Onbekende berggebieden Europa

5x onbekende berggebieden in Europa

Het zijn vooral bekende bergmassieven die wandelaars lokken, de Zwitserse Alpen, de Pyreneeën, de Apennijnen. Maar heb je weleens overwogen een onbekend berggebied in te trekken? Genieten van de stilte, de gastvrijheid van de bergbewoners en het vele wild dat er nog in deze authentieke berggebieden leeft. SNP tipt 5 wandelgebieden die de moeite waard zijn om te ontdekken.

1. De Albanese Alpen (Albanië)

Albanië is een prachtige, onontdekte bestemming in Europa. In de Albanese Alpen, ook wel de 'Bergen van de Vervloekten'. houden bergbewoners nog steeds hun tradities in ere. SNP biedt hier een pittige trektocht aan, vanuit de Valbona-vallei naar het afgelegen plaatsje Teth. 

Na een boottocht over het fjordachtige Komani-meer wandel je door verlaten valleien, langs scherpe kalkrotsen en malse bergweides waar herders hun vee hoeden. Extraatjes: hoofdstad Tirana en de oude handelsplaats Shköder. 

Bekijk deze reis

2. Nationale Parken Rila, Pirin en Central Balkan (Bulgarije)

Bloemrijke heuvels en ruige bergen beslaan zo’n tweederde van Bulgarije. In die uitgestrekte wildernis met soms oeroude bossen leven wolven, beren, lynxen en gemzen. Fraaie nationale parken, schitterende kloosters, een heerlijke keuken, hartverwarmende gastvrijheid en imposante Thracische, Osmaanse en communistische overblijfselen maken Bulgarije compleet als wandelbestemming. Drie nationale parken staan op het programma van SNP Natuurreizen. 

Bekijk deze reis door het Rila gebergte

Nationaal Park Rila is een ongerept wandelgebied met kristalheldere meren en rivieren. Cultureel hoogtepunt is het Rila-klooster, dat is verfraaid met twaalfhonderd fresco’s. Het Central Balkan National Park bestaat uit uitgestrekte bossen, bloemrijke bergkammen, diepe kloven, steile kliffen en grottenstelsels. De steden Karlovo en Koprivshtitsa zijn rijk aan Thracische tombes en vergane beelden en fabrieken uit het communistische tijdperk. Pirin Nationaal Park ligt ingeklemd tussen de rivieren de Mesta en de Strouma. Er zijn veel grillige toppen van ruim 2500 meter hoog. Bijzonder is de begroeiing, van taxus tot Bosnische den en zilverspar.

Bekijk deze reis door 3 nationale parken

 Foto door: Lex van den Bosch

3. Hoge Tatra, Karpaten (Polen, Slowakije)

De Karpaten vormen een natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije. Middenin dit natuurgebied ligt de Hoge Tatra, een ongerept berggebied waar je kunt bergwandelen langs steile toppen, ijskoude bergmeren, stille valleien, watervallen en grotten. De SNP-wandelvakantie Hoge Tatra biedt sfeervolle berghutten als Hala Ornak, Teryho Chata, Zbojnicka en Zamkovskeho maar ook onherbergzame landschappen en soms pittige klims via staalkabels. De vijfsterren-beloning is het uitzicht vanaf Rysy (2503m). Verwen jezelf met een verblijf in Krakau toe.

Bekijk deze reis

4. Julische Alpen (Slovenië)

Aan de zonzijde van de Alpen ligt Slovenië, een dunbevolkt land met vriendelijke inwoners en een prettig klimaat. In de uitgestrekte bossen leven nog bruine beren. De Sloveense noordgrens wordt gevormd door hoge bergketens, zoals de Julische Alpen met de magische piek Triglav (2864m). De SNP-wandelvakantie begint in de vallei van de emerald-groene Soca rivier. In WOI werd hier heftig gevochten tussen Oostenrijkse en Italiaanse troepen. Vanuit het levendige plaatsje Bovec steek je, deels via de Alpe-Adria Trail, door naar Bohinj. De klim naar de Krn-top (2244m) biedt fraaie vergezichten naar de Adriatische Zee.

Bekijk de groepsreis

 

Bekijk de individuele reis

5. Nationaal Park Pindos, Pindosgebergte (Griekenland)

De bergen van Griekenland zijn niet alleen voor goden. SNP Natuurreizen neemt je mee naar Noord-Griekenland dat van alles in huis heeft. Van mythen en moussaka, tot zonovergoten stranden, de godenberg Olympus en de diepste kloof op aarde. Deze Vikoskloof is dé trekpleister van Zagoria, een streek in het Pindosgebergte met prachtige bergdorpen als Papingo, Tsepelovo, Kipi en Vradeto. Ze hebben geplaveide straatjes en 'kalderimia', oude boogbruggen van rotsplaten. Vanuit de Vikoskloof voeren wandelpaden via het mysterieuze Drakenmeer naar het Astrakasmassief.

Bekijk de reis door het Pindosgebergte

Van ander kaliber is de SNP-huttentocht langs de Olympus (2917m), het hoogste Griekse bergmassief. Bij Gourtsia begint de trail, die het Plateau der Muzen en de Troon van Zeus aandoet. Goddelijk mooi: dat zeezicht vanaf bijna 3000m hoogte. 

Bekijk de reis langs de Olympus

Boek de mooiste wandelvakanties in Europa

Enthousiast geworden om wandeltochten in Europa te maken? Bekijk het aanbod met alle wandelvakanties in Europa.