Fietsvakantie langs kleinschalige hotels
Uniek aan deze reis
- Onbekende valleien met eigen charme
- Atlantische stranden en Viana do Castelo
- Burchten en Vinho Verde
- Ook fietsen in Spanje
- Slapen in Pousada of oude chocoladefabriek
- GPS-tracks aanwezig
Je overnacht in sfeervolle en soms historische 4* hotels bijzondere locaties in het centrum van oude stadjes. Soms is er een tuin, soms kent het hotel een speciaal thema als design, zoals wijn of chocolade. De kamers zijn overal passend bij de stijl en status van de hotels, maar er is een keuze in kamertype:
Je geniet in elk hotel van een heerlijk en uitgebreid ontbijt. Voor de lunch zijn er soms restaurantjes of je koopt een picknick voor vertrek. Het avondeten is soms mogelijk in je hotel, maar omdat je altijd in een stadje bent zijn er overal leuke restaurants in de omgeving. Uit eten in Portugal is niet duur en er is bijna overal keuze tussen eenvoudig of wat verfijnder eten. En natuurlijk met goede wijnen. De witte Vinho Verde en Albarinho moet je zeker proberen.
De dagtochten variëren van een vlakke kustroute tot een iets pittiger tocht de heuvels in. Overwegend fiets je in afwisselend glooiend en heuvelachtig landschap, over geasfalteerde, en deels ook onverharde, wegen en weggetjes. Daar waar mogelijk maken we gebruik van 'ecovias', vrijliggende fietspaden. Op dagen met langere tochten is er ook altijd een kortere optie. Details vind je bij het dag tot dagprogramma.
Je kan overal een extra nacht bijboeken. Een aanrader is Viana do Castelo, om meer tijd voor de oude stad of het strand (met surfmogelijkheden) te hebben.
Mocht je op een maandag in Caminha zijn, dan vaart de ferry niet en dus is in dat geval daar een extra dag nodig om de fietstocht naar Spanje te maken.
Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten.
LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.
Je huurfiets is een goede hybride toerfiets met 24 versnelingen, uitgerust met bagagedrager en fietstas, kaarthouder, kettingslot, reparatiekit.
Op dag 2 van de reis krijg je je fiets om 9.30 afgeleverd. Met de verhuurder kun je dan de afstelling doen. Inleveren doe je om 17.00 uur van de laatste fietsdag.
Voorwaarden: Je dient de fiets bij boeking te reserveren en je lengte door te geven, zodat we de juiste maat fiets kunnen verzorgen.
Je kunt voor kinderen vanaf ca. 10-12 jaar ook een kinderfiets (frame 24 inch) huren. Ook dit is een type 'mountainbike', maar zonder de accessoires die bij deze fiets voor volwassenen wel inclusief zijn.
Voorwaarden: Je dient de fiets bij boeking te reserveren en je lengte door te geven, zodat we de juiste maat fiets kunnen verzorgen.
De afstand Utrecht – Valença is ca. 2050 km. Je kan je auto parkeren bij de eerste accommodatie.
Indien je met de auto aankomt (ook als dat een huurauto is), geef dat svp aan bij boeking, zodat wij een parkeerplaats bij de accommodatie kunnen reserveren (die zijn er nl. maar beperkt)!
Eigen fietsen
Fietsen mogen in Portugal op een fietsdrager achter op de auto worden vervoerd, mits ze aan de zijkant niet verder uitsteken dan tot aan de buitenkant van de spiegels voor en aan de achterzijde niet meer dan 45 cm uitsteken. Als niet aan bovenstaande eis voldaan kan worden, moeten de fietsen op het dak vervoerd worden of op de dissel van een eventuele aanhanger. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van de ANWB.
Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Porto.
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.Het startpunt Valença do Minho is goed te bereiken per trein of bus vanuit O Porto (station Porto Campanha) gemiddeld 3 uur, maar soms sneller; zie www.cp.pt/passageiros/en) of vanuit Santiago de Compostela (per bus in ongeveer 2 uur met busbedrijf ALSA www.alsa.es).
Vanaf de luchthaven van Porto reis je met de metro in ca 45 min naar het treinstation Porto Campanha in de stad, met overstap in Lapa (eerst lijn E, daarna keuze uit lijn A,B,C en F). Vanaf Port Campanha vertrekken minstens 4 x dag treinen directe treinen naar Valença (reistijd ca. 2u). Daarnaast gaan er nog zeker zo veel treinen Viana do Castelo waar je overstapt op boemeltje verder noordwaarts (total reistijd 2.45 tot 3.45 uur).
Je kan vanaf vliegveld Porto ook per metro naar het busstation in de stad reizen en vervolgens met de bus van Rede Expressos van Porto naar Valenca reizen. Voor meer informatie over de busdienstregeling, klik hier.
Eigen fietsen meenemen
Ofschoon het officieel is toegestaan, is het in de praktijk vrijwel onmogelijk om je eigen fiets mee te nemen als je met het openbaar vervoer naar het beginpunt wilt reizen, onder meer omdat de conducteur ter plekke toegang mag weigeren als de trein al (te ) vol is.
Je kan dit arrangement op elke dag starten gedurende het hele jaar, m.u.v. de periode eind juli en augustus. In de maanden juli en augustus kunnen hete dagen voorkomen, met overdag temperaturen van boven de 30 graden. Bovendien kan het dan druk zijn. Het vroege voorjaar en het late najaar geven vaak nog aangename fietstemperaturen van rond 15 graden of soms zelfs wat meer. En de de wat grotere kans op regen wordt gecompenseerd door de rust overal. Van maart tot mei en half september tot november zijn de fijnste maanden qua fietsklimaat.
We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.
Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).
Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.
Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten