Foto

Frankrijk - Tour de France, Ariège, 5 dagen Au bout du monde...

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit gastvrij berghotel

Op bijna 900m hoogte in de Haute Vallée du Salat ligt het bergdorpje Salau. Alle wegen houden hier op, alleen te voet kun je verder, bijvoorbeeld naar de 2087m hoge pas Port de Salau, de grens met Spanje. Er zijn ook minder zware wandelingen te maken in de schaduw van de beuken die in het lagere deel van het dal groeien. Het kleine berghotel waar je overnacht staat bekend om zijn goede keuken, ook voor vegetariërs. Deze reis kun je uitstekend combineren met andere arrangementen tot een ware ’Tour de France’.

Uniek aan deze reis

 • Einde van de wereld
 • Overweldigende rust
 • Sympathiek hotelletje
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Tour de France, Ariège

Een korte wandelreis naar het einde van de wereld. Je verblijft 5 dagen in een vriendelijk familiehotel in het laatste dorp van het dal. De rust is hier overweldigend en tijdens de wandelingen hoor je slechts het ruisen van beken en watervallen en de kreten van gemzen en overvliegende roofvogels. Beren zijn er ook, maar zo schuw dat je ze niet zult zien. Behalve natuur heeft het dal ook een bewogen geschiedenis. Handel en smokkel met Spanje, mijnbouw, uitgebreide houtexploitatie en veeteelt hebben hun sporen nagelaten. Tijdens de wandelingen gedurende deze vakantie Frankrijk krijg je een goed beeld van het leven in de Ariège, vroeger en nu.

Dag 1

Aankomst in het hotel in de Ariege. Indien je op tijd arriveert, kun je een wandeling naar de watervallen van Léziou maken en kennismaken met de overweldigende natuur. Je loopt door het bos langs paradijselijke plekjes waar kleine beekjes van de berg af komen. Kort na de 'Neuf Fontaines' de negen bronnen die de oorsprong zijn van de Salat (volgens de legende ontstaan uit de tranen van de Spaanse prinses Carmela de Bazano, geplengd uit verdriet over een verloren liefde) ligt aan de linkerkant de Cascade de Léziou. Eventueel kun je de wandeling tussen de bergweiden vervolgen naar een tweede waterval: de Cascade de Bègé. Hoog boven je cirkelen de vale gieren op zoek naar kadavers. Wandeling: max. 8,5 km, 450 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

in het dal van le Salat

Dag 2

Vandaag kun je met het boekje dat je ter plekke ontvangt het ‘Sentier de découverte du Cougnets’ volgen en zo een beeld krijgen van de flora, fauna en geschiedenis van dit dal. Dit themapad is een initiatief van de gemeente in samenwerking met het ONF (Frans Staatsbosbeheer). Tijdens de wandeling wordt onder andere de houtexploitatie van begin 1900 tot 1935 behandeld. Daarnaast wordt uitgebreid verteld hoe de wolfraammijn, die van 1971 tot en met 1987 in bedrijf was, gebouwd is en functioneerde. De wandeling voert je langs de ingang en de gebouwen van deze mijn. Tevens krijg je uitleg over de veehouderij, de transhumance (de dag dat het vee naar de hoge gelegen weiden gebracht wordt), en natuurlijk de smokkel. Wandelduur: 6 of 8 km, 600 of 450 m stijgen en dalen, 3-4 of 4-5 uur.

Overnachting in

in het dal van le Salat

Dag 3

De Cirque d'Anglade is een imposant keteldal. Na 2 uur continu en stevig klimmen sta je midden tussen de loodrechte rotswanden en heb je grote kans hier Isards (gemzen) te zien, vooral in de vroege ochtend. Als de sneeuw hier is weggesmolten verandert het dal in één grote bloemenweide. Samen met de klaterende waterval een paradijselijke plek. Wandeling: 8 km, 650 m stijgen en dalen, ca. 4 uur.
Het is ook mogelijk om vanaf het hotel een fikse klim te maken naar de Pic de Soubirou (2275m). De top is ver en lastig, maar ook als je de top niet haalt is deze klim zeer de moeite waard. Beloning: adembenemende uitzichten en langs scherende gieren.

Overnachting in

in het dal van le Salat

Dag 4

Sinds mensenheugenis is de passage van Port de Salau (2087m) een veelgebruikte verbinding tussen de valleien van de Salat en Noguera Pallaresa. De relatief lage doorgang maakte door de tijden heen de Frans-Spaanse uitwisseling op economisch, cultureel en religieus gebied mogelijk. Tegenwoordig houdt men de gedachte hieraan levendig met de Pujada (Catalaans voor Ontmoeting) een feestelijke bijeenkomst met zang, eten, drank en dans elke 1e zondag van augustus; Catalanen en Occitanen ontmoeten elkaar op de Port en uiteraard zijn ook toeristen van harte welkom.
Vanuit Salau volg je het pad richting de eerste herdershut bij de Pouill, het basisstation voor de ‘transhumance’ in de vallei van de Salat. In het weideseizoen lopen hier ca 3000 stuks vee, overwegend schapen. Tijdens de tocht naar boven word je dan ook begeleid door het geluid van de bellen en geblaat van het vee. Aangekomen op de top biedt de Port je een fabelachtig uitzicht over de Spaanse Pyreneeën met voor je het massief van de Rocca Blanca en de Pic de Moredo. Diep in het dal onder je de rivier Noguera Pallaresa. Onderweg kom je resten tegen van een kabelbaan die herinneren aan het houttransport vanuit Spanje naar Frankrijk. Dit vond van 1900 tot 1935 plaats. De ruïne van het handelsgebouw op de top van de Port de Salau brengt je terug naar deze tijd. Wandeling: 18 km, 1200 m stijgen of dalen, ca. 7,5-8 uur.

