5 Alternatieven voor de Eifelsteig

De Eifelsteig is een van de bekendste wandelroutes van Duitsland. Hij voert in 313 km van Aken naar Trier, dwars door de hele Eifel. Maar deze regio heeft nog veel meer moois te bieden! SNP biedt vijf korte wandelvakanties die je laten kennismaken met het prachtige en diverse landschap van de Eifel. Van kratermeren tot vakwerkdorpjes en van Romeinse overblijfselen tot heerlijke wijnen: de Eifel is dichtbij en toch zó anders, hier beleef je het ultieme vakantiegevoel!

1. Oberes Kylltal - Door het hart van de Eifel

Deze wandelvakantie brengt je naar het Oberes Kylltal, gelegen in het hart van de Eifel. Je volgt de rivier de Kyll stroomopwaarts en in slechts vier dagen tijd wandel je door een grote variatie aan landschappen, zoals dichte bossen, weides, beekdalen, hoogveengebieden én restanten van vulkanen. De rijke historie van dit gebied wordt weerspiegeld in de vriendelijke boerendorpjes, burchtruïnes en watermolens die je onderweg tegenkomt. Een letterlijk hoogtepunt is het hooggelegen vestingstadje Kronenburg, waar je een prachtige uitzicht hebt over het Kylltal.

Bekijk deze reis hier

2. Meerfelder Maar - Wandelen langs oude vulkanen

Deze reis brengt je naar de Vulkaaneifel. Zo’n elfduizend jaar geleden was de Eifel namelijk het toneel van grote vulkanische activiteiten: vuur, stoom, damp en lava vormden een nieuw landschap. Daarna werd het rustig. De kraters vulden zich met water, de bergen werden omhuld door een groene deken en mensen bouwden er een bestaan op.

Je verblijft in het gezellige dorp Meerfeld, gelegen aan het mooiste Maar van de Eifel. Vanuit hier maak je rustige dagwandelingen naar een aantal geologische fenomenen, zoals de koudwatergeiser van Wallenborn, de stratovulkaan van de Moserberg en natuurlijk de blauwgroene kratermeren, de 'Maaren'. Naald- en loofbossen, weilanden, akkers en graanvelden zorgen voor de nodige afwisseling, en in Daun en Manderscheid kun je musea bezoeken waar de geologie een belangrijke rol speelt.

Bekijk deze reis hier

3. Islek - Culinair genieten in de Zuid-Eifel

Het natuurpark Zuid-Eifel, gelegen op het drielandenpunt van Duitsland, België en Luxemburg, vormt het decor van deze 4-daagse wandelvakantie. Het open en uitgestrekte plateau wordt doorsneden door riviertjes, en smalle heuvelruggen worden afgewisseld met kleine valleien. Bijzonder aan deze reis zijn niet alleen de wandelingen door het stille landschap, maar ook de culinaire hoogstandjes die ’s avonds op het menu staan! De jonge eigenaren van de pensions waar je overnacht hebben zich namelijk toegelegd op het creëren van bijzondere maaltijden.

4. Dudeldorf - Wandelvakantie in het Bitburger Land

Standplaats voor deze vakantie is het middeleeuwse dorp Dudeldorf, dat ligt in een van de vele valleitjes van het open en uitgestrekte Eifel-plateau bij Bitburg. Hier wordt het plateau doorsneden door het beboste Kylltal. In de omgeving zijn tal van historische bezienswaardigheden, bijvoorbeeld het Schloss Malberg en het Kloster Sankt Thomas, dat zoals elk klooster in die tijd een eigen brouwerij had. Ook nu nog staat de regio bekend om zijn bier, en na afloop van de wandeling kun je op het terras volstaan met 'Bitte ein Bit'. Tip: breng op je laatste dag ook nog een bezoek aan het nabijgelegen Trier, de oudste stad van Duitsland. Je overnacht in een sfeervol hotel, waar de Nederlandse eigenaren je verwennen met heerlijke maaltijden en je alles kunnen vertellen over de omgeving.

Bekijk deze reis hier

5. Het Ahrtal - Wandelen door de wijngaarden

Tijdens deze wandelvakantie staat wijn centraal. Je begeeft je namelijk in de vallei van de Ahr, in de noordelijke Eifel, waar het microklimaat er voor zorgt dat er op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. Geen wonder dat een deel van de wandelroute de Rotweinwanderweg wordt genoemd. Deze slingert hoog boven het Ahrtal tussen de druivenranken door en verbindt afwisselend bossen en idyllisch gelegen wijnstadjes als Altenahr en Ahrweiler met elkaar, die beroemd zijn vanwege de heerlijke rode Spätburgunder. Deze wandelreis kenmerkt zich door romantische vakwerkhuizen, volle wijnkelders en uitstekende restaurants!

Bekijk deze reis hier