Duitsland - Eifel, Ahrtal, 5 dagen Volg de Ahrsteig over Duitse wijnbergen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

*** Door de watersnood in het Ahrtal van zomer 2021 is deze reis in  2022 helaas niet uitvoerbaar. Pas vanaf 2023 zal deze wandelreis weer mogelijk zijn, al dan niet met enige aanpassingen. *** 

In het noordelijkste wijngebied van Duitsland volgen we een ideale mix van langeafstandswandelpaden: van Rotweinwanderweg tot Ahrsteig, Ville-Eifelweg en Ahrtalweg. Zo krijg je de mooiste uithoeken van deze bijzondere vallei te zien. Het microklimaat in de lieflijke, maar tegelijkertijd ruige, vallei van de Ahr zorgt ervoor dat er op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. De mooie wijnstadjes Altenahr en Ahrweiler zijn beroemd vanwege de heerlijke rode Spätburgunder. Oude burchten sieren rotsige kammen met een Teufelsloch en een Teufelsley, terwijl de Ahr zich met grote meanders door dit deel van de Eifel richting Rijn slingert. Je overnacht tijdens deze wandelvakantie in prima hotels in levendige plaatsjes.

Uniek aan deze reis

 • Mooie wijnen
 • Net over de grens
 • Ontspannen wandelen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Alternatieven voor de Eifelsteig

De Eifelsteig is één van de bekendste wandelroutes van Duitsland. De Eifel heeft echter nog zoveel meer moois te bieden. Bekijk nu onze vijf alternatieven

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Ahrtal

De Ahr heeft in het vierhonderd miljoen jaar oude leigesteente een diepe vallei uitgesleten. Hoewel de middeleeuwse burchten op steile rotspieken het beeld van wrede veldslagen verraden, is dit het domein van Bacchus, god van de wijn. Deze machtige wijnstreek nabij Bonn en Keulen produceert ieder jaar weer miljoenen druiven om ze in het najaar te verwerken tot een heerlijke Spätburgunder.

Het microklimaat in de lieflijke vallei van de Ahr zorgt ervoor dat er zo noordelijk op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. Geen wonder dat een deel van de wandelroute de Rotweinwanderweg wordt genoemd. Deze slingert hoog boven het Ahrtal tussen de druivenranken door en verbindt afwisselend bossen en idyllisch gelegen dorpen als Altenahr en Ahrweiler met elkaar. Romantische vakwerkhuizen, volle wijnkelders en uitstekende restaurants zijn een lust voor oog en mond.

Dag 1

Aankomst in het 1100 jaar oude stadje Ahrweiler. Daar kun je het Ursulinenklooster bezoeken, het Ahrgaumuseum of de onlangs ontdekte restanten van een Romeinse villa uit de tweede eeuw. Als je al wilt wandelen raden we een mooie etappe van de Ahrtalweg aan, vlak langs de rivier, van wijndorp Mayschoss naar de markt in Ahrweiler.

Overnachting in

Ahrweiler

Dag 2

Vandaag wacht je meteen een pittige tocht. Je volgt een deel van de fraai aangelegde Rotweinwanderweg, naar Altenahr. De route voert door het grootste aaneengesloten ‘rode-wijngebied’ van Duitsland: de Spätburgunder, die al eeuwen lang gemaakt wordt van Pinot Noir-druiven. In Walporzheim staat het oudste wijnhuis van het Ahrdal, uit de dertiende eeuw. Je wandelt deels hoog over de flanken van de vallei, tussen de wijngaarden, dan weer onderin het dal langs vriendelijke wijndorpjes als Dernau en Mayschoss. De wandeling eindigt in het historische stadje Altenahr, aan de voet van de middeleeuwse Burg Are, gelegen op een rots die meer dan honderd meter steil uit het dal omhoog rijst. 

Wandeling: 18 km, 425 m stijgen en 375 m dalen, 6 uur lopen (de wandeling is eventueel in te korten door een stukje met de Ahrtalbahn af te leggen).

Overnachting in

Altenahr

Dag 3

Je kunt in Altenahr nog de romaanse parochiekerk bezoeken, voordat je het Ahrtal verder stroomopwaarts volgt. Je klimt tegen de beboste hellingen van de vallei omhoog om vandaag delen van de Ville Eifel weg te volgen, door een heel ander deel van het Ahrtal dan gisteren. De wijnhellingen verdwijnen en bossen, weides en stilte bepalen de wandeling. Onderweg heb je vanaf diverse rotspunten, waaronder de Hornberg en de Teufelsley, mooie uitzichten over de vallei en het glooiende heuvelland van de Eifel. Via het dorp Dümpelfeld bereik je het boerendorp Insul, nabij Schuld, waar je overnacht.

Wandeling: 18,5 km, 610 m stijgen en 575 m dalen, ongeveer 6,5 uur lopen.

Je kunt de tweede klim overslaan door vanaf Ahrbrück verder te wandelen langs de Ahr: 16,5 km, 400 m stijgen en 350 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Insul of Schuld

Dag 4

Over het zacht glooiende Eifel-plateau wandel je over de Ahrsteig langs boerderijen, weilanden en bossen naar het dorp Kreuzberg. Onderweg stijg je twee keer naar een hoogte die mooie uitzichten garandeert. In het voorjaar zie je hier een uitbundige bloemenrijkdom, in de herfst zijn de bossen prachtig van kleur en in de winter zijn de hoogste heuvels vaak bedekt met een laagje sneeuw. Vanaf Kreuzberg kun je per trein, makkelijk langs de Ahr of wat uitdagender via een laatste stukje Ahrsteig naar Altenahr.

Wandeling: 17,5 tot 21 km, 500 tot 540 m stijgen en 600 tot 640 m dalen, 6 tot 7 uur lopen, afhankelijk van gekozen alternatief.

Overnachting in

Altenahr

Dag 5

Na het ontbijt eindigt je hotelverblijf, maar nog niet het wandelarrangement. We hebben nog een heel mooie rondwandeling, alvorens naar huis terug te gaan.

Vanuit Altenahr loop je over een mooi pad via de Ahrtalweg vlak langs de rivier stroomafwaarts naar het wijndorp Mayschoss. Daar stap je over op de Ahrsteig om over fraaie berghellingen met wisselende uitzichten terug richting Altenahr te lopen. Het laatste stuk over een steile en grillige kwarstietkam is het meest bijzonder, met uitzichten links en rechts en een bijzonder doorkijkje in het 'Teufelsloch'. 

Wandeling: 10 km, 300 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Je kunt de wandeling ook eindigen bij het station van Mayschoss, maar dan mis je het mooie laatste stuk.

Na afloop van de wandeling reis je vanaf Altenahr huiswaarts.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in goede middenklasse hotels op kamers die voorzien zijn van douche en toilet. Bij hotels die in het centrum van de wijnstadjes liggen kan het soms rumoerig zijn op straat. In Insul of Schuld is het hotel zeer rustig gelegen.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt door het hotel verzorgd. Lunchinkopen kunt u meestal in een van de dorpjes doen, met uitzondering van Insul/ Schuld. Daar kunt u in het hotel een lunchpakket maken. Bovendien komt u onderweg regelmatig restaurantjes tegen, waar u iets kunt eten. ‘s Avonds kunt u in het hotel of in een van de restaurants in de diverse stadjes dineren. In Altenahr en Ahrweiler vindt u vele restaurants, waarvan enkele zeer goede. Natuurlijk moet u de uitstekende lokale rode Spätburgunder proeven.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen)

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens dit arrangement zijn stevig te noemen. De tocht voert door heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden bospaden en onverharde landweggetjes (sommige paden zijn wat verwilderd). Tijdens regenachtig weer kunnen de bospaden flink modderig worden. Dagelijks wachten u meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen, de vallei in of uit. Bijna elke wandeling is echter in te korten door de trein te nemen of door onderlangs te lopen i.p.v. bovenlangs.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name Altenahr leent zich uitstekend voor een rustdag, omdat er vanuit dit levendige toeristenstadje tal van excursies en wandelingen mogelijk zijn. In Insul kunt u heerlijk tot rust komen in de tuin aan de Ahr.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ahrweiler is ca. 300 km.

We raden aan om de auto in Altenahr te parkeren, bij het hotel waar je op dag 2 en 4 verblijft. Per trein terug naar Ahrweiler, al dan niet deels wandelend. De laatste dag reis je terug vanaf Altenahr.

Trein informatie

De eerste accommodatie is goed te voet bereikbaar vanaf station Ahrweiler.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Ahrweiler    08:08 - 12:06 2
Altenahr – Amsterdam CS    17:11 - 21:59     2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

U kunt dit arrangement starten van 1 feb t/m 31 dec. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een voorjaars- of najaarsweekend wilt boeken. Dit laatste vanwege de wijn-oogstfeesten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Niet alle standaard accommodaties accepteren huisdieren, dus dienen we een alternatief te reserveren indien u met uw hond reist. Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. U dient verder altijd een hondenkussen/deken mee te nemen.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Oktober 2021
Als gevolg van de watersnoodramp die zich in het Ahrdal heeft voltrokken zijn toeristische reizen daar tot nader bericht onmogelijk. Pas medio 2022 zal dit naar verwachting weer kunnen, al dan niet met enige aanpassingen. Zodra er meer bekend is, zullen we dat hier publiceren.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ahrtal.jpg

Duitsland - Eifel, Ahrtal

Volg de Ahrsteig over Duitse wijnbergen

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten