wandelen-zwitserland

4x de mooiste wandelroutes Zwitserland

4 x mooiste wandelroutes in Zwitserland

Bergen genoeg in Zwitserland om te bewandelen, maar wat zijn eigenlijk de mooiste trajecten? SNP selecteerde er vier, in verschillende hoeken van het land en van verschillende niveaus. Wat ze gemeen hebben? Het zijn alle vier tópwandelingen.

1. De Tour du Mont Blanc

Een béétje bergwandelaar weet meteen waar het over gaat als de afkorting TMB valt.

De Tour du Mont Blanc is een klassieker: negen dagen wandelen door Zwitserland, Frankrijk en Italië rond Europa's hoogste berg. Terwijl je die ruige klomp van steen en eeuwige sneeuw rondt, loop je langs kabbelende beekjes en woeste watervallen, door bloeiende alpenweides en gezellige dorpjes, langs steile rotswanden en gletsjers zó dichtbij dat je ze bijna kunt aanraken.

's Avonds overnacht je na een stevige maaltijd in een berghut. Gezelligheid en interessante verhalen van andere bergwandelaars gegarandeerd! Naast de klassieke 'negendaagse' biedt SNP ook andere wandelmogelijkheden om deze reus van alle kanten te bekijken. Zwaar of minder zwaar, lang of minder lang, met of zonder bagagevervoer, basic of met meer comfort. Wat bij geen enkele variant ontbreekt, zijn de ongelooflijke uitzichten.

Bekijk hier de negendaagse reis

2. De Kesch-trek, Graubünden

Tussen het mondaine St. Moritz en het al net zo mondaine Davos ligt een wondermooie bergstreek. Mocht je al behoefte hebben aan overdadige luxe, op de Kesch-trek verdwijnt die als sneeuw voor de zon. Hier ga je terug naar de eerlijke en heerlijke essentials van het bergleven: flink klimmen en dalen, gezonde lucht inademen, overnachten in eenvoudige hutten en berghotels en genieten van panorama’s zo mooi dat je amper kunt geloven dat ze echt zijn.

Grote kans dat je ook steenbokken tegenkomt, in Graubünden leven vijfduizend van die klauterkunstenaars. Deze reis heeft nog niets extra’s door de treinrit die SNP in het programma opnam. Van Bergün klimt de trein door spiraalvormige tunnels en over enorme boogbruggen naar het stationnetje van het stille Preda op bijna 1800 meter hoogte.

Bekijk deze reis

3. Bärenweg, Berner Oberland

Hoe Zwitsers wil je het hebben? Kenners noemen de bergen van het Berner Oberland de mooiste van de Alpen. Spiegelende bergmeren en razende watervallen tussen grillige rotsmassieven en groene valleien vormen het decor van de Bärenweg, een langeafstandsroute buiten de toeristische drukte. Hier vind je Zwitserland op z'n best. En dan maak je tijdens deze wandelreis ook nog gebruik van kabelbanen en postbussen. Met zijn drietonige hoorn - de eerste tonen uit de ouverture van Rossini's opera Wilhelm Tell - dwingt de buschauffeur voorrang af op de hogere, steeds smaller wordende bergwegen.

De ene nacht slaap je hoog in de bergen in een berghut, de volgende in een historisch hotel in het dal. Ook fijn van deze achtdaagse SNP-reis is dat je bijna elke dag kunt kiezen tussen een lichtere of zwaardere tocht.

 

Foto credits: Marieke Verheij

Bekijk deze reis

4. Rond de Aletschgletsjer, Wallis

UNESCO Werelderfgoed en 24 kilometer lang: de Aletschgletsjer is de indrukwekkendste gletsjer van Europa. Het gebied eromheen, met een trits aan drie- en vierduizenders, een van de spectaculairste hooggebergtes. Wandelend vanuit je comfortabele hotel in bergdorp Bettmeralp rijg je de hoogtepunten aaneen.

Op de grashellingen bloeien uitbundige alpenbloemen – hoe heerlijk is het om er een halfuurtje tussen te gaan liggen en de toppen rondom te bekijken. Óf om moed te verzamelen voor de hangbrug over de kolkende watermassa in de rotskloof Massaschlucht natuurlijk.

Je loopt langs een ingenieus waterleidingsysteem uit de 13e eeuw, kijkt in peilloos diepe dalen, doorkruist ruige stukken met puin en sneeuwvelden om daarna weer af te dalen naar het knusse Bettmeralp met zijn alpenweides en gerinkel van koebellen. Maar het allerhoogste hoogtepunt hier blijft de Aletschgletsjer zelf. Het panorama van deze ‘snelweg van ijs’, sierlijk kronkelend tussen de toppen, vergeet je nooit meer. Deze lichte wandelvakantie van SNP wordt gemiddeld met een 8,9 gewaardeerd.

Bekijk deze reis

Boek de mooiste actieve vakanties in Zwitserland

Enthousiast geworden om een actieve vakantie te boeken? Bekijk het aanbod met alle actieve vakanties in Zwitserland.

Bekijk al onze actieve vakanties in Zwitserland

 

Voorgaand artikel werd geschreven door Annemarie Bergfeld.