On top of the world

Slovenië, Kroatië - Via Dinarica etappe 1, 8 dagen De fraaie wandelroutes over de Westelijke Balkan

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten, hotels en pensions

Wandel in 6 etappes door de mooiste bergen van de Balkan, van Slovenië, door Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Albanië en Kosovo naar Macedonië. Wij wandelen over de mooiste trajecten van de 2000 km lange hoofdroute die de hoogste berggebieden volgt, en maken zo op een intense manier kennis met de laatste ongerepte berggebieden van Europa. Onder begeleiding van gekwalificeerde lokale berggidsen en een deskundige SNP reisleider ervaar je de unieke en bijzonder rijke flora en fauna van de kalksteenmassieven van de Dinarische Alpen, ontmoet je de bevolking van de Balkan en geniet van de heerlijke lokale keuken. Waar mogelijk, wordt je bagage vervoerd. In 2017 zijn we van start gegaan met de eerste 3 etappes, in 2018 en de daarop volgende  jaren voegen we daar de laatste 3 etappes aan toe. Een authentieke en unieke beleving… Deze eerste etappe voert van het Sloveense Karstplateau over het noordelijke kustgebergte Velebit naar het prachtige Venetiaanse stadje Trogir in Kroatië. 

Uniek aan deze reis

 • De laatste ongerepte berggebieden van Europa
 • De mooiste trajecten van de 2000 km lange hoofdroute door de hoogste berggebieden en bovenlangs de Adriatische kust
 • Geniet van de lokale keuken
 • In 6 etappes van elk 8 dagen door de mooiste bergen van de Balkan
 • Ontmoet de bevolking van de Balkan
Zwaarte
Comfort

Pionieren in een prachtgebied

Kale kartelpieken en bijzondere bergdorpjes. Op de Via Dinarica wandelroute beleef je het mooiste van zeven Balkanlanden. Maar liefst 1.260 kilometers lang. Lees verder...

Dag tot dag

Slovenië, Kroatië - Via Dinarica etappe 1

‘Best New Trail’ volgens Outside Magazine (2014), ‘Best Trekking Path’, volgens Paste Magazine (2015), ‘2016 Must-see’ volgens Wanderlust en the Guardian en  een van de ‘Best of the World’-bestemmingen voor 2017 volgens National Geographic Traveler.  Sinds de voltooiing van de 2000km lange wandelroute in 2014, duikelen de media duikelen over elkaar heen om de Via Dinarica te prijzen vanwege de landschappelijke schoonheid  en de unieke beleving die de route wandelaars biedt. En dus werd het hoog tijd om van de Via Dinarica hèt nieuwe wandelproject van SNP te maken.  Volledig georganiseerd en uitstekend begeleid wandel je door de mooiste berggebieden van de westelijke Balkan. Je verblijft afwisselend in prachtige dorpjes en stadjes, waar je te gast bent  in kleine pensionnetjes, dorpshotelletjes, en middenin de ruige bergwereld van de Dinaren, waar je in berghutten slaapt, die in dit toeristisch nog relatief weinig ontwikkelde berggebied vaak nog heel primitief zijn. Waar mogelijk wordt je bagage vervoerd.
De Dinarische Alpen strekken zich globaal uit langs de oostkant van de Adriatische Zee, van het Sloveense karstplateau tot in Griekenland.  Hier klopt het ware hart van de Balkan en vind je nog plekken waar de 21e eeuw en het moderne Europa mijlen ver weg lijken. Authenticiteit en gastvrijheid zijn hier de toverwoorden. De flora en fauna van de -hoofdzakelijk kalkrijke- bergmassieven is buitengewoon rijk aan soorten, waarvan er veel uniek zijn voor de regio.
Het project Via Dinarica, dat in 2010 werd gestart, heeft zich als hoofddoel gesteld om door de ontwikkeling van deze lange-afstand wandelroute het kleinschalige en duurzame toerisme in de armste streken van Europa te stimuleren en wandelaars kennis te laten maken met de tradities, het ongeëvenaarde landschap en het culturele erfgoed van de Balkan.

Etappe 1 Slovenië en Kroatië
Deze eerste etappe van de Via Dinarica leidt je, na een korte kennismaking met de barokke stad Ljubljana en een bezoek aan de geologische karstfenomenen van Rakov Skocjan in de Slovensky Kras,  door de bossen en karstgebieden van de Sloveense Dinaren. Dan wandel  je hoog over het spectaculaire kustgebergte Velebit. Hier heb je voortdurend fantastisch uitzicht over het blauwe water en de spierwitte eilanden van de Kvarner Bocht. Hoogtepunt is de 2-daagse trekking over het unieke traject van het  Premuzic pad. Na een wandeling door de diepe kloven van het Paklenica Nationaal Park, eindigt deze eerste etappe in het prachtige stadje Trogir, een van de parels van de Dalmatische kust.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht naar Zagreb (Kroatië) en aansluitende rit van ca 2,5 uur naar de vriendelijke hoofdstad van Slovenië, Ljubljana. We verblijven hier in een vriendelijk hotel in het historische centrum van de stad die rijk is aan barokke kerken en een prachtig op een heuvel gelegen kasteel heeft. We dineren in een restaurant in de stad.

Overnachting in

Ljubljana

Dag 2

’s Ochtends maken we een gegidste stadswandeling door het historische centrum van Ljubljana. Dat Ljubljana het grootste deel van haar historie deel uitmaakte van het Oostenrijkse rijk, en van 1278 tot 1918 de naam Laibach droeg, blijkt wanneer je het oude stadscentrum bezoekt. De stad heeft dankzij de vele barokke kerken en kapellen en de statige zeventiende- en achttiende-eeuwse patriciërshuizen eerder een Oostenrijkse uitstraling dan een Slavische. Vanaf de vijftiende-eeuwse burcht kijkt je uit over de stad. Behalve de burcht zijn het stadhuis, de Ursuliner kerk en Fransiscaner kerk de moeite waard. Dan rijden we in ca 1 uur naar het natuurpark Skocjanske jame, sinds 1986 een UNESCO World Heritage Site. Op slechts enkele tientallen kilometers van haar monding in de Adriatische zee verdwijnt de rivier de Reka hier onder de grond. In dit ruim 400 ha grote natuurpark stroomt de Reka door een nauwe kloof, duikt een diepe put in stroomt onder het dorpje Betanja Skocjan door. Vervolgens ziet de kolkende rivier nog tweemaal het daglicht, daar waar het ondermijnende werk van het water het dak van twee dolines heeft laten instorten, alvorens voor de laatste kilometers van haar weg naar zee definitief ondergronds verder te gaan. We bezoeken de imposante grot en de diepste ondergrondse canyon ter wereld. Verder wandelen we over het karstplateau langs diverse dolines en zien de natuurlijke brug over de Reka. Wandelduur 2,5 uur 10 km, 250m stijgen en dalen. Aan het eind van de middag is het nog een stukje rijden naar ons eenvoudige onderkomen in de dicht beboste bergen van de Sloveense Dinaren, nabij de plaats Ilirska Bistrica.

Overnachting in

Ilirska Bistrica

Dag 3

Onze eerste schreden op de Via Dinarica leiden ons door de mooie bossen van het Sneznik gebergte, naar de gelijknamige 1796m hoge top, het hoogste punt van de Sloveense Dinaren. Vanaf de top genieten we van het mooie panorama over de Julische Alpen in het noorden, en de Kroatische Dinaren in het zuiden. Na de afdaling van de kale top, bereiken we de weg waar onze bus staat te wachten om ons in ca 2 uur naar de Kroatische badplaats Crikvenica te brengen. Hier kunnen we aan het eind van de dag genieten van een duik in zee, en het genot van een drankje op een van de gezellige terrassen. Diner in een gezellig restaurant vlakbij het familiehotel waar we overnachten. Lengte 12 km, wandelduur 5,5, uur, 650m stijgen en dalen.

Overnachting in

Crikvenica

Dag 4

Na een vroeg ontbijt worden we in 2 uur naar de op 1600m hoogte gelegen Zavizan mountain hut gebracht. Hier begint het eerste deel van onze driedaagse trekking door het Velebit gebergte waarbij we het prachtig aangelegde pad van de 57 km lange Premuzic trail volgen. Onze bagage wordt de komende dagen gelukkig vervoerd, dus we kunnen onbekommerd genieten van de prachtige uitzichten op het blauwe water van Kvarner Bocht, met haar hagelwitte, nagenoeg kale eilanden. We wandelen vandaag door het hart van het Noordelijke Velebit Nationaal Park, dat gekenmerkt wordt door een bizar karstlandschap met een geheel eigen, kalkminnende flora die bijzonder rijk  is aan endemische soorten. Dit is een van de meest ongerepte berggebieden van heel Kroatië, ver van de bewoonde wereld. We eindigen de wandeling de Alan bergpas. Hier overnachten we in kleine bungalows met gedeelde sanitaire voorzieningen. Lengte 16 km, 5 uur wandelen, 200m stijgen en 500m dalen.

Overnachting in

berghut op de Alan Pass

Dag 5

We vervolgen onze prachtige weg over de Premuzic trail en genieten van het prachtige berglandschap van de Velebit. Tijdens de wandeling beklimmen we de hoogste top van de centrale Velebit, de 1622m hoge Satorina Peak. Vanaf de top genieten we van het adembenemende uitzicht over de Adriatische zee en de eilanden Rab en het langgerekte Pag. De wandeling eindigt bij een afgelegen berghut: Kugina Kuća. Van hier is het een rit van ca. 1 uur naar het bergdorpje Baske Ostarije, waar we in een gastvrij hostel met gedeelde sanitaire voorzieningen slapen. Wandelduur 7 uur, lengte 20 km, 550m stijgen en 700m dalen.

Overnachting in

Baske Ostarije

Dag 6

We maken een rustige rondwandeling vanuit Baske Ostarije door de hooggelegen weidegebieden van Dabarski Kukovi naar de top van de Visibaba peak (1160m), vanwaar we een mooi uitzicht over het centrale Velebitgebergte en de noordelijke eilanden van de Dalmatische kust hebben. Dan dalen we af naar de Ravni Dabar berghut, waar we genieten van een smakelijke 'mountaineer lunch.  Uiteindelijk keren we weer naar Baske Ostarije terug. Hier wacht de bus om ons via de prachtige route langs de Adriatische kust in ca. 1,5 uur naar het badplaatsje Starigrad Paklenica te brengen, dat aan de voet van het Paklenica Nationaal Park ligt. Diner in het kleine hotel waar we overnachten. Wandelduur 6 uur, lengte 14 km, 150m stijgen en dalen.

Overnachting in

Starigrad Paklenica

Dag 7

Vandaag maken we vanuit Starigrad-Paklenica een prachtige wandeling door het Paklenica  Nationaal Park. Het park is genoemd naar de twee indrukwekkende kloven die hier door het smeltwater in het kale berglandschap van de zuidelijke Velebit zijn uitgesleten: de Velika Paklenica en de Male Paklenica. We wandelen door de kloof van de Velika Paklenica, waarvan de steile kalkwanden (de ‘kukovi’) een geliefd klimmersparadijs vormen. De hellingen van de bergkam herbergen kleine, vrijwel verlaten dorpjes, met tuintjes en akkertjes. Het park is bijzonder rijk aan orchideeën. Na de wandeling worden we in 1,5 uur over de snelweg naar het prachtige Venetiaanse stadje Trogir gebracht, waarvan het oude centrum op een klein eiland ligt. De stad behoort tot het UNESCO World Heritage. Diner in het hotel in het historische centrum van het stadje. Het historische centrum zweeft op een klein eiland tussen het vasteland en het eiland Ciovo. Flaneer 's avonds door de geplaveide straatjes, langs de prachtige kathedraal en langs de middeleeuwse stadspoorten en de bootjes in de haven. Strijk op een van de gezellige pleintjes neer op het terras. Lengte wandeling 17 km, duur 8 uur, 1100m stijgen en 900m dalen.

Overnachting in

Trogir

Dag 8

Na het ontbijt en een laatste vrije ochtend wordt je naar het vliegveld van Split gebracht, op slechts enkele minuten van Trogir. Van daar vlieg je via Zagreb terug naar Nederland.
Als je ook de tweede etappe hebt geboekt, wordt je naar de stad Split gebracht, zodat je daar rustig kunt rondkijken, voordat je daar de overige deelnemers van etappe 2 ontmoet.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je afwisselend in vriendelijke dorpspensions of hotelletjes, op tweepersoonskamers met eigen badkamer, en in berghutten. Deze hutten zijn i.h.a. kleiner en eenvoudiger dan de berghutten in bijvoorbeeld de Alpen. Je slaapt op meerpersoonskamers of op een ‘matrazzenlager’. Sommige hutten hebben opgemaakte bedden, maar in elke etappe zitten wel een of meerdere hutten waar alleen matrassen en dekens aanwezig zijn. In die gevallen zorgt de lokale agent voor een slaapzak. Je hoeft dus alleen een lakenzak en kussensloop mee te nemen. Sommige hutten zijn niet meer dan een bivak of een eenvoudig herdershuis, met minimale voorzieningen en bijvoorbeeld alleen een wc buiten, koud water en geen douches.
Tijdens etappe 1 slapen we bij  Ilirska Bistrica en op de Alan Pas twee nacht in eenvoudige houten bungalows met een of twee slaapkamers en per huisje één badkamer, en slapen we in Baske Ostarije een nacht in een eenvoudig hostel, op tweepersoonskamers met gedeelde badkamer.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten en diners inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. In de hotels geniet je van de smakelijke keuken van de Balkan. Er wordt een driegangenmenu geserveerd en je hebt per gang keuze uit meerdere gerechten. In Ljubljana en in Crikvenica dineren we in een restaurant nabij het hotel. In de berghutten zijn de maaltijden eenvoudig maar voedzaam. Op de wandeldagen (dag 3 t/m dag 7) wordt er vanuit de accommodaties of door de reisbegeleiding ook voor een lunchpakket gezorgd. De picknicks bestaan uit brood, vleeswaren, kaas, salades, koekjes, chocoladerepen, trailmix en koffie/thee. Op dag 2 kun je in Ljubljana zelf lunchinkopen doen (niet inbegrepen). Op dag 6 is er een smakelijke 'mountaineers lunch' in een berghut geregeld.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers met douche/wc
 • 3 overnachtingen in berghutten op meerpersoonskamers (met gedeelde badkamer of eenvoudige sanitaire voorzieningen)
 • alle maaltijden van diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 8 (uitgezonderd lunch op dag 2)
 • transfers per mini- of midibus conform programma
 • eventuele transfer naar begin etappe 2 in Split
 • bagagevervoer
 • entrees nationale parken
 • diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige berggids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches op dag 1, 2 en 8
 • eventuele overige entrees
 • eventuele transfers naar of van verlengingshotels
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen door de bergen van de Dinarische Alpen zijn vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige en vrij slecht onderhouden paadjes pittig te noemen.
De meeste wandelingen voeren over kleine bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Stenen op het pad zijn geen uitzondering en af en toe moet er wat geklauterd worden of moeten er stukken over ongebaand terrein gelopen worden. De Via Dinarica is formeel geheel gemarkeerd, maar lang niet elk traject voert over goed onderhouden paden.
Een goede wandelconditie en hoogsluitende bergwandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Uitschuifbare wandelstokken worden aanbevolen. Ofschoon de meeste wandelingen hoog in de bergen zijn, kan de warmte in de zomermaanden toch een verzwarende factor zijn, waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) en goede bescherming tegen de zon (petje, zonnebrandcrème, lange mouwen, etc.) zijn onontbeerlijk!
De duur van de wandelingen van  etappe 1 ligt gemiddeld tussen de 4 en 7 uur (zuivere wandeltijd); de lengte varieert van 12 tot 20 kilometer. De hoogteverschillen per dag variëren tussen 300 en 850m stijgen en dalen. Op dag 2 wordt een korte wandeling van 2 uur gemaakt. Tijdens deze etappe hoef je op geen enkele dag extra bagage voor een overnachting in je dagrugzak mee te nemen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van  Zagreb of in het hotel in Ljubljana.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Zagreb, terug vanaf Split.

Vluchtschema
KL 1943 Amsterdam - Zagreb vertrek om 15.20 aankomst 17.10 uur
KL 1946 Split - Amsterdam vertrek om 12.50 aankomst 15.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

De berggebieden van de Dinarische Alpen liggen op de grens van het mediterrane klimaat van de Adriatische kust en het landklimaat in het binnenland van de Balkan. Waar de Via Dinarica zich aan de zeezijde van de hoofdkam bevindt overheersen dus mediterrane invloeden, aan de landzijde van de bergen zijn er vooral invloeden van het landklimaat. Onze reis vindt in de vroege zomer plaats, als de sneeuw grotendeels uit de bergen verdwenen is, de vegetatie en bloemenpracht op haar mooist is, en het nog niet al te heet is. Het is dan overwegend zonnig en droog. In juni kan het aan de kust en in de lage valleien in het binnenland tot 30 ºC worden, maar hoog in de bergen blijft het overdag tussen de 15 en de 20 ºC. De nachten kunnen in de bergen in juni flink afkoelen. In de bergen is er altijd kans op een regenachtige dag of een pittige onweersbui, ook in de zomermaanden. Als de bora waait, die vooral aan de kust en in de bergen kan waaien, kan het flink afkoelen. Deze aflandige wind is vergelijkbaar met de mistral.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Slovenië & Kroatië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch op dag 1 en 2, drankjes en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. Je kunt in Kroatië o.m. op het vliegveld van Zagreb, Crikvenica en Trogir pinnen, en in Slovenië in Ljubljana. In Slovenië betaal je met euro's. De Kroatische munt is de kuna.

Tijdens deze reis zijn er diverse kortere ritten per gecharterde mini- of midibus (afhankelijk van de groepsgrootte) van en naar de wandelingen of treks. De rit van vliegveld Zagreb naar Ljubljana geschiedt ook per gecharterde mini- of midibus. Voor het korte ritje van Trogir naar het vliegveld van Split worden taxis ingezet.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat je vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kun je evt. je wandelconditie bijspijkeren. Bovendien kunnen je voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. Tijdens deze eerste etappe zijn alle accommodaties bereikbaar voor het bagagevervoer.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter
 • regenhoes voor uw (dag)rugzak
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • gamaschen
 • gymschoenen die nat mogen worden of waterschoentjes of teva's (voor de stukken over keienstrandjes)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleider wordt ter plekke vergezeld door een lokale, Engelstalige en gekwalificeerde bergwandelgids.

Voor een verblijf in Slovenië hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Slovenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Slovenië erkend. In Slovenië heeft u een tol vignet nodig om op de snelwegen te rijden, deze zijn te koop bij tankstations.

Voor een verblijf in Kroatië heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende je verblijf.

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend

Voor een verblijf in Slovenië hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Slovenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Slovenië ligt op Europees niveau. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Voor een verblijf in Slovenië zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter. Houd hier rekening mee.

Rondreizen
In geheel Kroatië kan in principe veilig worden gereisd. Dit geldt zeker voor alle doorgaande wegen en voor alle toeristencentra. Gebieden die gevaarlijk zouden kunnen zijn om te betreden, worden overal duidelijk aangegeven.

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië, alhoewel veilig en welkom hetend, zijn niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken.

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

P1050473_dag_4_Edo.jpg

Slovenië, Kroatië - Via Dinarica etappe 1

De fraaie wandelroutes over de Westelijke Balkan

Wandelvakantie langs berghutten, hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen