Ga toch sneeuwschoenwandelen! Vraag en antwoord over sneeuwwandelen

10 veelgestelde vragen over sneeuw(schoen)wandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. Je hebt er geen lelijke liften of kunstsneeuw voor nodig. Daarnaast ervaar je natuur en stilte veel intenser én is het stukken goedkoper. Met een paar sneeuwschoenen en wandelstokken kun je op pad. ‘Alles’ over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden.

1. Wordt er al lang op sneeuwschoenen gewandeld?

Boeren, (pels)jagers en vissers zochten lang geleden een manier om ook in de winter hun werk te kunnen doen. Uit buigzame twijgen fabriekten ze een soort tennisracket dat ze met leren banden onder hun schoenen bonden. Die traditionele sneeuwrackets waren door hun omvang natuurlijk  onhandig. Tegenwoordig ploegen we door de sneeuw met een compactere, lichtere en gebruikersvriendelijkere versie van kunststof of aluminium.

2. Waar kun je op sneeuwschoenen wandelen?

In de Alpenlanden, maar vooral in Scandinavië en Noord-Amerika wordt al decennialang op sneeuwschoenen gelopen.

3. Wat is er zo leuk aan sneeuwschoenwandelen?

Totale vrijheid! Maar het allerleukste misschien nog wel is dat je met sneeuwschoenwandelen op plekken komt waar geen sterveling zich waagt. Veel gebieden die in de winter voor wandelaars en de meeste skiërs ondoordringbaar zijn, liggen wél open voor sneeuwschoenwandelaars. Daarnaast ben je lekker in beweging, zowel met je benen als met je armen. Zeker in diepe sneeuw en met veel klimmen en dalen op het programma, is sneeuwschoenwandelen beslist pittig.

4. Heb je er speciale uitrusting voor nodig?

Sneeuwschoenen, vanzelfsprekend. Maar welke? Belangrijk is om te weten wat je met je sneeuwschoenen gaat doen. Blijf je voornamelijk op vlak terrein, dan is een wat grotere sneeuwschoen aan te bevelen. Ga je ook klimmen, klauteren en andere spannende dingen doen, dan ben je beter uit met een compacter model. Met een kleinere schoen zak je weliswaar dieper weg, maar ben je wel veel wendbaarder. Naast sneeuwschoenen heb je een paar telescoopstokken nodig met een brede teller. Een teller is het ronde zwarte schijfje dat onder aan de skistok zit en ervoor zorgt dat je stok niet te ver wegzakt.

5. Kun je overal zomaar sneeuwschoenwandelen?

In steeds meer wintersportgebieden zie je naast langlaufloipes ook ‘sneeuwschoenwandelpaden’ ontstaan. Soms zijn dit platgemaakte ‘pistes’, vaak ook gewoon zomerpaden die ’s winters gemarkeerd zijn met speciale bordjes. Leuker is het om je eigen route te zoeken, maar net als met ‘gewoon’ wandelen, hangt het een beetje af van je ervaring, conditie en durf wat je aankunt. Mocht je het hooggebergte ingaan, dan zijn lawines absoluut een punt van aandacht. Je moet dan of veel ervaring hebben of met een gids op stap gaan. SNP biedt verschillende groepsreizen en individuele sneeuwwandelvakanties aan.

6. Wat is het verschil tussen sneeuwschoenwandelen en ‘gewoon’ wandelen?

Sneeuwschoenen doen hun werk optimaal als er zoveel sneeuw ligt dat je er tot aan je knieën of verder in wegzakt. Gewoon wandelen wordt dan een helse exercitie. Zeker is dat je op sneeuwschoenen capriolen kunt uithalen die je als wandelaar in de sneeuw op je buik kunt schrijven. Met sneeuwschoen kun je dankzij de gekarteld ijzers onder de schoen behoorlijk steile hellingen oplopen. Maar ook steil afdalen, traverseren, springen en zelfs rennen is met sneeuwschoenen prima mogelijk.

7. Is sneeuwschoenwandelen moeilijk?

Niet veel moeilijker dan gewoon wandelen. In het begin is het even wennen aan die ‘rare’ rackets onder je voeten. Je moet je benen wat verder uit elkaar zetten , anders struikel je over je eigen schoenen. Zeker op een vlakke sneeuwvlakte hoef je niet echt op te letten waar je loopt en kun je lekker om je heen kijken terwijl je stap voor stap je sneeuwschoenen in de sneeuw ‘schopt’. Puur genot!

8. Is sneeuwschoenwandelen duur?

Als je het vergelijkt met skiën is sneeuwschoenwandelen spotgoedkoop. Voor rond de 150 euro heb je een fatsoenlijk paar sneeuwschoenen. Goedkoper kan ook, maar vergeet niet dat sneeuwschoenen tegen een stootje moeten kunnen. Tubbs, TSL, MSR en Atlas zijn betrouwbare merken. Wandelstokken kosten rond de zestig euro.

9. Is huren ook een optie?

Tegenwoordig kun je via een aantal buitensportwinkels sneeuwschoenen en stokken huren. Het is wel raadzaam de schoenen op tijd te reserveren.

10. Waar moet ik verder nog aan denken?

Omdat je in de sneeuw loopt is een stevige, hoge bergwandelschoen met een waterdichte, Gore-tex binnenkant aan te bevelen. Onmisbaar zijn verder gamaschen die ervoor zorgen dat er geen sneeuw in de schacht van je schoen kan binnendringen. Verder een stevige rugzak, bij voorkeur met bandjes om je sneeuwschoenen onder te kunnen binden. Mocht je namelijk onverhoopt toch geen sneeuw hebben (of een stuk over het asfalt moeten lopen) dan is het fijn dat je ze niet in je hand hoeft te houden. Warme kleding (muts, handschoenen!), eventueel regenkleding,  een thermosfles met hete thee en je kunt op pad. Mocht je je in lawinegevaarlijk gebied wagen: lawinepiepers!

Video - sneeuwwandel inspiratie

Nog tips?

Sneeuwschoenen kunnen behoorlijke klappen krijgen en er kan wel eens iets kapot gaan. Reservebandjes, Tie-wraps, een paar schroefjes, een tangetje; steek het bij je! Kijk vooraf ook vooral goed naar je schoen wat je eventueel nodig hebt. Bedenk dat àls een sneeuwschoen kapot gaat en je net in een halve meter sneeuw zit, je een serieus probleem hebt.

Bekijk alle sneeuwwandelreizen

Artikel door: Roel van den Eijnde
Foto's: Coen Weesjes, Wiebe de Jager, Chris König, Nicky Brouwer

Aanbevolen reizen

Bekijk deze sneeuwwandelreizen
Noorwegen - Jotunheimen, 8 dagen
8,8
Actief in de sneeuw
Privéreis
Noorwegen - Jotunheimen Dagtochten op sneeuwschoenen of langlaufski’s

wintervakantie vanuit Hindsæter Fjellhotel

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 1.189
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Oostenrijk - Dachstein, 8 dagen
8,8
Actief in de sneeuw
Privéreis
Oostenrijk - Dachstein Sneeuwwandelen, langlaufen of skiën

wintervakantie vanuit hotel Steirerhof

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 961
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Duitsland - Bad Hindelang, 8 dagen
Actieve winterweek in Duitsland 8,1
Actief in de sneeuw
Privéreis
Duitsland - Bad Hindelang Langlaufen en sneeuwwandelen in de Allgäu

wintervakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 815
Prijs per persoon bij min. 2 personen