Top 5 multi-activity reizen Voor het hele gezin

Voor iedereen wat wils

Bij de vakantiekeuze in een gezin met kinderen duurt het soms even voordat alle neuzen dezelfde kant op staan. De waterratten willen een bestemming die letterlijk spettert. De berggeiten zoeken het liever hoger op. En dan zijn er nog die af en toe eigenlijk even in de remmen willen knijpen; een paar uur helemaal niets onder een zomers zonnetje. Een moeilijke keuze? Nee, hoor. Waarom kiezen als het hele gezin aan zijn trekken komt op een multi activity reis.

Multi activity reizen zijn gezinsreizen waarbij je de mogelijkheid hebt om tal van verschillende avontuurlijke activiteiten te combineren. Sommige gebieden zijn immers te veelzijdig om slechts op de wandelschoenen of fiets te ontdekken. Het zijn natuurlijke speeltuinen die zich net zo goed lenen voor rotsklimmen als raften, en van alles er tussenin. Omdat het programma ook genoeg ruimte laat voor eigen invulling, kan (een deel van) het gezin tussendoor bovendien prima de batterij weer opladen door even terug te schakelen in de luierstand of op eigen houtje de omgeving te verkennen. Op deze vijf multi activity reizen bijvoorbeeld.

1. Aragón

De diepe vallei van de Rio Esera, in het noorden van de provincie Aragón, wordt gekenmerkt door weidse en droge landschappen, en door steile beboste bergen. Het perfecte decor voor een outdoorweek dus! Vanuit de nauwe kloof Congosto de Ventamillo bereik je de hoogste bergen van de hele Pyreneeën: het massief van Maladeta. Hier ligt ook je het outdoorcentrum Castejón de Sos, wat je uitvalsbasis is voor deze actieve gezinsreis. Liefhebbers van 'white water' gaan op de Rio Esera de tijd van hun leven beleven, met de keuze uit raften, kayakken of hydrospeeden. 

Geen waterrrat? Geen probleem! Op de planning staan ook genoeg activiteiten met vaste grond onder de voeten, en je gaat zelfs een dag de hoogte in. Tijdens de tweedaagse trekking verruil je de groene weilanden en akkertjes voor het échte hooggebergte van het Parque Natural de Benasque. Na heel wat hoogtemeters in de benen bereik je de afgelegen berghut van Estós. Ook de fietsfanaten worden niet overgeslagen; gewapend met een routebeschrijving en GPS verken je de omgeving per mountainbike. De dag klettersteigen is een extra hoogtepunt van deze outdoorvakantie. Na al deze sportieve activiteiten strijk je neer in het aangename hotel en laad je weer op met het uitgebreide ontbijtbuffet. 

Bekijk deze reis

2. Écrins (dal van Freissinières)

Na terugkomst uit in het Parc National des Écrins zou je het liefst niemand over dit gebied vertellen en de vakantiefoto's stiekem verstoppen in een verborgen mapje op je computer. Dat de toeristen vanuit Briançon of Guillestre niet en masse de bergen in trekken, mag overigens een wonder heten. Met zongebleekte 'vierduizenders', woest kronkelende rivieren en bonte bergbossen is de streek voor buitensporters van alle markten thuis.

Een gebied dat zoveel in zijn mars heeft, verdient een reisprogramma met dezelfde diversiteit. Of je nu onder begeleiding wilt abseilen van watervalletjes, op eigen houtje in een bergmeertje wilt poedelen, hoog boven het dal van Freissinières aan een bergwand wilt bungelen of op de oevers van de Durance de knotsgekke capriolen van de lokale 'rodeo-kanoërs wilt bekijken': op deze multi activity gezinsreis kan het allemaal. Elke dag maak je kennis met een andere bergsport. En daarbuiten is het heerlijk bijkomen in jullie volledig ingerichte familietent.

Bekijk deze reis

3. Mercantour

De bergen kunnen er nog zo fier boven de horizon uittorenen, maar in werkelijkheid is er in de Mercantour maar één de baas: het water. Millimeter voor millimeter knabbelt het zich al eeuwenlang een weg door dit rafelrandje van Frankrijk, prachtig weggeschurkt tegen de grens met Italië. Het resultaat is een keur aan kloven in alle soorten en maten. Van gemoedelijk glooiend tot wolkenkrabberrecht en van lekker lauw tot k-k-k-koud.

Crammassouri. Clue des Mujouls. Ruisseau de Planfae. Riou de Pierrefeu. Ruisseau d'Audin. Tijdens vijf dagtochten doe je op deze gezinsreis steeds een andere kloof aan. Eenmaal in een pak van neopreen gewurmd en met een helm op je hoofd is het zaak om de baan van de rivier te volgen. Hoe? Glijden door glibberige gootjes, plonzen van rotsen of gewoon even op je rug met de stroming mee dobberen; niets is te gek tijdens zo'n canyoningavontuur. Na afloop wacht er bij het eigen tentenkamp op de camping bovendien een fijn zwembad voor iedereen die nog niet genoeg heeft van al die waterpret.

Bekijk deze reis

4. Kroatie

Wil je eens een proeven van verschillende outdoormogelijkheden in Noord-Kroatië ? Dan is deze reis in de natuur ideaal! Tijdens deze actieve gezinsvakantie kun je een 12-daagse multi activity vakantie uitproberen. 

Avontuurlijke verkenning van Noord-Kroatië vanuit twee natuur-campings en een mooi gelegen houten lodge. Je gaat kamperen, wandelen, fietsen, kajakken, zwemmen en veel meer leuke activiteiten ondernemen. Je slaapt in sierlijke en mooi ingerichte Bell-tenten op de mooiste plekjes van het land, afgesloten door een minitrek naar een gastvrije berghut. Op en top vakantie...

Bekijk deze reis

5. Écrins II (dal van Vallouise)

Eerlijk is eerlijk: dit gebied hadden we natuurlijk al gehad. Maar daar in het zuidoosten van La Douce France valt zoveel avontuurlijks te beleven dat je het onmogelijk in één 8-daagse reis krijgt gepast. In tegenstelling tot de eerder beschreven reis overnacht je niet in een ingerichte familietent, maar in een comfortabel chalet in het dal van Vallouise. Het optrekje is zelfs uitgerust met een ruime sauna en buitenjacuzzi. Welkome extraatjes voor het vermoeide lijf na een dag ravotten in de buitenlucht.

Ook nu staat er natuurlijk raften en via ferrata op het programma. Maar er is meer. Een speurtocht naar de Glacier Blanc bijvoorbeeld, die ook in de zomermaanden zijn witte gletsjertong uitsteekt. Of een rit door een zomerse rodelbaan. Of lekker klauteren in het bladerdak van een klimbos vol loopbruggen, touwladders en tokkelbanen. Allemaal in één vakantie.

Bekijk deze reis

Ontdek de leukste multi activity gezinsreizen!

Enthousiast geworden om een multi activity gezinsreis met SNP te maken?

Bekijk alle reizen