Ecuador - Vogelreis, 16 dagen Vogelmekka op de evenaar

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit lodges, hosterias en haciënda

Er is geen land ter wereld met op zo'n klein oppervlak zo'n enorme afwisseling in natuur, landschap en cultuur als Ecuador. Amper zeven keer Nederland en daarmee een dwerg vergeleken met de buurlanden Peru en Colombia, biedt het tropisch regenwoud, nevelwouden, droog loofbos, mangroves, elfenbossen en páramo dat boven de 4000 meter ligt. Door de veiligheid en goede infrastructuur is het mogelijk al deze habitats in korte tijd te bezoeken en daarmee ook de volstrekt verschillende vogelwerelden die er te vinden zijn. Dit alles vanuit comfortabele lodges die veelal midden in de natuur te vinden zijn en geheel ingericht op maximale beleving van het uitbundige leven in de directe omgeving.

Uniek aan deze reis

 • Tientallen verschillende kolibries en tangares
 • Veel inbegrepen in reissom
 • Wereldberoemde Refugio Paz de las Aves
 • Wild Sumaco en Guaytara, páramo-vogels én condors
 • Zeven verschillende habitats in één reis
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Ecuador - Vogelreis

Ecuador wordt doorsneden door het majestueuze hooggebergte van de Andes. Deze barrière zorgt ervoor dat de natuur ten westen en ten oosten ervan opmerkelijk verschillend zijn. Beide kanten krijgen onze aandacht en natuurlijk zullen we op alle hoogtes verblijven om maximaal van de diversiteit te profiteren. Daarbij worden we geholpen door het feit dat veel van de accomodaties waar we verblijven feeders hebben voor de kolibries en allerlei fruitetende vogels als tangares, toekans en barbets. Zo kunnen we vaak zonder enige moeite al tientallen van de prachtigste vogels in de kijker en op de foto krijgen.

Met onze route verkennen we eerst uitgebreid de westelijke Andes nevelwouden. Met recht een van de beste plekken om tanagers, antpitta's, toekans, quetzals en andere unieke soorten waar te nemen die alleen met west Colombia worden gedeeld (de zogenaamde Chocó-soorten). Vanuit twee verschillende lodges profiteren we optimaal om 's werelds beroemdste vogelgebieden uitgebreid te verkennen. Via de Nono-Mindo route, een van de beste wegen voor vogelaars, vervolgen we onze weg naar het Antisana Ecolgische Reservaat waar we vanuit de Guaytara Ranch, op een hoogte van 4000 meter, op zoek gaan naar de Andes-condor, de grootste landvogel ter wereld, heer en meester van de páramo. We dalen langzaam van de oostelijke Andes-flanken af. Hoogtespecialisten (bijv. Shining Sunbeam, Pale-naped Brush-finch en Golden-crowned Tanager), maken langzaam plaats voor Turquoise Jay, Hooded Mountain-tanager, Masked Flowerpiercer, Andean Guan en de onvoorspelbare White-rumped Hawk. Vanuit de lodge op 2000 meter hoogte verkennen we de grote biodiversiteit aan o.a. vogels in het San Isidro Reserve. De lodges zijn hier uitgerust met hummingbird-feeders, nu maar hopen op Fawn-breasted Brilliant, Bronzy Inca en Gorgeted Woodstar. Tussen het Sumaco National Park en het Antisana Reservaat ligt een extreem biodivers gebied waar we op zoek gaan naar tientallen verschillende soorten vogels die in grote groepen door elkaar door het mooie bos trekken met zijn vele mossen, orchideeën en bromelia’s.

Nog lager op de flanken van de Andes ligt op 1480 meter de Wildsumaco Lodge met een goed netwerk aan trails door het Wildsumaco Wildlife Sanctuary. De lodge waarin we verblijven vormt niet alleen de uitvalsbasis voor onze vogelobservaties, het vormt tevens de bron van inkomsten voor het behoud van tropisch regenwoud dat hier veel te lijden heeft gehad van 'slash & burn'. In het reservaat en de omgeving zijn alleen al 500 vogelsoorten geteld, waarvan vele vogels zeldzaam zijn, bedreigd of moeilijk te vinden. Zittend op de grote veranda van de lodge geniet je van de kolibri's die op de feeders afkomen, voorbijdrijvende wolken en bij helder weer prachtige vergezichten op besneeuwde vulkaanpieken en de nabij gelegen Sumaco-vulkaan (3730m) in het Sumaco National Park, een nog nauwelijks ontgonnen gebied. We maken een wandeling naar de San Rafael watervallen die met hun hoogte van 160 meter tot de hoogtepunten van Ecuador gerekend worden. Uiteraard houden we onze kijkers bij de hand om nieuwe soorten als Orange-eared Tanager, Red-billed Parrot en Blue-rumped Manakin te spotten. De reis beëindigen we met een bezoek aan het Pululahua Geo-botanical reservaat en tot slot een verkenning van het koloniale stadscentrum van Quito, door de UNESCO als Wereld Cultureel Erfgoed erkend.  

Deze vogelreis richt zich niet op het fanatiek najagen van zoveel mogelijk zeldzaamheden en endemische soorten, maar veel meer op het genieten van de afwisseling, het landschap, de mensen, de kleuren en de spectaculaire soorten van dit geweldige land. Toch zullen we met een indrukwekkende lijst (met wat geluk rondom de 400 vogelsoorten) in Quito de reis beëindigen. En ook voor de mensen die al in Peru, Suriname, Costa Rica en zelfs Colombia geweest zijn, zal een groot deel hiervan uit nieuwe soorten bestaan.

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven op Quito rijden we met onze eigen bus in twee uur naar de Sachatamia Lodge op 1700 meter hoogte gelegen. Gezien het tijdsverschil van zes uur en de geplande aankomst vroeg in de avond, zal iedereen vroeg naar bed gaan. Rustiek gelegen huisjes met veel privacy omgeven door het prachtige nevelwoud staat garant voor een heerlijke nachtrust.

Maaltijden inbegrepen: diner

Overnachting in

Sachatamia Ecologisch Reserve

Dag 2

Met natuurgeluiden rondom is het heerlijk wakker worden. Rondom de lodge bieden wandelpaden je het gemak om zelf op onderzoek uit te gaan naar Montane Woodcreeper, Broad-billed Motmot en de Red-faced Spinetail. Deze dag staat in het teken van het bezoek aan het Milpe Reservaat en het Silanche Bird Sanctuary. Op ongeveer een half uur rijden vanaf de lodge ligt het kleine maar o-zo-mooie Milpe reservaat op 1150 meter hoogte. In de vroege ochtendzon zoeken we eerst langs de weg naar Bronze-winged Parrot, Choco Toucan en Snowy-throated Kingbirds. Bij het visitor centre zijn gelukkig weer feeders aanwezig en die trekken nieuwe soorten aan als White-necked Jacobin, Green Thorntail en Crowned Woodnymph. Op de bananen komen illustere soorten als Red-headed Barbet, Silver-throated Tanager, Black-winged Saltator en Rufous Motmot zo in onze lenzen vliegen. Vanaf de trails zoeken we op de leks naar zowel de Golden-winged als Club-winged Manakin, beiden befaamd on hun bizarre baltsgedrag. Een paar honderd meter verderop geeft een andere trail ons de kans op de Zeledon's Antbird, Guayaquil Woodpecker en Scaly-throated Foliage-gleaner. De lunch die we meegenomen hebben nuttigen we bij de feeders waar de Collored Aracaris ons vanuit de bomen in de gaten houden.

Hierna bezoeken we het Silanche vogelreservaat dat zich slechts op 300 meter hoogte bevindt. Hier stuiten we op een heel scala aan nieuwe soorten zoals de Maroon-tailed Parakeet, Lineated Woodpecker, Blue-chested Hummingbird, Orange-fronted Barbet en Blue-tailed Trogon. Ook is er een uitkijktoren waarmee we op gelijke hoogte komen met de toppen van het bos en ons kunnen concentreren op bijzondere tanagers als Blue-whiskered, Grey-and-gold en Scarlet-browed Tanagers. We kijken ook uit naar grotere soorten als Hook-billed Kite, Yellow-throated Toucan en Purple-throated Fruitcrow en de Plate-billed Mountaintoucan. Een mooie bonus is dat we ook nog de kans hebben om Howler of Capuchin Monkeys vanuit de canopy tower van heel dichtbij voor onze lenzen te krijgen. Aan het einde van de middag keren we weer terug naar de Sachatamia Lodge, op tijd voor onze avondmaaltijd.

Miaaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Sachatamia Ecologisch Reserve

Dag 3

Deze ochtend staan we extra vroeg op om op tijd te zijn vlak voor zonsopkomst te genieten van een lek waarop vele Andean Cock-of-the-rocks afkomen. Het ene mannetje probeert nog meer geluid en vreemde bewegingen te maken dan de andere om de vrouwtjes te plezieren. Het lek ligt in het Refugio Paz de las Aves, waar Angel Paz erin geslaagd is de schuwe antpitta's aan te trekken met wormpjes en heel veel geduld. Met wat geluk lukt het hem vandaag om kanjers als Giant Antpitta, Yellow-breasted Antpitta, Rufous-breasted Antthrush en Dark-backed Wood-quail voor onze lenzen te toveren. Los van dit alles lopen we nog een prachtige trail, met kans op illustere soorten als Scaled Fruiteater, Cloudforest Pygmy-owl, Sickle-winged Guan en Olivaceous Piha. Bij het ontbijt op de ranch van de gebroeders Paz wordt ons geen rust gegund, want op de in de bomen geprikte bananen komen felgekleurde Toucan Barbets en Crimson-rumped Toucanets hun kunsten vertonen. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Sachatamia Ecologisch Reserve

Dag 4

We rijden vandaag naar de Bellavista Lodge (2200m) waar we de komende twee nachten verblijven. Nadat we in de Bellavista Lodge zijn ingecheckt, maken we een wandeling van ongeveer een uur naar de waterval San José. Alle zintuigen op scherp om vogels waar te nemen. Na terugkomst bij de lodge heb je de tijd voor jezelf. Rust uit, lees een van de vele vogelboeken bij de lodge of ga in de ongeving van de lodge op zoek naar zoevende kolibries, Common Potoos of het bizarre geluid van een Wattled Guan dat nog het meest overeenkomt met een slippende auto. 's Avonds zal de relatieve koelte op ons neerdalen evenals de slaap na een hopelijk mooie vogeldag. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Bellavista Cloud Forest

Dag 5

Vandaag verkennen we de omgeving van de lodge al wandelend over een van de vele paden rondom de lodge. We gaan op zoek naar de Montane Woodcreeper, Broad-billed Motmot en Red-faced Spinetail, vogelsoorten die hier voorkomen en hier broeden. Rondom de lodge bevindt zich een tuin waarin het goed vogelen is, kijk weer uit naar de zoevende kolibries. Een rustige dag om te vogelen, te ontspannen en om een van de vele vogelboeken in de lodge aanwezig te lezen. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

 

Overnachting in

Bellavista Cloud Forest

Dag 6

Na onze laatste vroege vogelobservatie in de tuin van de Bellavista Lodge, rijden we over de Nono-Mindo route, een van de beste wegen voor vogelaars. Onderweg bezoeken we het Yanacocha reservaat (3200m) op de westelijke flanken van de vulkaan Pichincha. Met 960 hectare groot Polylepis woud is dit beboste gebied het biotoop van Ecuador's grootste kolibri's zoals de Great Sapphirewing, Sword-billed Hummingbird en de bedreigde soort tevens endeem Black-breasted Puffleg. Het reservaat is in eigendom en wordt beheerd door de Jocotoco Foundation die in 1998 is opgericht om het kwetsbare habitat van Andes-vogels te beschermen. We vervolgen onze reis richting de vulkaan Antisana. Aan de voet van deze imposante stratovulkaan (5752m) ligt de Guaytara Ranch, op een hoogte van 4000m. Met de Andes bergen als achtergrond, is het gebied rijk aan vogels die in de páramo voorkomen, de zone boven de boomgrens. De plek is ideaal om de Andes-condor te spotten, de vogel die met ruim 3 meter de grootste spanwijdte ter wereld heeft. We verblijven nabij de meren Laguna de Secas en Laguna Mica, beiden gelegen in het Antisana Ecolgisch Reservaat met wetlands die vele Andesvogels aantrekken en tevens dient als waterreservoir voor de stad Quito. Vanaf de ranch waarin we verblijven hebben we zicht op de vulkaan Sincholagua, Cotopaxi en Antisana.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt en diner

Overnachting in

nabij Antisana Ecologisch Reservaat

Dag 7

Voor de vroege vogels maken we een ochtendwandeling rondom de ranch. Na het ontbijten rijden we het Antisana Ecologische Reservaat in naar Tambo Condor. Behalve dat dit een fijne lunchplek is gerund door een Ecuadoriaanse familie, zijn Andes-vogels hier prima waarneembaar. We kijken uit naar de black-tailed trainbearer en Giant hummingbird. Maar het is ook weer dé plek om uit te kijken naar condors. Na de lunch rijden we met onze bus in ruim een uur naar de op 2800 meter hoogte op de oostelijke helling van de Andes gelegen Guango Lodge. We installeren ons snel op het terras en gebruiken het laatste uurtje van de dag om met een drankje te genieten van de prachtige kolibries die op de feeders afkomen. De Collared Inca, Chestnut-breasted Coronet en Buff-winged Starfrontlet zijn een paar van de bijna niet te missen soorten. Ook zijn de veel op een hommel lijkende White-bellied Woodstar en de met een staart die drie keer langer is dan zijn lijf uitgeruste Long-tailed Sylph redelijk vaste gasten. Wellicht dat we het geluk hebben dat er ook al een bizarre Sword-billed Hummingbird (met een snavel die langer is dan de vogel zelf!) acte de présence geeft en het zou zomaar kunnen dat een schitterende Tourmaline Sunangel je bierflesje als rustplaats kiest. Gelukkig wordt het snel donker, anders zouden we nooit naar binnen gaan voor het diner. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Oostelijk van Papallacta

Dag 8

We staan vroeg op om het weelderige nevelbos rondom de lodge te ontdekken. We kijken uit naar fraaie soorten als Turquoise Jay, Hooded Mountain-tanager, Masked Flowerpiercer, Andean Guan en de onvoorspelbare White-rumped Hawk. Als we echt uitzonderlijk veel geluk hebben, stuiten we op een Mountain Tapir die de trail blokkeert. Na het ontbijt rijden we naar boven om in de onherbergzame páramo van Papallacta op zoek te gaan naar hoogte-specialisten als Shining Sunbeam, Pale-naped Brush-finch en Golden-crowned Tanager. Zelfs als we geen vogels zouden zien, maakt het prachtige landschap de korte rit meer dan waard. Met wat geluk zien we ook nog bijzonderheden als Masked Mountain-tanager of Rainbow-bearded Thornbill. Als het weer het toelaat, rijden we nog naar het hoogste punt op de pas, waar mogelijk een Carrunculated Caracara of Black-chested Buzzard-Eagle tegen de adembenemende achtergrond van besneeuwde vulkanen voorbij komen vliegen.

We keren terug voor de lunch in Guango en een korte wandeling langs de woest stromende rivier. Hierna rijden we in een uurtje door naar de zusterlodge van Guango, te weten het op 2000 meter hoogte gelegen San Isidro. We checken in en gaan rondom de lodge op zoek naar weer geheel andere schoonheden als Speckle-faced Parrot, Crimson-mantled Woodpecker en de verrassend tamme Green Jays. Uiteraard zijn er weer hummingbird-feeders en nu hopen we op Fawn-breasted Brilliant, Bronzy Inca en Gorgeted Woodstar. Tijdens het diner zullen we druk zijn om alle indrukken van de dag op een rijtje te krijgen.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Oostelijk van Papallacta

Dag 9

Vandaag hebben we de hele dag om te genieten van de unieke bergbossen die San Isidro omringen en de ongelooflijke vogelrijkdom die daar haar thuis heeft. Vroeg in de ochtend verzamelen we ons bij de lantaarns. Deze vormen in de nacht het lokpunt voor ontelbare insecten, die bij het eerste licht door allerhande vogels als ontbijt gebruikt worden. Mooie mogelijkheden zijn Strong-billed Woodcreeper, Black-billed Peppershrike, Speckle-faced Parrot en de schitterend gekleurde Blue-winged Mountain-tanager. Tijdens de lunch houden we de tuin in de gaten en zien we waarschijnlijk kleurrijke vogeltjes als Flame-faced Tanager, Bluish Flowerpiercer en Beryl-spangled Tanager. In de middag blijven we dichtbij de lodge om ontspannen te genieten van al het fraais wat voorbij komt. Na het wederom uitstekende diner gaan we nog even naar buiten om te zoeken naar de nu al legendarische San Isidro Owl, een waarschijnlijk nieuwe soort voor de wetenschap die alleen hier ooit is waargenomen.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

ten zuidwesten van Cosanga

Dag 10

Vanwege de grote biodiversiteit is het aantal vogelsoorten in het San Isidro Reserve groot. We gaan op zoek naar soorten als Blue-winged Mountain Tanager, Masked Flowerpiecer en Red-hooded Tanager. Ook is dit de omgeving om veel kolibrisoorten waar te nemen, denk hierbij aan White-necked Jacobin, Tawny-bellied Hermit en Green-fronted Lancebill. Ondertussen speuren we de lucht af naar roofvogels als White-tailed kite, Black-and-white Hawk-Eagle, White-rumped Hawk en Black-and-chestnut Eagle. Andere vogelsoorten die we kunnen tegenkomen zijn Golden-headed Quetzal, Andean Motmot, Collared Forest-Falcon, Emerald Toucanet en Red-billed Parrot. 

Hierna rijden we naar de laatste bergreeks, Guacamayo, voordat het Ecuadoriaanse laagland zich uitstrekt naar het noordoosten. Tussen het Sumaco National Park en het Antisana Reservaat ligt en extreem biodivers gebied. We hopen hier om een aantal zogenaamde mixed species flocks te gaan zien waarin tientallen verschillende soorten met elkaar door het bos trekken. Willekeurige voorbeelden van soorten hierin zijn Saffron-crowned Tanager, Pearled Treerunner, Streaked Tuftedcheek en Black-chested Fruiteater. Langs de toegangsweg hebben we kans op ook voor de minder fanatieke vogelaars spectaculaire soorten als Powerful Woodpecker, Crested Quetzal en Greyish-throated Toucanet. We gaan op zoek naar Black-billed Mountain-Toucan, de enige bergtoekan met een witte keel, de kleurrijke Highland Motmot¸ Green-and-black Fruiteater en White-breasted Wood-Wren. Ook bestaat de kans om de White-capped Parrot, Yellow-rumped Cacique en de Turquoise Jay waar te nemen. Na afloop van deze lange vogeldag keren we terug naar de San Isidro Lodge waar ons een heerlijke maaltijd staat te wachten. De lodge werkt veel met organische producten.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

ten zuidwesten van Cosanga

Dag 11

Na het ontbijt gaan we vogelen rondom de San Isidro Lodge. In de ochtend gaan we op zoek naar grondvogels als de Highland Tinamou en de Tawny-breasted Tinamou. Ook gaan we op zoek naar kolibrisoorten als de White-necked Jacobin, de Tawny-bellied Hermit en de Green-fronted Lancebill. Roofvogels als de White-tailed kite, Black-and-white Hawk-Eagle, White-rumped Hawk en de Black-and-chestnut Eagle proberen we in de lucht te zien. Ook soorten als de Golden-headed Quetzal, Andean Motmot, Collared Forest-Falcon, Emerald Toucanet en Red-billed Parrot proberen we te zoeken. In de middag rijden we in een half uurtje naar naar het Wayra reservaat waar bijna de helft van alle vogelsoorten in Ecuador voorkomen.

Na een mooie korte rit met de bus komen we aan bij Narupa, een reservaat van ca. 600 hectare dat in 2006 werd opgericht om het woud te beschermen aan de voet van de oostelijke Andesbergen. In het Narupa reservaat, een gebied dat tussen 1100 en 1580 meter boven zeeniveau ligt, zijn maar liefst 311 vogelsoorten geteld. Wij gaan onder andere op zoek naar een van de vijf bedreigde vogelsoorten in dit gebied, de Cerulean Warbler. Deze migrerende vogel die vanuit Noord-Amerika komt, is de 'vlaggendrager' van het reservaat. Ook vogels als de Black Tinamú, Military Macaw, Pechicobrizo Jacamar en de Tropandina Elenita komen hier voor. Na afloop van deze vogelobservaties rijden we naar de Wild Sumaco Lodge.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Wildsumaco Wildlife Sanctuary

Dag 12

Na een rustig ontbijt kijken we nog wat vogels in de omgeving van ons hotel, waar vooral de tanagers onze aandacht vragen zoals Fawn-breasted, Golden-eared en Blue-Browed Tanager. Het komt voor dat er flocks voorbij komen met wel 15 (!) verschillende soorten spetterend gekleurde tanagers, dus keuze genoeg. Daarna is het tijd om .....

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Wildsumaco Wildlife Sanctuary

Dag 13

Vandaag een lange rijdag van ca. 6 uur naar Puembo. We rijden via Jondachi langzaam omhoog richting de Papallacta pas. Vlak hiervoor genieten we van de lunch bij de ons bekende Guango Lodge (ons verblijf op de dagen 7 en 8). Hierna steken we de Papallacta pas over en dalen langzaam af naar Peumbo waar we in de loop van de middag aankomen.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt en lunch

Overnachting in

Puembo

Dag 14

Na het ontbijt verkennen we het Pululahua Geo-botanical reservaat dat een kleine 20 km noordelijk van Quito ligt. De toepasselijke naam ‘pululahua’ (in het Quichua ‘wolken van water’) verwijst naar een natuurlijk fenomeen waarbij elke middag mistbanken vanuit het westen komen binnendrijven en als het ware landen in de kraterbodem van de inactieve vulkaan. Pululahua werd in 1966 tot eerste nationale park in Ecuador uitgeroepen. Vanwege de bijzondere geografische ligging en grote biodiversiteit (vogels, zoogdieren, insecten en meer dan 200 plantsoorten) werd het in 1978 een Geo-botanical Reserve. In de krater volgen we wandelpaden op verschillende hoogtes om bijvoorbeeld de Rusty-breasted Antpitta te vinden, een vogel die pas in 2003 voor het eerst hier werd gezien. Ook soorten als de zeldzame White-tailed Shrike-Tyrant, de exotische Ocellated Tapaculo, de verwante soort Blackish Tapaculo en de Burrowing Owl proberen we te vinden.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt

Overnachting in

Puembo

Dag 15-16

Quito, de hoofdstad van Ecuador, ligt op een hoogte van 2850 meter. De stad ligt op een hoogvlakte omringd door pieken van de hoge Andes. Na onze busrit van ca. 30 km arriveren we in de langgerekte hoofdstad die op een 'terras' aan de voet van de vulkaan de Pichincha ligt. De oude binnenstad bestaat uit vele kleine straatjes met statige Spaanse huizen. De oude binnenstad van Quito - de eerste stad op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst - heeft vele markten, pleinen, kerken en musea die een bezoek meer dan waard zijn. Na afloop van dit bezoek rijden we naar de internationale luchthaven van Quito voor de terugvlucht naar Nederland/België. Volgende dag aankomst in Nederland/België.

Maaltijden inbegrepen dag 15: ontbijt

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

 • Tijdens deze reis heb je bij alle accommodaties de beschikking over een privé douche/WC.
 • Indien je een eenpersoonskamer boekt, dan zijn deze in beperkte mate aanwezig. Bovendien is het verblijf in de Guango Lodge (dag 7-8) en de San Isidro Lodge (dag 9-10) altijd op basis van een tweepersoonskamer (op indeling met iemand van gelijke sexe).
 • Bij alle accommodaties is electriciteit aanwezig. De netspanning in Ecuador is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Alle transfers volgens programma
 • Verblijf in accommodaties (privé douche/WC)
 • Maaltijden: 14x ontbijt, 11x lunch, 12x diner
 • Entrees (Angel Paz refuge, Silanche en Milpe)
 • Lokale vogelgidsen (9 dagen)
 • Citytour Quito (ochtend dag 15)
 • SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden en drankjes
 • eventuele inentingen
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Tijdens deze vogelreis zijn de meeste activiteiten kort. De wandelingen tijdens de activiteiten zijn aan te passen aan de gemiddelde conditie van de deelnemers van de groep. Het belangrijkste is natuurlijk dat we de tijd nemen voor vogelobservaties en iedereen veel en veilig laten genieten. Deze reis is voor iedereen met een goede conditie goed te doen. Belangrijker is wellicht nog wel dat je flexibel bent ingesteld en vooral geniet van wat nu eens heerlijk anders is dan thuis.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Quito.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM met een retourvlucht op Quito.

Vluchtschema
KL 751 Amsterdam - Quito vertrek 10.00  aankomst 14.40 uur
KL 751 Quito - Amsterdam  vertrek 16.00 aankomst 13.15 uur *

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket kort voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

De maanden september en oktober is een prima periode om deze vogelreis te maken. Allereerst omdat het een rustig seizoen is. Zodoende hebben we volop de mogelijkheid om de beste vogelplaatsen op ons gemak te leren kennen en tevens kunnen we ook verblijven in de accommodaties die het best passend zijn bij deze reis. Qua klimaat ben je in Ecuador erg afhankelijk van in welke zone je je bevindt. Grofweg noemen we Ecuador het land van de eeuwige lente. Er zijn eigenlijk maar twee duidelijke seizoenen, een nat seizoen en een droog seizoen, maar die verschillen per geografische regio. Zo is het nattere seizoen voor de oostelijke nevelwouden en het Amazonewoud tussen maart en september/oktober, met als natste maanden juni en juli. Voor de westelijke nevelwouden is het natte seizoen van december tot begin mei. Voor de Andes regio loopt het natte seizoen van oktober/november tot mei. Al met al is september dan een ideale maand. Houdt er wel rekening mee dat de nevelwouden en het Amazone gebied de regio's zijn met de meeste neerslag. Kans op regen is er dus altijd wel in deze gebieden, maar in elk geval niet constant.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Ecuador ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.Over onze lokale partner

De SNP partner in Ecuador is lid van het ‘Q’ certificeringsprogramma van Quito Turismo, een instelling die toeristische ondernemingen assisteert bij het uitzetten van hun duurzaamheidsbeleid. De agent is gehuisvest in een duurzaam onderkomen opgetrokken uit zoveel mogelijk lokale en duurzame materialen en moderne technologieën om de CO2 uitstoot te reduceren. De inrichting is voorzien van een energiezuinige lift, bewegingssensoren voor het licht en energie wordt opgewekt d.m.v. zonnepanelen. Het water wordt volledig verwarmd door het opwekken van energie middels zonnepanelen. Het jacht ‘Galapagos Odyssey’, die de agent beheert en exploiteert, is voorzien van nieuwe energiezuinige motoren. De agent gaat is altijd op zoek naar  nieuwe projecten die ten gunste komen aan de natuur en de maatschappij. 

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar (US$). Er zijn briefjes van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 US$ in omloop. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com/convert/cheatsheet.
Tijdens deze reis naar Ecuador dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden die niet inclusief zijn, drankjes, fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard. Bij de fooien voor de lokale gidsen dien je te rekenen op een richtbedrag van US$ 2-3 per persoon per dag.

Wij adviseren het zakgeld mee te nemen in de vorm van contante US$, pinpas en creditcard. Pinnen is in meerdere plaatsen in Ecuador mogelijk. Het veelvuldig gebruik van een creditcard raden wij af, daar betalingen hiermee in Ecuador met 10% extra worden belast. Het minimum geadviseerde zakgeld bedraagt € 500 p.p. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Fooien algemeen

In hotels en restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven. Wanneer de bediening niet is inbegrepen kun je uitgaan van 10%. Een fooi komt meestal rechtstreeks in handen van mensen die het hard kunnen gebruiken en hun achterban profiteert mee. Ongetwijfeld word je onderweg aangesproken door kinderen die vragen om pennen of andere cadeautjes. Ons advies is hier niet op in te gaan. Het werkt opdringerig gedrag in de hand. Doe je het wel, dan houd je het fenomeen in stand en versterk je het idee dat toeristen niet met hetzelfde respect benaderd hoeven te worden als de lokale bevolking. Bovendien kunnen onderlinge verhoudingen verstoord worden: het kan – buiten het gezichtsveld van de gever – soms leiden tot ruzies en conflicten. Het kortdurende gevoel een kind blij te maken weegt niet op tegen de negatieve langetermijneffecten. Als je kinderen echt wilt helpen kun je beter een erkende ontwikkelingsorganisatie of een lokaal ontwikkelingsproject steunen.


Tijdens deze reis beschikken we over onze eigen bus. Verder maken we gebruik van gemotoriseerde motorboten van en naar onze lodge in het Yasuní National Park. Per binnenlandse vlucht vliegen we van Lago Agrio naar Quito.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen. Het plezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kun je in de weken voorafgaand aan de reis een paar lekkere wandelingen maken. Ook al staat deze reis niet in het teken van wandelen, er wordt natuurlijk wel wat gewandeld om de plekken op te zoeken waar de vogels het beste zijn waar te nemen. Om die reden is het belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn.

 • Dagrugzak
 • Weekendtas/zachte koffer
 • Goed ingelopen wandelschoenen
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Handschoenen
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Muts
 • Warme kleding
 • Lakenzak en handdoek (i.v.m. verblijf Amazonewoud)
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Bril indien u contactlenzen draagt
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Veldfles (minimaal 1 liter)
 • Lippencreme met UV-filter
 • EHBO eenvoudige middelen

Tijdens deze reis hoef je overdag niet meer bagage mee te nemen dan alleen een dagrugzakje voor drinken, eten, een warme trui, regenkleding en wellicht een verrekijker, fototoestel en/of videocamera.

Vanaf 1 mei 2018 is het verplicht om bij aankomst op de internationale luchthaven van Quito een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je verzekerd bent voor minimaal medische kosten. Mocht dit bewijs niet kunnen worden overlegd, dan dien je ter plaatse verplicht een medische verzekering af te sluiten. 

Deze reis wordt begeleid door SNP reisleider en vogelaar Jonna van Ulzen en op veel dagen een lokale vogelgids. Jonna werkt als beleidsmedewerker Natuur bij Vogelbescherming Nederland en is een enthousiast vogelaar. Ze heeft voor SNP onder meer vogelreizen begeleid in Bulgarije. Jonna is de ‘sleutelfiguur’ tijdens je reis en doet er alles aan om je reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle SNP reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. Tijdens deze reis wordt de SNP reisleider geassisteerd door lokale vogelgidsen.

Voor een verblijf in Ecuador heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, met name in gebieden lager gelegen dan 2300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil en Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1500 m hoogte en op de Galápagos eilanden komt geen malaria voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)

Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, Thuisvaccinatie.nl biedt hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dien je altijd meer op je persoonlijke spullen te passen. We raden je altijd aan om zoveel mogelijk waardevolle spullen niet mee te nemen. Camera's, reisdocumenten, mobieltjes en andere waardevolle voorwerpen kunnen vaak in een kluisje in je accommodatioe worden opgeborgen. Mocht je 's avonds ergens naartoe willen wandelen, vraag de medewerkers van de accommodatie altijd even of dat veilig is en ook gangbaar. Bedenk je dat als locals iets niet doen er een reden voor is. Mocht je reizen met een lokale gids, een chauffeur en/of een SNP-reisleider, vraag hen naar de veiligheid, ze geven je graag advies.

reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

EC_Long-tailed_Sylph_Ria_Vogels_WEB.jpg

Ecuador - Vogelreis

Vogelmekka op de evenaar

Vogelreis vanuit lodges, hosterias en haciënda

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten