Maleisië - Into the heart of Borneo, 17 dagen Ontdek een van de rijkste biodiverse regio's ter wereld

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Natuurrondreis met chauffeur, met verblijf in hotels en wildernislodges

'Into the heart of Borneo', de titel van het befaamde boek van Redmond O'Hanlon, doet een ieder verlangen de mysteries van dit legendarische eiland te ontrafelen. Dit is je kans kennis te maken met de indrukwekkende natuur en cultuur van Sabah en Sarawak. Ga op zoek naar Irrawaddy-dolfijnen en zeeschildpadden in het Kuching Wetlands. Reis naar het grensgebied met Kalimantan waar je een nacht te gast bent bij de Iban, de oorspronkelijke bewoners van het land, en leert over hun tradities. In Mulu National Park ga je ondergronds en bewonder je een van de grootste grottenstelsels ter wereld, met tegen de schemering een indrukwekkende exodus van 'flying foxes'. Vanuit Sandakan neem je de boot naar Selingan Island waar zeeschilpadden hun eieren uitbroeden, en bezoek je in Sepilok het wereldberoemde Orang Utan Rehabilitation Centre. Met een verblijf in een Rainforest Lodge aan de Kinabantangan River heb je een grote kans wilde olifanten, neusapen, makaken en krokodillen vanaf een junglerivier te spotten.

Uniek aan deze reis

 • Bekende èn onbekende natuurparken
 • Verblijf bij Iban-stam
 • Verblijf in fijne natuurlodges
 • Zeer groot aanbod wild en vogels
Zwaarte
Comfort

Beestenboel van Borneo

Op Borneo kan één boom letterlijk duizend verschillende diersoorten huisvesten. Je reist er langs vliegende knaagdieren, giftige halfapen en gekrompen olifanten. Tien soorten om naar uit te kijken tijdens deze 17-daagse reis door het hart van Borneo. Lees verder... 

Maleisië - Azië voor instappers

Mooie natuur, interessante steden, gastvrije mensen, zon en lekker eten. Maleisië heeft al die troeven in huis. 'Een fantastische ‘instap‘-bestemming voor wie wil kennismaken met Azië', aldus product-manager Frank Maas van SNP. Lees verder...

Dag tot dag

Maleisië - Into the heart of Borneo

Borneo behoort tot een van 's werelds meest biodiverse regio's. Vanwege de grote verscheidenheid in landschappen en daarmee samenhangende ecologische zones, kun je hier een enorme hoeveelheid soorten flora en fauna aantreffen.

Je reis begint in Kuching, hoofdstad van Sarawak. Na aankomst reis je naar het Kuching Wetlands National Park, waar je in een boomhut overnacht. Excursies op zee en door de mangroven staan op het programma. Per auto reis je vervolgens naar het grensgebied met Kalimantan. Hier wonen de Iban, de oorspronkelijke bewoners van het land.

Mulu National Park (officieel Gunung Mulu) is het grootste natuurpark van de deelstaat Sarawak en is zeker een van de hoogtepunten van je reis. Je wandelt langs een onderaardse rivier in de 75 kilometer lange Clearwater Cave. In Deer Cave vergaap je je aan de Garden of Eden, in Lang Cave aan de stalagmieten en stalactieten. Tegen de avond stel je je buiten de grot op, om de tienduizenden vleermuizen te zien uitvliegen.  

Vanuit Sandakan, in het oosten van de deelstaat Sabah, reis je naar het eiland Selingan, dat net voor de kust ligt. Hier is het heerlijk zwemmen en snorkelen en in de avond zie je zeeschildpadden aan land komen. Daarna bezoek je het Sepilok Sanctuary om de Orang Oetan in zijn natuurlijke habitat te zien. Per boot verken je het regenwoud aan de Kinabatangan River, op zoek naar groot wild zoals olifanten, krokodillen, vele apensoorten en prachtige vogels. De reis eindigt met een relaxed verblijf in een mooi resort op Pulau Gaya.

Dag 1-2

Aankomst van je vlucht in Kuching, hoofdstad van de staat Sarawak. In de aankomsthal wacht een chauffeur je op die je naar het hotel brengt.

Kuching is een prettige stad met een fraaie wandelboulevard langs de Sarawak River en een mooie Chinese wijk. Een groot deel van de bevolking van Kuching is Chinees; een van de plekken waar je zeker moet gaan kijken is de oudste Chinese tempel van de stad. Daarnaast zie je oude overheidsgebouwen, Fort Margherita en de Main Bazar. Naast het imposante Fort Margherita en de State Mosque zie je ook het contrast tussen modern Kuching aan de ene kant van de rivier en het traditionele eenvoudige plattelandsleven op de andere oever.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Overnachting in

Kuching - Lime Tree Hotel

Dag 3

De ochtend is nog vrij in Kuching. Tegen de middag haalt de gids/chauffeur je op bij je hotel en rijdt in 45 minuten naar Damai Beach, ten noorden van Kuching aan zee. Hier verblijf je in een bijzondere accommodatie aan het strand, midden in het regenwoud. Als je vroeg bent, kun je op eigen gelegenheid het Sarawak Cultural Village bezoeken, waar de culturele en etnische diversiteit van de staat wordt gepresenteerd. Het centrum ligt op vijf minuten lopen (entree niet inclusief).

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, diner

Optionele uitbreiding
Het is mogelijk een dagexcursie vanuit Kuching te boeken naar Bako National Park, een fantastisch natuurpark aan de kust. Na afloop kun je dan naar Damai Beach worden gebracht vanuit Kuching, maar dan heb je minder tijd in Damai Beach. Je zou dus ook aansluitend aan de excursie naar Bako een nacht kunnen bijboeken in Kuching. Dat is niet inbegrepen in de vermelde excursieprijs.

Overnachting in

Damai Beach - Permai Rainforest Resort

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Borneo * Bako National Park day trip from Kuching

Bako National Park is het oudste natuurpark van Borneo en biedt een goede introductie in de natuur van Sarawak. Het is gelegen op de tip van Muara Peninsula en beslaat een oppervlakte van 16 km2. Je treft er ongeschonden stranden aan, rotspartijen, droge plateaus en natte regenwouden.Hier kun je de befaamde vleesetende 'pitcher' plant zien en veel verschillende vegetatietypen. In de mangrovebossen tref je mogelijk modderkruipers en krabbetjes in het slijk, en de neusaap in de boomkruinen. Andere soorten die je kunt ontdekken zijn makaken, zilver langur, varanen en wilde zwijnen.
Je wordt om 8.00 uur opgehaald bij je hotel en rijdt in 30 minuten naar de pier, waar een boottocht van 30 minuten volgt naar het park. Er is een keur aan wandelingen in het park mogelijk die je onderneemt met een gids, over goed aangegeven trails, en je kunt er heerlijk zwemmen in zee. Lunch is inclusief. Eind van de middag wordt je weer teruggebracht naar Kuching.

NB: tussen november en februari hangt doorgang van deze excursie af van het weer. Indien het weer de boottocht niet toelaat wordt als alternatief het Gunung Gading National Park aangedaan.

Dag 4

Na het ontbijt vertrek je voor een dagexcursie per boot. Je vaart door de mangrovebossen van het Kuching Wetlands National Park en natuurlijk hoop je de aparte neusapen (proboscis) in de bomen te zien. Bij de monding van de Salak River houden zich zeldzame Irrawaddy-dolfijnen op. Dan vaar je de zee op voor een bezoek aan Satang Island, waar je kunt zwemmen en snorkelen in de tropische zee. Hier bezoek je een reservaat waar de eieren van zeeschildpadden worden uitgebroed en kleine schildpadjes worden uitgezet.

NB: in de regentijd, van november t/m februari kan de zee te ruw zijn om de excursie door te laten gaan.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunchpakket, diner

Overnachting in

Damai Beach - Permai Rainforest Resort

Dag 5

Vroeg vertrek zodat je op tijd aankomt in het Semenggoh Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden deze mensapen opgevangen, die ontheemd zijn door aantasting van hun leefgebied, of die gevangen werden gehouden bij de bevolking. In het driehonderd hectare grote gebied leren ze weer te leven in vrijheid en hun eigen voedsel te zoeken. In de ochtend wordt er voedsel klaargezet, waar sommige apen op af komen: een prima gelegenheid om ze te fotograferen.

Rond 10.30 uur vertrek je hier voor een rit van ongeveer 2,5 uur naar het grensgebied met (Indonesisch) Kalimantan, waar je te gast zult zijn in Mongkos Bidayuh Village. De Bidayuh-stam behoort tot de land-Dayaks. Traditioneel leefden zij gezamenlijk in 'longhouses', maar tegenwoordig meer en meer in individuele huizen. De komende dagen zul je kennismaken met hun tradities en leefgewoonten. Je overnacht in een van de huizen die als 'homestay' dienst doen: een eenvoudig onderkomen op een privékamer of in een gezamenlijke ruimte, met gedeeld sanitair.

Na de lunch bezoek je het longhouse, wandel je door het dorp en ontmoet je de bewoners. Dit is een mooie gelegenheid om in contact te komen met een zeer oude cultuur. In de avond wordt een lokale dis geserveerd.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch, diner

 

Overnachting in

Mongkos Bidayuh Village

Dag 6

Wordt wakker bij het kraaien van een haan, de geluiden van de jungle en een ontwakend dorp. Na het ontbijt ga je met je lokale gids op pad voor een wandeling door de landerijen, waar rijst, peper, rubber, palmolie, rambutan, mango, jackfruit, durian en allerlei groenten worden verbouwd. Je bereikt een kleine waterval, waar je kunt zwemmen, relaxen en genieten van een picknick. Rond 15.00 uur neem je afscheid van de dorpelingen en word je in 2,5 uur teruggereden naar Kuching.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch

Overnachting in

Kuching - Lime Tree Hotel

Dag 7

Afhankelijk van het tijdstip van je vlucht, word je door de chauffeur opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Het beste is een vlucht Kuching-Mulu in de ochtend te nemen, bijvoorbeeld MH 3752 (10.55-12.35 uur). Deze vluchten zijn niet inbegrepen en worden apart bijgeboekt.

Onze gids wacht je in de aankomsthal van Mulu (een zeer klein vliegveldje) op en brengt je naar je hotel waar je je kunt opfrissen, kunt lunchen en klaar maken voor het middagprogramma. De gids neemt je dan mee op een ontspannen wandeling over een vlonderplanken-pad van drie kilometer door het regenwoud. Hier maak je kennis met de geweldige rijkdom van het regenwoud. In Mulu komen meer dan twintigduizend soorten dieren en planten voor. Met name de insecten en reptielen laten zich veelvuldig zien. Je stapt de onderaardse wereld binnen van Lang Cave en Deer Cave, een immense grot met valleien, heuvels, en een ware Garden of Eden. Tegen het plafond hangen honderdduizenden vleermuizen, die tegen het vallen van de avond de grot verlaten, op zoek naar eten. Ruim op tijd posteer je je voor de uitgang van de grot om deze exodus gade te slaan.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Accommodatie
De standaardaccommodatie is de Mulu Park Lodge. Wil je er een echt luxueus verblijf van maken, kies dan voor het Marriott-hotel (toeslag).

Overnachting in

Mulu National Park - Mulu Park Lodge of Marriott Mulu Resort

Dag 8

Na het ontbijt neemt de gids je mee in een boot voor een tocht over de Melinau River naar de ingang van Clearwater Cave, met 107 kilometer een van de langste ter wereld. Hier wandel je over het betonnen pad met schaarse verlichting, en ontdek je hoe de onderaardse rivier deze imposante hallen heeft gevormd. Buiten de grot geniet je van een picknicklunch en is er de mogelijkheid af te koelen in de verfrissende junglerivier. Als laatste verken je de Wind Cave, aangenaam koel in deze tropische omgeving. Op de terugweg per boot stop je bij Batu Bungan, een dorpje van het Penan-volk, waar je wat te weten kunt komen over hun levenswijze vroeger en nu.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunchpakket

Optionele uitbreiding
Mulu is een heerlijke paradijselijke omgeving en biedt voldoende voor een extra dag. Zo kun je een 450 meter lange 'canopy walk' maken, over touwbruggen en trappen, hoog door de kruinen van de bomen (ongeveer 9 EU). Of je boekt voor een bijzonder avontuurlijke 'adventure caving', waarbij je kruipend, abseilend en zwemmend door Clearwater Cave gaat (ongeveer 42 EU).

Overnachting in

Mulu - Mulu Park Lodge of Marriott Mulu Resort

Dag 9

De ochtend heb je nog vrij te besteden. Rond de middag brengt de gids je terug naar het vliegveld (vijf minuten rijden) voor de vlucht naar Kota Kinabalu (bijvoorbeeld MH 3252 (12.15-13.10 uur). Ook deze vluchten zijn niet inbegrepen en worden apart bijgeboekt. Bij aankomst wacht een chauffeur je op en brengt je naar je hotel in de stad. De resterende tijd kun je gebruiken om Kota Kinabalu te verkennen, de moderne hoofdstad van de staat Sabah.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Overnachting in

Kota Kinabalu - Shangri La City Hotel

Dag 10

In de ochtend neem je vanaf het vliegveld van Kota Kinabalu de vlucht naar Lahad Datu (bv MH3014 08.05-09.00), in het zuidoosten van de staat Sabah.

Na aankomst rijd je in 2 uur naar de Kinabatangan River, waar het menselijke cultuurlandschap overgaat in een ongestoorde jungle. Een korte boottocht brengt je bij je natuurlodge aan de rivier, waar je incheckt en luncht. Daarna is er eigen tijd om te relaxen of de omgeving te verkennen. Vanuit je lodge maak je rond 16.00 uur een avondschemering excursie, op zoek naar al het wild dat voorkomt in de jungle van Borneo: olifanten, krokodillen, neusapen, makaken, langoeren, en talrijke soorten vogels, waaronder de neushoornvogel.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Kinabatatangan River - Billit Rainforest Lodge

Dag 11

Je wordt wakker met de geluiden van de jungle. Om 06.00 uur, als de zon net opkomt, maak je in de koelte van de ochtend een bootexcursie. De lokale gidsen vertellen je over de natuur en met hun arendsogen zien ze al het wild. De ochtenden en de avonden zijn de beste tijden om op pad te gaan. Terug in de lodge kun je genieten van een uitgebreid ontbijt.

De rest van de dag kun je zelf indelen. Rondom de lodge zijn een paar paden die je op eigen gelegenheid kunt bewandelen, maar het is wel heet overdag! Of je gaat relaxed een boekje lezen, mijmeren bij de rivier, of foto's maken. Een ideale plek om tot rust te komen en te genieten van de indrukwekkende natuur. Ook bij de lodge zie je dieren, zoals makaken, varanen en vele vogelsoorten. Pas tegen 16.00 uur ga je opnieuw met een boot de rivier op. Hoe vaker je deze tocht maakt, des te groter is de kans om veel wild te zien!

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch en diner 

Overnachting in

Kinabatangan River - Billit Rainforest Lodge

Dag 12

Vroeg ontbijt en uitchecken. Om 7.00 uur vertrekt je naar Sandakan (2 uur rijden) waar om 10.00 uur de boot naar Selingan Turtle Island vertrekt, ongeveer 1 uur varen. De middag is ter eigen besteding op het prachtige 'bounty'-eiland. Je kunt gaan zwemmen of heerlijk snorkelen. Na het avondeten, als het donker is, wacht je een teken van de Park Ranger af om er in kleine groepjes op uit te trekken, om op zoek te gaan naar schildpadden. Vaak komen er iedere avond wel tien schilpadden aan land om eieren te leggen (geen garantie!). Als de aanstaande moederschildpad vertrokken is, worden de eieren uitgegraven en in een emmertje meegenomen naar een speciaal afgezet en beschermd stuk strand, waar de eieren weer worden begraven en goed bewaakt tot de kleintjes uitkomen. Als ze uitgekomen zijn, worden ze 's avonds uitgezet, omdat dan hun overlevingskansen het grootst zijn. Een geweldige belevenis, om dit van zo dichtbij mee te maken.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch en diner

 

Overnachting in

Selingan Island - Selingan Island Resort

Dag 13

Om 7.00 uur vertrekt de boot terug naar Sandakan. Van hier neemt de chauffeur je mee naar Sepilok , 30 minuten rijden, naar het wereldberoemde Orang Utan Rehabilitation Centre. Eerst maak je kennis met de werkwijze van het centrum middels een video. Om 10.00 uur wordt op een centrale plaats voedsel neergelegd waar een aantal beesten op af komen. Daarna kun je op eigen gelegenheid een wandeling maken over een vlonderpad, door het laagland regenwoud. Ga langzaam en kijk goed, want er is nog veel meer te zien dan alleen de orang oetans. Aansluitend ga je naar het Bornean Sun Bear Conservation Centre, waar deze weinig bekende inwoners van Maleisië worden opgevangen. Ten slotte krijg je in het Rainforest Discovery Centre een goed en compleet beeld van dit ecosysteem, dat wereldwijd wordt bedreigd. Tijdens een boomkruinwandeling kom je oog in oog te staan met flora en fauna dat hoog in de boomkruinen leeft. 

Na de lunch vertrek je voor een rit van ongeveer 4,5 uur, dwars door het binnenland van Sabah, naar de Mount Kinabalu Mountain Range.

Hier, aan de voet van de 4095 meter hoge Mount Kinabalu, verblijf je twee nachten in Kampung Kiau Nuluh, een kleine nederzetting. Na aankomst in de middag, ontmoet je je gastheer en check je in in je 'homestay', een eenvoudige accommodatie bij een lokale familie (privékamer, gedeeld sanitair). 

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Kampung Kiau Nuluh

Dag 14

Na een goed ontbijt gaan de wandelschoenen aan en maak je met een gids uit het dorp een wandeling van ongeveer twee uur naar de top van Nuluh Lingion. Het paadje voert langs lokale boerderijtjes, langs veldjes waar groenten worden verbouwd, boomgaarden en door regenwoud naar het uitzichtpunt op 1420 meter hoogte. Als het weer meezit, zul je kunnen genieten van een panoramisch uitzicht op de befaamde Mount Kinabalu.

Na een picknicklunch ga je terug naar Kampung Kiau. Er zijn meerdere routes mogelijk, meer en minder avontuurlijk, dus overleg met je gids. Aan het einde van de dag word je getrakteerd op een lokale Dusun-maaltijd en overnachting in je homestay.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, picknicklunch, diner


Overnachting in

Kampung Kiau

Dag 15-17

Na het ontbijt haalt de chauffeur je op en brengt je in ongeveer 2,5 uur naar de Jesselton Jetty (pier)in Kota Kinabalu. Daar vandaan vaar je in vijftien minuten naar het eiland Pulau Gaya, onderdeel van het Tunku Abdul Rahman Marine Park. Omdat de eilandengroep zo dicht bij Kota Kinabalu ligt, maken ook veel dagjesmensen de excursie. Maar, als iedereen huiswaarts keert, keert ook de rust weer terug op Pulau Gaya. Je verblijft twee nachten in het Gayana Marine Resort en hebt alle tijd om lekker te zwemmen, snorkelen, duiken of een 'jungle trek' te maken van enige uren tot een hele dag: een heerlijk ontspannen einde van je vakantie. 

Indien er geen beschikbaarheid is in het Gayana Resort dan wordt als alternatief Bunga Raya Island Resort aangeboden, op hetzelfde eiland.

Op dag 17 word je teruggebracht naar Kota Kinabalu en eindigt dit arrangement. Als je deze dag ook al huiswaarts vliegt, moet je een vlucht vanaf Kota Kinabalu pas in de middag plannen.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Optionele uitbreidingen
Eventueel kun je een extra nacht in Kota Kinabalu of Kuala Lumpur bijboeken als dit gewenst is in verband met het vluchtschema. 

Overnachting in

Pulau Gaya en einde reis - Gayana Marine Resort

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele **/*** sterren hotels en sfeervolle boutique hotels en resorts, die we gekozen hebben op comfort en ligging. Kamers in Maleisië hebben veelal een tweepersoonsbed. Je hebt altijd een eigen badkamer en suite en meestal ook wifi in het gebouw. In een enkel geval is er alleen lauw water beschikbaar om mee te douchen, maar dit is in het klimaat van Maleisië niet echt een probleem. Waar nodig zijn de kamers uitgerust met airconditioning en/of een fan.
Een drietal nachten verblijf je in een 'homestay', bij een lokale familie thuis, in een kleine nederzetting of kampung. Hier is de kamer eenvoudiger dan in een hotel, meestal met ventilator ipv airconditioning en soms moet je het sanitair delen met andere gasten. 
Voor de zekerheid zou je een klamboe tegen muggen kunnen meenemen.

Indien je met 3 personen op 1 kamer wilt slapen is het belangrijk om te weten dat dit in Maleisië altijd tweepersoonskamers met een extra bed zijn, en geen volwaardige driepersoonskamers. Het bijzetbed is eerder geschikt voor kinderen dan voor een volwassene.

Over de maaltijden

De maaltijden kun je desgewenst meestal in de hotels en resorts gebruiken. Je krijgt hier een keur aan lokale en internationale gerechten voorgeschoteld. Maar zeker in de steden kun je ook in een restaurant uit eten. Het eten in Maleisië is meestal voortreffelijk met veel groentes, vis, kip en rundvlees. De gerechten stammen uit de Maleise, Chinese en Indiase keukens en zijn overwegend mild van smaak (hoewel voor de liefhebbers altijd chili op tafel staat). Meestal wordt er niet met stokjes gegeten. Het ontbijt is vrijwel altijd westers.

Inbegrepen

 • transfers in auto (privé) of minivan (gedeeld)
 • boottransfers Selingan Island,Pulau Gaya
 • excursies volgens programma
 • Engelssprekende gids/chauffeur
 • verblijf in hotels en lodges
 • maaltijden volgens programma
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten naar start- en eindpunt
 • lokale vluchten Kunching-Mulu, Mulu-Kota Kinabalu, Kota Kinabalu-Sandakan (totaal ongeveer 300-350 euro afhankelijk van beschikbare klassen)
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven, fooien en drankjes
 • enkele maal een fotografie & conservation permit

Ter plaatse te betalen

 • Lokale toeristbelastingen, ongeveer MYR 20 per kamer per nacht
 • Conservation Fees bij bezoek enkele eilanden, totaal ongeveer MYR 120

Over de activiteiten

Deze rondreis is qua fysieke inspanning niet zwaar en bovendien kun je in eigen tempo bepalen en beslissen welke excursies je gaat doen en of je daarbij wandelingen gaat maken. De wandelingen die optioneel gemaakt kunnen worden duren maximaal ca. 4 uur. Wel zullen de vele verschillende indrukken die je opdoet en het warme en vochtige klimaat op deze reis soms vermoeiend kunnen zijn, maar na aankomst is er altijd tijd over om te relaxen. Sommige hotels beschikken over een zwembad.

Extra's

Verlengingshotels

shangri_la_city_hotel.jpg

Shangri La City Hotel

Een goed middenklasse hotel in het hart van Kota Kinabalu. Modern en met een ruim aanbod aan kamers. Voorzien van alle gemakken en comfort. Alle kamers hebben airconditioning, eigen filmnet, haardroger, WIFI en andere faciliteiten. Ook te vinden in het hotel zijn 24-uurs room service, bar/café, wasserij/stomerij, vergaderfaciliteiten, restaurant en privékluisjes.

anggun-boutique-hotel.jpg

Anggun Boutique Hotel

Prettig kleinschalig boutique hotel met slechts 18 kamers. Gelegen om de hoek van Jalan Alor en Bukit Bintang, een omgeving met talrijke streetfood-stalletjes in de avond en op loopafstand van bijvoorbeeld Chinatown en de moderne shoppingmalls. Kamers zijn comfortabel uitgerust met airconditioning, TV, kluis, waterkoker, badkamer, en wifi in de centrale ruimtes. Er is een lounge en ontbijtgelegenheid.

Excursies

Borneo * Bako National Park day trip from Kuching (vanaf € 92,- per persoon)

Bako National Park is het oudste natuurpark van Borneo en biedt een goede introductie in de natuur van Sarawak. Het is gelegen op de tip van Muara Peninsula en beslaat een oppervlakte van 16 km2. Je treft er ongeschonden stranden aan, rotspartijen, droge plateaus en natte regenwouden.Hier kun je de befaamde vleesetende 'pitcher' plant zien en veel verschillende vegetatietypen. In de mangrovebossen tref je mogelijk modderkruipers en krabbetjes in het slijk, en de neusaap in de boomkruinen. Andere soorten die je kunt ontdekken zijn makaken, zilver langur, varanen en wilde zwijnen.
Je wordt om 8.00 uur opgehaald bij je hotel en rijdt in 30 minuten naar de pier, waar een boottocht van 30 minuten volgt naar het park. Er is een keur aan wandelingen in het park mogelijk die je onderneemt met een gids, over goed aangegeven trails, en je kunt er heerlijk zwemmen in zee. Lunch is inclusief. Eind van de middag wordt je weer teruggebracht naar Kuching.

NB: tussen november en februari hangt doorgang van deze excursie af van het weer. Indien het weer de boottocht niet toelaat wordt als alternatief het Gunung Gading National Park aangedaan.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht naar Kuching en terug vanaf Kota Kinabalu. Houd u er bij de planning van zowel uw heen- als terugreis rekening mee, dat u - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op uw bestemming.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Dit arrangement is het hele jaar boekbaar. Temperaturen zijn gemiddeld 27-32 graden en in ieder jaargetijde valt er regen.  De maanden mei-september zijn relatief droog, de maanden oktober-april wat natter. Rivieren kunnen dan tijdelijk buiten hun oevers treden waardoor programmaonderdelen in het nauw komen. Maar dit kan dus eigenlijk het gehele jaar door gebeuren en enige flexibiliteit is dan ook vereist. Van een echte natte moessontijd zoals aan de oostkust van het vasteland van Maleisië kun je niet spreken in Sabah en Sarawak. 

Ramadan 2024
Omdat Maleisië een moslimland is, dien je hier rekening mee te houden. De Ramadan vindt in 2024 plaats van 11 maart t/m 9 april. Het openbare leven van de Moslims is dan aangepast; je wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle Moslim restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Wel zijn de Indiase en Chinese restaurantjes vaak gewoon open. Je kunt overdag ook gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. 

Het afsluitende suikerfeest is op 10 april. Dan wordt er overal feest gevierd en is er overdag weer overal eten en drinken verkrijgbaar. Wel is het dan, vooral in en rond de steden, zeer druk.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Borneo ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De Maleise munteenheid is de Ringgit (RM). Met een pinpas met het Cirrus-logo (op giromaat en bankpas) kun je bij de geldautomaten met het Cirrus-logo pinnen. Bij aankomst in Kuala Lumpur (waar je overstapt) kun je op het vliegveld bij een geldautomaat (ATM) pinnen. Deze automaat vindt je in internationale terminal waar jullie aankomen. In de binnenlandse terminal waarvandaan jullie vlucht naar Kota Bharu vertrekt zijn geen geldautomaten. Rond het PCB Resort zijn geen banken of geldautomaten. Deze geldautomaten kom je op de route alleen tegen in Kota Bharu en Kuala Terengganu. Je kunt het beste per keer een groot bedrag opnemen (b.v. minimaal RM 1000) omdat je per keer bankkosten moet betalen. Contant euro’s kun je ook omwisselen. Neem gave biljetten mee. Traveller cheques in euro’s kun je bij de banken ook omwisselen. De banken zijn zaterdag t/m woensdag van 10:00 tot 15:00 uur en op donderdag van 10:00 tot 11:30 uur open. Een creditcard is altijd handig om mee te nemen. Je kunt er bij de duurdere accommodaties vaak mee betalen.

Voor lunch en diner heb je aan ongeveer RM 50-75,- pp per dag voldoende. Voorts zul je geld nodig hebben voor ansichtkaarten, fooien en souvenirs.Maleisie is nog steeds een erg goedkoop land, zeker als je lokale gerechten en niet-alcoholische drankjes neemt. Alcoholische drankjes zijn meteen een stuk duurder.
Het is niet vanzelfsprekend om tipgeld te geven in eenvoudige restaurants en foodstalls. Waar bediening is, of als je koffer naar je kamer gebracht wordt, of bij een taxirit, of voor een gids/chauffeur, dan wordt het wel gewaardeerd.

Met ingang van 1 augustus 2017 wordt er een nieuwe toeristenbelasting geheven door de accommodaties. Deze kan alleen ter plekke door u betaald worden. Deze bedraagt 5-10 Ringit per kamer per nacht.

Een klamboe heb je, zoals je in de lijst kunt zien, niet persé nodig (overal zijn ofwel ventilatoren, ofwel airco en horren aanwezig), maar het kan natuurlijk ook nooit kwaad om er een mee te nemen.

Uitrustingslijst:

 • luchtige kleding (ook lange mouwen ivm muggen 's avonds)
 • regenkleding of poncho of paraplu
 • lichte wandelschoenen
 • evt. sokjes tegen bloedzuigers
 • evt lakenzak (niet noodzakelijk maar kan prettig zijn, soms synthetische lakens)
 • dagrugzak met regenhoes
 • veldfles van 1,5 liter of stevige petfles
 • petje of zonnehoedje
 • zonnebrandcrème en zonnebril
 • zwemkleding
 • handdoek of badlaken (1 pp als extra - gewone handdoeken zijn in de hotels aanwezig)
 • zaklamp
 • eenvoudige EHBO-middelen
 • vaccinaties volgens GGD
 • anti-insectenmiddel met voldoende DEET (bijvoorbeeld van Care plus)
 • paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is
 • kopieën van reisdocumenten en verzekeringsgegevens

Omdat je af en toe een stukje met je bagage moet lopen is een rugzak makkelijk, doch niet noodzakelijk.

Verplichte registratie: Per 1 december 2023 geldt dat iedereen die voor het eerst naar Maleisië reist zich bij de Maleisische Immigratiedienst moet registreren. Reizigers die Maleisië binnenkomen moeten zich binnen drie dagen voor aankomst (dus niet eerder) online registreren voor de Malaysia Digital Arrival Card (MDAC). Je kunt dit doen op de website van de Maleisische immigratie: Malaysia Digital Arrival Card onder het kopje ‘registration’.  

Ga je binnenkort op reis naar Maleisië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/maleisie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/maleisie/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Maleisië van maximaal 3 maanden hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen (minstens USD 500,00).

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Verplichte registratie

Per 1 december 2023 geldt dat iedereen die voor het eerst naar Maleisië reist zich bij de Maleisische Immigratiedienst moet registreren.
Reizigers die Maleisië binnenkomen moeten zich binnen drie dagen voor aankomst (dus niet eerder) online registreren voor de Malaysia Digital Arrival Card (MDAC).
Je kunt dit doen op de website van de Maleisische immigratie: Malaysia Digital Arrival Card onder het kopje ‘registration’.  

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Bij een reis door de tropen, is er altijd het risico van ziektes die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. De gezondheidsvoorzieningen in Maleisië zijn niet overal te vergelijken met die in de Westerse wereld. Slaap in muggenrijke gebieden onder een muskietennet en gebruik een goed muggenwerend middel. Zowel Malaria als Dengue komen voor in Maleisië. Vraag voor vertrek advies aan uw arts of GGD.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. Maleisië is een relatief modern land, waar meestal verstandig met voedsel en hygiëne wordt omgegaan, maar met name in de binnenlanden is het een goed idee om toch enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.
In Maleisisch Borneo kunt u overal gezuiverd water in flessen kopen, ongezuiverd kraanwater is niet overal betrouwbaar. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch 

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Maleisië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Maleisië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Maleisië komt het hele jaar Malaria voor in enkele gebieden in het binnenland. In stedelijke en kustgebieden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Maleisië is in het algemeen een veilig land om in rond te reizen. Hoewel diefstal zeker voor kan komen, zult u over het algemeen weinig problemen hebben. Houdt u uw geld en waardevolle spullen uit het zicht en ga niet in het donker alleen op pad in de steden. Past u ook op voor mensen op scooters die schoudertassen willen meenemen. Bij creditcard betalingen moet u uw kaart altijd in het zicht houden.

Islam
Maleisië is in zijn geheel een overwegend islamitisch land, overwegend van de gematigde, niet-fundamentalistische soort en ver afstaand van de manier waarop ze beleefd wordt in Arabische landen. Alleen in de noordelijke staten van West-Maleisië is de islam wat strenger en zult u merken dat de godsdienst een grotere stempel op het dagelijks leven drukt.

Multireligieuze diversiteit
In Sarawak en Sabah is sprake van een zeer grote etnische en religieuze diversiteit. Sarawak en Sabah zijn de afgelopen decennia ware havens van multiculturaliteit gebleken. Etnische rellen, die wel in de buurprovincie Kalimantan zijn voorgekomen, zijn in Maleisisch Borneo onbekend. De vele verschillende bevolkingsgroepen leven hier vredig en productief samen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

212_Mulu_NP_Melinau_River.jpg

Maleisië - Into the heart of Borneo

Ontdek een van de rijkste biodiverse regio's ter wereld

Natuurrondreis met chauffeur, met verblijf in hotels en wildernislodges

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.