Goed toeven in de groep De 7 voordelen van groepsreizen

Weinig voorbereiding, leerzame reisgenoten en nog steeds voldoende vrijheid. Het zijn nog maar enkele van de pluspunten van het reizen met een groep.

Dat er over groepsreizen hardnekkige vooroordelen bestaan, hoef je Monique de Rue niet te vertellen. "Ik merk het geregeld in mijn omgeving: veel mensen zijn huiverig. ´Straks zit je in een groep met allemaal rare mensen´, zeggen ze dan. ´Of je kunt helemaal niet doen wat je zelf wilt.´ Mensen zijn vaak bang voor het onbekende. Totaal onnodig wat mij betreft." Monique kan het weten. De 55-jarige fiscaal-juriste is net terug van maar liefst haar vijftigste SNP-reis. Aanvankelijk samen met haar man Peter, te beginnen bij een groepsreis naar de Azoren in 1993. Sinds zijn overlijden in 2016 helaas alleen. "De eerste keer hadden wij ook wel enige aarzeling om met een groepsreis mee te gaan", geeft Monique toe. "Maar dat ging puur over de vraag of we de andere wandelaars wel zouden kunnen bijbenen. Het bleek een onnodige zorg." Sindsdien ziet de doorgewinterde reizigster louter voordelen:

1. Een groepsreis vergt weinig voorbereiding

Tickets boeken, een huurauto regelen, hotels selecteren, route uitstippelen, entreekaartjes reserveren. Wie op eigen houtje een mooie reis samenstelt, zit zich al gauw avondenlang een muisarm te klikken achter de computer. Natuurlijk neemt SNP ook bij een individueel reisprogramma veel geregel uit handen. Maar bij een groepsreis kun je helemaal onbezorgd in de trein of het vliegtuig stappen. "Een vakantie uitstippelen kan soms best stressvol zijn", weet Monique uit ervaring. "Met een groepsreis hoef je daarentegen enkel ervoor te zorgen dat je op tijd op de luchthaven bent. Soms is dat gewoon een verademing." SNP-reisleidster Iris de Winter herkent het beeld. "Als je in Nederland een druk bestaan hebt, kan het heel lekker zijn dat alles een keer voor je geregeld is. Mensen komen soms bewust ontzettend onvoorbereid. Niet uit desinteresse. Gewoon omdat het heel fijn kan zijn om je eens te laten verrassen."

2. Een groepsreis is enorm efficiënt

Ook aangekomen op de reisbestemming gaat er vaak (ongemerkt) een flinke hap van je vakantietijd verloren door onnodig lang geblader, gespeur en geregel. Wat is het beste startpunt voor die bergwandeling? Kunnen we onderweg ergens lunchen? En waar kunnen we ondertussen de bagage opslaan? Monique: "Maar op groepsreis ga je gewoon lekker wandelen, zonder je druk te hoeven maken of je aan het eind van de tocht weer bij je auto terecht komt of onderweg zonder water kan komen te zitten. Heerlijk." "De meeste reisprogramma´s zijn superefficiënt" bevestigt reisleidster Iris. "Dat is overigens niet hetzelfde als dichtgetimmerd. Je ziet heel veel in een relatief korte periode, maar er is altijd voldoende tijd voor ontspanning of ruimte om even je eigen plan te trekken."

3. Een groepsreis biedt nog steeds veel vrijheid

Het moge duidelijk zijn: wie bang is om gedurende een groepsreis van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat in polonaise achter een gids aan te jakkeren, kan opgelucht ademhalen. "Een groepsreis kan echt niet zonder rustmomenten", weet Iris. "Na een wandeling zorgen we dus zo veel mogelijk voor vrije tijd in het programma. Sommige reizigers trekken zich op die momenten liever even terug. Maar je ziet ook altijd groepsgenoten die lekker samen gaan napraten op het terras, met z´n allen de zee induiken of, in de Dolomieten bijvoorbeeld, gezamenlijk uitpuffen in de sauna."

