Tauernradweg
Fietstochten in de bergen kenmerken zich vaak door letterlijk 'adembenemende' klimpartijen of men wordt veroordeeld tot de vlakke, maar verkeersgevaarlijke hoofdwegen van het dal.
Sinds enkele jaren biedt SNP ook fietsreizen waarbij sleutelwoorden als 'autovrij', voornamelijk 'fietspad', overwegend 'dalend' en 'goed gemarkeerd' centraal staan. SNP directeur Gert Nieuwboer reed de Tauernradweg in Oostenrijk: een uitstekend gemarkeerde, 300 kilometer lange fietstocht van het hooggebergte van het National Park Hohe Tauern tot aan het Duitse grensstadje Passau aan de Donau. Een optekening van zijn ervaring.
Gesmolten gletsjerijs
Daar stond ik dan, op zo'n knisperend koude, heldere oktoberochtend, op het stationnetje van Krimml. Toerfiets uit de trein getild, gps ingesteld op de juiste hoogte, bidons gevuld. Op weg naar Passau, zo'n 300 autoluwe fietskilometers verwijderd.
De start van de Tauernradweg is direct overweldigend. Een magnifiek bergpanorama met witte toppen als de Grossvenediger (3666 meter) en de Grossglockner (3790 meter) op de achtergrond en voor je zo'n groen, grazig Teletubbie-land met een strak, uitnodigend asfaltlint. Je volgt simpel het groenblauwe gesmolten gletsjerijs luisterend naar de naam 'Salzach' en slingert ontspannen peddelend van boerendorp naar boerendorp. Dit is een fietstocht zoals het hoort.
Zell am See vormt het eindpunt van de eerste etappe. Dit enigszins mondaine wintersportplaatsje, gelegen aan de schilderachtige Zeller See, biedt een keur aan restaurantjes voor het avonddiner. De Tauernradweg splitst zich hier in twee varianten die beide naar Salzburg leiden.
Wij kozen voor de meer avontuurlijke en tegelijk minder drukke route langs de Saalach-rivier via Lofer. De fietspaden zijn er vaker onverhard maar daardoor ook landschappelijk fraaier. Wel zijn er enkele korte, maar venijnige klimmetjes in het overwegend dalende parcours, maar met een klein bergverzet (of gewoon even afstappen...) zijn deze probleemloos te overwinnen. Aan het eind van de derde etappe fiets je via een kilometerslange kasteellaan zo de romantische binnenstad van Salzburg in. 's Avonds lekker flaneren door de gezellige straten en over pleinen waar Mozart ooit zijn inspiratie opdeed. Nu kijkt hij er minzaam vanaf zijn sokkel op het schouwspel neer.
Zoutroute
In de middeleeuwen verkreeg Salzburg, de naam zegt het al, grote rijkdom en status door de handel in het toen schaarse en dus kostbare zout. De oudste zoutmijnen van Europa, Hallstein en Hallstat, lagen op haar grondgebied en de gewonnen grondstof werd over de rivier de Salzach, de Inn en de Donau verder Europa in vervoerd.
De laatste twee etappes van de Tauernradweg volgen dit zoutspoor langs het water. Het landschap verandert stroomafwaarts: de bergen worden heuvels, de woeste beken worden brede rivieren en de boerendorpjes worden elegante handelsstadjes. Aangezien de Inn hier grotendeels samenvalt met de Duitse grens, zijn de oevers veelal niet voor autoverkeer ontsloten maar begroeid met uitgestrekte moerasbossen. Deze beschermde natuurgebieden, zoals het Europareservat Unterer Inn, herbergen een keur aan watervogels waaronder zilverreigers, aalscholvers en diverse ganzen.
Net op het moment dat je voor je gevoel genoeg 'groen' hebt doorkruist, zwenkt de radweg weg van de rivieroever en fiets je zo'n fraai ommuurd stadje binnen als Burghausen of Schärding. Tijd voor koffie met warme Apfelstrudel aan de Marktplatz, omringd door middeleeuwse huizen in diverse pasteltinten. Het leven is goed in het Salzburgerland.
Eindpunt van de tocht is het eeuwenoude Passau, gebouwd op de plaats waar drie rivieren samenkomen: de Inn, Ilz en natuurlijk de Donau. En 300 afwisselende fietskilometers na het vertrek vanaf 'Krimml Haubtbahnhof' kan er maar een conclusie de juiste zijn: we hebben er weer een kanjer bij!
Routeschema Tauernradweg
Etappe 1
Krimml – Zell am See (67 km)
350 m dalen; 200 m stijgen
Etappe 2
Zell am See – Lofer (47 km)
400 m dalen; 250 m stijgen
Etappe 3
Lofer – Salzburg (49 km)
350 m dalen; 150 m stijgen
Etappe 4
Salzburg – Burghausen (56 km)
250 m dalen; 200 m stijgen
Etappe 5
Burghausen – Schärding (73 km)
300 m dalen; 250 m stijgen
Etappe 6
Schärding – Passau (35 km)
150 m dalen en stijgen
Markering Tauernradweg - het gemak van routeborden
Een van de grote voordelen van de Tauernradweg is de uitstekende markering. Eigenlijk kun je zonder kaart of routebeschrijving deze tocht prima fietsen door enkel te letten op de borden en de markeringen op het wegdek. Hoe plezierig dat is, weet de doorgewinterde fietser. Bij beschreven routes moet je immers veel te vaak afstappen, de beschrijving raadplegen en de kaart in- en uitvouwen. Lekker onbezorgd doorpeddelen dus...
Fahrradfreundlich
De hotels langs de route zijn geselecteerd op vriendelijkheid voor fietsers. Dat betekent, behalve een hartelijk ontvangst, ook een aantal handige basisvoorzieningen als een afsluitbare garage of fietsenstalling, fietspomp en reparatieset en elektrische oplaadpunten voor je e-bike. Alle hotels die wij selecteerden werken met een uitgebreid ontbijtbuffet zodat je als fietser goed voorbereid aan elke dagetappe kunt beginnen.
Oostenrijk - Fietsvakantie Tauernradweg
Stroomafwaarts fietsen langs de rivieren de Salzach en de Inn naar de Donau
8-daagse individuele fietsvakantie langs hotels
Reiscode 706010
Prijs v.a. € 570,-
Vertrek mei - okt
Uit de serie 'autovrij en bergafwaarts' een nieuwe ster aan het firmament: de Taurernradweg. Meer dan 300 kilometer fietsplezier wacht je tijdens deze klassieker van de watervallen van Krimml tot aan de oevers van de Donau. Prachtige fietspaden door glooiende hooivelden, langs slingerende dijkweggetjes en door vogelrijke oeverbossen, deze tocht blijft je verrassen. Onderweg passeer je kleurige grensstadjes als Bad Reichenhall, Burghausen en Schärding. Cultureel hoogtepunt is een bezoek aan het romantische Salzburg. Je overnacht in zorgvuldig geselecteerde, fietsvriendelijke hotels en je bagage wordt vanzelfsprekend vervoerd.