beekje in de bergen

Giving Back To Nature ''De cirkel is weer rond''

Sinds dit jaar (2024) gaat er voor elke boeking bij SNP een donatie naar de fonkelnieuwe stichting Giving Back to Nature. Waarom? SNP-directeur Gert Nieuwboer geeft uitleg.

Website Giving Back to Nature

Wat houdt Giving Back to Nature precies in?

Giving Back to Nature is een onafhankelijke stichting die we als SNP Natuurreizen hebben opgericht. Wanneer je een reis boekt bij SNP wordt er automatisch een bedrag van 5 euro per boeking bij de reissom opgeteld. Dit is jouw bijdrage aan Giving Back to Nature. Als SNP verdubbelen wij dit bedrag en maken we dus 10 euro over aan de stichting.” Deze donaties investeren we in de natuur. De stichting kiest hiervoor elk jaar zo’n vijf à tien projecten die de biodiversiteit bewaken, behouden of nog beter: bevorderen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan berghellingen die opnieuw bebost worden omdat ze anders weg eroderen. Of een oud veengebied dat hersteld wordt op de Azoren. We werken daarbij het liefst samen met zg. ‘grassroot’-organisaties: kleinschalige, lokale clubs van vrijwilligers. Zo steunen we in de Spaanse Pyreneeën een natuurclub die ‘drystone walls’ herstelt, nodig voor het tegengaan van erosie.” 

Waarom deze stap?

“We zijn natuurlijk al jaren heel actief bezig op het gebied van duurzaam toerisme. In 2014 hebben we bijvoorbeeld een calculator ontwikkeld waarmee we precies konden berekenen hoeveel co2-uitstoot elk van onze reizen veroorzaakt. En we zijn die impact daarna ook bij elke boeking standaard gaan compenseren door geld over te maken aan erkende klimaatcompensatieprojecten. De laatste jaren is er ook in de kwaliteitsmedia echter steeds meer discussie over de berekeningen en transparantie van die klimaatprojecten. Dat voelde niet goed meer. We willen niet dat de bijdrages van onze klanten worden weggegeven aan instanties waar we zelf geen zicht op hebben. Vandaar dat we gestopt zijn met dit systeem van co2-compensatie. In plaats van compensatie willen we ons nog meer gaan richten op het reduceren van de uitstoot tijdens onze reizen – bijvoorbeeld door te zoeken naar alternatieve vervoersmiddelen of bestemmingen dichter bij huis. Maar daarnaast willen we door dit initiatief ook de positieve effecten van onze reizen uitlichten.” 

Waarom maakt SNP dit bedrag niet gewoon over naar een erkende instelling zoals het WNF?

“Dat hebben we in het verleden ook jarenlang gedaan. Het nadeel daarvan is alleen dat je vaak niet in de gelegenheid wordt gesteld om zelf de projecten te kiezen waar de donaties aan worden besteed. Bovendien gaat er ook veel geld op aan de organisatie zelf, waardoor we dus geen grip zou- den hebben op de daadwerkelijke impact van onze bijdrages. We willen graag volledig transparant zijn. Vandaar dat we uiteindelijk besloten hebben om zelf een stichting op te richten. Giving Back to Nature is volledig non-profit en heeft enkel tot doel om de donaties te beheren, een goede selectie van natuurprojecten te maken en te zorgen dat de donaties zo transparant mogelijk op de juiste bestemmingen terecht komen.” 

Hoe onafhankelijk is die stichting dan van SNP?

“We zitten nu nog in de oprichting, maar het is de bedoeling om op korte termijn deskundigen zoals ecologen tot het bestuur te laten toetreden, zodat de projectvoorstellen kritisch beoordeeld kunnen worden. SNP wordt slechts één van de leveranciers van donaties. Er hebben zich nu al andere reisorganisaties gemeld, die ook graag hun donaties zouden bijdragen. De stichting zelf zal dus volledig onafhankelijk zijn. Met onbezoldigde mensen, een eigen website en een eigen bankrekening. In het eerste jaar maken we zeker ruim € 100.000 over aan de stichting en dat zal de aankomende jaren alleen maar groeien als meer partijen zich aansluiten bij het fonds. 

Hoe worden de projecten geselecteerd waar het geld naartoe gaat?

“Op dit moment zijn we druk bezig met het inventariseren, selecteren en beoordelen van de eerste projecten. We werken daarvoor samen met ons netwerk van lokale gidsen en lokale vertegenwoordigers, maar ook met internationale organisaties zoals IUCN Nederland. Het uitgangspunt is dat er projecten worden gezocht in de gebieden waar ook onze reizen plaatsvinden. Wij zullen nooit voorbijgaan aan het feit dat je als een reiziger ook een negatieve impact hebt. Maar door deze opzet dragen we tegelijkertijd ook iets positiefs bij aan de bestemmingen waar we komen.” 

Wordt Giving Back to Nature bewust gelanceerd in dit jubileumjaar van SNP?

“De cirkel is wel mooi rond zo: we zijn veertig jaar geleden immers ook zelf begonnen als stichting. Wat mij betreft is dit vooral een volgende stap in de organische evolutie van SNP. Toen we ooit begonnen met onze reizen, bestond de klimaatdiscussie nog helemaal niet. Afgelopen tien jaar zijn die problemen zo urgent geworden, dat wij ons er heel actief mee bezig zijn gaan houden. Zo creëren we in ons aanbod tegenwoordig bijna alleen nog maar nieuwe reizen binnen Europa. De reisbranche zet nog veel te veel de hakken in het zand als het gaat om het verkleinen van de eigen voetafdruk. Met SNP willen we juist vooroplopen op dat pad naar een duurzame wereld.”

Meer weten over de stichting Giving Back to Nature en de projecten die wij selecteren?

Kijk snel op www.givingbacktonature.org

Tekst:

Matthijs Meeuwsen
Foto's: Albert Dros