Spitsbergen met de Vogelspotcast

Spitsbergen - Spitsbergen voor vogelaars, 13 dagen exclusief voor fans van de vogelspotcast

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Natuur Rondreizen

vogelreis met zeilschip Rembrandt van Rijn

Heb je ook zo genoten van Vogelspotserie over Spitsbergen? Dan is deze zeilexpeditie uitgevoerd met het zeilschip de Rembrandt van Rijn echt iets voor jou. Met 32 vogelliefhebbers en onder leiding van twee deskundige vogelgidsen (de expeditieleidervan s/v Rembrandt van Rijn en vogelspecialist Vincent van der Spek namens SNP en de Vogelspotcast) zeil je langs de mooiste en meest afgelegen kusten van Spitsbergen. Vanuit Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, varen we noordwaarts naar de Magdalenafjord, een van de mooiste fjorden van Spitsbergen, met steile rotspieken en indrukwekkende gletsjers. Regelmatig gaan we met zodiacs aan land op zoek naar arctische soorten als de rosse franjepoot, steenloper, grote en kleine jager en de zeldzame ivoormeeuw. Natuurlijk bezoeken we ook een aantal grote vogelkolonies, zoals van de kleine alk en de drieteenmeeuw. Naast vogels zien wen natuurlijk nog talloze andere dieren. zoals de ijsbeek, blauwe vinvis en poolvos. Kortom een arctische droom wordt werkelijkheid.

Uniek aan deze reis

  • Comfortabel zeilschip
  • Kleine groep (max 33 personen)
  • Met vogelspecialist Vincent van der Spek
  • Veel wildlife
  • Zeilen in the arctic!
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spitsbergen - Noord Spitsbergen met de Rembrandt van Rijn

Ons vaargebied in deze tijd van het jaar is beperkt tot de noordwestkust van de archipel. Welke plaatsen we gaan bezoeken tijdens deze reis is vooraf niet exact te zeggen. We zijn afhankelijk van de lokale weersomstandigheden, of zoals de zeelieden het zeggen: ijs en weder dienende! Dit alles heeft tot gevolg dat we een voorbeeld dag tot dag programma geven maar dit zal zeker afwijken van het uitgevoerde programma. De kapitein van de Rembrandt van Rijn en de expeditieleider bepalen het uiteindelijke programma! Flexibiliteit is dan ook zeer belangrijk...

Dag 1

Je vliegt vanaf Schiphol naar Gardemoen, de luchthaven van Oslo. Na aankomst reis je met een shuttle-bus naar het luchthavenhotel voor een overnachting.

Dag 2

In de vroege ochtend vliegen we met een tussenstop in Tromso naar Longyearbyen, de 'hoofdstad' van Spitsbergen. Onze bagage wordt alvast naar het schip gebracht en afhankelijk van het vertrekschema is er nog tijd om even kennis te maken met deze 'hoogstgelegen' stad van de Arctic. Met zo'n 1200 inwoners eigenlijk dus een dorp.

Dag 3

De Rembrandt van Rijn vaart deze week voornamelijk aan de noordwestelijke kant van Spitsbergen. De ligging van het pakijs kan echter er voor zorgen dat de route wordt aangepast. Het programma zal er ongeveer als volgt uitzien:

Dag 3 Met de Zodiacs gaan we poolshoogte nemen bij de zeevogels op de kliffen van Alkhornet, bij de ingang van Isfjorden. Hier broeden vele tienduizenden zeevogels en onder het klif zien we vaak Poolvosjes naar gevallen eieren en kuikens zoeken. Verderop begrazen rendieren de schaarse vegetatie.

Dag 4 We zeilen de Fuglefjord binnen met uitzicht op de gletsjer Svitjodbreen en de Bigerbukta, beiden broedgebieden van de grote jager en foerageergebied van de ijsbeer. Aan land bij Bigerbukta zie je de resten van een 17de -eeuwse Baskische oven die gebruikt werd om het walvisblubber tot traanolie te koken. Het doel is om Ytre Norskoya te bezoeken, een klein eiland dat dienst deed als uitkijkpost voor de Hollandse walvisvaarders. Er zijn hier fraaie vogelkliffen en broedplekken van kleinste jagers en eidereenden.

Dag 5 Raudfjorden, aan de noordkust van Spitsbergen, is een mooie plek voor het bekijken van gletsjerfronten. Het is tevens een favoriete 'hangplek' voor ringelrobben en baardrobben en ook worden hier vaak beluga's aangetroffen. Als het weer het toestaat maken we een zodiac cruise langs de randen van het ijs.

Dag 6 Als de ijscondities het toestaan landen we vandaag aan de noordkant van Reindeersflya, dit is een fraaie, open toendra waar broedvogels als steenloper en sneeuwhoen leven; de  roodkeelduiker, rosse franjepoot en koningseider zijn te spotten op de kleine smeltwatermeertjes.

Dag 7 Afhankelijk van weer en wind kunnen we wellicht vandaag de Liefdefjord binnen varen met een schitterend zicht op het front van de Monaco gletsjer. Dit is een geliefde plek voor de drieteenmeeuwen en ook ijsberen worden hier regelmatig gespot langs de randen van het ijs.

Dag 8 In de ochtend maken we een landing bij Fuglsangen waar we op bezoek gaan bij de kolonie kleine alken. Voorzichtig klimmen we tot we midden in de kolonie staan en verbazen we ons over de voorbijvliegende, zwart-witte luchtacrobaten. We zeilen verder zuidwaarts naar de Magdalenafjord met haar hoge gletsjerranden. Ook hier gaan we aan land bij een ruïne van een 17-de eeuwse Engelse walvisvaarder nederzetting.

Dag 9 Verder noordwaarts zeilen we de Krossfjorden binnen en gaan aan land bij en oude marmermijn. aan de overkant ligt Nye Alesund, het dorp van de wetenschappers op Spitsbergen. Hier is regelmatig de ivoormeeuw gespot. Hopelijk kunnen ook wij deze iconische vogel van Spitsbergen in de kijker krijgen.

Dag 10 De volgende stop kan zomaar Bohemanflya zijn, een uitgestrekte toendra met een heel eigen avifauna en spectaculaire geologische rotsformaties langs de kust. In Gipsvika kan je aan land gaan bij Templet, een sedimentaire rotspartij van meer dan 290 miljoen jaar oud.

Dag 11 Op de terugweg naar Longyearbyen kunnen we nog aan land bij Forlandsundet waar er grote kans is op het zien van walrussen. We maken vandaag de laatste wandelingen over arctische toendra want in de loop van de avond bereiken we de haven van Longyearbyen, het einde van onze reis

Dag 12

In de ochtend zijn we terug in de haven van Longyearbyen en worden we aan land gebracht. Meestal is er nog tijd voor een bezoek aan het poolmuseum, alvorens we per bus terug naar de luchthaven rijden voor de vlucht naar Oslo. In Oslo verblijven we wederom in een luchthavenhotel.

Dag 13

Na het ontbijt snel naar de luchthaven voor de ochtendvlucht terug naar Amsterdam

NB Programma

De uitvoering van het dagprogramma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. U dient zich terdege te realiseren dat een reis als deze, alleen tot ieders tevredenheid kan verlopen indien u beschikt over een flexibele instelling. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de expepeditieleider en de kapitein. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De s/v Rembrandt van Rijn werd begin vorige eeuw gebouwd als Haring logger. Het schip werd in 1994 in Nederland herbouwd tot een driemast passagiers-schoener en heeft voorheen gezeild op Spitsbergen (1994 - 1996) en de Galapagos (1998 - 2001). Het schip is in 2011 compleet verbouwd en gerenoveerd.

De Rembrandt van Rijn is 56 meter lang, 7 breed en heeft een diepgang van 2.5 meter. De maximale snelheid op beide motoren is 9 knopen. Ze wordt bemand door een ervaren crew van 12 personen waaronder 2 gidsen. Het schip biedt plaats aan maximaal 33 passagiers, in 16 hutten: 1 x 3-persoons hut (met douche en toilet en patrijspoort), 6 x 2-persoons binnenzijde hutten (met douche en toilet, geen patrijspoort) en 9 x 2-persoons hutten (met douche en toilet en patrijspoort).

De elektriciteit aan boord van het schip is 220 volt 50hz. De stopcontacten zijn het standaard Europese model met twee dikke ronde pinnen.

Het schip is uitermate geschikt voor expeditiecruises naar Arctische eilanden en voor walvis safari's. Het biedt veel dekruimte met goede uitzichtmogelijkheden, ook onder zeil, Er zijn 2 zodiacs, stabiele rubberboten, beschikbaar om passagiers aan land te zetten voor maken van mooie, door een gids begeleide wandelingen en voor het maken van zodiac-cruises, verkenningstochten met de zodiac.

Tijdens de heen- en terugreis overnacht je in Hotel Thon in de buurt van het vliegveld. Je deelt hier ook een kamer (gescheiden bedden). Ontbijt is inbegrepen.

Over de maaltijden

Dagelijks worden drie simpele maar goede maaltijden gemaakt door onze kok en in buffetvorm opgediend in het restaurant. De kok zal altijd proberen zoveel mogelijk rekening met een specifiek dieet te houden.

Inbegrepen

  • verblijf aan boord van de Rembrandt van Rijn
  • alle maaltijden aan boord
  • diensten bemanning en expeditieleider tijdens de zeilreis
  • informatie en presentaties door vogelspecialist en reisleider Vincent van der Spek
  • transfer luchthaven-Rembrand van Rijn v.v.
  • alle transfers per zodiac
  • twee maal overnachting op gedeelde kamer in Oslo
  • informatiepakket

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
  • transfer luchthaven naar hotel Oslo en v,.v.
  • drankjes aan boord
  • verzekeringen

Over de activiteiten

Je dient over een goede gezondheid en een redelijke conditie beschikken, en in staat zijn 3 tot 4 uur per landing te wandelen. Hoewel we ook vaak varen om de geplande route te volgen willen we zoveel mogelijk tijd aan land doorbrengen. Het staat je vrij om tijdens een landing aan boord van het schip te blijven, bijvoorbeeld wanneer landingen te vermoeiend of zwaar zijn. In de poolgebieden zijn weinig tot geen havens of kades om aan te leggen. Om op de afgelegen stranden of rotskusten aan land te gaan gebruiken we 2 zodiacs, stabiele rubberboten. Om deel te nemen aan de landingen per zodiac moet je in staat zijn om van het schip via een korte ladder ongeveer 1 meter af te dalen in de zodiac. De bemanning zal je daarbij assisteren. Dit zal steeds beter gaan na een paar keer oefenen. Aan land kan het glad en rotsachtig zijn. Je reist in een afgelegen gebied, zonder toegang tot geavanceerde medische faciliteiten, dus je kunt niet aan deze expeditiereizen deelnemen wanneer je een levensbedreigende aandoening hebt of als je dagelijkse medische zorg nodig hebt.

Over de groepssamenstelling

Het zeilschip de Rembrandt van Rijn is in zijn geheel gechartered voor 'fans' van de vogelspotcast en andere vogelliefhebbers. Namens SNP en de Vogelspotcast gaat vogelspecialist, reisleider en en ecoloog Vincent van der Spek mee. De voertaal is Nederlands en de gezamenlijke interesse bij voorbaat gegarandeerd.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Boek je deze reis inclusief de heen- en terugreis, dan boeken we de best aansluitende vluchten. Je vliegt met SAS via Oslo naar Longyearbyen. Afhankelijk van de vluchttijden heb je dan een extra nacht nodig in Oslo en/of Longyearbyen. Op de terugreis is het eveneens noodzakelijk om nog een extra nacht in Oslo te nemen. Transfers tussen luchthavens en accommodatie in Oslo zijn voor eigen rekening.

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, vliegt u met SAS via Oslo naar Longyearbyen v.v.

Vluchtschema

SK 828 Amsterdam - Oslo vertrek om 19.05 aankomst 20.55 uur; overnachting in Oslo
SK 4490 Oslo - Longyearbyen vertrek om 09.55 aankomst 12.50 uur
SK 4491 Longyearbyen - Oslo vertrek om 16.25 aankomst 19.20 uur; overnachting in Oslo.
SK 821 Oslo - Amsterdam vertrek om 08.05 aankomst 10.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Aansluitend op de lijnvlucht vanuit Oslo is er een korte bustransfer geregeld.

In de tijd dat deze reis gepland is het landschap eigenlijk net uit de greep van de winter, terwijl het overdag en 's nachts licht is. De zon staat vrijwel continue boven de horizon. Veel van de fjorden zijn echter achterin nog dichtgevroren en de bergen nog volop met sneeuw bedekt. De temperaturen liggen zo rond de 6-10 graden boven nul.

Aan boord van de Rembrandt van Rijn kan je betalen met zowel Euro’s als Noorse kronen. Voor de heen- en terugreis en het verblijf in Longyearbyen kan je natuurlijk Noorse kronen mee nemen maar tegenwoordig kan je overal eenvoudig met pinpas betalen.

Neem vrijetijds- en warme buitensport kleding mee voor alle mogelijke activiteiten. Houdt er rekening mee dat je aan boord veel buiten zal staan om de prachtige landschappen vanaf het dek te bewonderen, maar dat het daar glad kan zijn. Neem hiervoor stevige schoenen mee. Draag warme kleding in meerdere lagen omdat het binnen in het schip comfortabel warm is maar aan dek meestal koud. Slippers of andere “binnen-schoenen” met een rubberen zool zijn praktisch en comfortabel om binnen te dragen.

Op Spitsbergen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Jas en broek moeten water- en winddicht zijn. Voor aan boord van het schip is eigenlijk waterdichte zeilkleding te adviseren. Je staat namelijk veel stil en als het waait is het koud. Ook de zonnebril moet van uitstekende kwaliteit zijn en door het felle zonlicht voldoet een gletsjerbril het beste. Omdat we voor de wandelingen met rubber boten, zodiacs, aan land gaan, heb je rubberen wandellaarzen nodig. Deze laarzen zijn ook nodig om eventueel smeltwaterriviertjes door te steken. Het profiel moet dus goed zijn. Gelukkig kan je deze aan boord huren. Spatwaterbescherming voor o.a. de camera´s, voor in de zodiac, is ook belangrijk. Verder is natuurlijk een verrekijker onmisbaar bij het spotten van de vogels en andere dieren. Paklijst:

  • Dagrugzak (35 liter)
  • Bergschoenen
  • Rubber laarzen (te huur aan boord)
  • Sandalen of (hut)slippers
  • Fleece jack
  • Handschoenen
  • Regenkleding
  • Muts
  • Sjaal
  • Warme kleding
  • Wind- en waterdicht jack
  • Wind- en waterdichte regenbroek
  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • Zonnebril
  • Verrekijker
  • Veldfles
  • Handdoeken
  • zonnebril
  • Lippencreme met UV-filter

Er zijn geen bijzonderheden.

De bemanning van de Rembrandt van Rijn bestaat uit 9 ervaren bemanningsleden, 2 gidsen en een kok. De zeilers hebben de leiding tijdens het zeilen en het varen met de zodiacs. Tijdens het zeilen is hulp van de passagiers welkom voor het hanteren van de zeilen, maar dit is niet verplicht. Een van de expeditieleiders van de Rembrandt van Rijn is een vogelspecialist die speciaal voor deze reis meegaat.

Namens SNP en de Vogelspotcast gaat reisleider én ecoloog Vincent van der Spek mee. Vincent was (en is) het grote voorbeeld van Arjan Dwarshuis. Toen Arjan 12 was, leerde hij Vincent kennen bij een vogeltelpost in Den Haag. Met nog maar weinig spoturen op z’n teller, zag Arjan de 20-jarige Vincent als zijn grote voorbeeld.

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op enkele boten (de grotere) is een arts aanwezig maar op de reizen waar we gebruik maken van de boot Het Noorderlicht (o.a. Winterwandelen reiscode 500196, Wandelreis 614050 en Geschiedenis Walvisvaart 614040) is geen arts aanwezig aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vogelspotcast

Spitsbergen - Spitsbergen voor vogelaars

exclusief voor fans van de vogelspotcast

vogelreis met zeilschip Rembrandt van Rijn

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)