbij je krokodillen en olifanten van dichtbij kunt waarnemen. Natuurlijk kun je met je huurauto Kruger ook zelf verkennen, de lodge vormt daarvoor de perfecte springplank.'s Avonds vormt de lodge dan weer je 'thuis' en sluit je de dag af met een smakelijk diner. 

Kruger * Manyeleti Safari in Style  

Grenzend aan het Kruger Nationaal Park en tussen de privé reservaten van Sabi Sands en Timbavati, ligt het wildrijke Manyeleti Game Reserve. In de lokale Shangaan-taal betekent Manyeleti 'plaats van de sterren'. In dit maar liefst 23 000 hectare grote gamereservaat zult u die beslist 's avonds zien. Overdag daarentegen verkent u de Afrikaanse bush met als uitvalsbasis een luxe safaritent. Met alle maaltijden en twee game-activiteiten inbegrepen per dag, heeft u volop tijd om echt te genieten en te relaxen.

Dag 6

Vandaag staat er een lange dag op het programma die je in zijn geheel kunt doorbrengen in het Kruger Nationaal Park. Via het Satara Restcamp en Lower Sabie Restcamp rijd je naar het uiterste zuidoosten van Kruger waar je de Crocodile rivier oversteekt om het park te verlaten. Je verkrijgt deze dag een prachtige dwarsdoorsnede van het grootste en een-na-oudste nationale park van Zuid-Afrika. Zodra je het Krugerpark verlaat, rijd je nog 10 km naar Komatipoort, een goede uitvalsbasis om de volgende dag naar Swaziland te rijden. Je overnacht in een kleinschalige B&B waar jullie hartelijk welkom worden geheten. Het zwembad zal aangenaam zijn na een lange reisdag. Men geeft je graag tekst en uitleg bij het diner.

Dagafstand: 195 km rijden (5 uur)

Overnachting in

Komatipoort

Dag 7-8

Na het ontbijt is het tijd voor een nieuw avontuur. Via de N4-snelweg rijd je een stukje westwaarts om snel de afslag te nemen naar Swaziland. Bij de grensovergang Jeppe's Reef rijd je Swaziland in, officieel het Koninkrijk eSwatini, dat zijn onafhankelijkheid verkoos boven opname in het grote Zuid-Afrika ten tijde van de afschaffing van de apartheid. Veel meer dan in Zuid-Afrika heeft de Swazi-bevolking haar rijke cultuur weten te behouden. De kleurrijke gewaden van de verschillende etnische bevolkingsgroepen bepalen in belangrijke mate het straatbeeld.

De komende nachten verblijf je in een cottage in de Phophonyane Falls - Ecolodge & Nature Reserve. Deze klassieke lodge ligt in zijn eigen reservaat met een deels zelf aangeplante natuur met daarin een prachtige waterval die je het beste op een van de wandelingen bewondert. De lodge tapt zijn eigen water af via een kanaal dat zo hun eigen doorstromende natuurlijke zwembad vult. Bij het hoofdgebouw bevindt zich ook een zwembad dat met leidingwater wordt gevuld.

Dagafstand: 115 km rijden (2 uur)

Overnachting in

Noordelijk van Piggs Peak - Swaziland

Dag 9

Je steekt de grens over met het koninkrijk Eswatini (Swaziland), dus zorg dat je bij de autohuur de juiste papieren hebt meegekregen. Je krijgt een mooie indruk van het land met haar het rotsachtige groene westen tot aan de droge hoge vlaktes tegen de grens aan met Mozambique. Als je vandaag op tijd vertrekt, overweeg dan nog een bezoek aan het wildreservaat Mlilwane Game Sanctuary, een wildpark dat zijn ontstaan dankt aan de koning van Swaziland die het eens als zijn privé park beschouwde. Ook kun je Mantenga Cultural Village bezoeken waar het leven in een Swazi-kraal wordt nagebootst. Door middel van een rollenspel ervaar je hoe de hiërarchische verhoudingen in een clan geregeld zijn. Tijdens de traditionele dans zie je hoe flegmatiek de 'krijgers' zijn.

Het einddoel van vandaag ligt ca. 50 km zuidelijk van de grensplaats Lavumisa vlakbij de plaats Mkuze in Zuid-Afrika. De Ghost Mountain Inn is zo'n plek waar je heerlijk wordt gepamperd in een fraaie lodge met smakelijke maaltijden en een fijne sfeer. De lodge beschikt over een prachtig aangelegde tuin met een langgerekt zwembad en talloze zitjes en hoekjes waar je je kunt terugtrekken en ontspannen. Aan de tuin ligt een meertje, de plek voor water- en rietvogels.

Dagafstand: 300 km rijden (4,5 uur)

Overnachting in

Mkuze

Dag 10

Vandaag een vrije dag waarop je zelf kunt bepalen wat je wilt doen. Natuur- en dierliefhebbers kunnen met een ranger in een open 4x4 safarivoertuig op pad (halve dag of hele dag met lunch) om het nabijgelegen uMkhuze Game Reserve te verkennen. Het wildpark bestaat uit de oostelijke hellingen van de Lebombo Mountains, rivierbossen, savanne vlaktes spaarzaam begroeid met bomen en Miombo Woodland waarin de kenmerkende boom Brachystegia de naamgever is van dit biotoop. Witte en zwarte neushoorns komen er voor, olifanten, luipaarden, giraffen, buffels, leeuwen (in 2013 uitgezet), heel veel 'plain game' en maar liefst 420 getelde vogelsoorten. Tijdens je gamedrive bezoek je beslist de 'hide' met zicht op een waterhole. Stil zitten, genieten en afwachten wat zich allemaal in en rondom het water afspeelt.

Op het nabijgelegen Lake Jozini worden bootexcursies aangeboden. Ook een bezoek aan een homestay in het achterland van de lodge is geweldig om mee te maken. Je bezoekt een Zulu-familie waarbij je uitleg krijgt over de Zulu-cultuur waarin polygamie nog steeds gangbaar is. Je verneemt hoe er getrouwd wordt, wie welke bruidsschat betaalt, welke werkzaamheden iedereen uitvoert en waar overledenen hun laatste rustplaats krijgen. Het is een leerzame excursie in een prachtig landschap waar je zelf nooit zou komen.

De middag kun je beëindigen op zijn Afrikaans met een 'sundowner' op een punt vanaf waar je een weids zicht hebt op Lake Jozini met hopelijk een mooie zonsondergang. In de lodge zelf kun je uiteraard tot rust komen. Men biedt er allerlei body treatments, body masks, massagetherapieën en gezichtsbehandelingen aan. Met een 3 uur durende 'couples indulgence package' voel je je weer herboren.

Overnachting in

Mkuze

Dag 11

Eindelijk naar de kust! In een kleine twee uur rijd je door KwaZulu-Natal, één van de kleinere provincies van Zuid-Afrika, bekend om zijn prachtige stranden en ongerepte natuur. Je verblijft in de St.Lucia Wetlands Guesthouse, al jaren lang bestierd door het vriendelijke echtpaar Derrick en Hettie. De woonkamer ziet er klassiek uit met een grote ronde schoorsteenmantel, maar het fijnste is toch wel het balkon waar elke dag met een ontbijt je dag begint. Hettie heeft de groene vingers en zorgt voor bijzondere planten en bloemen in de tuin. Aan de voorzijde van het guesthouse bevindt zich een zwembad.

De dag van aankomst leent zich uitstekend om het dierenleven in en rondom de lagune St. Lucia vanaf een boot waar te nemen. Boek ter plaatse de bootexcursie die om 15.00 uur vertrekt naar de lagune St. Lucia. Nijlpaarden, krokodillen en vele vogels neem je waar vanaf het dek met tekst en uitleg van een lokale gids. Walvissen spotten? De beste tijd om dit vanuit St. Lucia te doen zijn de maanden juni, juli en augustus. In principe komen er walvissen voor van mei t/m begin december. De excursie zal ca. 2 a 3 uur duren met max. 10 mensen aan boord. Het toeristische stadje St. Lucia biedt voorts een paar restaurants waar zeker de visliefhebber aan zijn of haar trekken zal komen.

Dagafstand: 120 km rijden (2 uur)

Overnachting in

St. Lucia

Dag 12

Deze vrije dag laat zich makkelijk vullen met enerverende belevenissen. Er valt namelijk veel in en rondom St. Lucia te ondernemen. Verken het op drie kwartier rijden gelegen oudste wildreservaat van Zuid-Afrika, het Hluhluwe Umfolozi Nationaal Park. Dit unieke 'big 5' park is beroemd om zijn grote verscheidenheid aan vogels en wilde dieren, in het bijzonder de zwarte en witte neushoorns.

Ten noorden van St. Lucia ligt op drie kwartier rijden Cape Vidal. Met zijn ligging aan de Indische Oceaan is dit een prachtplek om de onderwaterwereld al snorkelend te verkennen. Vlak voor de kust ligt een rif waar vele mooie vissen en andere dieren zich ophouden. Of je kunt snorkelen hangt mede af van het tij en de weersomstandigheden. In het SNP informatiepakket lees je hier meer over bij welke organisatie je dit kunt regelen. Het snorkelen vindt plaats onder professionele begeleiding, een goede snorkeluitrusting en een T-shirt ter bescherming van je schouders.

Ook heb je de mogelijkheid om met een Zuid-Afrikaanse ranger op stap te gaan tijdens een makkelijke 2,5 uur durende wandeling in het iSimanagliso Wetland Park. In een gebied waar geen olifanten, buffels en neushoorns komen, leert deze 'bushwalk' je veel over diersporen, interessante insecten, eetbare vruchten en het is dé manier om van dichtbij zebra's, impala's en gnoes te zien.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 13

Je laat St. Lucia achter je en rijdt verder zuidwaarts langs de 'Dolphin' kust. Haar naam is ontleend aan de tuimelaars die zich ophouden in de wateren van de Indische Oceaan. Voordat je in de middag aankomt in Umhlanga, dompel je jezelf eerst nog onder in de Zulu-cultuur in de Valley of 1000 Hills. De betekenis van de naam laat zich raden. In dit landschap van rollende heuvels werden in het verleden Zulu's naartoe verhuisd die hun land verloren in de strijd ten tijde van de Apartheid. Een lokale gids vertelt je over de roerige geschiedenis maar ook veel over de cultuur van de Zulu's, hoe ze leven en hoe ze voorzien in hun dagelijks onderhoud. Met een smakelijke lunch zal je ook de eetcultuur ervaren.

Je rijdt hierna verder naar het zuiden. Wellicht is het je opgevallen dat bijna de gehele kuststrook is volgebouwd. De omgeving van het dorpje Blythedale vormt hierop nog een uitzondering en om die reden een plek waar je de natuurlijke kustvegetatie nog aantreft. In de wintermaanden juni t/m augustus staat dit gebied bekend om haar milde winters met aangename temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 °C. In Umhlanga, een moderne stad ten noorden van Durban, overnacht je in een kleinschalige B&B.

Dagafstand: 225 km rijden (3 uur)

Overnachting in

Umhlanga

Dag 14

De subtropische kust verruil je voor het koelere binnenland. De suikerrietplantages maken plaats voor berghellingen, riviervalleien, alpine en sub-alpine landschappen van de Drakensbergen en het zuidelijk gedeelte van het uKhahlamba Nationaal Park. Niet alleen de hoogste bergreeks in Zuid-Afrika, maar ook nog eens een botanische tuin die zich van laag naar hoog laat lezen als het boodschappenlijstje van een gepassioneerde tuinman. Via een stukje N3-snelweg rijd je na Pietermaritzburg richting Underberg. Zodra je deze plaats bent gepasseerd is het nog slechts 20 km rijden om aan te komen op een bijzondere plek!

De Sani Lodge Backpackers grenst aan de 'World Heritage Site' de Drakensbergen. Omgeven door de Drakensbergen kun je je geen betere ligging wensen. De werknemers, het merendeel afkomstig uit de regio, heeft de kans gekregen en gegrepen om zich te ontwikkelen waarmee ze in staat zijn hun families financieel te onderhouden en te steunen. Met je verblijf ondersteun je tevens de visie en passie van de eigenaren voor natuurbehoud van plant- en dierenleven in dit bio diverse ecosysteem. Niet verwonderlijk dat deze accommodatie is gecertificeerd door Fair Trade Tourism.

Dagafstand: 250 km rijden (3,5 uur)

Overnachting in

Tussen Himeville en Sani-pas

Dag 15

Vandaag heb je volop de tijd om de Drakensbergen te voet te verkennen. Je kunt zelf, gewapend met kaart en uitleg van de lodge, een dagwandeling van 1 tot 8 uur maken. Of op pad gaan met een gids.

Optionele Sani-pas excursie. Tijdens dit uitstapje van een volledige dag, rij je over de enige weg die voertuigen dwars door de Drakensbergen voert. De weg zigzagt spectaculair omhoog en wringt zich door een smalle kloof naar de Sani-pas op een hoogte van 2873m. Met een niet stuk te krijgen oude Landrover, die zeer goed past in de tijd toen de Sani-pas decennia terug al werd verkend, rijdt de gids behoedzaam over de zigzaggende gravelweg de bergen op. Op elk moment kun je foto's maken, zo mooi! Onderweg krijg je uitleg van de gids over vogels en planten en kun je nog bevroren watervallen zien. De roerige geschiedenis van de Sani-pas wordt belicht evenals de onzekere toekomst met plannen om de gehele weg te asfalteren (...). Op sommige punten zie je de oude weg nog liggen die tot 1950 werd gebruikt door lastdieren die goederen van en naar de geïsoleerd liggende plaats Mokhotlong in het oosten van Lesotho vervoerden. Je steekt de grens met Lesotho over (inderdaad, paspoort mee!). Bij het oversteken van de grens duik je direct in een andere wereld. Basotho's gaan gekleed met dekens om hen heen en getooid met fraaie hoeden. Het paard is bij uitstek hun vervoermiddel in dit onherbergzame gebied. Je bezoekt een familie in een dorpje waar men o.a. leeft van de wol van schapen. Met een traditionele lunch eet je zelf gebakken brood en kun je een lokaal gebrouwen biertje proeven. Je ziet waar de schapen geschoren worden (van oktober t/m eind januari) en de geiten (mei). Geniet van het landschap, de vergezichten en een drankje in de 'highest pub' in Lesotho voordat je de Sani-pas voorzichtig afdaalt weer terug naar de lodge.

Overnachting in

Tussen Himeville en Sani-pas

Dag 16

De laatste rit van je reis voert je terug naar de kust. In ca. drie uur (250 km) rijd je naar King Shaka airport, de internationale luchthaven van Durban. Hier lever je de huurauto weer in alvorens je de reis voortzet of weer naar huis terugvliegt. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in een mix van een airporthotel, comfortabel hotel in Graskop, B&B's (Komatipoort, Umhlanga en Drakensbergen nabij Underberg), een fraai gelegen tented camp in Kruger en SNP-Selectie lodges in Swaziland en Mkuze. Allen behoorlijk wisselend qua stijl, inrichting en locatie. De accommodaties hebben een eigen badkamer met WC/douche, behalve tijdens je verblijf in Kruger (dag 4-6), waarin je gebruik maakt van gemeenschappelijke douches, toiletten en wastafels.

Inbegrepen

  • 13 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
  • 2 nachten o.b.v. logies (Tamboti Tented Camp)
  • 2 dagen entree National Park Kruger (t.w.v. € 50)
  • Excursie 'Valley of 1000 Hills' incl. lunch (dag 13) 
  • 15 dagen autohuur (incl. verzekeringen en ongelimiteerde km's)
  • landarrangement en huurauto volledig CO2 gecompenseerd 
  • Meet & Greet met de lokale vertegenwoordiging van SNP
  • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugvlucht
  • overige maaltijden
  • optionele excursies
  • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, lokale belastingen, one way drop off fee)
  • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

In Zuid-Afrika rijdt men links. Dat is in het begin misschien even raar, maar went heel erg snel. Wegen zijn een stuk rustiger dan in Nederland, routes worden goed aangegeven met borden en wegnummering. Voor de veiligheid rijd je alleen bij daglicht. De totale afstand die je op deze reis rijdt tussen de overnachtingsplekken bedraagt ongeveer 2000 km.

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

  • bij 1-3 personen: categorie BBA (VW Golf of gelijkwaardig) - handgeschakeld, 4-deurs, airconditioned
  • bij 4 personen: categorie DB (Hyundai Accent of gelijkwaardig) - handgeschakeld, 4-deurs, airconditioned
  • bij 5-6 personen: categorie NSA (Toyota Fortuner SUV of gelijkwaardig) - handgeschakeld, 4-deurs, airconditioned

De wegen in het noordoosten van Zuid-Afrika (zoals op deze route van Johannesburg naar Durban) zijn regelmatig van slechte kwaliteit. Het wordt daarom aanbevolen om je auto in dat geval te upgraden naar een voertuig die hoger op zijn wielen staat, zoals een SUV. Geen vereiste, maar wel meer comfort!

  • Categorie BW (Toyota Urban Cruiser) - geschikt voor 1-4 personen, automaat, 4-deurs, airconditioned

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 8 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag.

Klik hier voor de algemene informatie over autohuur Zuid-Afrika en de huurvoorwaarden.

Extra dagen

Je kunt overal extra dagen boeken. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Johannesburg en een terugvlucht vanaf Durban.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Algemeen

Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Je kunt deze reis dan ook het gehele jaar en op iedere dag van de week starten.

Houdt er wel rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika precies tegengesteld zijn aan die van Nederland. De Zuid-Afrikaanse zomer loopt grofweg van december tot en met februari, de Zuid-Afrikaanse winter loopt ongeveer van juni tot en met augustus. Aangezien Zuid-Afrika een enorm groot land is, zijn er flink wat regionale variaties in het klimaat. Het weer van een bepaalde regio wordt met name bepaald door de hoogte- en geografische ligging ervan. De meeste SNP reizen gaan door een flink gedeelte van het land, daarom zul je op vakantie vaak een combinatie van verschillende klimaten aantreffen

De winters zijn in Zuid-Afrika veelal koel en droog. Met uitzondering van de Kaap, daar regent het dan net het meest. Vaak zijn er uitermate veel zonne-uren in deze tijd van het jaar. Overdag kun je meestal genieten van lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot zelfs onder het vriespunt. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan wel hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is vanwege de kalere begroeiing overigens de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.

De zomers zijn in Zuid-Afrika in het binnenland overal warm tot heet en er valt in deze periode grofweg de meeste neerslag van het jaar. Behalve in de Kaap-regio. Aan de westzijde van het land valt overigens vaak zo weinig neerslag, dat je van een woestijnklimaat kunt spreken. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark in de zomer vaak erg vochtig en warm, er is dan ook sprake van zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met mei kan in deze regio malaria voorkomen.

Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar wat betreft toerisme.  

Voor deze reis
In de wintermaanden van Zuid-Afrika (juni t/m augustus) varieert de temperatuur in het noordoosten en oosten in het algemeen van aangenaam overdag tot koude nachten (tot bijna het vriespunt) in met name de hoger gelegen gebieden (Johannesburg, Graskop en Swaziland). De kustgebieden langs de zuid- en oostkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen hier oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober t/m maart) en tot 25 graden in de winter (april t/m september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden zelfs koud. Hou hiermee rekening indien je bijvoorbeeld een vroege gamedrive maakt. De vrijwel constante temperatuur van 21°C van het zeewater in de Indische Oceaan (kan in de wintermaanden dalen tot 17°C) heeft zijn effect op het kustklimaat in KwaZulu-Natal. Temperaturen overdag variëren in de wintermaanden (mei t/m augustus) in Durban van 16 tot 25 °C (in de zomermaanden van 23 t/m 33 °C). Naarmate je van Durban langs de kust verder omhoog gaat, worden de temperaturen subtropisch met kans op een hoge luchtvochtigheid en zwoele nachten. Neerslag valt er in het noordoosten van Zuid-Afrika in het algemeen niet veel, doch een tropische bui in de warme zomermaanden is beslist te verwachten! En ook al is de periode juni t/m augustus niet de regenperiode, er kan dan ook beslist af en toe een bui vallen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

 

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie 'Autohuur Zuid-Afrika'). Bij het standaard verblijf van drie nachten in het Tamboti Tented Camp, zijn voor twee dagen de entrees in het Kruger Nationale Park inbegrepen. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100-180 p.p.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met je creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. Houd rekening met een bedrag van minimaal € 450 per persoon aan uitgaven tijdens de reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

  • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
  • dagrugzak
  • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
  • warme kleding (m.n. in de Drakensbergen)
  • zomerkleding, zwemkleding
  • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
  • een goed insectenwerend middel
  • regenkleding
  • zaklamp
  • veldfles (min. 1 liter)
  • paspoort
  • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
  • fotokopieën van je paspoort en verzekeringspapieren
  • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. paracetamol

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

Ga je binnenkort op reis naar Zuid-Afrika bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zuid-afrika. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/zuid-afrika/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

  • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
  • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
    • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
    • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
    • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
    • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
    • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
  • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
  • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
  • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
  • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

NB: deze samenvatting kan ieder moment gewijzigd worden door Immigrations van South-Africa. Check daarom ook altijd hun informatie op Travel with children to South Africa

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 30 dagen na vertrek uit het land geldig zijn..

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
  • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
  • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zuid-Afrika - Mpumalanga en KwaZulu-Natal

Zulu’s, zebra’s en zeeën

Actieve rondreis per huurauto langs B&B's , hotels, rondavels en lodges

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten