Albanië - Albanese Alpen, 8 dagen Wandelavontuur in de 'Vervloekte Bergen'

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, pensions en guesthouses

Avontuurlijke wandelvakantie door een van de meest afgelegen en authentieke berggebieden van Europa: de Albanese Alpen. Je wandelt door het hart van de Albanese Alpen, land van machtige bergen en geïsoleerde valleien, waar tradities en herderslegendes nog niet verdrongen zijn door de moderne wereld. In de bergen ben je te gast bij de mensen thuis en in eenvoudige guesthouses, een unieke ervaring, ver van de moderne, jachtige wereld. Geheel verzorgd, inclusief alle transfers en bagagevervoer, en met een gedetailleerde routebeschrijving.

Uniek aan deze reis

 • Alle transfers inbegrepen
 • Bezoek aan de steden Shköder en Tirana
 • Fantastische bergwandelingen in Valbona en Thethi Nationale Parken
 • Intense kennismaking met de gastvrijheid en authentieke levenswijze van de Albanese bergbevolking
 • Prachtige boottocht over het fjordachtige Koman Meer
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Wonderschoon Albanië

Vijf jaar na een trekking door de Albanese Alpen, keerde ik terug voor een studiereis. Razendnieuwsgierig, want Albanië is een land dat... Lees verder...

Dag tot dag

Albanië - Albanese Alpen

Albanië is zonder meer het minst bekende land van Europa. Sinds de roerige jaren negentig, toen het isolationistische communisme van Hoxha zijn einde vond, is in de eenentwintigste eeuw de rust weergekeerd en verandert het land in snel tempo. Echter, in de bergen in het noorden van het land lijkt de eenentwintigste eeuw nog lang niet aangebroken. Dit zijn de bergen die de Albanese Alpen worden genoemd maar onder Albanezen bekend staan als de 'Bergen van de Vervloekten'. Het berglandschap is er van een ongekende schoonheid en de herders en bergbewoners houden hun eeuwenoude tradities in ere. Na een boottocht over het fjordachtige meer van Komani maak je een unieke trektocht met bagagevervoer door dit prachtige berglandschap. Je ontmoet de herders die de hooggelegen bergweiden ’s zomers bevolken. ‘s Avonds ben je te gast bij de Albanese bergbewoners thuis, of in eenvoudige dorpsherbergen. Dit is het land dat door Aart den Doolaard is beschreven in zijn boek Herberg met het Hoefijzer. Maar wacht niet te lang, want ook hier doet de moderne tijd haar intrede…

Dag 1

Aankomst op het vliegveld van Tirana, waar een chauffeur op je wacht die je de nodige aanvullende informatie over het programma geeft en je in circa negentig minuten naar de stad Shkodër in het noorden van het land brengt. Als je op tijd aankomt, heb je nog gelegenheid om het hooggelegen Rozafa-kasteel te bezoeken. Van daar heb je een prachtig uitzicht over het Shkodërmeer, de stad en de bergen van de Albanese Alpen in de verte, de ‘Vervloekte Bergen’. De oude binnenstad met zijn patriciërshuizen doet haast Italiaans aan. De stad heeft leuke cafés, koffiehuisjes en een levendige bazaar. In de  Marubi-fotobibliotheek krijg je een inkijkje in de rijke, jonge geschiedenis van Albanië. ’s Avonds kun je heerlijk dineren in een van de vele goede restaurants van de stad.

Overnachting in

Shköder

Dag 2

Na een vroeg ontbijt reis je per gedeelde minibus (inclusief) in circa 1,5 uur naar de stuwdam van Komani. Vanaf de dam vertrekt een ferry die de hele lengte van het nauwe, fjordachtige stuwmeer oversteekt. Het is een prachtige boottocht tussen nauwe rotswanden, van circa drie uur. Af en toe passeert de boot een boerderij of legt aan bij een verlaten gehuchtje. Aan het andere einde van het meer, bij het dorpje Fierze, ga je aan land. Daar wacht een chauffeur die je in circa 1,15 uur diep de vallei van Valbona in brengt. Hier ben je midden in de Albanese Alpen. ‘s Middags kun je als warming-up een kleine wandeling maken, terwijl je bagage naar de eerste accommodatie wordt gebracht. Je wandelt langs een kristalheldere bergbeek naar het afgelegen Xhemes-meer, waar je een duik in het heldere water kunt nemen. De wandeling eindigt bij je gezellige accommodatie in een klein gehucht. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de grillige toppen van de Albanese Alpen. Lengte 8 km, 320 m stijgen, 70 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Valbona-vallei

Dag 3

Na het ontbijt start je je wandeling naar Kukaj, een afgelegen gehucht waar slechts twee families wonen. Onderweg passeer je enkele bunkers die de grens met het oude Joegoslavië moesten bewaken. Het pad slingert tegen de flank van de vallei door prachtige weilanden die in de vroege zomer en lente vol staan met bloemen. Doel is een op 1650 m hoogte gelegen herdershut. In de communistische periode was dit een 'no-go-area' en werd het gebouw gebruikt als een militaire barak. Bewonder het wilde en romantische, grillige berglandschap, terwijl je bij de herder jonge kaas of melk kunt proeven. Dan kun je nog hoger klimmen naar de grensovergang met Montenegro (op 2180 m hoogte). Vanaf de piramide die de grens markeert, heb je een prachtig uitzicht op de Montenegrijnse Prokletije. Ook kun je van hier de hoogste piek van de Albanese Alpen zien: de Jezerca (2.694 m). Via dezelfde route keer je naar het hoofddal terug en wandel je over de weg naar je accommodatie. Lengte 16,5 km, 860 m stijgen en 730 m dalen, 5,5 uur (optioneel 3 uur, 6 km, 500 m extra stijgen en dalen naar de pas).

Overnachting in

Valbona-vallei

Dag 4

De dag begint met een korte transfer naar het begin van de wandeling. Vergezeld door een lokale paardenman, die vandaag voor het transport van je bagage zorgt, steek je de Valbona-pas (1.811 m) over, de verbinding tussen de vallei van Valbona en de vallei van Theth. De klim is, na de laatste huizen van Rragam, inspannend, met een paar steile passages. Gelukkig kun je regelmatig pauzeren in de buurt van bronnen en op kleurrijke weiden om op adem te komen en te genieten van het prachtige uitzicht. Vanaf de pas heb je een adembenemend uitzicht over de bergwereld van de Albanese Alpen en over beide valleien. Vanaf een prachtig lunchplekje geniet je van het schilderachtige landschap alvorens de afdaling naar Theth aan te vangen. Een groot deel van de afdaling voert door een sprookjesachtig beukenbos. Als het pad het bos verlaat, heb je mooi zicht op de Mt. Arapi (2.217 m). Al gauw komen de woontorens van het bijzondere dorp Theth in beeld. Het dorp bestaat uit meerdere gehuchten die verspreid in de vallei liggen, en die worden gekenmerkt door de markante woontorens. Lengte 14 km, 740 m stijgen en 1100 m dalen, duur 6,5 uur.

Overnachting in

Theth

Dag 5

Vandaag wandel je naar de Peja-pas, gelegen aan de noordkant van de vallei, aan de voet van de ‘Matterhorn van Albanië’, de Mt. Arapi (Harapit). We adviseren een vroege start want het is een lange tocht. Ook kun je ter plekke gebruikmaken van een lokaal busje dat je vanaf het dorp naar het begin van de wandeling brengt (en/of aan het einde van de dag weer ophaalt; kosten enkele reis € 20, retour circa € 30. Met een 'enkeltje' scheelt je dat 4 kilometer en 1 uur wandelen). De route begint in de buurt van de bron van de rivier de Thethi en volgt een oude handelsweg over de indrukwekkende bergkam, die oversteekt naar de Kosovaarse stad Peja. Je wandelt via dezelfde route terug. Lengte 18,5 km, 1000 m stijgen en dalen, 8 uur wandelen.

Overnachting in

Theth

Dag 6

Vandaag wacht een korte wandeling, zodat je volop kunt genieten van de landschappelijke schoonheid en de fascinerende cultuur en tradities van de Theth-vallei. Dit is de vallei die Aart den Doolaard inspireerde tot het schrijven van zijn boek Herberg met het Hoefijzer, en waar de bloedwraak nog onderdeel is van de 'hoogland-wetten' van Leke Dukagjini. Je kunt een kijkje nemen bij de Moeder Theresa-kerk, de Bloedwraaktoren en de waterval van Thethi. Onderweg is er een barretje waar je de dorst kunt lessen. Na de karakteristieke woontoren van Thethi, de ‘kanun’ en de restanten van de neolithische woonburcht, vernauwt de valleibodem zich tot een smalle kloof, de Grunas-canyon. Hier zijn volop prachtige picknickplekjes te vinden met zicht op de kloof. Je wandelt langs terrasjes, akkers en eeuwenoude stenen muurtjes. In deze vallei werd al ver voor de jaartelling landbouw bedreven. Ook zie je langs het pad oude watermolens. Als je Nderlysa nadert, verwijdt de vallei zich. De wandeling eindigt bij een authentieke boerderij waar je de nacht doorbrengt en in de tuin kunt genieten van de rust. Lengte 7,5 km, 350 m stijgen en 600 m dalen, 3,5 uur wandelen.

Overnachting in

Nderlyse

Dag 7

Ter afsluiting van je wandelreis door de Albanese Alpen, maak je na een vroeg ontbijt nog een korte wandeling (lengte 7 km, 240 m stijgen en dalen, duur 2,5 uur) door een kloof  naar de prachtig gekleurde karstbron 'Blue Eye'. De dappersten kunnen een duik nemen in het ijskoude water, terwijl vlinders om je heen fladderen - echt een verborgen oase. Het slot van een week zonder mobiel bereik, elektriciteit of drukke wegen….  Na een laatste lunch in het gasthuis brengt een minibusje, dat de openbaar-vervoersverbinding met de bewoonde wereld vormt, je over een schilderachtige pas terug naar Shkodër  (75 km / 3 uur). In Shkodër stap je over in een andere auto die je in anderhalf uur over de dicht bevolkte kustvlakte naar Tirana brengt. De drukte van Tirana, met zijn leuke cafés, restaurants en terrasjes, staat in scherp contrast met de stilte van de ‘Vervloekte Bergen’. In Tirana verblijf je in een klein hotel in het centrum van de stad.

Overnachting in

Tirana

Dag 8

Na het ontbijt word je naar het vliegveld van Tirana gebracht.

Als je nog tijd over hebt, is het zeker de moeite waard om een van de musea van de Albanese hoofdstad te bezoeken. Ook kun je de wijk ‘Blloku’ verkennen, waar ooit de elite van het Politburo woonde, en die nu getransformeerd wordt tot een chique uitgaans- en winkelwijk.

NB Programma

Als je op Podgorica (Montenegro) vliegt, wordt de laatste overnachting in Shköder in plaats van Tirana.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Skodër en Tirana verblijf je in voor Albanese begrippen goede 2/3 sterrenhotels (2 nachten). Deze hotels hebben tweepersoonskamers met eigen badkamers. In Valbona en Theth verblijf je 4 nachten in eenvoudige guesthouses op tweepersoonskamers met opgemaakte bedden en met een eigen (eenvoudige) badkamer. In Nderlyse ben je één nacht te gast op een boerderij bij een gastvrij gezin. Hier slaap je op een eigen kamer met badkamer.  Ook hier zijn dekens, lakens, handdoeken etc. aanwezig. Er is een gezellig overdekt terras en een klein zwembad.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn bijna alle maaltijden inbegrepen, van het ontbijt op dag 2 t/m het ontbijt op dag 8 (uitgezonderd het diner op dag 7). Op de dagen dat je in een van de guesthouses in de bergen overnacht zijn ontbijt, lunchpakket en diner geregeld door je gastheren en -dames. Hier geniet je van de eenvoudige, maar smaakvolle en voedzame Albanese keuken. Op dag 2 is een lunch in een restaurantje geregeld. In Sköder en Tirana kun je dineren in een van de vele restaurants.

Info kindvriendelijkheid

Voor gezinnen met tieners (12+) zijn deze accommodaties ook aan te raden. Vooral de guesthouses en homestays zijn erg leuk omdat je hier intens contact hebt met de lokale bevolking en kennis maakt met de authentieke levenswijze van de Albaniërs. Dit zorgt voor een bijzondere ervaring voor jou en je gezin. De boerderij waar je één nacht te gast bent, is zelfs soms nog in gebruik.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen op tweepersoonskamers (1 nacht in Nderlyse met gedeelde sanitaire voorzieningen)
 • alle maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 8 (uitgezonderd diner op dag 7)
 • boottocht op dag 3
 • transfer van en naar vliegveld Tirana of Podgorica (indien Podgorica, dan bij boeking aangeven)
 • alle transfers volgens programma per privé auto en lijnbus (op dag 2 en dag 7 van Theth naar Sköder, transfer dag 4)
 • bagagevervoer per auto en paard
 • digitale reisinformatie
 • meet&greet bij aankomst (met uitleen van wandelkaart en telefoon met lokale micro simkaart)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandeltochten door de Albanese bergen zijn, vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige en vrij slecht onderhouden paadjes, pittig te noemen. De meeste wandelingen voeren over kleine bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Stenen op het pad zijn geen uitzondering en af en toe moet er wat geklauterd worden of moeten er stukken over ongebaand terrein gelopen worden. Omdat er in de Albanese Alpen maar weinig paden zijn die min of meer onderhouden worden, zijn we op een aantal dagen genoodzaakt op de terugweg naar de accommodatie hetzelfde pad als op de heenweg te nemen. Waar we dit kunnen vermijden doen we dat uiteraard. De duur van de wandelingen ligt gemiddeld tussen de 4 en 8 uur (zuivere wandeltijd); de lengte varieert van 7 tot 18 kilometer. De hoogteverschillen per dag variëren tussen 250 en 1000 m stijgen en dalen. Een goede wandelconditie en hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Ofschoon de meeste wandelingen hoog in de bergen zijn, kan de warmte in de zomermaanden toch een verzwarende factor zijn, waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) en goede bescherming tegen de zon (petje, zonnebrandcrème, lange mouwen, etc.) zijn onontbeerlijk!

Geschikt voor kinderen

De Albanese Alpen zijn tevens geschikt voor actieve gezinnen met tieners (12+). De wandelingen zijn redelijk zwaar en avontuurlijk. Een goede wandelconditie is daarom belangrijk. Daarnaast is het programma zeer afwisselend en zijn de activiteiten ook erg leuk voor kinderen, zoals de mooie boottocht over het Koman Meer. Ook het verblijf in de guesthouses en homestays is voor kinderen een bijzondere ervaring.

Extra dagen

Je kunt alleen extra nachten bijboeken in Sköder, aan het begin van de reis, en in Tirana, aan het eind van de reis.

Extra's

Transfers

transfers Podgorica - Sköder v.v.

Als u op het vliegveld van Podgorica in Montenegro vliegt, kunt u een transfer bijboeken van dit vliegveld naar Sköder en aan het eind van de reis terug vanaf  Sköder naar het vliegveld van Podgorica. Deze transfers komen dan in de plaats van de transfers van Tirana naar Sköder en hier worden dan ook geen extra kosten voor gerekend.

Voorwaarden: Voor deze transfers worden geen extra kosten gerekend.

Transfer Tirana Airport - hotel in Tirana

Je kunt deze transfer van vliegveld Tirana naar Tirana centrum reserveren indien je bijvoorbeeld vooraf gaand aan de reis een extra nacht boekt in Tirana.

Voorwaarden: Prijs is per rit.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je per auto naar Albanië wilt rijden is de kortste route van Utrecht naar Skodër 2050 km. 

Parkeren bij het hotel in Skodër kost ca. 2-3 euro per dag, ter plaatse te voldoen. In dit geval heb je de transfers van Tirana naar Skodër op dag 1 en op dag 7 van Sköder naar Tirana niet nodig, aangezien je dat stuk zelf kunt rijden. De korting hiervoor is € 50,-
Parkeren in Tirana laatste dag is gratis bij het hotel.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Tirana of Podgorica (Montenegro). Als je ervoor kiest om op Podgorica te vliegen, dan wordt de laatste nacht in Tirana vervangen door een overnachting in Sköder.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op het vliegveld van Tirana word je door een chauffeur van onze lokale agent opgewacht en in ca. 1,5 uur naar het eerste hotel in Sköder gebracht. Aan het eind van je reis word je weer van het hotel in Tirana naar het vliegveld in Tirana gebracht.

Als je op Podgorica (Montenegro) vliegt, kun je ook daar worden opgehaald en daar aan het eind van de reis weer naar toe worden gebracht (de laatste overnachting wordt in Sköder in plaats van Tirana). Hiervoor hoef je niet bij te betalen, maar je dient dit bij boeking aan te geven.

In verband met de pick-up op het vliegveld van Tirana (of Podgorica) door de lokale agent, is het belangrijk om het vliegschema door te geven als je de vlucht zelf regelt.

Voor een bezoek aan Albanië heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort bij vertrek minimaal 3 maanden geldig te zijn.

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van begin juni tot eind september.
De reis vindt plaats in de zomermaanden, wanneer de sneeuw in de bergen gesmolten is en in de hogere delen de bergbloemen bloeien. In de lagere delen van het land, waar een mediterraan klimaat heerst, is het dan warm, en vrijwel altijd droog en zonnig. De dagtemperaturen lopen daar uiteen van 25 °C tot 30 °C. De meeste wandelingen spelen zich echter hoger in de bergen af, waar het wat koeler is. In de zomermaanden loopt de temperatuur overdag tussen de 1000 en 2000 meter uiteen van 20 °C tot 25 °C . Het weer is over het algemeen droog in de zomer, maar de kans op een lokale onweersbui is in de bergen echter altijd aanwezig.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Albanië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de lokale agent

De SNP agent in Albanië heeft onlangs, in het kader van duurzaam ondernemen en duurzaam toerisme, het certificaat TourCert "CSR committed" behaald. Hiermee verbinden zij zich aan een manier van reizen ontwikkelen en uitvoeren, waarin milieu en belangen van lokale bevolking centraal staan. 

Alle transfers in het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Op dag 1 betreft het een transfer van Tirana Airport naar Sköder per auto met privé-chauffeur. Ook op dag 7 van Sköder naar Tirana en op dag 8 van Tirana centrum naar Tirana airport gaan de transfers per auto met privé-chauffeur. Op dag 2 is de transfer van Sköder naar de ferry van Lake Komani per gedeelde minibus, een ticket is voor je geregeld. (In plaats van de minibus kun je ook een privétransfer boeken). Dan ga je per ferry over Lake Komani en staat aansluitend een chauffeur te wachten die je naar de Valbonavallei brengt. Voor de rit van Nderlyste naar Sköder op dag 7 is er ook een ticket voor een minibusje geregeld. (In plaats van dit busje kun je ook een privétransfer boeken). Tot slot is op dag 4 een kleine transfer naar het begin van de wandeling georganiseerd.

Omdat je bagage één dag op de rug van een paard wordt vervoerd, is het noodzakelijk om je bagage te beperken tot 15 kg en te vervoeren  in een softpack-rugzak of weekendtas. Het is sterk aan te raden om een flightbag mee te nemen die je bagage tijdens het bagagevervoer beschermt tegen beschadiging, regen of stof.

In alle accommodaties zijn dekens, lakens en matrassen aanwezig, evenals handdoeken. Wellicht vind je het prettig om je eigen kussensloop en lakenhoes mee te nemen. Een paar extra handdoeken zijn aan te bevelen, zeker als je wilt zwemmen.

Vanwege de bergachtige en stenige paadjes zijn hoogsluitende bergwandelschoenen met een goed profiel noodzakelijk. Gamaschen en uitschuifbare wandelstokken worden sterk aanbevolen. Warme wandelkleding, handschoenen en goede regenkleding (geen poncho) zijn eveneens noodzakelijk. Het weer kan in de bergen snel omslaan, ook in de zomer.

Absoluut meenemen

 • GELDIG paspoort (bij aankomst nog minimaal 3 maanden geldig)
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • zaklamp
 • flightbag of rugzakhoes
 • desinfecterende handzeep of gel


Voor de wandelingen

 • stevige, hoogsluitende en goed ingelopen (berg)wandelschoenen met een stevige zool met flink profiel (sterk aanbevolen om de wandelschoenen tijdens de vlucht aan te doen)
 • warme én luchtige wandelkleding
 • regenkleding
 • lichte, lange wandelbroek
 • zwemkleding en handdoek voor onderweg
 • zakmes
 • zonnebrandolie en zonnebril
 • dagrugzakje (minimaal 25 liter)
 • 1 of 2 grote veldfles(sen) (minimaal 1,5 liter)
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, etc.
 • eventueel: gamaschen, telescopische wandelstokken
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals rekverband, sporttape, pijnstillers, middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten (bijv. Entosorbine)

Ga je binnenkort op reis naar Albanië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/albanie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/albanie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Albanië van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wel moet u over voldoende financiële middelen beschikken en een vliegticket voor een terug- of doorreis kunnen tonen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Albanië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Albanië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Ziekenhuis
Albanese ziekenhuizen zijn minder goed uitgerust dan wij gewend zijn. Ook kampen ze met een tekort aan personeel en kan de stroomvoorziening wel eens uitvallen. Sommige doktoren spreken Engels. Toch zal men u de best mogelijke behandeling proberen te geven.

Ziekenvervoer

Buiten de grote steden is vervoer met een taxi (zeg 'Tek Urgjenca', 'Ongeluk en Spoedhulp' tegen de chauffeur) naar een ziekenhuis of Eerste Hulp Post sneller dan met een ambulance.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

Kraanwater

Het kraanwater in Albanië is niet goed genoeg als drinkwater. Drink daarom water uit flessen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Albanië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Albanië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gastvrij

Albanië is een veilig land. De Albanezen zijn behulpzaam en gastvrij, ze behandelen buitenlanders respectvol.

Misdaad en verkeer

Criminaliteit en bloedwraak spelen zich in het verborgene af. Natuurlijk is het onverstandig om opzichtig dure spullen en sieraden te dragen. Het gevaarlijkst in Albanië is het verkeer. De wegen zijn soms slecht, men rijdt hard en kruipt nog met drank op achter het stuur.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

_MG_9381.jpg

Albanië - Albanese Alpen

Wandelavontuur in de 'Vervloekte Bergen'

Wandelvakantie langs hotels, pensions en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.