Unieke vogelreis aan de Noordzeekust: een reisverslag
Oog in oog met papegaaiduikers of de grootste broedkolonie jan-van-genten ter wereld. De Noordzeekust van Noord- Engeland herbergt enkele van de meest spectaculaire vogelplekken van Europa. Vogeljournalist Chris-Jan van der Heijden ontdekte er behalve tienduizenden vogels en passant wat het verband is tussen Monthy Python, Alfred Hitchcock en hallucinerende vogelcirkels Lees hier zijn inspirerende artikel.
Lijsten is een werkwoord.
Ik lijst.
Jij lijst.
Wij lijsten. Tuurlijk lijsten we.
Zalig zijn de onwetenden. Er is een tijd geweest dat ik ’s avonds niet met een glazige blik op het knikje van de reisleider zat te wachten. Om meteen in de houding te gaan zitten met een pen in de aanslag. Maar over dat lijsten straks meer.
Zelfs meeuwen blijken te boeien
De SNP-vogelreis Engelse Noordzeekust begint nog onschuldig. De veerboot van IJmuiden naar Newcastle bromt rustig het zeegat uit en de kersverse groep is net begonnen met kennismaken. “Mijn hele leven wil ik al eens papegaaiduikers zien, ik hoop zo dat het echt gaat lukken.” Wieneke heft het glas. Ook Jan en zoon Dennis zijn er klaar voor. “Die beroemde Engelse vogelkliffen willen we al jaren eens gaan zien, en nu is het zover. Op naar de papegaaiduikers!” Het groepje van negen merendeels beginnende vogelaars heft mee. Dit dreigt al heel snel gezellig te worden. Maar dan hebben we toch even buiten reisleider Wim gerekend die met een rode blos op de wangen komt binnengestormd. “Jongens, nu meekomen naar dek 6…, jan-van-genten!”
Wim legt de ornithologische zweep er direct over. Niet lullen, maar kijken. Verdorie, daar gaat onze eerste gezamenlijke borrel. Maar even later denkt niemand daar nog aan. De lege Noordzeehorizon blijkt bij nadere inspectie vol leven. Verrekijkers en tien paar ogen doen wonderen. We zien de eerste jan-van-genten, eidereenden, bruinvissen, zeekoeten en sterns. Meteen is het adrenalinelijntje gelegd dat vogelreizen zo verslavend maakt. Zelfs het meest lege landschap wordt een doos vol verrassingen. En reisleider Wim toont meteen zijn klasse. Binnen een half uur krijgt hij iedereen fanatiek aan de meeuwen. Dan ben je groot. “Ja, let op, hier voor ons, vleugeltoppen in inkt gedoopt, betekent…” “Drieteenmeeuw!”, brult de groep in koor. De ornithologische zweep blijkt dan met Bourgondische souplesse gehanteerd te worden. “Jongens, jullie leren snel, nu hebben we dat biertje echt verdiend!”
Het kasteel van Monthy Python
Vanuit Newcastle gaat het de volgende dag met twee minibusjes langzaam door het fraaie coulissenlandschap van Noord-Engeland. Met de nadruk op langzaam. Een vogelreis betekent vaak stoppen. Door de gezamenlijke kijkkracht wordt onderweg een ongehoorde hoeveelheid vogels gespot. Tel daar de vogelrijke voorkennisplekjes van Wim en tweede reisleider Ton bij op en vrijwel elke bocht is het raak. Op weg naar het hotel in Bamburgh kunnen al fraaie vogels als waterspreeuw, raaf, geelgors, paapje, tapuit, middelste zaagbek, rosse grutto en rode patrijs worden bijgeschreven. “Telt die houtduif ook mee Wim?” Haha, of die telt? Natuurlijk telt die. Is goud waard voor de daglijst!
Daglijst? De beginnende vogelaars nemen het voor kennisgeving aan. De argeloze zielen zijn vooralsnog eerst onder de indruk van het hotel. Gelegen aan de rand van de duinen, met uitzicht op een magnifiek kasteel. Bamburgh Castle was decor voor Monthy Python and The Holy Grail. “Jongens, wat een gaaf kasteel!” “Bedoel je dat kasteel waar die sperwer nu voorlangs vliegt?”