4. Een groepsreis staat garant voor mooie ontmoetingen

Tot ons plezier ontvangen we bij SNP geregeld brieven van reisgenoten die ook jaren, soms zelfs decennia na dato nog als vrienden bij elkaar komen. Natuurlijk is zo´n vriendschap zelden een doel op zich. Maar ook Monique ontmoette haar twee beste vriendinnen niet toevallig op een groepsreis. "SNP-reizigers worden toch vaak getrokken door dezelfde interesses. Het actieve element. Het oog voor de natuur. In een groep vind je zo al heel snel gelijkgestemden. Soms dooft het contact na thuiskomt al snel weer uit, daar is ook niets mis mee, maar er zijn ook groepsgenoten die ik jaren na dato nog steeds met veel plezier zie."
"Het groepsgevoel ontstaat vaak ontzettend snel", vult Iris aan. "Mensen die kiezen voor een groepsreis, staan doorgaans bovengemiddeld open voor contact. Iedereen wil er een leuke tijd van maken met elkaar. Ik zie vaak genoeg dat reizigers ook buiten de wandelingen om al op de eerste dag met elkaar optrekken." En juist ook de verschillen tussen groepsgenoten voegen een hoop toe, legt Iris uit. "De meeste mensen bewegen in hun dagelijkse leven min of meer binnen dezelfde kringen. Maar in een reisgroep zitten ook altijd mensen met een beroep of achtergrond die in het normale leven niet zo snel op je pad zouden komen. Dat maakt zo´n gezelschap heel dynamisch."
Monique: "Ook de manier waarop anderen een reis beleven en invullen verruimt je blik. Je wordt gestimuleerd om dingen te doen die je anders misschien niet zo snel zou ondernemen."

5. Op een groepsreis leer je van iedereen

Dat reisleiders alles kunnen vertellen over de bloemetjes in de berm, het baltsgedrag van de muskusos of de tegelpracht van het Alhambra, verwachten de meeste mensen wel. Maar de meest onverwachte lessen leer je dikwijls van je eigen groepsgenoten, weet Monique. "Er kan zomaar iemand in je groep zitten met buitengewoon veel kennis van vlinders, architectuur of fotografie. In Australië zat er bijvoorbeeld een amateurastronoom in de groep, die ons op een avond meenam in de woestijn en alles kon vertellen over de sterren op het zuidelijk halfrond. En in Madagaskar was er laatst een geoloog mee, die de groep regelmatig uitleg kon geven over de diverse gesteenten."

6. Met een groepsreis kun je naar landen waar je alleen niet snel heen zou gaan

Monique is net terug van Madagaskar, waar een modderweg of provisorische autobrug eerder regel dan uitzondering is. Eerde reisde ze met SNP ondermeer door Uttar Pradesh, een van de meest tumultueuze uithoeken van India. "Op eigen houtje had ik het simpelweg nooit aangedurfd om door dat soort gebieden te reizen", geeft ze toe. "Zonde, want vaak zijn juist dat soort ´moeilijkere´ landen fascinerend. Dankzij groepsreizen heb ik alsnog van die bijzondere bestemmingen kunnen genieten."

7. Op een groepsreis gaan er deuren voor je open

Op Madagaskar nam reisleidster Iris haar groep onlangs diep in de jungle mee naar de kampementen waar ze als wetenschapper ooit zelf maandenlang onderzoek deed. "Er stonden dertig dragers klaar om alle bagage, tenten en proviand kilometers ver de bossen in te sjouwen", vertelt Iris. "In je eentje had niemand dat ooit voor elkaar gekregen." Volgens Monique gaan er voor een groep soms zelfs letterlijk deuren open. "Ik heb meermaals meegemaakt dat een museum eigenlijk gesloten was, maar voor ons even een uitzondering werd gemaakt."


Kijk voor alle groepsreizen op snp.nl/groepsreizen.