Duitsland - Eifel, Ahrtal, 5 dagen Romantische wijngaarden en vakwerkhuizen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Het microklimaat in de lieflijke vallei van de Ahr zorgt ervoor dat er in dit in de noordelijk Eifel gelegen dal op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. De mooie wijnstadjes Altenahr en Ahrweiler zijn beroemd vanwege de heerlijke rode Spätburgunder. Geen wonder dat een deel van de wandelroute de Rotweinwanderweg wordt genoemd. U overnacht tijdens deze wandelvakantie in prima hotels in levendige plaatsjes.

Uniek aan deze reis

 • Mooie wijnen
 • Net over de grens
 • Ontspannen wandelen
 • GPS tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Ahrtal

De Ahr heeft in het 400 miljoen jaar oude leigesteente een diepe vallei uitgesleten. Hoewel de middeleeuwse burchten op steile rotspieken het beeld van wrede veldslagen verraden, is dit het domein van Bacchus, god van de wijn. Deze machtige wijnstreek nabij Bonn en Keulen produceert ieder jaar weer miljoenen druiven om ze in het najaar te verwerken tot een heerlijke Spätburgunder. Het microklimaat in de lieflijke vallei van de Ahr zorgt ervoor dat er zo noordelijk op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. Geen wonder dat een deel van de wandelroute de Rotweinwanderweg wordt genoemd. Deze slingert hoog boven het Ahrtal tussen de druivenranken door en verbindt afwisselende bossen en idyllisch gelegen dorpen als Altenahr en Ahrweiler met elkaar. Romantische vakwerkhuizen, volle wijnkelders en uitstekende restaurants zijn een lust voor oog en mond.

Dag 1

Aankomst in het 1100 jaar oude stadje Ahrweiler, waar u eventueel het Urzulinenklooster , het Ahrgaumuseum of de onlangs ontdekte restanten van een Romeinse Villa uit de 2e eeuw kunt bezoeken.

Overnachting in

Ahrweiler

Dag 2

Vandaag wacht u meteen een pittige tocht. U volgt een deel van de fraai aangelegde Rotweinwanderweg, naar Altenahr. De route voert door het grootste aaneengesloten ‘rode-wijngebied’ van Duitsland : de Spätburgunder, die al eeuwen lang gemaakt wordt van Pinot Noir druiven. In Walporzheim staat het oudste wijnhuis van het Ahrdal uit de 13e eeuw. U wandelt deels hoog over de flanken van de vallei, tussen de wijngaarden, dan weer onderin het dal langs vriendelijke wijndorpjes als Dernau en Mayschoss. De wandeling eindigt in het historische stadje Altenahr. Wandeling: 18 km, 400m stijgen en dalen, 6 uur lopen (de wandeling is eventueel in te korten door een stukje met de Ahrtalbahn af te leggen).

Overnachting in

Altenahr

Dag 3

Altenahr is gelegen aan de voet van de middeleeuwse Burg Are, gelegen op een rots die meer dan 100 meter steil uit het dal omhoog rijst. U kunt de Romaanse parochiekerk bezoeken, voordat u het Ahrtal verder stroomopwaarts volgt. U klimt tegen de beboste hellingen van de vallei omhoog. Onderweg heeft u vanaf diverse rotspunten, waaronder de Hornberg en de Teufelsley, mooie uitzichten over de vallei en het glooiende heuvelland van de Eifel. Via het dorpje Dümpelfeld bereikt u het boerendorp Insul, nabij Schuld, waar u overnacht. Wandeling: 18,5 km, 600m stijgen en dalen, ca. 6,5 uur lopen. Indien u in Schuld overnacht loopt u nog 2,5 km (min of meer vlak) verder.
U kunt de tweede klim overslaan door vanaf Ahrbrück verder te wandelen langs de Ahr: 16.5 km, 400m stijgen en 350 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Insul of Schuld

Dag 4

Over het zacht glooiende Eifel-plateau wandelt u langs boerderijen, weilanden en bossen naar het dorpje Kreuzberg. In het voorjaar ziet u hier een uitbundige bloemenrijkdom, in de herfst zijn de bossen prachtig van kleur en in de winter zijn de hoogste heuvels vaak bedekt met een laagje sneeuw. Het is dan nog een klein stukje langs de Ahr voor u terug bent in Altenahr.
Wandeling: 18,5 km, 500m stijgen en dalen, 6 uur lopen.
Heeft u in Schuld overnacht, dan is de wandeling ca. 2,5 km korter.

Overnachting in

Altenahr

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement, maar u kunt nog een mooie wandeling maken alvorens naar huis terug te gaan. Vanuit Altenahr is er gelijk een pittige klim over de beboste heuvelrug naar de Steinerberg (531m). Via een aantal uitzichtpunten en een klooster op de Calvarieberg daalt u af naar Rech aan de Ahr. Het tweede deel van de wandeling gaat langs de rivier door het dal naar Ahrweiler. Wandeling: 19,5 km, 400m stijgen, 500m dalen, 6 uur lopen. U kunt de wandeling ook beëindigen bij het station van Rech of Dernau (wandelduur ca. 4 uur) of kiezen voor een relatief vlakke wandeling langs de Ahr.
Na afloop van de wandeling reist u per auto of trein terug naar Altenahr om uw bagage op te halen en huiswaarts te reizen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in goede middenklasse hotels op kamers die voorzien zijn van douche en toilet. Bij hotels die in het centrum van de wijnstadjes liggen kan het soms rumoerig zijn op straat. In Insul of Schuld is het hotel zeer rustig gelegen.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt door het hotel verzorgd. Lunchinkopen kunt u meestal in een van de dorpjes doen, met uitzondering van Insul/ Schuld. Daar kunt u in het hotel een lunchpakket maken. Bovendien komt u onderweg regelmatig restaurantjes tegen, waar u iets kunt eten. ‘s Avonds kunt u in het hotel of in een van de restaurants in de diverse stadjes dineren. In Altenahr en Ahrweiler vindt u vele restaurants, waarvan enkele zeer goede. Natuurlijk moet u de uitstekende lokale rode Spätburgunder proeven.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele transfers
 • toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens dit arrangement zijn stevig te noemen. De tocht voert door heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden bospaden en onverharde landweggetjes (sommige paden zijn wat verwilderd). Tijdens regenachtig weer kunnen de bospaden flink modderig worden. Dagelijks wachten u meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen, de vallei in of uit. Bijna elke wandeling is echter in te korten door de trein te nemen of door onderlangs te lopen i.p.v. bovenlangs.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name Altenahr leent zich uitstekend voor een rustdag, omdat er vanuit dit levendige toeristenstadje tal van excursies en wandelingen mogelijk zijn. In Insul kunt u heerlijk tot rust komen in de tuin aan de Ahr.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ahrweiler is ca. 300 km. In Ahrweiler is dichtbij het hotel volop parkeermogelijkheid. Aan het eind van het arrangement keert u te voet of per trein (al naar gelang de wandeling waarvoor u op de laatste dag kiest) terug naar Ahrweiler.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Ahrweiler (terug vanaf Altenahr) laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

De eerste accommodatie is goed te voet bereikbaar vanaf station Ahrweiler.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Ahrweiler 08:08 - 12:27 2
Altenahr – Amsterdam CS    15:50 - 20:28    2

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

U kunt dit arrangement starten van 1 feb t/m 31 dec. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een voorjaars- of najaarsweekend wilt boeken. Dit laatste vanwege de wijn-oogstfeesten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Niet alle standaard accommodaties accepteren huisdieren, dus dienen we een alternatief te reserveren indien u met uw hond reist. Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. U dient verder altijd een hondenkussen/deken mee te nemen.

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ahrtal.jpg

Duitsland - Eifel, Ahrtal

Romantische wijngaarden en vakwerkhuizen

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten