Sukia Trail

Sukia Trail Tropische trektocht voor avonturiers

Te voet van 2700 meter hoogte helemaal afdalen richting de oceaan. Dwars door de nevelwouden en het tropisch regenwoud van het Talamanca-gebergte in Costa Rica. Floor Langenberg, Latijns-Amerika-specialist bij SNP, liep de 5-daagse Sukia-trail afgelopen november met een gids. Reisjournalist Lex van den Bosch sprak de razend enthousiaste Floor over zijn nieuwe ‘kindje’ in het avontuurlijke SNP-reisaanbod. 

Als productmanager Latijns-Amerika voor SNP bedenkt en beheert Floor Langenberg mooie reizen, en dan is het natuurlijk ook belangrijk om een tour zelf te ervaren enm precies op maat te maken voor SNP-reizigers. Zoals de Sukia-trail in het Talamanca-gebergte in Costa Rica, op zo’n twee uur naar het zuidoosten rijden van San José. Met etappes tot 16 kilometer is de trektocht ook goed te doen voor niet-berggeiten, en met z’n hooggebergte, nevelwoud en een wereld aan vogels is avontuur hier gegarandeerd! ‘Twee uur rijden vanaf de hoofdstad lijkt misschien niet zo ver van de drukte’, vertelt Floor, ‘maar er komen hier heel weinig toeristen. Eigenlijk alleen natuurliefhebbers, vogelaars en avonturiers. Mensen die meer willen zien dan de bekende highlights in Costa Rica alleen. Daarom vind ik deze trail ook zo’n goede aanvulling op een rondreis door Costa Rica. Je hoeft niks van de bekende highlights te missen in het land, en hebt toch die unieke ervaring van een aantal dagen compleet weg van de bewoonde wereld te zijn in de tropen.’ 

Hoe ziet het landschap onderweg eruit? 

Floor: ‘Je begint echt in het hooggebergte, op zo’n 2700 meter, midden in het nevelwoud. Een sprookjesachtige wereld, waar wolken en mistflarden aan je voorbijtrekken. De bomen zijn er begroeid met korstmossen en allerlei soorten epifytische planten. Als je verder afdaalt, wordt het bos dichter en krijgen de planten steeds grotere bladeren. Je komt dan in het tropische regenwoud, niet zo ver meer van de Pacifische kust. Die heb je vanuit de bergen al kunnen zien.

Zie je helemaal geen landbouw of bebouwing? 

De eerste dagen is het eigenlijk alleen maar wilde natuur. Pas op de derde wandeldag zie je voorzichtig wat piepkleine landbouwveldjes langs de route, met wat vee, fruitteelt en avocadostruiken, en een enkele boer. Het is allemaal heel kleinschalig en kneuterig. Erg leuk om er ook even met de gids te stoppen en een praatje te maken.  

Ah, dus jullie hoefden niet zelf de weg te zoeken in de jungle? 

Nee, dat deed gids David voor ons. Een jongen die geboren is in de streek en die allerlei cursussen heeft gevolgd voor het gidsen, ook op het gebied van vogelen en natuur. Hij kent echt elk dier en vertelt onderweg over van alles. Het mooie is ook dat je via hem in contact komt met de boeren en de mensen van de lodge. David kent echt al die karakters. Hij brengt de lodges natuurlijk ook klanten. Zo zorgt hij in zijn eentje voor flink wat werkgelegenheid in de streek. Op en top local, op en top duurzaam. Op het gebied van ecotoerisme en natuurbescherming is Costa Rica sowieso zijn tijd al decennialang ver vooruit.     

Hoe was het pad onderweg?  

Nou, boven in de bergen is het pad best smal. De dagen daarna wordt het breder, doordat er ook wel eens mensen te paard overheen gaan. David helpt trouwens mee aan het onderhoud van de trail. Zo was hij twee weken voordat we de Sukia-trail liepen, met een groep mensen het pad langsgegaan om het met kettingzagen open te houden. Dat schijnt elk jaar te moeten. 

Gaat SNP met deze avontuurlijke voettocht weer terug naar z’n roots?

Ja, eigenlijk wel. In de beginjaren hadden we nog geen individuele reizen, maar het soort activiteit, het wandelen in de jungle waar verder niemand komt, is inderdaad iets dat heel erg bij SNP hoort. Wat wél nieuw is, is dat je zo’n blokje van vijf dagen kunt inpassen in je reis zoals jij dat wilt. 

Voor wie is de Sukia-trail geschikt, moet je een diehard wandelaar zijn?

Met dagafstanden van maximaal 16 kilometer heb ik de tour zo laten finetunen dat ook niet-wandelaars ’m kunnen volbrengen. Specifieke bergwandelervaring is niet nodig. Wél een positieve houding, voor als je een hindernis tegenkomt. Denk aan een boom die over het pad is gevallen, of een riviertje dat doorwaad moet worden. Liefhebbers van een beetje avontuur zullen deze tour absoluut waarderen.’ 

Wat vond je het meest bijzondere in deze trektocht?

Dat was voor mij de Betania Lodge. Wat een wereldplek! Ik voelde me daar echt helemaal één met de natuur. Geen elektriciteit, geen mobiel bereik, geen lichtvervuiling. Het is er echt knetterdonker ’s avonds, geweldig om daar te zijn! 

Waar slaap je? Steeds in lodges?  

Op het startpunt Copey de Dota slaap je in een comfortabel hotel. De twee daaropvolgende overnachtingsplekken zijn heel kleinschalig. Eten en schone slaapzakken worden te paard aangevoerd, want met een voertuig kun je er niet komen. De mensen van de lodge zijn er alleen als de gids met wandelaars komt. Je slaapt er in een koepeltentje op de eerste verdieping van een houten gebouwtje. Tinamú is weer een echte lodge, die ook over een weg bereikbaar is. De andere lodges zijn ook weer lekker kleinschalig. 

Wat voor dieren hebben jullie gezien, misschien de beroemde quetzal?

Ja, de quetzal, compleet met lange staart en felle turquoise kleuren! Op zo’n tweeduizend meter hoogte. We zagen sowieso enorm veel vogels onderweg, die David allemaal op naam kon brengen, ook als er maar een klein streepje anders was. Ook toekans kwamen we veel tegen. Eén keer dacht ik dat ik een tapir had gespot, maar het bleek een pecari te zijn, een soort wild varken. Het meest bijzonder was een tolomuco, een beest dat zwartbruine veelvraat wordt genoemd in het Nederlands. 

 
En nu weer terug in Nederland. Valt het leven op kantoor je niet zwaar?

‘Nou ja, een beetje wel natuurlijk, want zo’n reis opzetten op locatie is het mooiste wat er is. Maar gelukkig heb ik een aandenken dat ik heel goed kan gebruiken: koffie! Bij het afscheid gaf David ons ieder een zak koffiebonen. Hij blijkt zelf wat koffie te verbouwen op een kleine plantage in de bergen. Vlak bij het begin van de Sukia-trail!’ 

Hoe boek je de Sukia-trail bij SNP?

De Sukia-trail kun je los boeken of als extra bouwsteen als je al een rondreis in Costa Rica hebt geboekt. Heb je een auto gehuurd in Costa Rica, dan kun je die bij de eerste overnachtingsplek achterlaten. SNP zorgt ervoor dat je bagage bij het eindpunt aankomt. Daar staat dan een andere huurauto voor je klaar. Je kunt ook naar een plek waar je een paar dagen geen auto nodig hebt. Net wat je wilt.

Tekst: Lex van den Bosch

Foto's: Floor Langenberg, Manon van Dilgt

Bekijk de Sukia Trail hier