Fietsen Groningen

Nederland - Groningen en Drenthe, 7 dagen Drentsche Aa, Eems, Hogeland en Westerkwartier

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs sfeervolle hotels

Fiets door karakteristieke landschappen van de provincies Groningen en Drenthe. Langs wierdendorpjes en versterkte borgen en steenhuizen op het Groningse Hogeland en Westerkwartier. Overnacht in de onlangs tot UNESCO uitgeroepen veenkolonie Veenhuizen. Dwaal door enkele van 's lands mooiste beekdallandschappen, namelijk die van de Drentsche Aa en Ruiten Aa. Ontdek de geschiedenis van de Drentse en Duitse veenkoloniën, en maak kennis met de prehistorie in het UNESCO Geopark van de Hondsrug. In Bourtange tref je een vestingstadje zoals het er in 1742 uitzag. Na een tocht langs de Duitse rivier de Eems kom je aan in het Dollardgebied, boordevol natuur en onderdeel van het UNESCO Waddengebied. Je overnacht in sfeervolle accommodaties en begint en eindigt in Bedum, dat ook makkelijk met de trein te bereiken is. Bagagevervoer is inbegrepen of neem je zelf mee op de fiets.

Uniek aan deze reis

  • 18e eeuws vestingdorp Bourtange
  • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
  • Drentsche Aa Nationaal beek- en esdorpenlandschap
  • Drentse en Duitse veenkoloniën
  • Duitse rivier de Eems
  • Groningse borgen en wierdendorpjes
  • Natuurgebied de Dollard
  • Prachtige vallei van Ruiten Aa
  • GPS-tracks aanwezig
  • E-bikehuur mogelijk
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Artikel | Fietsen door Noordoost-Nederland

Journalist Kees heeft vanaf de fiets Groningen leren kennen als mooie provincie, rijk aan historie, aan natuur en aan vriendelijke mensen. Lees verder...

Dag tot dag

Nederland - Groningen en Drenthe

In het kort ziet je programma voor de komende 7 dagen er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst Bedum (Groningen), overnachting Bedum
  • Dag 2: fietsen van Bedum naar Veenhuizen (Drenthe), overnachting Veenhuizen
  • Dag 3: fietsen van Veenhuizen naar Anderen (Drenthe), overnachting Anderen
  • Dag 4: fietsen van Anderen naar Ter Apel (Groningen), overnachting Ter Apel
  • Dag 5: fietsen van Ter Apel naar Papenburg (Duitsland), overnachting Papenburg
  • Dag 6: fietsen van Papenburg naar Delfzijl (Groningen), overnachting Delfzijl
  • Dag 7: fietsen van Appingedam naar Bedum, einde arrangement
Voor meer details, zie dag-tot-dagprogramma.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je af naar Bedum, een klein dorpje net ten noorden van de stad Groningen. Het heeft een eigen station, dus ook met openbaar vervoer prima te bereiken. Indien je met de auto komt kun je deze voor de rest van de week kwijt op een openbare parkeerplaats. Indien je fietsen hebt gehuurd via SNP staan deze klaar in je hotel. Je overnacht in een gezellig hotel aan het Boterdiep.

Overnachting in

Bedum

Dag 2

Vandaag start je fietsavontuur met een rit door het Westerkwartier, een gebied tussen de stad Groningen en de provinciegrens met Friesland. Je fiets langs vele karakteristieke dorpjes waarvan Niehove, Oldenhove en Saaksum tot de mooiste van de provincie behoren. Sommige van deze dorpjes en gehuchten liggen op een verhoging in het landschap. Voor de oorsprong hiervan moet je terug naar de 7e eeuw, toen de eerste bewoners van deze kuststrook heuvels opwierpen om op te wonen, de zogenaamde wierden (of terpen). Op deze manier hielden ze droge voeten als de zee het land weer overstroomde. Ter hoogte van Niebert passeer je het Iwema Steenhuis, gebouwd rond 1400, dat diende als toevluchtsoord voor de rijke adel in onrustige tijden. Bij Nuis ligt de Coendersborg, een 17de eeuws landgoed.
Bij Bakkeveen ga je de 'grens' over naar Drenthe en bereik je de veenkolonie Veenhuizen. Begin 19e eeuw werd de 'Maatschappij der Weldadigheid' opgericht met als doel de armoede in Nederland te bestrijden. Met koninklijke steun werden drie opvoedingsinstituten gebouwd: Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord. Arme gezinnen uit heel Nederland werden verplaatst naar dit gebied om mee te helpen het veen te ontginnen, wat geld te verdienen en zodoende een beter bestaan op te bouwen. Later werd in Veenhuizen een heropvoedingsgesticht geopend waar met name landlopers werden opgevangen. Het hele dorp is nog steeds in de typische veenkoloniale stijl met tal van historische gebouwen, zoals het Gevangenismuseum in het voormalige werkgesticht en het Hospitaalcomplex. Het wordt dan ook aangeraden na je fietstocht even rond te lopen in het dorp. Sinds 2021 staat Veenhuizen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Fietstocht: 75 km

Overnachting in

Veenhuizen

Dag 3

Al snel buiten Veenhuizen volg je fietspaadjes door het natuurpark Fochteloërveen. Dit is het grootste aaneengesloten hoogveengebied van Nederland, vergelijkbaar met de Hoge Venen in de Belgische Ardennen. Het kenmerkt zich door haar weidse panorama's, waterlopen, drassige graslanden, vele vennetjes en is een paradijs voor talloze vogelsoorten. De stilte is overweldigend. Met enig geluk zie of hoor je de prachtige kraanvogels hier.
Via de buitenwijken van de stad Assen bereik je bij Schipborg de prachtige vallei van de Drentsche Aa, een van de laatste oorspronkelijke beekdalsystemen in ons land dat niet door menselijk ingrijpen is aangetast. Een heerlijk frisgroen landschap met geurige hooilanden en in het voorjaar een bijzondere bloemenpracht. Aan de rand van de vallei liggen De Strubben en het Kniphorstbos, het eerste Nederlandse archeologisch reservaat, met hunebedden en grafheuvels van ver voor onze jaartelling. Na Anloo, Oudemolen en Taarlo steek je het Balloërveld over, een groots heidegebied, en bereik je het dorpje Anderen waar je overnacht. 

Fietstocht: 64 km (er is ook een verkorte route van 48 km beschikbaar)

Overnachting in

Anderen

Dag 4

Vandaag zie je twee totaal verschillende gezichten van de provincie Drenthe. Vanuit Anderen fiets je zo de uitgestrekte bossen in van de Boswachterij Gieten-Borger. De route gaat op en af, je fietst namelijk over de Hondsrug, een langgerekte heuvelrug van Groningen tot aan Emmen. Dit is een van de oudst bewoonde streken van Nederland, waarvan de talloze hunebedden en grafheuvels getuigen zijn. Om die redenen is de Hondsrug een UNESCO GEO park, met grote cultuurhistorische en geologische waarden. Maak ook zeker een stop bij het Hunebedmuseum in Borger om meer over onze voorouders te weten te komen. 
Na Odoorn en Exloo 'daal' je van de Hondsrug af naar het Oostermoer en het dal van de rivier de Hunze. Ooit was dit gebied één groot drassig moeras waar geen doorkomen aan was. Na de eeuwenlange grootschalige ontginningen voor de winning van turf, fiets je nu over kaarsrechte weggetjes door eindeloze polders waar weer en wind vrij spel hebben, naar Ter Apel.
Je overnacht in een zeer sfeervol hotel, tegenover het 15de-eeuwse klooster.

Fietstocht: 65 km, met 250 m klimmen en dalen (er is ook een verkorte route van 55 km)

Overnachting in

Ter Apel

Dag 5

Na de 'hoogte' van de Hondsrug en de 'laagte' van het Oostermoer, ben je bij Ter Apel weer omhoog gefietst. Dit dorpje is gelegen op een een langgerekte zandrug midden in het voormalige veengebied dat de grens tussen Nederland en Duitsland vormde. Over deze zandrug loopt een oude handelsweg van Münster naar Groningen. Deze ochtend volg je de route van die oude handelsweg door het dal van de Ruiten Aa. Je doorkruist de esdorpen Ter Borg, Sellingen en Wollinghuizen, een 'typisch' Drents landschap, maar dan in het zuidoosten van Groningen! En midden in niemandsland, tegen de Duitse grens aan, fiets je de vesting Bourtange binnen. In de 16e eeuw werd met de bouw van dit verdedigingswerk begonnen, en bereikte in 1742 zijn grootste omvang als vesting. Nog steeds kun je genieten van die sfeer uit 1742, door de gebouwen, het vrijwel onaangetaste stratenpatroon maar ook de medewerkers in klederdracht.
Je fietst Duitsland in en al snel bereik je de rivier de Eems, die je nu stroomafwaarts gaat volgen tot in Papenburg.

Papenburg is de oudste en langste veenkolonie van Duitsland. De naam Papenburg staat voor fabelachtige cruiseschepen die bij de bekende Meyer Werft worden gebouwd en voor duizenden toeschouwers over de Eems naar de Noordzee worden gevaren. Het uitzicht op het bouwdok van de Meyer Werft is spectaculair! De meestal met bloemen versierde ophaal- en draaibruggen en de historische schepen op de lange kanalen in het stadje zijn bijzonder de moeite waard.


Fietsafstand: 66 km

Overnachting in

Papenburg

Dag 6

Bij Bad Nieuweschans fiets je Nederland weer binnen, en volg je de Westerwoldsche Aa naar de monding van de Aa en Eems in de Dollard. Hier moet je zeker even afstappen om de Kiekkaaste te bezoeken, de enige Nederlandse vogelhut die buiten de dijken ligt. In de Dollard komen zoet en zout water bij elkaar. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met planten, vogels, vissen en andere dieren die nergens anders in de Waddenzee leven. Vanuit de vogelkijkhut zie je hoe water en land in elkaar overgaan en hoe de kwelder regelmatig onder water staat. Op de slikvelden van de Dollard komen honderden bonte strandlopers bij elkaar. Ook regelmatig gespot: zeehonden en bruinvissen.
Je volgt nu steeds de zeedijk langs de Dollard tot aan de rand van Delfzijl waar je landinwaarts gaat naar Appingedam , dus houd je verrekijker bij de hand!.

De oude historische binnenstad van Appingedam nodigt uit tot een korte stadswandeling. De romanogotische Nicolaikerk, de oude rechtbank, het Raadhuis: tientallen eeuwenoude panden ademen de geschiedenis van deze stad die al in de Middeleeuwen stadsrechten kreeg. Loop van bruggetje naar bruggetje om de door ondernemerslust verkregen rijkdom van vroeger op je in te laten werken.

Net buiten Appingedam overnacht je in een oude 'borg' op het Landgoed Ekenstein.

NB: in 2024 wordt Landgoed Ekenstein gerenoveerd ivm aardbevingsschade. Daarvoor in de plaats overnacht je in Delfzijl en worden fietsroutes iets aangepast.

Fietstocht: 65 km

Overnachting in

Appingedam

Dag 7

Wie van een eindeloze horizon houdt, zit vandaag goed in het Groningse Hogeland. Uitgestrekte kavels akkerland op jonge zeeklei; grote herenboerderijen en voorname woonhuizen, sommige verstrekt tot 'borg' en kleine dorpjes op opgeworpen heuvels of wierden. Je fietst door het fraaie dorp Spijk naar Uithuizermeeden met haar romantische toren van de Mariakerk. Bij Uithuizen maak je een stop om de Menkemaborg te bezichtigen of een koffie op het terras van het Schathoes. Via het gehucht Doodstil, genomineerd als mooiste plaatsnaam van Nederland, langs het Boterdiep naar de wierdendorpjes Rottum, Stitswerd en Toornwerd. Via Landgoed Ewsum fietst je het prachtige Middelstum binnen met de markante Hippolytuskerk. De laatste kilometers trappen brengen je terug in Bedum, waar je bagage naar toe is gebracht. Einde arrangement.

Indien je niet meteen naar huis wilt boek je gewoon een extra nacht in Bedum bij.

Fietstocht: 67 km

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele en sfeervolle driesterren hotels en herbergen. Soms slaap je midden in het historische centrum van dorp of kleine stad; een andere keer heerlijk buitenaf in het groen. Je beschikt altijd over een kamer met eigen douche en toilet. In Bedum overnacht je in het voormalige gemeentehuis, met een gezellige taveerne. In Veenhuizen zijn de kamers gelegen in het voormalige hospitaalcomplex van de UNESCO veenkolonie. In Anderen vind je onderkomen in een typisch Drentse herberg in een piepklein dorpje. In Ter Apel ligt je hotel in het bos, tegenover het middeleeuwse Klooster Ter Apel. In Papenburg is de overnachting in een klein stadshotelletje, met een gezellige 'stube'. Tenslotte is de laatste overnachting in een historische borg op het Landgoed Ekenstein.

Maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Voor het diner kun je terecht in je accommodatie of een restaurant in de buurt. Soms kun je in de accommodatie ook een lunchpakket laten maken, maar natuurlijk zijn er in ieder dorp mogelijkheden genoeg om zelf wat inkopen voor de lunch te doen, of een lunchgelegenheid op te zoeken.
In Anderen is het restaurant van de herberg op maandag en dinsdag gesloten, en van woensdag t/m zondag geopend. Ontbijten zijn wel gewoon mogelijk. Op 4 km afstand zijn dan voldoende mogelijkheden voor een diner.

Inbegrepen

  • 6 overnachtingen
  • 6x ontbijt
  • 1x diner in Anderen
  • Bagagevervoer
  • Toeristenbelasting
  • Fietsroutes in route-app
  • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • eventuele parkeerkosten auto
  • overige maaltijden
  • persoonlijke uitgaven en entrees

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je fietst gemiddeld tussen de 64 en 74 km per dag met op sommige dagen een optionele verlenging of verkorting. De laatste dag is de route maar 56 km zodat je tijd genoeg hebt om de terugreis naar huis te nemen. De fietsroutes gaan over verharde wegen en fietspaden, soms een klein stukje onverhard. Op een enkele dag, met name dag 3 in Drenthe, zijn er wat hoogteverschillen. Soms kan de wind een verzwarende factor zijn, maar echt lang zijn de etappes niet. Je komt onderweg genoeg plekken tegen waar je even lekker kunt uitrusten, waar je iets kunt drinken of eten en natuurlijk heb je tijd genoeg om al die leuke stadjes en dorpjes te bezichtigen.

Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In je reispakket staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Bij deze reis bieden we geen mogelijkheid om fietsen te huren aan. 

Extra dagen

Je kunt overal een extra nacht boeken. Wil je na de laatste fietsrit op dag 7 niet meteen naar huis, dan boek je een extra nacht in Bedum na afloop.

Speciale verzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten.

Extra's

Aanvullende opties

Fietsvakantie zonder bagagevervoer

Korting bagagevervoer

Bagagevervoer is standaard inbegrepen. Toch kun je er voor kiezen om daar geen gebruik van te maken en je bagage in zelf meegebrachte fietstassen op je eigen fiets te vervoeren. Dat scheelt in de kosten want daarvoor krijg je natuurlijk een korting. Maar ook vanuit duurzaamheid is het een idee te overwegen om zelf je bagage op de fiets mee te nemen. Er hoeft dan namelijk geen taxi voor jou te rijden van plaats naar plaats. Je bent al heel duurzaam bezig doordat je fietst op je vakantie, maar al helemaal duurzaam als je ook je bagage zelf op je fiets vervoert.

De korting hiervoor wordt verwerkt in de reissom.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Kom je met eigen auto dan kun je deze gratis parkeren op een openbare parkeerplaats op enige honderden meters van het hotel in Bedum. 

Trein informatie

Het hotel waar je reis begint is uitstekend te bereiken met openbaar vervoer. Hiervoor neem je de trein naar Groningen, en van Groningen naar Bedum (aan de lijn naar Delfzijl). Check op Openbaar Vervoer je actuele reisadvies. Vanaf station Bedum is het 1 km (15 minuten) lopen naar je hotel. 

Je kunt de reis starten op elke dag van de week tussen 1 april en 31 december.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Drentsche Aa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal 701070 Drentsche Aa

We raden je aan om een fietshelm te dragen, zeker als je met een elektrische fiets gaat.
We gaan er van uit dat je eigen fietsen meeneemt. Wil je ter plaatse een fiets huren dan kan dat bij Lietmeijer (Uithuizen), zij kunnen de fietsen afleveren en ophalen bij je hotel in Bedum.

Fietsenstalling: de hotels hebben een afgesloten plek waar je de fiets veilig kunt parkeren. De ene keer is dit echter een ‘echte’ fietsenstalling, soms is het ook een zaaltje in het hotel of een binnenplaats. In de meeste hotels staan de fietsen droog, maar soms is de ruimte of het afdak beperkt en zal de fiets toch nat kunnen worden.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Fietsen Groningen

Nederland - Groningen en Drenthe

Drentsche Aa, Eems, Hogeland en Westerkwartier

Fietsvakantie langs sfeervolle hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).