Frankrijk - Vogezen, 5 dagen GR5 over Ballons en Chaumes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en auberge

Niet al te ver van huis kan je een korte, pittige trektocht maken door de hoogste regionen van de Vogezen. Tussen de klingelende koeien en almboerderijen waan je je soms in de Alpen. Dit gebied is bekend om de Ballons, de kale, ronde bergtoppen, en de Chaumes, de hoge bergweides. Eerst wandel je vanuit de Elzas over beboste hellingen en langs wat meertjes omhoog naar de hoofdkam. Daar volg je de GR5 met weidse vergezichten over de Vogezen, de Elzas en bij helder weer, de Alpen, naar Le Markstein, om vervolgens via een rustigere route over de Petit Ballon terug te keren naar je beginpunt. Je kan deze tocht een dag verlengen met een extra wandeling maar ook combineren met bijvoorbeeld een wandelvakantie door de wijngaarden van de Elzas

Uniek aan deze reis

 • Weidse vergezichten vanaf de Chaumes en Ballons
 • Bergwandelen niet te ver van huis
 • Fraaie natuur met bergmeertjes
 • Goed te verlengen met extra wandeling.
 • Bijzondere mix van Franse en Duitse cultuur
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Vogezen

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst in Metzeral
 • Dag 2 wandelen naar Col de la Schlucht
 • Dag 3 wandelen naar Le Markstein
 • Dag 4 wandelen naar Metzeral
 • Dag 5 einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Aankomst in het dorp Metzeral, op 480m hoogte aan de voet van de Vogezen. Het dorpje ligt aan het eind van de spoorlijn, niet ver van Colmar, het fraaie wijnstadje in de Elzas.

Overnachting in

Metzeral

Dag 2

Je gaat meteen op weg naar de hoofdkam van de Vogezen. Eerst nog enigszins ontspannen door een mooi dal, met bloemrijke weides. Maar allengs steiler naar het kaarmeer Lac de Fischboedle en het Lac de Schiessrothried op 930m hoogte. Tijd voor een pauze om daarna verder te klimmen naar een pas tussen de Hohneck (1363m) en de Petite Hohneck (1289m). Hier groeien geen bomen meer en de uitzichten zijn fenomenaal. Je volgt de GR531 over het Sentier des Roches, onderlangs de hoofdkam naar Col de la Schlucht, waar het goed toeven is in het hotel op 1139m hoogte. Het Sentier des Roches is deels een uitdagend klauterpad, op en neer over dikke stenen. Bij regen of hoogtevrees kan je beter bovenlangs naar het hotel lopen, ook een hele mooie wandeling, maar minder inspannend. Wandeling: 14 km, 950 m stijgen en 300 m dalen, ca. 7,5 uur lopen.

Als je een nacht bijboekt op Col de la Schlucht kan je de fraaie wandeling naar Lac Vert en Lac du Forlet maken. Na een eerste stijging loop je relatief vlak over oneindige heidevelden op de hoofdkam. Vanaf uitzichtpunten kijk je (gevoelsmatig) over heel Frankrijk. Voor de korte variant daal je af naar Lac Vert dat zijn naam eer aandoet. Maar je kan ook doorlopen over het Gazon de Faing tot je het Lac du Forlet onder je ziet liggen en daar pas afdalen. Over bergweides en door stille bossen terug naar je hotel. Wandeling: 12 of 17,5 km, 450 of 650m stijgen en dalen, ca. 5 of 7 uur lopen. 

Overnachting in

Col de la Schlucht

Dag 3

Over het Sentier des Crêtes trek je vandaag zuidwaarts met de hele dag weidse vergezichten. Door de wind en grazend vee is de hoogste kam van de Vogezen boomloos, men noemt het Les Hautes Chaumes. Het eerste obstakel is de Hohneck, met 1363m een van de hoogste toppen in de Vogezen met op de top een terras. Hier ben je uiteraard niet alleen, maar gaandeweg de dag wordt het rustiger. Er volgt een aaneenschakeling van bergtopjes met steeds weer andere panorama's. Je ontmoet hier de typische Vosgienne koeien, met zwarte flank en witte rug, soms een kudde halfwilde paarden. Bij Col de Hahnenbrunnen verlaat je de bergkam en gaat op zoek naar de ferme-auberge nabij Le Markstein. Wandeling: 21,5 km, 650 m stijgen en dalen, ca. 7,5 uur lopen.

Overnachting in

Le Markstein

Dag 4

Over een minder bekende en veel rustiger bergrug, grotendeels door beschermde natuur, loop je naar de Petit Ballon (1272m). Ook vandaag heel veel vergezichten. Ballons zijn de kale, ronde toppen waar de Vogezen bekend om staan. De Petit Ballon is het kleine broertje van de Grand Ballon, met 1423m de hoogste top van de Vogezen, herkenbaar aan de witte radar-voetbal op de top. Ballons trekken altijd bezoekers. Vanaf de Petit Ballon daal je, eerst over een panoramische bergrug af naar Metzeral waar je terug bent op het beginpunt van deze korte trektocht. Wandeling 22 km, 450m stijgen, 1130m dalen, ca. 7 uur lopen.

Overnachting in

Metzeral

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Als je een extra nacht in Metzeral bijboekt, kan je met het treintje (35 min) op en neer naar Colmar om deze leuke wijnstad te bezoeken.

Je kan dit arrangement ook goed combineren met de wandelreis in de Elzas (reiscode 304360), Je loopt door wijngaarden en pittoreske dorpjes. Een wereld van verschil met de hoge Vogezen, op slechts korte afstand.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in achtereenvolgens een vriendelijk en mooi opgeknapt dorpshotel, een chalet-hotel op een bergpas en een ferme-auberge op een bergweide.
In de hotels hebben de kamers een privé badkamer, bij de ferme-auberge is er gedeeld sanitair. 
De ferme-auberge is eenvoudig en wat gedateerd, maar wel typisch voor de Vogezen en ligt op een mooie, rustige plek in het landschap.

Mocht er bij het hotel op de Col de la Schlucht geen plek zijn, dan overnacht je in een minstens zo comfortabel hotel op 30 min lopen van de Col de la Schlucht.
Voor de lengte van de wandelingen op dag 2 en 3 heeft dat niet veel effect. 
Wel als je een extra nacht bijboekt en de wandeling naar Lac Vert en Lac du Forlet wilt maken. Die wordt 2x 30 min langer.

Over de maaltijden

Elke dag staat er een prima ontbijt klaar. In Metzeral kan je wat inkopen doen voor een lunchpakket, daarna kom je geen winkel meer tegen. Een lunchpakket kan je eventueel bestellen op de overnachtingsplekken. Het is soms ook mogelijk onderweg te lunchen bij een auberge.
In Metzeral en op de Col de la Schlucht kan je à la carte eten in het hotel. In le Markstein is het avondeten inbegrepen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 1x diner
 • bagagevervoer op dag 2, 3 en 4 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • Toeristenbelasting
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen zijn vanwege hoogteverschillen en lengte zonder meer pittig te noemen, je bent er de hele dag zoet mee. Je wandelt voornamelijk over (rotsachtige) bergpaden, maar ook over (on)verharde weggetjes, karrensporen, en wortelige bospaden. Routes zijn erg goed gemarkeerd en aangegeven.

Extra dagen

Je kan overal extra nachten bijboeken. We raden aan dit met voorkeur te doen op Col de la Schlucht. Hier is een mooie rondwandeling beschreven naar Lac Vert.
Als je met de auto bent kan je in Metzeral een extra nacht boeken om een wandeling te maken vanaf Col du Calvaire (30 km rijden) naar Lac Blanc en Lac Noir of de Tete des Faux (niet door SNP beschreven, makkelijk te vinden).
Eventueel kan je de wandeltrip afsluiten met een extra nacht in Metzeral om per trein de mooie wijnstad Colmar te bezoeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Metzeral is ca. 650km. Je kan de auto in het dorp (gratis) parkeren.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Metzeral.

Het hotel ligt vlakbij het stationnetje van Metzeral.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van eind april tot begin oktober.
De veel belopen wandelroute op dag 3 loopt deels parallel aan de Route des Crêtes. Deze weg is met name in het weekend druk, wat zorgt voor veel dagjesmensen. Probeer je vakantie daarom zo te plannen dat de wandeling van dag 3 op een door de weekse dag valt.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelen-vogezen

Frankrijk - Vogezen

GR5 over Ballons en Chaumes

Wandelvakantie langs hotels en auberge

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.