Duitsland - Eifel Bitburger Land, 4 dagen Wandelen langs fraaie historische burchten

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit sfeervol hotel

Zo dichtbij en zo anders... De Eifel is de ideale achtertuin voor een afwisselende, korte wandelvakantie. Het gebied rond Bitburg kent een lange geschiedenis, beginnend met de Romeinen in Trier. Deze geschiedenis is tijdens de wandelingen zichtbaar in een aantal fraaie burchten, kloosters en kerken. Een andere trekpleister is het wild meanderende dal van de Kyll, waar het riviertje geflankeerd wordt door een spoorlijn en een wandel-fietspad. De afwisseling in landschap tussen het dal van de Kyll en de velden erboven is groot. Je verblijft in het middeleeuwse dorp Dudeldorf, in een sfeervol hotel met grote tuin, waar de Nederlandse eigenaren je alles kunnen vertellen over de omgeving.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek aan Romeins Trier
 • Korte en wat langere wandelingen mogelijk
 • Lekker dicht bij huis
 • Sfeervol hotel in leuk dorp
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Alternatieven voor de Eifelsteig

De Eifelsteig is één van de bekendste wandelroutes van Duitsland. De Eifel heeft echter nog zoveel meer moois te bieden. Bekijk nu onze vijf alternatieven

Dag tot dag

Duitsland - Eifel * Bitburger Land

Dudeldorf ligt in een van de vele valleitjes van het open en uitgestrekte Eifel-plateau bij Bitburg, dat hier wordt doorsneden door het beboste Kylltal. Weidse akkers worden afgewisseld door kleine valleien. De vochtige dalen zijn rijk aan vlinders en vogels met in het voorjaar velden vol sleutelbloemen en orchideeën. Tussen de akkers liggen bossen in alle kleuren groen: een ideale schuilplaats voor schichtige reeën en everzwijnen.

De Kyll was van oudsher een handelsroute en een favoriete plek voor vestiging. Gelegen op de plek waar de Kyll in de Moezel uitkomt, ligt Trier, de oudste stad van Duitsland en vermaard om haar Romeinse 'Porta Nigra', badhuizen en amfitheater. Vanaf Trier trok men het binnenland in langs de Kyll.

Al in 1345 kreeg Dudeldorf van de toenmalige koning het recht een stadsmuur te bouwen. Ook rond Kyllburg is uit vorige eeuwen veel bewaard gebleven, bijvoorbeeld Schloss Malberg en Kloster Sankt Thomas; zoals elk klooster in die tijd met een eigen brouwerij. Ook tegenwoordig komt er schuimend bier uit de regio: na afloop van de wandeling op het terras kun je volstaan met 'Bitte ein Bit'.

Dag 1

In Dudeldorf word je wordt je welkom geheten in ons hotel. Daarvoor of daarna kun je een korte rondwandeling van 7 km maken (110 m stijgen en dalen, 2 uur lopen) over de velden rond het dorp en door het Aulbachtal.

Overnachting in

Dudeldorf

Dag 2

Vanuit het hotel maak je een mooie rondwandeling. Via de Lange Bach en de Aul Bach daal je af in het meanderende dal van de rivier de Kyll. Je volgt het vrolijk kabbelende riviertje een tijdje om via Philippsheim (korte variant) of Speicher (lange variant) weer omhoog te lopen en via veldwegen terug te keren naar het uitgangspunt.

Wandeling: 8 of 14 km, 100 of 260 m stijgen en dalen, 2.5 of 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Dudeldorf

Dag 3

Na 12 km rijden begint de wandeling in het stadje Kyllburg, gelegen in een wilde slinger van de rivier. Je loopt langs het imposante Schloss Malberg, dat eventueel te bezoeken is. Je klimt uit het dal omhoog langs rotspartijen en met uitzicht over het Kylldal. Daarna daal je af naar het fraaie Kloster Sankt Thomas, gesticht aan het einde van de twaalfde eeuw ter ere van de in 1170 vermoorde aartsbisschop van Canterbury, Thomas Becket. Heb je genoeg gewandeld dan neem je de bus terug, of je wandelt langs de rivier terug naar Kyllburg.

Wandeling: 6,5 of 11,5 km, maximaal 250 m stijgen en dalen, 2,5 of 4 uur lopen.

Overnachting in

Dudeldorf

Dag 4

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

We raden aan, nu je hier toch bent, een bezoek aan Trier te brengen. Eventueel kun je hiervoor een extra overnachting bijboeken.

Trier is de oudste stad van Duitsland en ligt 40 kilometer in zuidelijke richting. Trier is prima met de trein te bereiken, maar ook per auto: parkeren is er geen probleem. De geschiedenis van de stad gaat terug naar de Romeinse tijd. Wereldberoemd zijn de Porta Nigra, de Basilica, de Thermen en het Amphitheater. Maar ook tweeduizend jaar christelijke geschiedenis heeft tal van monumenten achtergelaten: de Dom, St. Paulin- en Liebfraukirche. Trier heeft ook enkele prachtige straten en markten, en vele terrasjes.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Dit door vriendelijke en behulpzame Nederlanders gerunde kleine hotel, is rustig en mooi gelegen in een Eifeldorp met veel historie. De brouwers van het later beroemd geworden Bitburger bier hebben hier het brouwersvak geleerd. Nu heeft het de uitstraling van een 18e-eeuws herenhuis met sfeervol, wat ouderwets ingerichte kamers, allemaal met een goede privébadkamer. Er is een stube en een fijn terras in de grote tuin. Uiteraard wordt daar nog steeds bier geschonken. Wie een rustig verblijf op een mooie locatie in de Eifel zoekt, met persoonlijke aandacht, is hier aan het goede adres.
Je verblijft in een van de ruime en prima 'comfort-plus' kamers.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar. Er zijn verschillende soorten brood. kaas en vleeswaren. Er is altijd vers fruit, en verder ontbijtgranen, zoetigheid; meerdere soorten jam, honing en een vers gekookt eitje van de lokale kippenboer op bestelling. Een ruime keuze aan thee, koffie en vruchtensap completeren een fijne start van de dag.

De eigenaren verzorgen met plezier een lunchpakket voor je (maar dit is niet inbegrepen). Voor kleine boodschappen is er een winkeltje om de hoek bij de stadspoort.
In Dudeldorf is er voor het avondeten de keuze uit een Bistro, traditioneel restaurant Torschaenke en een Thai's restaurant. De eigenaren kunnen je helpen bij je keuze. Let op de Ruhetage; De Burgbistro is gesloten op dinsdag. Torschaenke op zondag en maandag en de Thai op maandag. Op ca. 10 autominuten is er in Bitburg uiteraard meer keuze.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Originele 1: 25.000 wandelkaart in bruikleen tijdens het arrangement (ontvang je ter plekke)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Overige transfers
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt niet al te lange wandelingen over (on)verharde weggetjes en goede wandelpaden. De routes zijn goed gemarkeerd en op de meeste dagen is er nog een keuze van een langere of kortere variant. In dit heuvellandschap zijn de hoogteverschillen beperkt en zijn de stijgingen nooit erg steil.
 
Soms rijd je een kort stukje naar het beginpunt van de wandeling. Ben je met de trein dan kan de hotelier je (tegen een vergoeding van 50 cent per kilometer) wegbrengen en ophalen.

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. In het reispakket met routebeschrijvingen is daarvoor een extra wandeling opgenomen. In het hotel heeft men ook nog extra wandelbeschrijvingen.
NB. Volgens de hotelier proberen SNP-gasten vaak ter plekke nog een dag bij te boeken. Helaas lukt dit niet altijd. Het is beter dit vooraf te doen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Dudeldorf is ca. 325 km. Je kan de auto bij het hotel parkeren.

Trein informatie

In Philippsheim kun je (tegen een kleine vergoeding) worden opgehaald (4 km) en voor de terugreis, weer afgezet. Om bij het beginpunt van de wandelingen te komen, beschreven op dag 3 en 4, heb je, indien je per trein bent gearriveerd, een transfer nodig (regel je ter plaatse via het hotel, tegen vergoeding).

NB: door de overstromingen zomer 2021 is reizen via Gerolstein ook in 2023 tot nader bericht niet mogelijk. Je reist dan per trein via Trier naar Philippsheim; dit geeft een wat langere reistijd.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema (* dit is standaard; zolang het traject via Gerolstein versperd is is onderstaand schema niet geldig):

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Philippsheim    08:08 - 13:49 1
Philippsheim– Amsterdam CS 16:10 - 21:58   1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van begin maart tot begin december. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wil boeken.

Tip: in het eerste adventsweekend is er de kleinschalige en gezellige Dudeldorfer kerstmarkt. Een echte ouderwetse kerstmarkt voor de liefhebbers.... Parkeren kan dan niet bij het hotel, bagage afgeven wel. Speciale kerstmarktmaaltijden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je betaalt ter plekke € 7,- per nacht voor je hond.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_5051.JPG

Duitsland - Eifel Bitburger Land

Wandelen langs fraaie historische burchten

Lichte wandelvakantie vanuit sfeervol hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten