Zuidereiland

Wandelen op het Zuidereiland Blog

Door Anne Wesseling
Fotografie: Paul Tolenaar

Brem. Dat is het eerste dat opvalt als je aankomt op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Oké: daarvóór zie je uit het vliegtuig natuurlijk al de spectaculair hoge Alpen en het glinsterende vlechtwerk van de rivieren. Maar dan die brem! Die bloeiende gele brem overal op de hellingen, die alles metéén al een zonnige uitstraling geeft.

Gunstig effect

Pas later ontdek je dat ze in Nieuw-Zeeland helemaal niet zo blij zijn met die brem overal. Het is een importplant en hij doet het hier zó goed dat hij de bescheiden inheemse plantensoorten verdringt. ‘Dus als je jonge zaailingen ziet, trek ze gerust uit de grond,’ zegt Pippy Shelling. Ze is studente ecologie en zomergids in Abel Tasman National Park en we volgen met haar een deel van de Abel Tasman Coast Track.

Een wandelroute van een kleine zestig kilometer dwars door gematigd regenwoud en over goudgele stranden op de noordpunt van het Zuidereiland. Toch heeft die brem soms ook een onverwacht gunstig effect, voegt ze eraan toe. ’De struik is ondoordringbaar en geeft sommige vogels die op de grond broeden net genoeg bescherming tegen hermelijnen en ratten om hun jongen groot te brengen.’

Buitenmensen

Het ecosysteem zit ongelofelijk subtiel in elkaar, wil ze maar zeggen. Je moet op de luchthaven niet voor niets je wandelschoenen laten inspecteren zodat je niet per ongeluk rare zaden het land inbrengt. En die wandelschoenen heb je natuurlijk bij je, want als nou érgens je voeten jeuken om op avontuur te gaan, dan is het hier op het Zuidereiland. Grootte: vijf keer Nederland, maar nog geen miljoen inwoners. Ah, de rust, de ruimte, de heldere lucht, de veertig soorten trailmix bij de supermarkt! Nieuw-Zeelanders buitenmensen, ze zouden gek zijn als ze binnen bleven zitten. En ze délen hun natuurschatten, in de vorm van goed onderhouden en gemakkelijk toegankelijke langeafstandswandelpaden door de mooiste landschappen.

Je voeten op avontuur

Die negen Great Walks (het kustpad in Abel Tasman N.P. hoort er ook bij) zijn de paradepaardjes van het Nieuw-Zeelandse buitengebeuren, maar de dagwandelingen zijn minstens zo populair. In Abel Tasman: neem vanaf Kaiteriteri de watertaxi naar een van de baaien en wandel terug. In Fiordland: ga wandelen in de buurt van Milford Sound. Of kies een pad in de buurt van Wanaka, pauzeer langs een rivier en bouw torentjes van stenen terwijl je stiekem overweegt om te emigreren. Weet je wat ook zo fijn is? Je komt nergens zwerfvuil tegen op die paden. Papier op de grond gooien, dat doen ze hier niet. Alleen die brem, die kom je dus wel af en toe tegen. Voor als je tóch iets op wilt ruimen.

3x natuur om gelukkig te worden

  • De roep van de belhoningvogel
    De vogel komt algemeen voor en heeft een opvallende roep die zo helder klinkt als een belletje. Luister hier.

  • Pelsrobben
    Op veel plekken te zien, mooiste plek: onderaan de Ohau waterval, ten noorden van Kaikoura. Vanaf april ongeveer oefenen jonge pelsrobben daar hun zwemkunsten.

  • Walvissen en dolfijnen
    Ten oosten van Kaikoura ligt een diepe trog in zee waaruit koud, voedselrijk water opwelt. Fantastische plek voor een walvisexcursie.

Doe de groeten aan...

Schipper Brad van de watertaxi in Kaiteriteri. ‘Welcome in my office! Je kunt uitstappen bij alle stranden van Abel Tasman National Park, we komen sowieso langs Split Apple Rock en met een beetje geluk zien we onderweg ook pelsrobben. Er lopen meerdere routes door Abel Tasman, maar de kustroute is het populairst. Neem wel zonbescherming met een hoge factor mee!’