Fietsreizen langs rivieren Top 5

Volg de rivieren langs de mooiste plekjes in de natuur, de meest historische plaatsen en de meest bruisende steden van Europa. SNP selecteerde de top-5 van reizen waarbij je op de fiets stapt en je route laat bepalen door het water dat kronkelend door het land-schap gaat. De 5 fietsreizen staan in willekeurige volgorde. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Oostenrijk: fietsen over de Tauernradweg

Het kletterende water van de Krimml-watervallen zorgt ervoor dat je het begin van deze 7-daagse fietsreis niet snel vergeet. De autovrije fietspaden van de Tauernradweg voeren je berg-afwaarts langs de drieduizenders van de Hohe Tauern. Daar kom je nog veel meer mooie plaatjes en vergezichten tegen. Je fietst door de natuur maar komt ook langs Salzach, Saalach en Salzburg, de stad van Mozart. Een kleine pauze verdiend? Leg je picknick-kleed naast het meer bij Zell am See. Of neem onderweg plaats op een terrasje voor een kop koffie en een gebakje. Nog meer ontspanning? De reis brengt je ook naar Bad Reichenhall, een geliefd kuuroord waar je kunt genieten van eeuwenoude sauna- en badrituelen. Onderweg slaap je in zorgvuldig uitgekozen, fietsvriendelijke hotels.

Bekijk deze reis

Tsjechië en Duitsland: fietsen over de Elberadweg (2 x 8 dagen)

De Elberadweg, de route langs de Elbe, is van bron tot monding 1.270 kilometer lang. Daarom hebben we de route opgeknipt in verschillende etappes. De ene etappe van de fietsreis brengt je van Vrchlabi naar Praag. De andere etappe voert je van Praag naar Dresden. Je fietst vanaf het Reuzengebergte langs de Elbe: van kleine beek tot brede stroom. Onderweg kom je door de mooie natuur van het Boheemse bekken. En langs his-torische steden als Hradec, Kralove, Pardubice en Terezín. Je rijdt over stille wegen met fraaie uitzichten op eeuwenoude burchten of indrukwekkende gebergten. De wegen zijn meestal verhard. Slechts een enkele keer tref je een onverhard stukje. De fietsreis eindigt in Dresden, dat bekend staat als Florence aan de Elbe. Daar geniet je op het terras van een welverdiende kaffee met kuchen. Je slaapt onderweg in zorgvuldig uitgekozen, kleinschalige hotels.

Elberadweg etappe 1, van Vrchlabi naar Praag
Elberadweg etappe 2, van Praag naar Dresden

Duitsland: volg de Ruhr van begin tot eind

Volg per fiets de kronkelende Ruhr vanaf de bron, dwars door het prachtige Rurhtal. Over vlakke paden, door de groene heuvels. Dit wonderschone gebied ligt helemaal niet zo ver van huis, maar is toch zó anders! Rijd langs pittoreske vakwerkstadjes, dwars door het fascinerende industrieel erfgoed van het Ruhrgebied. Daar kleuren de fabrieken en hoogovens van weleer met hun rook het historische plaatje verder in. Deze 6-daagse fietsreis brengt je verrassend veel afwisseling. Je zit dicht bij een van de grootste metropolen van Europa, maar je ervaart de stilte van het platteland. Je fietst over vlakke paden en eindigt je reis op een gezellig terrasje in Duisburg. Onderweg verblijf je in kleinschalige hotels, die met veel zorg zijn uitgekozen.

Bekijk deze reis

Fietsen in Noord-Italië: Südtirol en Trentino

Je ruikt de bloesem van de appelboomgaarden als je over de kronkelende weggetjes trapt. Je daalt van de 1.455 meter hoge Passo di Resia, waar je nog beekjes treft, af naar de oevers van het Gardameer. Je komt tijdens je fietsreis van ongeveer 200 kilometer door bergdorpjes en charmant wijnstadjes. En langs de iets grotere steden Merano, Bolzano en Trento. En door indrukwekkende gletsjerdalen. Het grootste deel van de route voert je over autovrije fietspaden, dus je zit vrij en onbezorgd op de fiets. Je eindigt de reis in Riva del Garda, aan de oever van het azuurblauwe Gardameer. De hotels waar je overnacht zijn met veel zorg uitgekozen. Je bagage wordt vervoerd: jij hoeft alleen maar te fietsen en te genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt.

Bekijk deze reis

Frankrijk: stroomafwaarts over een eeuwenoude handelsroute

De Via Rhona leidt je langs authentieke steden en dorpen vol historie, die soms zelfs teruggaat tot de Romeinse tijd. Het landschap is vlak, en dus fiets je heerlijk ontspannen door mooie landschappen, langs wijnranken, via boomgaarden van Lyon naar Orange. De streek staat bol van de geschiedenis die de Rhône rivier lang met zich mee heeft gedragen als belangrijke handelsader. Hoe zuidelijker je gaat, hoe mediterraner de sfeer wordt. Geniet na een dag fietsen door de zon van een heerlijke wijn uit de regio. 

 

Bekijk deze reis