Dolomieten Italie bergwandelen kinderen

Bergwandelen met de kids 5 coole klim- en klauterreizen

Door Matthijs Meeuwsen

Vlakke waterpaswandelingen? Gaaaaap. Kinderen zijn juist dol op het nodige klim- en klauterwerk. We selecteerden vijf bergwandelreizen waarin het hele gezin zijn lol op kan.

Spanje: Picos de Europa

Sommige kinderen gaan fluitend naar school, andere schuiven het huiswerk al naar een paar minuten zuchtend opzij. Voor beide zijn de Picos de Europa gelukkig een droombestemming: een bergketen waar je aardrijkskunde-, geschiedenis- en biologieboek als bij toverslag tot leven komen. Wat de ruige tochtstrip langs de noordkust van Spanje mist in omvang, wordt dubbel en dwars goed gemaakt in spannende avonturen. Je klimt er door sprookjesachtige bossen, dwaalt door een 100 jaar oude kloof, overnacht in spectaculaire berghutten en maakt kennis met schaapsherders, broodmespieken en rondcirkelende gieren. De wandelingen van 3,5 tot 4,5 uur zijn prima te doen voor kinderen vanaf 8 jaar; en hoewel dit een groepsreis is loopt elk gezin op zijn eigen tempo. De reis wordt afgesloten op een leuke camping aan de kust, waar ook activiteiten als surfen, kanoën en fietsen tot de mogelijkheden behoren.

Bekijk deze reis

Frankrijk: Queyras

Met het vliegtuig gaat de halve klas. Maar wie met een ezel door de bergen trekt, heeft na de vakantie pas echt wat te vertellen in het kringgesprek of in de kantine. Het is een van de mogelijkheden op deze 8-daagse gezinswandelvakantie door de Queyras: misschien wel de meest ongerepte uithoek van de Franse Alpen. Natuurlijk kun je dit vrolijke vakantievriendje ook gewoon in de wei laten staan, als je liever op eigen kracht de streek ontdekt. Naar de koffers en tassen heb je hoe dan ook geen omkijken; het bagagevervoer tussen de vriendelijke berghotelletjes is geheel verzorgd. Alle tijd dus om onderweg rustig te luisteren naar de fluitende alpenmarmotten, kennis te maken met de vele gemzen of te speuren naar de zeldzame edelweiss. Vanuit St. Veran, het hoogste bergdorp van Frankrijk, zijn de hoogste bergregionen zelfs voor de kleinste klimmertjes te bereiken. Met of zonder ezel.

Bekijk deze reis

Italië: Dolomieten

In Südtirol serveert men Oostenrijkse bergkost met Italiaanse finesse. Mochten de kids er tijdens deze 4-daagse minitrek door de Dolomieten dus even doorheen zitten, dan staan ze na een bord lokale schupfnudeln of polenta met bergkaas en spek weer in een zucht te stuiteren met een volle tank. Niet dat de paden erg uitputtend zijn, hoor. Je hebt elke dag de keus tussen een korte en lange wandeling over goed onderhouden, niet al te zware paden. Onderweg ontvouwt het Parco Naturale Fanes-Sennes zich als een prachtig natuurmonument; met een strik ingepakt tot een van de grootste natuurreservaten van Europa. De lichtgrijze rotswanden steken in het zuidelijke zonnetje fel af tegen de gifgroene alpenweiden. En een karrenvracht flora (orchideeën, monnikskappen, lelies) en fauna (bergmarmotten, gemzen, steenbokken) maakt de show compleet.

Bekijk deze reis

Oostenrijk: Virgental

In het oog springende skigebieden, kabelbanen en stuwdammen zal je niet tegenkomen rond het Oostenrijkse Virgental. De streek is de bakermat van het Santfer Tourismus, waarbij het landschap zo min mogelijk gekrenkt dient te worden. Een saaie bedoening dus daar aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern? Integendeel! Want juist waar de natuur vrij spel krijgt, wachten er meer dan genoeg mogelijkheden om eens lekker te ravotten. Het hoogtepunt van deze gezinsreis is voor velen de tweedaagse minitrek naar de Bergerseehütte, een kindvriendelijke berghut aan een schitterend meertje, ideaal voor een barbecue op grote hoogte, en omzoomd door ontzagwekkende drieduizenders. Daarbuiten zijn de dagetappes kort en de beklimmingen optioneel, waardoor ook het jongste kroost het programma gemakkelijk kan bijbenen. Wandel bijvoorbeeld samen naar de spetterende watervallen van Umbal of over de 2,5 kilometer lange ´zintuigenweg´.

Bekijk deze reis

Zwitserland: Braunwald

Het maakt eigenlijk niet uit in welk seizoen jullie naar Glarus afreizen; in het kleine, onbekende kanton in Zwitserland valt er het hele jaar genoeg kleurpracht te bewonderen. In de lente en zomer kunnen floraliefhebbers volop genieten van de kakelbonte alpiene rozentuinen en het speciale reservaat voor bergflora. In de herfst zetten de roodkleurende esdoorns de streek in lichterlaaie en zijn de wandelingen zo mogelijk nog mooier. Uitvalsbasis van deze bergwandelvakantie voor het hele gezin is een charmant familiehotel in Braunwald: een sfeervol dorpje waar auto´s uit den boze zijn, de zon het zelden laat afweten en alleen een koeienbel zo nu en dan de stilte doorbreekt. Zelfs Bello en Fikkie zijn welkom in het hotel en op de zeer gevarieerde, niet al te zware wandelingen die zijn uitgezet door het parkachtige landschap tussen de kalkrotsen.

Bekijk deze reis