Foto

Frankrijk - Queyras, 8 dagen Wandelen in zonnig berggebied

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, auberge en berghut

Bergwandelen in een ongerepte berggebied op de grens met Italië. Vanwege de (bijna) altijd schijnende zon, de heldere lucht en het fraaie boombeeld van de lariksen is het landschap van betoverende schoonheid. Vanwege de hooggelegen overnachtingsplekken zijn de stille topregionen van dit rijke natuurpark binnen ieders bereik. De bloemenrijkdom is groot, net als de kans op het spotten van gemzen. Je verblijft in karakteristieke kleine berghotels en herbergen en één nacht in een hoog gelegen berghut.

Uniek aan deze reis

 • Overnachting in berghut
 • Overweldigende sterrenhemel
 • Schitterend berglandschap
 • Sfeervolle overnachtingsplakken
 • Zonnig klimaat
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Queyras

In het uiterste oosten van de Franse Alpen ligt de Queyras, een nog authentieke bergstreek die veel te bieden heeft, behalve bewoners: slechts 2500 mensen bevolken de streek naast 2500 gemzen en 2500 plantensoorten! Je maakt hier een trektocht met een onovertroffen bergpanorama, met een overnachting in een eenvoudige berghut. De scherpe bergkammen steken altijd af tegen de blauwe lucht want na de mediterranée is de Queyras de landstreek met de meeste uren zon. Vandaar ook dat in de oude dorpjes steevast een fraaie Cadran Solaire (zonnewijzer) aanwezig is.
De dalen liggen hier al tussen 1600 en 2000 meter hoogte en St. Veran is het hoogstgelegen dorp van Frankrijk. Zo zijn ook de hogere bergregionen voor iedereen toegankelijk! In de kleine bergdorpen passen de van hout en natuursteen gemaakte huizen perfect in het landschap. Dit gebied is niet voor niets een beschermd natuurpark; het wordt bevolkt door de steenarend, gems, Alpenmarmot en zelfs enkele wolven. En je kunt ook op zoek naar de zeldzame edelweiss.

Dag 1

Aankomst in het bergdorp Molines en Queyras. Neem zeker de tijd om wat rond te struinen in dit fraaie bergdorpje en bezoek eventueel het bijenmuseum.

Overnachting in

Molines en Queyras

Dag 2

Een ideale wandeling om te wennen aan de hoogte. Een groot deel van de wandeling wordt de oude waterloop van een kanaal gevolgd en is daardoor bijna vlak. Onderweg is er een goed uitzicht op het dal van de Aigue met een demoiselle coiffée en het dal van de Guil met Château Queyras. De tocht voert door de sfeervolle dorpjes Prats Hauts, Prats Bas en la Rua. Wandeling: 10 km, 300 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Molines en Queyras

Dag 3

Het pad volgt een voormalige waterloop en je kunt het dorpje Pierre-Grosse bekijken, met fraaie huizen in de typische 'fustes'-stijl van de streek; ze zijn gemaakt van massief larikshout. Wandeling: 9,5 km, 550 m stijgen, 300 m dalen, 3,5 uur lopen. Het berghotel in Le Coin is een oude boerenfarm, daterend uit 1699. Een werkelijk prachtig gebouw op 2000 m hoogte.

Overnachting in

Le Coin, Molines-en-Queyras

Dag 4

Een prettige wandeling langs het oude tracé van een bevloeiingskanaal door alpenweiden met mooi uitzicht op het dal van de rivier l’Aigue Agnelle en de omringende bergen. De route is recent opgeknapt en goed te volgen. Terug volg je het dal van de rivier naar het fraaie dorpje Fontgillarde.Wandeling: 15 km, 260 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Le Coin, Molines-en-Queyras

Dag 5

Een mooie wandeling van het dal van de Aigue Agnelle naar het dal van de Aigue Blanche. De wandeling voert over de Col du Longet (2700 m) vanwaar je een prachtig uitzicht over de omringende bergen hebt. Na een korte afdaling loop je het dal van de Aigue Blanche omhoog. Boven de boomgrens gaat de route over alpiene weides, met spectaculair zicht op de omringende toppen van meer dan 3000 m: le Rocca Bianca, Tete des Toilies, Tete de Longet, naar Ref. de la Blanche (2500m). Wandeling: 16 km, 910 m stijgen, 420 m dalen, 6 uur lopen. Ga ’s avonds zeker naar buiten, het is ongelooflijk hoeveel sterren je hier ’s nachts kunt zien!

Bij slecht weer loop je onderlangs naar St.Véran. Via het pittoreske dorpje Fontgillarde, het laatste dorp voor de Col Agnelle en Italië, door lariksbossen en langs de stortbeek l'Aigue Agnelle kom je uit in het 'Bois des Amoureux'. Van daar volg je een mooi pad met fraai uitzicht dat leidt naar St.Véran, het hoogstgelegen, permanent bewoonde dorp, van Frankrijk. Wandeling: 10 km, 260 m stijgen, 380 m dalen, 3,5 uur lopen. Vanaf St. Veran naar Ref de la Blanche komt er 11 km en 730m stijgen bij. Is deze wandeling te lang dan is het mogelijk om met een taxi van Le Coin naar St. Veran te gaan (ca. 10 km).

Overnachting in

Refuge de la Blanche

Dag 6

Vanuit Ref de la Blanche kun je eerst een rondwandeling in het hooggebergte maken. Vanaf de refuge klim je omhoog naar de Col du Blanchet, hoogte 2894 m, op de grens met Italië. Prachtig uitzicht over dit indrukwekkende berggebied met hoge pieken en prachtige bergmeertjes, waarvan je er twee kunt bezoeken. Wandeling: 5 km, 430 m stijgen en dalen, 2,5 uur lopen.
Daarna loop je van Ref de la Blanche naar St. Veran. Je klimt, voor je aan de afdaling naar St.Veran begint, eerst nog even naar 2738 m voor een mooi uitzicht. Tijdens de afdaling passeer je de restanten van een marmergroeve en een oude kopermijn. Niet alleen het landschap is rijk, ook de gesteenten zelf bevatten een zekere rijkdom. Langs het 'grand canal' ga je geleidelijk dalend terug naar Saint Veran. Wandeling: 12 km, 270 m stijgen, 960 m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

St.Veran

Dag 7

Je maakt een mooie wandeling naar Molines-en-Queyras. Je klimt omhoog naar de kapel van Saint Simon, het bergmeertje ‘Lac des Clots’ en de alpenweiden bij de ‘Col de Pres de Fromage’. Bij de afdaling heb je uitzicht op het dorp Molines en de prachtige kerk St Romain. Wandeling: 12 km, 600 m stijgen, 700 m dalen, 5 uur lopen.
Bij slecht weer is er een wandeling door het dal beschreven. Wandeling: 8 km, 170 m stijgen, 270 m dalen, 3 uur lopen.
Vanuit Molines kun je met uw auto terugkeren naar St.Veran. Ben je niet met de auto dan kun je de bus naar St.Veran nemen of wandelen.

Overnachting in

St. Veran

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De accommodaties zijn allemaal sfeervol en prachtig gelegen en je overnacht op kamers met privé sanitair.
Op dag 5 overnacht je in berghut Refuge de la Blanche (2500 m hoogte). De hut is simpel ingericht, maar serveert wel complete maaltijden. Er zijn eenvoudige, maar schone gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en je overnacht op een kleine slaapzaal. Op de bedden zijn dekbedden en kussens beschikbaar, handdoek, lakenzak en kussensloop zelf meenemen.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een goed ontbijt klaar en 's avonds wordt een heerlijk avondmaal bereid. Voor de overheerlijke streekgerechten wordt veel gewerkt met lokaal geteelde biologische producten.
De inkoopmogelijkheden voor een lunchpakket zijn beperkt: alleen in Molines-en-Queyras en St. Véran zijn winkeltjes. Vaak zal het mogelijk zijn (indien op tijd doorgegeven) om ter plekke een lunchpakket te bestellen. We bieden je ook de mogelijkheid om voor elke wandeldag een lunchpakket bij te boeken. Deze zijn zeer uitgebreid met vaak ook bv. een pastasalade of iets dergelijks erbij. Handig om een lepel en vork mee te nemen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • bagagevervoer (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon) op dag 3 en 6 (dus niet naar en van de berghut)
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunchpakketten (deze kun je wel bij boeken)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed begaanbare en gemarkeerde paden in de dalen. Hogerop worden de paden steniger en soms wat lastiger te volgen. De bagage wordt vervoerd. De wandelvakantie speelt zich af in het hooggebergte en dan is enige ervaring met (berg)wandelen toch aan te raden. Omdat de accommodaties allemaal boven de 1750m liggen, blijven de hoogteverschillen beperkt. Als u alle mooi-weer wandelingen doet dan is het zwaarte-niveau van deze wandelvakantie 2-3.
In geval van slecht weer is er voor veel wandelingen een alternatief door het dal beschreven. Deze slecht-weer varianten zijn minder zwaar dan de mooi-weer tochten (niveau 2).

De bagage wordt vervoerd tussen de onderkomens in de dalen.
Voor de overnachting in de berghut dien je op dag 5 en 6 wat extra bagage (toilettasje, lakenzak, kussensloop, handdoek en verschoning) in de rugzak mee te nemen (omdat bij de berghut geen bagagevervoer kan komen). De bagage wordt rechtstreeks van Le Coin naar St.Véran gebracht door de taxi.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement extra dagen boeken bij het hotel in Molines.

Extra's

Aanvullende opties

Toeslag lunchpakketten (vanaf € 83,- per persoon)

Hiermee bestel je 6 uitgebreide lunchpakketten (voor elke wandeldag).

Voorwaarden: Als lunchpakketten worden aangevraagd is dit altijd voor alle personen die boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Molines en Queyras is ca. 1200 km. Je kunt de auto bij de eerste accommodatie achterlaten waar je op de wandeling van dag 7 weer terugkeert om hem op te halen.

Trein informatie

Vanwege de lokale aansluitingen is het verstandig om per nachttrein te reizen en dus de dag voor aanvang van het arrangement uit Nederland te vertrekken.
Of, als je met de dagtrein wilt reizen, ergens onderweg een overnachting te boeken, bv. Parijs, Lyon of Grenoble.

Na aankomst in Montdauphin-Guillestre reis je per bus (lijn 573 en 575 van Zou) verder naar Molines en Queyras (35 km, 1 uur reistijd, meestal met overstap in Ville-Veille, bussen wachten op elkaar).
Op de terugweg neem je de bus vanuit St.Veran naar Gare Montdauphin-Guillestre.
Hieronder twee websites die de dienstregeling zouden moeten geven. Meestal sluit de bus aan op de trein.
Klik hier voor de bustijden (typ onder Horaires de nummers van buslijn 573 en 575). 
Klik hier voor de bustijden (Klik op ETE (zomer), dan 'Entre Guillestre et le Queyras (payant)', tot slot 'Gare SNCF <> Saint-Véran' .

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Montdauphin-Guillestre
Op onderstaande sites schijnt de nachttrein niet altijd te boeken te zijn. Probeer dan www.sncf-connect.com/en-en/train-ticket.
Je zoekt op de nachttrein van station Paris-Austerlitz naar Montdauphin-Guiillestre. 

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu  

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kunt dit arrangement starten van half juni tot half september. Vanwege de hoge ligging van de routes is het, ondanks de zuidelijke ligging van de Queyras, zeker niet te warm om in de zomer te lopen. Wel profiteer je van een zonnig klimaat.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Queyras ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

cadran_solaire.jpg

Frankrijk - Queyras

Wandelen in zonnig berggebied

Wandelvakantie langs hotels, auberge en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.