Australie

Zuidoost-Australië Wandel top 10

Door Jos Lenders en Patricia Elferink

Australië bezit heel wat oogstrelende stranden en stoere kusten met betoverend blauw water. Ga je ook nog eens voor groen, dan kun je in de natuurgebieden tussen Melbourne en Sydney je lol op. Een waar wandelparadijs met eeuwenoude inspirerende bossen, waar hoge met vogels gevulde bomen langs diepe kliffen en ruwe rotswanden prijken. Uitdagende wandelroutes voor alle niveaus! We kozen een paar mooie trails om ons fysiek lekker in te spannen en mentaal te ontspannen. Verstand op nul en genieten van wat de natuur ons geeft.

Melbourne stadswandeling

Voordat we helemaal wegdromen in de natuur starten we met toffe stedentrip in de metropool Melbourne. Een multiculturele stad met interessante hoogtepunten zoals historische bouwwerken en prachtige stadsparken. Een inspirerend bezoek aan het museum gevolgd door een interessante rondleiding door het parlementsgebouw. Via een aantal indrukwekkende kerken lopen we richting de kleurrijke en gigantische botanische tuinen. We sluiten deze geweldige stadswandeling af met bijzondere picknick tussen de ibissen en pelikanen in het park.

Bunyip National Park

Onze tweede keus is dit kleine en minder bekende natuurgebied met een handje vol aantrekkelijke wandelroutes en zelfs een kleine kampeerplaats. We volgen een spoor van zo’n 9,5 kilometer op gemiddeld niveau. Het Mortimer Circuit is afwisselend en verrassend en leidt ons door kleine koele kreekjes en smalle paadjes langs eindeloze rijen lange oude bomen. Tussendoor genieten we van de verre uitzichten over de gekleurde Australische akkers. De lachende geluiden van de Kookaburra geven ons energie en we spotten zelfs een paar kangoeroes!

Wilsons Promontory

Bestemming nummer drie is een prachtige route over het schiereiland in het meest zuidelijke puntje van het vaste land. We volgen een trail door een uitgestrekt duingebied langs ongerepte stranden. Deze 3,5 uur durende wandeling langs vier van de meest indrukwekkende stranden van het park is slechts één van vele wandelroutes. De vegetatie is gevarieerd en de kustvogels verrassen ons keer op keer. In dit gebied zitten veel wombats en andere buideldieren, superleuk! We hebben het heerlijk, met de wind door onze haren en onze voeten in het kraakheldere water.

Walhalla

Onze reis brengt ons naar een natuurgebied dat wordt doorbroken door een grote klif en versierd is met honderden haarspeldbochten. Deze vierde hike vindt plaats tussen de bijzondere vogelsoorten en kleine zoogdieren zoals wallaby's en koala's. Een wandeling vanuit Thompson door oase van groen die leidt tot het kleine kleurrijke dorpje Walhalla, een echt walhalla waar beekjes met fris bergwater rustig kabbelen en heerlijk geurende bloemen ons verwelkomen. Ooit woonden hier 2,5 duizend mensen, toen de goudmijnen nog lucratief waren. Vandaag de dag zijn er slechts 13 inwoners over die zelfs de historische stoomtrein nog draaiende houden.

90 Mile Beach

Aan de oostkust ligt het gezellige plaatsje Lakes Entrance, hier begint het langste strand van Australië. En wat voor één; 90 mijlen, ofwel 150 kilometer onafgebroken goudkleurig fijn zand en helderblauw water. Strand wandelen in het kwadraat! Loop je ver genoeg dan vindt je zelfs de overblijfselen van een scheepswrak uit 1879. Wij maken een heerlijke uitwaai wandeling over het strand en door de duinen rondom Lakes Entrance en komen tijdens onze wandeling van 7 kilometer een enkele visser en talloze meeuwen tegen. Voor de rest zijn we helemaal alleen, heerlijk! We lopen met onze voeten door het water en halverwege plonsen we er even helemaal in om af te koelen.

De Strzelecki vallei

Een fantastische aanrader is een bezoek aan deze vallei. Op het moment dat wij er zijn, is het er gortdroog, maar de goudgele glooiende heuvels hunkeren naar regen en zijn werkelijk oogstrelend. We kunnen ons alleen maar inbeelden hoe het er hier uit moet zien in de Australische winter, als alles groen is! In dit gebied zijn veel oude spoorlijnen omgetoverd tot wandel- en fietspaden dus voldoende keus. We laten de auto achter in een dorpje en vinden onze weg door de vallei waar we het panoramische uitzicht keer op keer vanuit een andere hoek kunnen bewonderen.

Toorongo Falls

Een korte hike op gemiddeld niveau door het regenwoud in Toorongo Falls brengt ons in exotische sferen. Tropische vegetatie, prachtige vogels en enkel het geluid van stromend water. Het spannende circuit van ongeveer 2,5 uur voert ons langs steile bergwanden en diepe afgronden, overtroeft door woeste watervallen en hemels van bladeren. Het ultieme hoogtepunt beleven we vlak voor het einde, als we uitzicht hebben op de rivier die door de waterval is gevormd.

Blue Mountains National Park

Een van de prachtigste en meest overweldigende rotsformaties die we hebben mogen aanschouwen tijdens onze reis door Australië is deze bergketen ten westen van Sydney. Adembenemende valleien, spectaculaire vergezichten, vogels in alle soorten en maten en ruige bergtoppen waar je U tegen zegt. We doen een hike vanuit onze accommodatie midden in het park naar een aantal uitzichtpunten met panoramisch zicht over verschillende toppen en dalen. De echo’s zijn eindeloos, bijna zover als je kunt kijken.

Wij vonden Australië een bijzonder aantrekkelijk en gevarieerd land en keren zeker nog eens terug in een koeler seizoen. De volgende hikes staan dan nog op ons lijstje:

Croajingolong National Park

Dit gevarieerde park met vele gezichten biedt tientallen bijzondere paden in een ongerept gebied. Van hiken langs de wilde kustlijn met welgevormde immens grote keien tot wandelen door betoverende bossen met mistige doorkijkjes. Ons bezoek was kort maar krachtig. De serene sfeer in het park maakte veel indruk en de vele bijzondere vogelsoorten toverden ons met gemak om in vogelspotters eerste klas!

Yarra gebergte

Een lange stevige hike door het Yarra gebergte hebben we helaas vanwege de warmte moeten overslaan, maar we hebben er voldoende van kunnen proeven om ons een oordeel te vormen. In dit oerbos ben je verzekerd van adembenemende vergezichten tussen de hoge bomen over de indrukwekkende bergtoppen die het gebied rijk is. Paden vormen een tunnel door de enorme varens onder een bladerdak van lijsterbessen. Er hangt een tropische sfeer in dit regenwoud. Kleine watervalletjes en bruggetjes versus enorme kloven met uitdagende touwbruggen. Wij komen terug!