Frankrijk - Via Rhona, 8 dagen Fietsen langs de Rhône van Lyon naar Orange

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Ontspannen fietsvakantie langs hotels

Ontdek per fiets een deel van de Via Rhona, de goed gemarkeerde, veelal autoluwe lange-afstandsroute, speciaal ontwikkeld en aangelegd voor fietsers.Tweeduizend jaar geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met deze oude handelsroute langs de Rhone-rivier. Mooie landschappen, authentieke steden en dorpen, boomgaarden en wijnstokken, en schaduwrijke oeverbossen vormen het decor van deze vrijwel vlakke fietstocht. Je begint in Lyon, een gastronomische en culturele metropool, en vervolgt je route stroomafwaarts. Al snel wordt duidelijk waarom de Rhône zo'n aantrekkingskracht had op vele volkeren en beschavingen. Op allerlei plaatsen leer je over het belang van riviernavigatie en over de handelsposten langs het water. Veel steden die je passeert hebben een historie die teruggaat tot het Romeinse Rijk. Op de zonnige en steile hellingen liggen beroemde wijngaarden en des te zuidelijker je komt, des te mediterraner wordt de sfeer. De tocht eindigt na een week in Orange, een historisch stadje met Nederlandse twist.

Uniek aan deze reis

 • Fiets over voies vertes
 • Historische dorpjes en stadjes
 • Trektocht langs de Rhône
 • Uitsluitend vlakke etappes
 • Zeer goede hotels
 • E-bikehuur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Via Rhôna, van Lyon naar Orange

Wat is er toch met fietsers en rivieren? Terwijl wandelaars vooral de binnenlanden intrekken en de stilte van heuvels en bergketens opzoeken, zijn fietsers dol op het volgen van stromend water. Bekijk hier het artikel...

Dag tot dag

Frankrijk - Via Rhona

De laatste jaren worden in Frankrijk allerlei lange-afstand fietsroutes ontwikkeld en veelal vormen rivieren hierbij de 'rode draad'. Ook deze reis van Lyon - naar Orange vormt een onderdeel van een groter project: de Via Rhona. Uitstekend bewegwijzerd met richtingsborden en pijlen, aangelegd over autoluwe plattelandsweggetjes of speciaal getrokken Voie Vertes, 'fietspaden in het groen' vormen ze een genot voor iedere fietser die ontspannen en genietend door een fraai landschap wil 'peddelen'.  De brede Rhône vallei vormt het decor; een historisch beladen streek waar al duizenden jaren menselijke aanwezigheid is geweest. Een echte handelsader vormde deze rivier; soms lastig bevaarbaar, op vele plaatsen gekanaliseerd en bedwongen met stuwen en sluizen.

Je krijgt tijdens deze 8-daagse route veel mee van de geschiedenis van de rivier middels de vele informatiepanelen die men langs de route (in twee talen) heeft geplaatst. Bovendien passeer je overdag ook allerlei dorpjes en kleine stadjes en is er veel tijd voor het bezoeken van allerlei bezienswaardigheden. De hotels zijn stuk voor stuk uniek, meestal gerund door gastvrije families en comfortabel en sfeervol te noemen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke fietsvakantie.

Dag 1

Aankomst in Lyon. In deze verrassende stad is veel te zien en te bewonderen. Je hotel ligt vlakbij het prachtige 'Musée des Confluences', in het zuiden van Lyon. Je kunt heel goed via een fietspad langs de Rhône naar het stadscentrum fietsen. dus het loont de moeite om vroeg te arriveren.

Overnachting in

Lyon

Dag 2

Van Lyon naar Condrieu (45 km, 80 m stijgen en 100 m dalen).
De eerste etappe voert je uit de drukte en industriële omgeving van Lyon-zuid naar de rust en ruimte van Condrieu, een plaatsje beroemd om haar uitstekende wijnen. De eerste 20 kilometer van deze etappe voeren door een bebouwde omgeving en langs een redelijk drukke weg. Maar al snel wordt de route autoluw en zelfs autovrij met grote stukken over 'Voie Verts', de brede fietspaden die je de komende dagen veel zult aantreffen langs de Via Rhona. Mocht je toch het eerste, onaantrekkelijke deel willen overslaan, is er een goed alternatief. Je kunt namelijk in Frankrijk uitstekend je fiets meenemen op de lokale treinen. Een goed idee is om de ochtend door te brengen in de binnenstad van Lyon en na de lunch met de trein naar Vienne te reizen (ca 20 min). In Vienne pak je dan de route op en is het nog 12 kilometer naar Condrieu. Het heerlijke hotel ligt pal aan de Rhône en heeft een fraai terras aan het water. Mooi begin van deze reis.

Overnachting in

Condrieu

Dag 3

Van Condrieu naar Tournon-sur-Rhône (ca. 59 km, 40 m stijgen en 60 m dalen).
Een heerlijke etappe met afwisselende fietspaden langs de rivieroever, door groene tunnels van elzen en populieren, langs bloemrijke graslanden met in het voorjaar prachtige orchideeën, onderlangs steile wijnheuvels en dan weer kleinschalige boomgaarden en akkergronden. Onderweg passeer je dorpjes als Serrieres en Andancette. Je rijdt de Ardèche binnen en het landschap aan de westkant wordt beduidend ruiger en droger. Hier komen de topklasse Saint-Joseph wijnen vandaan. De tocht eindigt in het vrolijke Tournon-sur-Rhône, een gemoedelijk stadje met een Romeins verleden, waar je verblijft in het vriendelijke familiehotel vlakbij het station.

Overnachting in

Tournon-sur-Rhône

Dag 4

Van Tournon-sur-Rhône naar Loriol-sur-Drôme (65 km, 30 m stijgen en dalen).
Vandaag de langste etappe van deze reis, grotendeels langs 'Voie Vertes', de prachtig aangelegde fietspaden langs de rivieroever. Halverwege bereik je de oude stad Valence, en mooie onderbreking en eventuele lunchplek. Het fraaie stadspark met de oude muziektent biedt een schaduwrijke rustplaats. Je verlaat Valence en vervolgt de fietsroute eerst langs de oostelijke oever en later weer langs de westelijke oever. Net voorbij het punt waar de rivier de Drôme in de Rhône uitstroomt, verlaat je de Via Rhona om naar je hotel in Loriol te fietsen, gelegen in een olijfboomgaard. Het zwembad brengt hier de nodige verkoeling na deze lange dag.

Overnachting in

Loriol-sur-Drôme

Dag 5

Van Loriol-sur-Drôme naar Montélimar (39 km, 20 m stijgen en 40 m dalen).
Een korte etappe maar dat komt goed uit want daardoor arriveer je op tijd in Montélimar, een heerlijk mediterraan stadje waar het prima vertoeven is. De etappe begint vrij bruut met een slinger rondom een van de grootste kerncentrales van Frankrijk, maar al vrij snel pik je een prachtige 'Voie Verte' op die je door een heerlijk rvierlandschap meeneemt. Onderweg bij Rochemaure steek je een rivierarm over via een spectaculaire hangbrug (Himalayan style) en fiets je de Provence binnen. het landschap verandert, de cicades laten zich horen, en even later bereik je Montélimar, een van de oudste bewoonde plekken van Frankrijk (meer dan 50.000 jaar) maar tegenwoordig vooral bekend als de stad van de nougat. Vanuit het aangename stadshotel in het centrum wandel je zo het historische hart binnen.

Overnachting in

Montélimar

Dag 6

Van Montélimar naar  Pierrelatte (30 km, 20 m stijgen en 30 m dalen).
Geen haast vanochtend, lekker uitgebreid ontbijten op het terras van je hotel, Want vandaag een korte etappe, maar wel een fraaie met vrijwel uitsluitend Voie Verte. Je passeert twee historische stadjes: Viviers en Bourg-Saint-Andéol waar de middeleeuwse sfeer nog goed voelbaar is. Om in Pierrelatte te arriveren moet je ook even de Via Rhona verlaten. Ook hier wacht een heerlijk verblijf tussen de olijfbomen, met zwembad en terras.

Overnachting in

Pierrelatte

Dag 7

Van Pierrelatte naar Orange (51 km, geen hoogteverschillen)
De laatste etappe voert naar Orange, een klein stadje met een indrukwekkende Romeinse achtergrond en met een Nederlandse twist vanwege ons koningshuis (van Oranje). Onderweg passeer je nog het ommuurde Pont-Saint-Esprit, een fraai Provencaals dorp, een prima lunchplek. Maar uiteindelijk arriveer je in Orange met haar Romeinse bouwwerken zoals de 'Arc de Triomf' en natuurlijk het UNESCO Amfitheater. ook hier verblijf je in een verrassend leuk stadshotel in het centrum van Orange.

Overnachting in

Orange

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in verschillende hotels, allemaal met douche en toilet op de kamer. In Lyon hebben we vanwege de ligging, fietsvriendelijkheid en parkeergelegenheid gekozen voor de plaatselijke IBIS gelegen aan het fietspad langs de Rhône, niet een voor de hand liggende keuze wellicht bij SNP maar in dit specifieke geval wel. Alle andere hotels zijn, hoewel zeer verschillend qua ligging en uiterlijk, sfeervolle en comfortabele, drie-sterren accommodaties, vrijwel allemaal ingericht voor de sportieve fietser en voorzien van speciale fietsstalling. De landelijk gelegen hotels in Loriol en Pierrelatte beschikken over een tuin met zwembad.

Over de maaltijden

In het arrangement zijn standaard alle ontbijten inbegrepen. Dat is meestal een Frans ontbijt (met koffie of thee, croissant, stokbrood, boter en jam), soms een iets uitgebreider buffet.
De avondmaaltijd is niet inbegrepen; we laten de restaurantkeuze graag aan jou over. Er zijn altijd wel mogelijkheden, soms in het hotel of anders in de buurt.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen in 3 * hotels
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventuele treinritten en entrees
 • Fietshuur (is bij te boeken)
 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De Via Rhona wordt gekenmerkt door het ontbreken van steile klimmetjes of anderszins zware etappes. In feite fiets je met de stroom mee met een licht verval. Er zijn dan ook geen grote hoogteverschillen te overbruggen. Vanaf halverwege de tweede etappe fiets je voornamelijk over autovrije voies vertes die het oude jaagpad langs het kanaal volgen. Een enkele keer fiets je een stukje het glooiende achterland in om je accommodatie te bereiken of een stadje te bezoeken. De afstanden variëren van 30 tot maximaal 60 kilometer en zijn door een ieder met een normale conditie goed te doen. De werkelijke afstanden die in de dagbeschrijving worden vermeld zijn soms langer omdat de accommodatie niet direct aan de route ligt. 

Geschikt voor kinderen

Deze fietstocht is uitstekend te doen voor kinderen vanwege de vrijwel vlakke etappes en de autovrije dan wel autoluwe trajecten. In en rond de steden moet je bij sommige stukken wel goed op het verkeer letten, ook al fiets je veel over speciale fietsstroken.

Extra dagen

Je kan in alle accommodaties een extra overnachting boeken. Kies zelf waar je voorkeur naar uitgaat, een extra nacht in een stedelijke omgeving (Lyon, Tournon-sur-Rhone,  Montelimar of Orange) of juist in een meer landelijke omgeving (Condrieu, Loriol of Pierrelatte).

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 209,- per persoon)

Een hybride fiets van goede kwaliteit met 24 versnellingen, schijfremmen, bidonhouder, stuurtas (1 per 2 fietsen), slot, fietspomp, reparatieset (één per gezelschap) en bagagedrager met 2 achtertassen. Een helm wordt op verzoek meegeleverd.

e-bike (vanaf € 251,- per persoon)

U kunt bij deze reis ook een e-bike, een fiets met elektrische trapondersteuning huren. Deze e-bike is uitgerust met pomp, slot, bagagedrager met tas, reparatiesetje en helm.

Aanvullende opties

Reserveren parkeerplaats

Indien je met je eigen auto reist kun je deze parkeren bij de eerste accommodatie in Lyon. Hiervoor betaal je ter plekke ca. €85.
Je dient de parkeerplaats wel vooraf via ons te reserveren om zeker te zijn dat er plek is.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar startpunt Lyon bedraagt ca. 900 km. Je kan je auto betaald parkeren (ca. €12 per dag)  in de parkeergarage van het eerste hotel in Lyon. Hij kan hier de hele week blijven staan. Na afloop keer je (in ruim 2 uur) per trein terug uit Orange en haalt je auto bij het hotel op.

Neem je je eigen fietsen mee, dan dien je te bedenken dat je met de fietsen en je bagage in de trein terugkeert van Orange naar Lyon. In beide plaatsen zijn er een aantal kilometers af te leggen tussen station en hotel, hetgeen niet met een normale taxi lukt. Dit is dus een logistieke uitdaging waar je even over moet nadenken. Neem bv. je bagage mee in een rugzak, waarmee je een klein stukje kunt fietsen.
Je kan ook eerst langs Lyon rijden, daar je spullen en fietsen in het hotel afgeven en doorrijden naar Orange. Daar kan je de auto betaald parkeren bij het hotel (ca. €12 per dag) en per trein terugreizen naar Lyon. Nu kan je op de laatste dag in Orange alles inladen en naar huis rijden. Geef aub bij boeking aan of je voor deze optie kiest, zodat we een parkeerplaats bij het hotel in Orange kunnen reserveren.

Er gaat om de 2 uur een rechtstreekse trein (TER) tussen Orange en station Lyon-Part Dieu, waarin de fiets mee kan.
Klik hier voor treintijden (kies Train TER, hierin kan je de fiets meenemen).

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Lyon-Part Dieu en een terugreis vanaf Orange.

Het hotel in Lyon ligt op ca. 5 km van Lyon-Part Dieu.
In Orange ligt het station op ca. 1 km van het hotel.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren. 

Je kan dit arrangement dagelijks starten van begin april tot eind oktober. In de zomermaanden moet je rekening houden met hoge temperaturen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Via Rhona ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden aan een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is het sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht om een fietshem te dragen! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt is het aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Via Rhona

Fietsen langs de Rhône van Lyon naar Orange

Ontspannen fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten