Wandelen door een dal in Albanië

Authentiek Albanië

Sinds Wie is de Mol is neergestreken in Albanië staat het bergachtige land in de Balkan in de belangstelling als vakantieland. En terecht, want Albanië is misschien wel de meest authentieke wandelbestemming in onze nabijheid boordevol schitterende natuur. Sta je al te popelen? Ga wel zo snel mogelijk, want zelfs Albanië zal moderniseren.

Bekijk onze reizen in Albanië

Waar Wie is de Mol precies naartoe gaat in Albanië wordt angstvallig geheim gehouden in het populaire TV-programma. Dat het mausoleum van nationale held Skanderbeg zou figureren, is niet zo verrassend, het is dé plek in Albanië waar het nationale verhaal wordt bewaard en gekoesterd. En ook het bezoek aan het kasteel van Rozafa, een schitterende, hooggelegen ruïne met een fenomenaal uitzicht over land, bergen en rivieren, zou elk organiserend bureau van toerisme in het programma van Wie is de Mol laten opnemen.

Kasteel van Rozafa

Het fort bij de stad Shkodër is een logische stop als je op weg bent naar de woeste bergen in het noorden van het land. Heb je meer tijd, dan kun je ook Nationaal Park Meer van Shkodër bezoeken. Vooral vogelaars zullen dit waarderen, want het is een van de beste plekken om de Dalmatische pelikaan te zien. Heb je wat minder tijd, loop dan alleen de traptreden omhoog naar het fort van Rozafa. Je zult er geen spijt van hebben.

Het verstilde Meer van Komani

En dan, we zijn inmiddels alweer wat verder opgeschoven naar het noorden, steken we het Komani meer over. Een schitterend blauw meer dat met zijn steile, wilde oevers wel wat aan een fjord doet denken. In werkelijkheid is het een stuwmeer in het steile dal van de Drin rivier, maar als je eenmaal met je bagage op het geïmproviseerde veerbootje bent gestapt (met schipper in een oude bus cabine), ben je dat al snel vergeten. De urenlange tocht over het verstilde, spiegelende water is een beleving op zich.

Door gletsjers uitgesleten Valbona-vallei

We zijn van de boot gestapt in Fierze. Nu is het nog even doorreizen naar de Valbona-vallei, voordat we kunnen beginnen met onze eerste wandeling in de Albanese bergen. We zijn op weg naar een van de eenvoudige pensions in het door gletsjers uitgesleten dal, naar een homestay. Sinds het land open is gegaan voor het toerisme bieden eenvoudige families onderdak aan wandelaars en avonturiers.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Over de Valbona-pas naar Teth

Doe je de klassieke full monty, dan maak je de oversteek via de Valbona-pas naar de vallei van Teth. Een historische wandeltocht, waarbij je bagage over de 1811 meter hoge pas te paard wordt vervoerd en waar je van het ene nationale park – Nationaal Park Valbona - naar het andere – Nationaal Park Teth - loopt. Je treedt dan in de voetsporen van niemand minder dan A. den Doolaard, de schrijver die als geen ander de ziel van de Balkan wist vast te leggen in zijn verhalen en die hier zijn roman `De herberg met het hoefijzer` liet afspelen. De tocht voert je naar de nog altijd moeilijk bereikbare vallei waar je alleen te voet of met een goed uitgeruste terreinwagen kunt komen. Zelfs de Turken wisten tijdens hun eeuwenlange bezetting van Albanië nooit de Teth-vallei te veroveren.

Dagtochten vanuit het pension

Voordat je deze tocht onderneemt, raad ik je aan een paar dagtochten vanuit de Valbona-vallei te maken. Sowieso geen slecht idee, want dan kun je gelijk je wandelconditie weer een beetje op peil brengen voor je aan de trekking over de pas begint. Neem bijvoorbeeld een bergpad naar het noorden, richting de Montenegrijnse grens. Dikke kans dat je bij een hut met schapen een herder tegenkomt die je uitnodigt voor een kop zelfgeplukte oreganothee. Vooral niet weigeren, want de Albanezen zijn bijzonder vriendelijk in de bergen en het is erg leuk om met handen en voeten een verhaal proberen te vertellen.