Overnachting in

in het dal van le Salat

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Indien je langer in Salau blijft, zijn er echter nog meer wandelmogelijkheden. Een voorbeeld van mooie wandeling in de buurt start vanaf Col de Pause. Hier kom je door vanuit het plaatsje Couflens, dat 4 kilometer lager dan Salau ligt, een kleine 15 minuten omhoog te rijden. Indien je geen auto hebt, kun je met de eigenaren overleggen om gebracht te worden. 
Je wandelt vanaf Col de Pause naar Port d'Aula wat ook weer een grensovergang naar Spanje is. Bij het naar Col de Pause rijden passeer je het gehucht Rieu, wat als bezienswaardigheid een gerestaureerde bergkapel heeft. Tijdens de rit naar de Col de Pause zijn de uitzichten wijds en adembenemend. Boven bij de Col de Pause aangekomen bevind je jezelf in de "Reserve de Mont Valier" een natuurreservaat met meertjes en overweldigende vergezichten in een oorverdovende stilte. Let ook goed op naar wat er vliegt, want bij mooi weer is dit het dal waar vele vale gieren en soms zelf de lammergier zich laten zien. Wandelduur: tussen de 3 en 7 uur (zelf te bepalen) 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een klein, eenvoudig, maar sfeervol familiehotel in een rustig bergdorpje. De kamers zijn voorzien van douche en toilet. De eigenaars zijn Nederlanders en kunnen je alles vertellen over het leven in de Pyreneeën. 's Avonds kun je bij de open haard nagenieten van de mooie wandeling.

Over de maaltijden

Ontbijt en avondeten worden prima verzorgd. Het hotel staat bekend om zijn heerlijke avondmaaltijden die een mooie beloning vormen voor alle inspanningen die tijdens de wandeling geleverd zijn. Je krijgt een lunchpakket mee voor tijdens de wandeling.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • lunchpakket op dag 2, 3 en 4
 • gidsje van de omgeving (ter plekke)
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen en kaartmateriaal (ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt wandelingen over goede, soms stenige paden. De wandelingen zijn veelal rondjes. Doordat er vaak een afsteek mogelijk is, kun je zelf de moeilijkheid en de duur van de wandeling bepalen. Voor het krijgen van de beste tips is het verstandig altijd even met de eigenaren te overleggen. Bij een wat langer verblijf zijn er extra wandelingen beschreven die een stukje rijden van Salau liggen. Indien je niet met de auto bent gekomen, kan de hotelier je in overleg en tegen een kleine vergoeding wegbrengen en ophalen.

In de reisdocumentatie worden de wandelingen kort beschreven. In het hotel vind je de gedetailleerde wandelbeschrijvingen en kun je een wandelkaart lenen of kopen. Ook zijn er GPS gegevens om op je telefoon of GPS ontvanger te zetten. Verder zijn er in het hotel nog een flink aantal wandelsuggesties uitgewerkt. Je hoeft je dus niet te vervelen.

Extra dagen

Je kunt dit arrangement naar believen verlengen. Er is ter plekke in het hotel een gevarieerd wandelprogramma voorhanden voor minstens een week (oa. wandelingen naar les Granges de Cominac, Pic de Fonta, les Bords du Salat, Cap de Ruhosen) daarnaast zijn er nog vele tips voor leuke uitjes in de omgeving. Ter plekke is een goede wandelkaart te leen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ariege is 1275 km. Je kan bij het hotel parkeren.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

In Boussens stap je over op een bus van de Franse Spoorwegen (SNCF) naar St.Girons. Dit busticket van Boussens - St. Girons v.v. is inbegrepen in de treinprijs.
Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven. 

Vanaf St.Girons is het ca. 35 km met de taxi naar het hotel.
Zonder auto heb je ter plekke wel iets minder vrijheid om ook eens een wandeling een stuk verderop te doen, al kan de accommodatie houder je eventueel (tegen kleine vergoeding) wegbrengen.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – St. Girons        09:15 - 21:03 3
 St. Girons  – Amsterdam CS 08:28 - 20:44  2

* Traject Boussens - St Girons met de bus en Traject St Girons - Toulouse met de bus

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Toulouse.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Daar kan je het best een auto huren om in 150 km naar het afgelegen hotel te rijden.
Wil je dat niet, dan kan je van Toulouse met de trein naar Boussens.
Lees onder Trein informatie hoe je in het hotel komt. 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

In Toulouse kan je het best een auto huren om in 150 km naar het afgelegen hotel te rijden.
Wil je dat niet, dan kan je van Toulouse met de trein naar Boussens.
Lees onder Trein informatie hoe je in het hotel komt. 

U kunt dit arrangement starten van 15 apr t/m 31 okt.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Franse Ariege ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Uw hond dient wel aangelijnd te blijven ivm. vee en wild.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ariege.jpg

Frankrijk - Tour de France, Ariège

Au bout du monde...

Wandelvakantie vanuit gastvrij berghotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten