Spitsbergen

Chef's Special Het kan altijd toch nog weer mooier…. Spitsbergen, zomer 2023

Als Chef Reizen van SNP heb ik door de jaren heen tal van bijzondere plekken op onze aardbol mogen bezoeken. En op een gegeven moment denk je dat niets je nog zal kunnen verrassen of overdonderen qua natuurspektakel. ‘Been there, seen it, done it….’ en toen was daar opeens afgelopen zomer de vogelreis naar Spitsbergen. Ik was een van de gelukkige deelnemers die met ‘de jongens van de Vogelspodcast’ mee mocht naar dit waanzinnige arctische gebied, de dichtst bij de noordpool gelegen bestemming uit ons aanbod. Aan boord van het expeditie-schip de ‘Plancius’ voeren we langs de ongerepte, met sneeuw bedekte kusten van ‘Svalbard’ op zoek naar vogels, walvissen en ijsberen.

De ‘heilige graal’ voor vogelaars

Spitsbergen is zo noordelijk gelegen dat, ondanks haar uitgestrektheid en ongereptheid, het aantal vogelsoorten dat in deze omstandigheden kan overleven maar zeer beperkt is. Heel overzichtelijk en behapbaar dus en dat betekent dat je in een gezelschap van vogelaars een grote kans hebt om ze daadwerkelijk alle dertig in de kijker te krijgen. Ze zijn ook nog eens op hun mooist: het zomerkleed van de rosse franjepoot bijvoorbeeld of van de steenloper is onovertroffen in deze tijd van het jaar. Bovendien laten ze zich prima spotten en tot dichtbij benaderen want ze kennen beduidend minder vrees voor de mens. Toch is ook één vogelsoort zelfs hier superzeldzaam: de hagelwitte ivoormeeuw. Van deze arctische soort broeden naar schatting slechts 600 paartjes langs de randen van het pakijs. En laten we die nu net prachtig gezeten op een ijsschots in beeld krijgen.

Beeld: Marnix ter Beek

‘Mother with cubs at ten o’clock’

Een groot voordeel wanneer je met ervaren vogelaars als Arjan Dwarshuis op reis bent, is dat deze mannen veel eerder dan jij het wild kunnen spotten. Terwijl wij in de zodiacs langs de randen van het winterijs voeren en onze eerste beluga’s in het vizier kregen, zag hij op meer dan 15 kilometer afstand een moeder ijsbeer met twee kleintjes over de sneeuw lopen. ‘ Mother with two cubs, 10 o’clock’ waren zijn opgewonden aanwijzingen. Het duurde voor mij nog minstens een half uur voordat ik door had dat hij die kleine beige vlekjes bedoelde, nauwelijks te onderscheiden op de gletsjer. Gelukkig liep moeder recht op ons af en kregen we ze allemaal fantastisch te zien.

Beeld: Maurice Prins

‘klepto-parasitaire vogels’

Mijn veruit favoriete arctische vogels zijn de kleine jagers. Deze flinkgebouwde maar zeer elegant vliegende roofmeeuwen hebben een fascinerende jaagtechniek. Zij scheren als een eskadron jachtvliegers rondom een met vis volgevreten drieteenmeeuw waarbij ze blijkbaar zoveel schrik aanjagen dat hun slachtoffer uit angst zijn krop leegt. De jager hoeft slechts het uitgebraakte voedsel rustig op te pikken van de rotsen. Een klepto-parasitaire leefwijze wordt dit genoemd, zo leerden we van onze vogelkenner Arjan.

Beeld: Marnix ter Beek

Deze zomer vanaf een driemaster

Dit waren slechts een paar hoogtepunten van mijn reis, ik zou nog kunnen vertellen van de blauwe vinvis die zeven keer voor ons opdook uit de oceaan, of van de excursie naar de kolonie kleine alken waar we zo’n twee uur te midden van deze groep druktemakers zaten, de ontmoeting met een familie poolvossen etc.  Veel beter kan je het zelf gaan ervaren op de nieuwe Spitsbergenreis deze zomer. Dit keer aan boord van een echt zeilschip, Rembrandt van Rijn, en begeleidt door Vincent van der Spek, ook wel de mentor van Arjan genoemd die qua kennis en enthousiasme bepaald niet voor hem onderdoet. Ik zou zeggen: het kan altijd toch nog weer mooier….

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP

Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl

 

Enthousiast geworden over deze reis? Voor juni 2024 is er weer een reis gepland en er is nog beschikbaarheid.

 

Bekijk deze reis

In Chef’s Special bespreekt SNP-directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.