Te voet op avontuur door Montenegro en Kosovo

Ben je ook nieuwsgierig naar de bergachtige buurlanden Montenegro en Kosovo, dan kun je de Peaks of the Balkan-wandelreis doen. Een dertiendaags wandelavontuur onder leiding van een lokale gids én een gids van SNP. Een tour die je langs de meest ongerepte berglandschappen leidt die de Balkan rijk is en waarin contact met de gastvrije bevolking absoluut gegarandeerd is!

Wandelen in het onontdekte zuiden van Albanië

Maar er is meer op wandelgebied te beleven in Albanië dan een trekking in de ongenaakbare bergen van het noorden. Helemaal aan de andere kant van het land is het regionale natuurpark van Zagoria te vinden. Weinig kans dat we daar een aflevering van Wie is de Mol gaan zien, want dit deel van het land is nog vrijwel onontdekt gebleven. Vooral de wandelingen in de door vier bergketens omsloten Zagoria-vallei is een grote bijzonderheid. Je kunt er over eeuwenoude paden langs bergdorpjes wandelen die nog nauwelijks toeristen hebben gezien. Tijdens je lunch zwem je in een warme bron of neem je een verfrissende duik in een beek. Om aan het eind van de dag aan tafel te schuiven bij een gastgezin voor een heerlijke Albanese avondmaaltijd. Maar pas op, wie dit Albanië nog wil beleven, moet echt nú zijn koffers gaan pakken!

Tekst gaat verder onder de foto's.

Over de auteur

Tekst en fotografie: Lex van den Bosch

Fotograaf-reisjournalist Lex van den Bosch reisde meerdere malen naar Albanië. Hij begeleidde er wandelreizen voor SNP, schreef artikelen voor reis- en outdoortijdschriften over Albanië en publiceerde blogs over dit bijzonere Balkanland.

Over Wie is de Mol

Een televisieserie met avontuurlijke opdrachten waarbij de deelnemende kandidaten – bekende Nederlanders - ‘de mol’ moeten ontmaskeren. De mol is de tegenwerkende kandidaat die de belangen van de groep met alle middelen probeert te dwarsbomen. Op strenge, doch rechtvaardige toon dirigeert presentator Rik van de Westelaken de deelnemende kandidaten de weg door een land om opdrachten in teamverband uit te laten voeren. In het seizoen 2022 is dat Albanië. Goede keus Wie is de Mol!

Zeker lezen

De herberg met het hoefijzer van A. den Doolaard. De ultieme Balkanroman over eerwraak die zich afspeelt in de Albanese Teth-vallei.

De beste reistijd in Albanië

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je gaat doen in Albanië om de beste reistijd te bepalen voor je trip. Ga je wandelen in de bergen, dan moet het sneeuwdek gesmolten zijn en de temperaturen in de zomer niet te hoog oplopen. Vaak zie je aan de boekperiodes van wandelreizen wel wat voor vlees je in de kuip hebt; zo kun je voor de wandelreis in Zuid-Albanië terecht van 20 april tot 10 juni en van 1 september tot het einde van oktober. Trekkings en wandelingen in de (hogere) bergen in het noorden van Albanië beginnen pas vanaf 1 juni en lopen de hele zomer door tot aan het einde van september. Doordat je daar meer op hoogte loopt, zijn de temperaturen in de zomermaanden niet te hoog voor de bergwandelingen.

Ga je helemaal niet wandelen, of ben je niet van plan naar de bergen te gaan, dan kun je ook in andere seizoenen naar Albanië reizen. Reken op hete zomermaanden aan de kust en in de steden. Houdt je niet van warmte, bezoek Albanië dan in het voor- of najaar. Mei en september zijn bij velen favoriet.