Bergwandelen in de Alpen van Oostenrijk  Gemoedelijke wandelvakantie in de Lungau

Wandelvakantie Lungau

De Oostenrijkse Lungau ademt tijdloosheid. Boeren leven hier nog in harmonie met het lieflijke landschap. Een walhalla voor de bergwandelaar die van stilte en rust houdt.

Een van de weinige alpengebieden waar kleinschalige landbouw en veeteelt nog steeds floreren, in harmonie met de natuur, is de Oostenrijkse Lungau. Boeren laten hier hun koeien nog loslopen op de alm, maaien met een zeis, verzamelen hooi, plukken paddenstoelen en sprokkelen brandhout. Eenvoudiger kan het leven niet zijn. Unesco heeft dit unieke berggebied dan ook uitgeroepen tot 'Biosphärenpark'.

Vrijheid voor bergwandelaars
Het hoogplateau boven de duizend meter kent relatief ondiepe dalen en matig steile hellingen, en is bovendien zonovergoten. Het landschap is even lieflijk als gevarieerd, met geurige naaldbossen, koeien, bloeiende alpenweiden, bergbeken, vergezichten en dromerige boerendorpjes. Voor bergwandelaars die graag rustig willen struinen biedt SNP een bergwandelvakantie langs gerieflijke berghotels waar de huisgemaakte Apfelstrudel altijd klaar staat. Iedere dag word je verwend met een goed gevuld lunchpakket voor onderweg. De zwaarte van de dagtochten bepaal je zelf, de beklimming van topjes tot tweeduizend meter hoogte met fraaie vergezichten is optioneel. Je bagage wordt vervoerd en de wandelingen zijn prima gemarkeerd. Vrijer kun je je niet voelen als bergwandelaar.

Het Oostenrijkse berglandschap
De alpenwei oogt sappig groen, met witte, gele en paarse bloemen. Naaldbomen kruipen omhoog tegen de berghellingen rondom. Een houten hooihutje steunt op rotsblokken. In de wijde omtrek is geen mens te bekennen.
Het klingelen van koeienbellen verbreekt de stilte. Tien paar koeienogen staren gebiologeerd naar vier heren op bergschoenen. Een speels loopje van de wandelaars zet de dames in draf. De grazers lijken regelrecht binnen te draven in de Bunnikse huiskamer van Pieter Willem Ketting en zijn bergwandelmaten Jan van Hellenberg Hubar, Christiaan Offers en Koen Nieuwesteeg. Het vrolijke viertal becommentarieert de videobeelden van hun gezamenlijke trektocht door de Lungau.
Ze vallen als een blok voor de Oostenrijkse bergkoe. Jan: 'Koeien in dit decor zijn aandoenlijk, ze maken het Oostenrijkse berglandschap compleet. Ik fotografeer het meest maar mijn maten overdrijven als ze zeggen dat ik voornamelijk koeienfoto's maak.' Pieter Willem: 'Koeien zijn sociale beesten, wanneer je loeigeluiden imiteert lopen ze gezellig met je mee.'

Flexibel wandelprogramma 

Het vriendelijke berglandschap zorgt ervoor dat je onbezorgd kunt genieten van het wandelen. Koen: 'Heerlijk struinden we een week lang over goed begaanbare bergpaden zonder te hoeven zwoegen.' Toch vormden de topbeklimmingen een welkome uitdaging. Pieter Willem prijst de flexibiliteit van het wandelprogramma. 'De eerste dag beklommen we een topje met prachtige vergezichten. Tijdens de afdaling kreeg ik last van mijn knie. De volgende dag liet ik het Gipfelkreuz (topkruis) links liggen, terwijl mijn vrienden voor de top gingen. De keuzevrijheid maakte de wandelweek leuk voor iedereen.' De vier mannen hebben weinig nodig om samen de grootste lol te hebben. Toch voegde de bergtrektocht door de Lungau iets essentieels toe aan hun vriendschap. Christiaan: 'We delen onze liefde voor bergen. Samen bergwandelen voegt iets wezenlijks toe aan onze onderlinge band. In de Lungau genoten we intens van de inspanning, de stiltes, de fraaie vergezichten en niet te vergeten de pret in de berghotels met een goed glas wijn!' Christiaan bladert door het fotoalbum met een geschreven relaas van de trektocht. 'Als ik ons verslag van de Lungau bekijk, word ik zelfs op de meest sombere dag nog vrolijk.' 

Lungau, goede bestemming gezinsreis
Wandelen met kinderen door de Lungau? Doen! Tenminste, als het aan Hanneke Hanssen ligt. Samen met haar man en twee tienerzonen beleefde ze een onvergetelijke week. 'De Lungau was een ultieme vakantie voor het hele gezin. De jongens sprintten vooruit door de bergen, ze genoten net zo intens van het afwisselende landschap als wij. We vonden het een feest om de lunches te nuttigen in een alpenwei, waar we languit in het gras smulden van de koekjes, kaas, chocolade en broodjes die we meekregen van het hotel.' De stilte van het gebied was een aangename verrassing. Hanneke: 'Langs de wandelroute in het bos stonden bordjes met spreuken. Een tekst had de strekking dat je wandelaars onderweg lachend moet begroeten. Heel lief bedoeld, maar we kwamen de hele week geen mens tegen! Heerlijk!'

Ultiem gevoel van vrijheid
De tijd lijkt geen grip te hebben op de boerenbevolking van de Lungau. Jannie Verhoeven stapte regelrecht de jaren vijftig van de vorige eeuw binnen. 'De tijden van Marlene Dietrich herleefden. Samen met mijn man betrad ik accommodaties met antieke meubelen, opgezette dieren en krakende houten vloeren. De man des huizes liep op sloffen en lokale stamgasten droegen gehaakte vestjes. We kwamen meteen helemaal tot rust in deze sfeer.' Jannie looft de vriendelijkheid van de plattelandsbevolking. 'De mensen waren buitengewoon gastvrij. Zo gaf de gastheer van een gasthof ons spontaan zijn e-bikes in bruikleen. Bovendien, ieder hotel communiceerde met het volgende hotel wat we gegeten hadden; de volgende accommodatie speelde daarop in door een originele maaltijd te serveren.' De flexibiliteit van het wandelprogramma maakte het vakantiegevoel compleet. 'Tijdens de tocht beslisten we of we zin hadden in meer fysieke inspanning of gewoon lekker in de zon wilden liggen. Een ultiem gevoel van vrijheid.' 

Wandelen op de Tauern Sonn Seit'n

Oostenrijk - Lungau | 8-daagse individuele bergwandelvakantie langs goede gasthofen 
Reiscode 306100 | prijs v.a. € 730,- | vertrek jun - aug 

Deze wandelroute leidt je door de vriendelijke Lungau, een gebied met verhoudingsgewijs veel zon, dankzij de ligging in de luwte van het Tauern-massief. De wandelingen van gasthof naar gasthof zijn niet lang of zwaar, maar je kunt elke dag (optioneel) een bergtop beklimmen of een zwaardere route kiezen. Omdat je elke dag een lunchpakket mee krijgt en de wandelingen prima gemarkeerd en beschreven zijn, hoef je nergens over na te denken, alleen maar te wandelen en te genieten.

Sneeuwwandelvakantie Lungau
Oostenrijk - Lungau | 8-daagse sneeuwwandelvakantie vanuit herberg, groepsreis
Reiscode 500175 | prijs v.a. €915.- | vertrek dec - mrt

Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten