Groot-Brittannië - Engelse Noordzeekust - vogelreis, 6 dagen Zeevogels van slikken, duinen en kliffen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit hotel

De vogelrotsen van Farne Island, de slikken van Lindisfarne, de duinen van Bamburgh, de heidevelden van Lammermuir en de Jan-van-gentenkolonie van Bass Rock: het zit allemaal in deze korte, maar intensieve verkenning van de beste vogelplekken van de Engelse Noordzeekust. We zien drieteenmeeuwen, noordse stormvogels, noordse sternen, papegaaiduikers, alken, zeekoeten, Jan-van-genten en kuifaalscholvers, maar ook de visarend wordt geregeld langs dit afwisselende stuk Noordzeekust waargenomen. Ook gaan we een dagje het binnenland in. We verblijven in een sfeervol hotel aan de  voet van Bamburgh Castle, vlakbij de duinen. We maken gebruik van de nachtboot naar Newcastle, dus er zijn geen lange transfers!

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende kustlandschappen
 • Dagje Schotse kust met boottocht rond Bass Rock
 • De vogelrotsen van Farne Island
 • Hotel in het sfeervolle Bamburgh, vlakbij het kasteel en de vogelrijke duinen
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Engelse Noordzeekust

De Engelse Noordzeekust van Northumberland is buitengewoon belangrijk voor grote broedkolonies van Noord-Atlantische zeevogels. De meeste kolonies liggen op kleine eilanden voor de kust, maar ook op de Britse kust vinden we klifbroeders als Jan-van-genten, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, alken, zeekoeten, kuifaalscholvers en noordse stormvogels. Deze korte vogelreis staat in het teken van de zeevogels van kliffen, slikken en duinen van de Noordzeekust van Northumbria.

Een dagvullende excursie naar de Farne Islands, een kleine groep vogeleilanden voor de kust van Bamburgh, vormt een van de hoogtepunten. Hier komen maar liefst zeventien soorten zeevogels voor. Daarnaast zijn hier ook de eidereend te zien, de grote stern en de noordse stern. Ook maak je hier kans op de zeldzame douglas-stern en de gebrilde vorm van de zeekoet. Als we aan land gaan, wandelen we tussen de papegaaiduikers door. De nesten van de kuifaalscholvers liggen direct naast en soms op het wandelpad. Erg bijzonder is ook de grote kolonie van bijna duizend grijze zeehonden die zich hier ophouden en die vanaf de boot goed te zien zijn.

Op de eerste dag bezoeken we ook het binnenland en gaan naar het Northumberland National Park in de Cheviot Hills, waar we op de beschermde weidse heidevelden de grote gele kwikstaart, de tapuit, de goudplevier, het smelleken, de sperwer, de watersnip, de wulp en de velduil in de kijker proberen te krijgen. Ook gaan we een dag naar het noorden, naar de kust en de met heide bedekte heuvels van de Scottish Lowlands. In de heuvels van Lammermuir gaan we op zoek naar het Schots sneeuwhoen, de beroemde ‘famous grouse’. Dit Schots sneeuwhoen heeft in deze tijd van het jaar jongen en loopt daarmee door de heide.

In North Berwick bezoeken we het ultramoderne bezoekerscentrum, het Scottish Seabird Centre. Hier is veel informatie over zeevogels en je kunt er op kijkschermen en door telescopen een kijkje nemen op Bass Rock. Op afstand zijn de camera’s op Bass Rock te bedienen. Hier maken we ook een boottocht rondom de vermaarde rotspunt met zijn bijzondere kolonie Jan-van-genten. Bij Holy Island gaan we de laatste dag bij laag water op zoek naar waadvogels en steltlopers, zoals de rosse grutto, de oeverloper en de grote stern.

Kortom, een korte, maar zeer afwisselende vogelreis langs een prachtig en afwisselend stuk van de Engelse Noordzeekust, en dat alles vanuit een sfeervol hotel aan de voet van het imposante kasteel van Bamburgh, in het gelijknamige plaatsje. Het strand en de duinen zijn vlakbij.

Dag 1

Per nachtboot van IJmuiden naar Newcastle. Verzamelpunt is de ferryterminal van IJmuiden van DFDS.

Heenreis:
Verzamelen IJmuiden: 16.30 
Vertrek uit IJmuiden: 17.30 
Aankomst Newcastle: 09.00 (dag 2)
Je dient 1 uur voor vertrek bij de terminal aanwezig te zijn.

Overnachting in

Nachtboot in tweepersoonshutten

Dag 2

Aankomst in de vroege ochtend Newcastle per nachtboot, via de Cheviott Hills naar Bamburgh  
Wie wil, kan voor het ontbijt al naar buiten om de zeevogels te bekijken die langs de ferry vliegen. Als eerste zien we noordse stormvogels die laag over het water vliegen en de Jan-van-genten die sierlijk voorbij komen. Soms zien we verschillende jaargangen van deze soort, te herkennen aan de vleugeltekeningen. Vissend en duikend zie je hen meestal niet, want hun visgronden liggen ver uit de kust. We volgen met de ferry de kust in noordelijke richting en zien de eerste papegaaiduikers, soms een pijlstormvogel, zwarte zeekoeten, alken en zeekoeten. Deze laatste twee soorten zijn in de vlucht te onderscheiden door de tekening in hun oksels.

In de haven van Newcastle is het een drukte van jewelste wat betreft vogels. De eerste kuifaalscholvers en geelpootmeeuwen zitten op de kant, noordse sterns en visdieven vliegen rond. Na aankomst rijden we naar het Northumberland National Park in de Cheviot Hills. Op de beschermde weidse heidevelden gaan we op zoek naar de grote gele kwikstaart, de tapuit, de goudplevier, het smelleken, de sperwer, de watersnip, de wulp en de velduil. Daarna gaan we naar ons hotel in het plaatsje Bamburgh. Het beroemde Bamburgh Castle, het strand en de prachtige, vogelrijke duinen liggen allemaal op loopafstand van het hotel.

Overnachting in

Bamburgh - The Victoria Hotel

Dag 3

Farne Island
Enkele kilometers van Bamburgh ligt  de haven van Seahouses, van waar we naar de Farne Islands gaan. Het wordt een lange tocht van zes uur waarin twee aanlandingen zijn gepland, mits het weer het toelaat. ’s Ochtends zijn we twee uur op Staple Island en ’s middags twee uur op Inner Farne. Eerst varen we vlak langs de kliffen. Heel veel zeevogels zijn er van dichtbij te zien. Ook veel grijze zeehonden liggen vlakbij op de rotsen. Voordat we het Staple Island op gaan, zien we de bontbekplevier, de geelpootmeeuw en de steenloper. We lopen over een pad, dwars door een broedkolonie van noordse sterns die hun nesten op agressieve wijze verdedigen. Oppassen geblazen! Een capuchon of muts zijn noodzakelijk. Alle vogels zijn van dichtbij te zien, zoals de papegaaiduiker (enkele duizenden), de zeekoet, de alk, de kuifaalscholver (op nesten met jongen, vlak langs het pad) en allerlei soorten meeuwen. Na een korte tocht in de boot gaan we aan land op een tweede eiland (Innerfarne, afhankelijk van het weer). Ook hier lopen we midden tussen de zeevogels en (douglas)-sterns. Een indrukwekkende dag! 

Overnachting in

Bamburgh - The Victoria Hotel

Dag 4

North Berwick en Lammermuir Hills 
Na een tochtje van een uur in de busjes passeren we de grens met Schotland. In North Berwick bezoeken we het ultramoderne bezoekerscentrum, het Scottish Seabird Centre. Hier is veel informatie over zeevogels. Op kijkschermen en door telescopen kunnen we een kijkje nemen op Bass Rock: de plek van de befaamde Jan-van-gentenkolonie. Aansluitend maken we een boottocht rondom Bass Rock, zodat we de Jan-van-genten van dichtbij kunnen bewonderen (een bezoek aan het eiland is vanwege de vaak ruige zee maar zelden mogelijk en is dan ook niet in ons programma opgenomen).

's Middags rijden we de heuvels van de Scottish Borders in en maken een korte wandeling door de met hei, varens en gras bedekte heuvels van Lammermuir Hills. We gaan op zoek naar het Schots sneeuwhoen dat hier in dit dunbevolkte en weidse heuvelland broedt. Als we bijtijds terug zijn in Bamburgh, kunnen we nog een korte wandeling maken door de duinen. Het indrukwekkende kasteel ligt fraai in de duinen, en de Noordzee knaagt onophoudelijk aan de fundamenten.

Overnachting in

Bamburgh - The Victoria Hotel

Dag 5

Holy Islands & Sands en transfer naar Newcastle 
Net ten noorden van de duinen van Bamburgh ligt het uitgestrekte wadden- en kweldergebied van Lindisfarne Nature Reserve. Dit slikkengebied wordt door Holy Island beschermd tegen de beukende golven van de Noordzee. De weg naar Holy Island loopt bij hoog water onder water en is dan enkele uren onbegaanbaar. Het plaatsje Holy Island is alleen te voet te bezoeken, evenals het Lindisfarne Castle en de Lindisfarn Priory. Het kweldergebied bij Holy Island, dat bij eb droogvalt, is enorm groot en huisvest vele waadvogels die veelal met telescopen bekeken moeten worden. We zien er de rosse en gewone grutto, de bontbekplevier, de steenloper en de grote stern, en diverse eendensoorten. In de middag rijden we in ongeveer twee uur terug naar Newcastle en gaan we aan boord voor de terugreis. De korte verkenningstocht langs de afwisselende kust van Northumbria zit er op.

Overnachting in

Nachtboot in tweepersoonshutten

Dag 6

In de ochtend arriveert de ferry in IJmuiden.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Met name de bootexcursie naar Farne Island op dag 3 is weersafhankelijk. Bij harde wind zal deze excursie naar dag 4 worden verplaatst.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In het vriendelijke plaatsje Bamburgh ligt het Victoria Hotel, op loopafstand van het strand, het imposante kasteel en de duinen. Het hotel beschikt over prima kamers, die voorzien zijn van tv, comfortabele badkamer en koffie/thee faciliteiten. Het hotel beschikt over een bar, een brasserie en een goed restaurant. Klasse ***, 3 nachten.
Tijdens de heen- en terugreis per ferry, overnacht je in 2-persoons binnenhutten, met stapelbedden.  We hebben in 2021 voor elke deelnemer 1 eigen hut gereserveerd.

Over de maaltijden

De reis is op basis van half pension, vanaf het diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 5. Ontbijt en diner worden verzorgd door het hotel waar we verblijven.
Tijdens de heen- en terugreis per ferry is het dinerbuffet en ontbijtbuffet inbegrepen.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Oversteek per ferry, incl. overnachting in 2-persoonshut (in 2021 : 1 persoon per hut) en diner- en ontbijtbuffet
 • Verblijf in hotel (3 nachten)
 • Verblijf op basis van halfpension, vanaf diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 5
 • Transfer per minibus zoals beschreven in het programma
 • dag excursie Farne Islands (6 uur, inclusief toegang tot 2 eilanden) 
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Entree Scottish Seabirds Centre en boottocht rond Bass Rock
 • Diensten twee SNP-reisleiders (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee)

Niet inbegrepen

 • Lunches
 • Eventuele overige entrees
 • Transfer naar en van ferryhaven IJmuiden
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vogels. Meestal rijden we in een gebied rond en stoppen we op mooie plaatsen waar we ruim de tijd nemen om de kijkers en vogelgidsen voor de dag te halen of om een korte en lichte wandelingen met weinig hoogteverschillen te maken. We doen het dan kalm aan en nemen uitgebreid de tijd de vogelwereld te bewonderen. Dat is immers het doel van de wandelingen! Ook tijdens de dagexcursie naar de Farne Islands gaan we tweemaal aan land om een korte struintocht over twee van de rotsachtige eilandjes te maken. Het wordt aangeraden om goede en ingelopen wandelschoenen mee te nemen die bij voorkeur redelijk waterafstotend zijn.
Je bent natuurlijk altijd vrij om op een dag af te haken van de groep en zelf je programma in te vullen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet de groep bij de DFDS ferry terminal in IJmuiden. 

Over de route en parkeergelegenheden

In aansluiting op de aankomst en het vertrek in IJmuiden onderhoudt OAD/Van Dam Touringcars een busverbinding met Amsterdam Centraal Station (halte: tegenover CS voor Hotel Victoria, hoek Prins Hendrikkade/Damrak).
 De bussen vertrekken tussen 15.00 en 16.00 uur. Bustickets zijn van te voren tegen een gereduceerd tarief te reserveren voor €8,- euro per enkele reis. In de bus kost een busticket (enkele reis) €10,-.

Veerboot informatie

Bij deze reis is de oversteek per veerboot van IJmuiden naar Newcastle v.v. inbegrepen. De overtocht is inclusief overnachting in een 2-persoons binnenhut voor alleengebruik in 2021 (1 persoon per hut), dinerbuffet en ontbijtbuffet. 

 
Heenreis:
Verzamelen IJmuiden: 16.30
Vertrek uit IJmuiden: 17.30
Aankomst Newcastle: 09.00 (dag 2)
Je dient 1 uur voor vertrek bij de terminal aanwezig te zijn.


Terugreis:
Vertrek uit Newcastle: 17.00
Aankomst IJmuiden: 09.30 (dag 6)

Het definitieve ferryschema ontvang je in de week voor vertrek.

Het klimaat in Noord-Engeland kenmerkt zich door een grote afwisseling van weertypen. Op één dag kunnen we zowel zon, regen, mist en harde wind hebben. Het kan echter in dit deel van Engeland in het voorjaar ook aangenaam warm zijn. De gemiddelde temperaturen liggen in mei tussen 15º en 20 ºC, hoewel het op mooie dagen warmer dan 20 ºC kan worden. De harde wind kan echter een factor zijn om rekening mee te houden. Bij harde wind kan het zijn dat de boottocht naar Farne Island moet worden verzet.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Engeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van de heen- en terugreis per ferry.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het grootse deel van de kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen lunches, eventuele entrees en persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €100,- tot €150,- voldoende.

Tijdens de reis verplaatsen we ons met twee minibusjes. De busjes worden in Nederland gehuurd en je kan dan ook voor de transfer naar de haven van IJmuiden al van de huurbusjes gebruik maken (zie heen- en terugreis). De busjes worden bestuurd door de reisleiders. De meeste transfers zijn kort. Alleen op dag 4 zitten we wat langer in de bus, als we een dagje richting Schotse Lowlands gaan. De rit van de ferryhaven van Newcastle naar Bamburgh duurt ca. 1,5 uur.
Op dag 3 is er een excursie per boot naar de Farne Islands gepland.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

De ruimte voor bagage in de busjes is gering, we verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Denk er aan dat je een aantal belangrijke spullen in je handbagage stopt voor het geval je koffer zoek raakt of wanneer je niet direct bij je koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is overal meer dan voldoende ruimte voor je telescoop of foto-uitrusting.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:
• Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
• Lunchpakket voor tijdens de heenreis
• Plastic beker/(kleine) thermosfles voor tijdens de lunch
• Schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
• (Zak)mes
• Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
• Verrekijker en eventueel telescoop
• Rugzak/tasje voor overdag
• Lichte regenkleding
• Luchtige kleding
• Zaklamp
•(Reis)wekker
• Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
• Veldgidsen
• Notitieboekje met schrijfgerei
• Deze reizigersinformatie
• Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Muggenolie
• Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
• (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
• Contant geld
• Persoonlijke EHBO-benodigdheden: middel tegen zeeziekte, pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos).

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door twee ervaren SNP-reisleiders die hun grote kennis van vogels graag met je delen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen.Maak kennis met de reisleiders.

De reisleiders besturen tevens de minibusjes (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee).

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort nodig. Per 1-1-2021 is de Nationale Identiteitskaart niet meer geldig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zeekoet.jpg

Groot-Brittannië - Engelse Noordzeekust - vogelreis

Zeevogels van slikken, duinen en kliffen

Vogelreis vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten