Je bent een nieuw leven begonnen als wijnboer in Frankrijk. Veel mensen dromen daarvan, weinig mensen slagen erin. Hoe is het jou gelukt?
'Door mijn dwarsigheid. Dat is een belangrijke eigenschap, omdat ik me daardoor niet snel laat leiden door de mening van anderen. Want dat wil je nog weleens op het verkeerde spoor zetten. Fransen zijn heel beleefd, maar ze wilden me wel precies vertellen wat ik moest doen, omdat ik niet uit het metier kwam. Vanuit een natuurlijke antireactie ben ik daar tegenin gegaan. En dan ga je vanzelf harder douwen, want dan moet je het ook waarmaken.'
In je boek 'Slurp Grand Cru, levensgenieten voor gevorderden' noem je drie zaken die van belang zijn om zelf een grand cru te worden: wilskracht, geduld en focus. Welke van die drie is je grootste talent?
'Nou, geduld zeker niet.' Op de achtergrond horen we een lachsalvo van zijn vriendin. Gort vervolgt: 'Dat compenseer ik door vol te houden, wat een lompe versie is van geduld. Focus is wel een van mijn sterke punten. Dat komt eigenlijk voort uit domheid: ik kan maar één ding tegelijk. Ik vind het comfortabel om ergens helemaal in op te gaan en dat dan uit te boren tot op het bot.'
Maar in het begin componeerde je nog.
'Ja, dat klopt. Dat ging ook niet. Omdat je je aandacht verdeelt over twee. Ik had een vrouw en een minnares. En zoals iedereen weet, gaat dat nooit goed. Daar zou je het mee kunnen vergelijken. Het chateau heeft pas een vlucht genomen toen ik me echt ging concentreren op de wijn.' Met zijn kenmerkende pet en snor heeft Ilja Gort zijn eigen beeldmerk gecreëerd. Zoals in alles wat hij doet gaat hij daarbij volledig af op zijn eigen smaak. 'Toen ik het chateau kocht was rosé helemaal uit in Nederland. Niemand dronk meer rosé. Maar toen ik het proefde, dacht ik: wat een lekker spul! Dat gaan we in een fles stoppen, dat gaan we verkopen. Iedereen zei: nee joh, rosé is uit, dat is een oudewijvendrankje, dat moet je niet doen. En toen dacht ik al: dat is juist goed. Als het uit is, dan is het er niet. Als het in is, dan doet iedereen het al. Het was uit, dat was fantastisch. Ik hou van dingen die uit zijn.'