Duitsland - Ruhrgebied, 3 dagen Fietsen in rijke industriële geschiedenis

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie vanuit sfeervol hotel

Na een fascinerende metamorfose is het Ruhrgebied inmiddels omgetoverd tot een verrassend groene omgeving met vele hoogtepunten in industrieel erfgoed.

Volg per fiets de Route der Industriekultur door en langs het dal van de Ruhr en verveel je geen seconde. Vergaap je tijdens de fietsvakantie aan de imposante kolenmijn Zollverein in Bauhausstijl. Geniet van de 'Panoramen der Industrielandschaft' en slenter door tuindorp Margarethenhöhe. Bezoek de talloze interessante musea of strijk neer in een van de fraaie parken.

Dit alles vanuit een sfeervol, bijpassend hotel.

Uniek aan deze reis

 • Hotel passend bij het thema
 • Inkijk in rijke industriële geschiedenis
 • Onverwacht groen
 • Uitgebreid net van fietsroutes
 • Verrassende kunstwerken
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Duitsland - Ruhrgebied

Het Ruhrgebied wordt meestal nog geassocieerd met het sombere, walmende industriegebied met de bijnaam 'Kohlenpott', uit de vorige eeuw. Inmiddels zijn vrijwel alle mijnen en hoogovens echter gesloten, de fabrieken gesaneerd, de rook opgetrokken en het kabaal verstild. Het Ruhrgebied, na Parijs en Londen de grootste metropool van Europa, ondergaat een fascinerende metamorfose. Ten behoeve van de miljoenen inwoners wordt veel geld in groen, recreatie, kunst en cultuur gestoken en dat is merkbaar! Zo goed zelfs dat Ruhrstadt, zoals de metropool ook wel wordt genoemd, in 2010 Europese Cultuurhoofdstad was en Essen in 2017 de Groene hoofdstad van Europa.

Let op: je verplaatst je tijdens deze reis per fiets. Ter plekke zijn deelfietsen te gebruiken, of je neemt je eigen fiets mee.

Industrieel erfgoed
De belangrijkste troef van Ruhrstadt is het industrieel erfgoed. Oude mijn- en fabrieksinstallaties zijn en worden opgeknapt en gedeeltelijk als museum ingericht. Ze herbergen vaak ateliers en jonge bedrijfjes of worden gebruikt voor optredens, concerten en tentoonstellingen. Er zijn hippe cafés en trendy restaurants in gevestigd en het zijn leuke plekken geworden om tijd door te brengen. Steeds weer zul je je tijdens je bezoek vergapen aan de enorme schaal waarop destijds gebouwd is en je verbazen over de rust die nu om de, eens sissende, stampende en stomende, machinerie hangt. 

Een groene omgeving?
Meestal wordt het Ruhrgebied gezien als één grote, amorfe stedelijke bebouwing, maar dit beeld klopt niet. De kolenmijnen en hoogovens werden destijds neergezet in weilanden en akkers tussen de dorpjes. Langzaam maar zeker is dit platteland tussen steden als Essen, Bochum, Duisburg en Oberhausen, aardig volgebouwd met industrie en vooral woonwijken voor de arbeiders. Maar het landelijke karakter is nog duidelijk aanwezig, onder andere in de vele volkstuintjes. Het is er dan ook vaak onverwacht groen en rustig. Zeker nu veel industrie gesaneerd is en goederenspoorlijnen en emplacementen zijn opgeheven, wint het groen weer terrein en is er plek voor recreatie.

Alle bovengenoemde bijzondere plekken zijn inmiddels dan ook verbonden door een uitgebreid fietspadennetwerk: de Route der Industriekultur, waarover je heerlijk relaxed rondfietst over omgebouwde spoorlijnen, en regelmatig alleen maar vogeltjes hoort. Het fietsnetwerk wordt nog steeds uitgebreid met nieuwe bruggen en spoortrajecten en vooral in het weekend is het er gezellig druk.

Dag 1

Na aankomst in Essen kun je meteen op de fiets naar Zeche Zollverein. Dit was een van de grootste kolenmijnen (Zeche) in het Ruhrgebiet. De rond 1930 in Bauhaus-stijl gebouwde Zollverein staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. De herrie en stank van weleer hebben plaatsgemaakt voor rust en groen. In het bezoekerscentrum bij dit bijzondere complex vind je alle informatie die je nodig hebt en in het Ruhr Museum vorm je je een beeld van het leven in het Ruhrgebiet.

Na deze introductie kun je een mooie fietstocht maken. Het begin gaat over een vrijliggend fietspad, aangelegd op een oude goederenspoorlijn met links en rechts volkstuintjes. Op de Schurenbachhalde, een enorme berg mijnafval, heb je schitterend zicht over het Revier. Bij Zeche Nordstern is in 1997 de Bundesgartenschau geweest: het fraaie park met de Malakowturm is vrij te bezoeken. Langs het Rhein-Herne-Kanal en de Erzbahn fiets je naar Gelsenkirchen en bekijk je de groene Siedlung Flöz Dickebank, beklim je de Himmelsleiter en verbaas je je over de graanakkers midden in deze metropool, voordat je naar je hotel terugkeert.

Fietsafstand: 29,5 km, 70 m stijgen en dalen, op de optionele uitzichtpunten na. Kom je pas later op de dag in Essen aan, dan kun je ook alleen de Zollverein bezoeken.

Overnachting in

Essen

Dag 2

Het stadscentrum van Essen is in de oorlog ernstig gehavend, maar inmiddels is het weer goed toeven op de pleinen bij het Grillo-theater en de duizend jaar oude Domkirche. Vanuit de voetgangerszone fiets je al snel op de nieuwe Radschnellweg Ruhr, een snelfietspad dat uiteindelijk over een afstand van honderd kilometer, van oost naar west door het Ruhrgebiet zal lopen. Tegelijk met de aanleg van het fietspad worden oude emplacementen en industrieterreinen veranderd in groene woonwijken met veel water.

Comfortabel bereik je Mülheim aan de oever van de Ruhr, de rivier die haar naam gaf aan het gebied dat je bezoekt. Van het middeleeuwse centrum is nog maar een handvol huizen over, maar aan de rivieroever is het ontspannen fietsen. Je komt langs sluizen en parken en fietst zo naar de bekende Aquarius-watertoren met watermuseum.

Na wat minder inspirerende woonwijken fiets je plotseling langs akkers en boomgaarden en vervolg je de route over een spoor-fietspad in een groen dal met volkstuintjes, naar Margarethenhöhe, een van de mooiste Siedlungen (tuinwijken) in het Ruhrgebied, met een aangenaam terras op de Kleine Markt. Vlak in de buurt ligt het uitgestrekte Grugapark, een oase van rust, dat al in 1929 is aangelegd, met een enorme rijkdom aan bloemen en planten. Na dit park ben je snel terug in het centrum van Essen. De route is korter of langer te maken.

Fietsafstand: 15 tot 39 km, max. 150 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Essen

Dag 3

Zeche Zollern is een mijncomplex met vele Jugendstil-elementen uit 1898. Het is gebouwd in een tijd dat mijnbouwmaatschappijen eer schepten in fraaie architectuur (net zoals nu elk groot bedrijf een bijzonder hoofdkantoor wil). Het fraaie complex is geheel gerestaureerd en is nu een museum dat je eigenlijk niet mag missen. Om er te komen neem je de trein uit Essen.

Na een bezoek aan Zeche Zollern fiets je langs akkers, woonwijken, bedrijventerreinen en door groene beekdalen naar Bochum, waar het Deutsches Bergbau Museum wacht. Naast een bovengronds deel kun je ook 'unter Tage'. Vanaf de Jahrhunderthalle in het Westpark fiets je op grote hoogte over de Erzbahn Radweg. Hierbij kom je langs Zeche Hannover met een Malakowturm in de vorm van een kasteeltoren en de bijbehorende Siedlung Dahlhauser Heide. Via de Kray-Wanner-Bahn keer je terug naar Essen.

Fietsafstand: 32 of 42,5 km met 110 m stijgen en 170 m dalen.

NB1. Zeche Zollern en het Bergbaumuseum zijn ook prima met het openbaar vervoer bereikbaar.

NB2. Deze dag kun je beter niet op een maandag plannen, omdat Zeche Zollern en het Bergbaumuseum dan gesloten zijn.

Als je geen extra nacht hebt bijgeboekt, is het arrangement nu ten einde. 

Blijf je wel langer, dan kun je nog een fietstocht vanuit Essen naar het zuiden langs de Ruhr maken. Na een stukje dat je al eerder hebt gefietst, sla je rechtsaf en gaat (deels onverhard) door een glooiend landbouwgebied, om steil af te dalen naar de Ruhr. Hier pik je de bekende Ruhrtal Radweg op, grotendeels vlak, langs de rivier. Op je weg naar de Baldeneysee, een recreatiemeer, tref je regelmatig gemoedelijke horeca langs de route. Bij Villa Hügel fiets (of loop) je omhoog door het enorme park (de entree is ongeveer € 5; daarmee kun je de Villa en het museum ook bezoeken). Het is dan niet ver meer, door buitenwijken en een levendige winkelstraat, naar Essen. Fietstocht: ongeveer 50 km, 150 m stijgen en dalen, eventueel in te korten tot 40 km. 

NB Programma

Het Ruhrgebied is één grote verrassing. Om te beginnen zijn er de restanten van de steenkoolmijnbouw. Het afvalpuin ligt in hoge bergen naast de oude mijnen opgetast. Elke 'Halde', alleen al de moeite waard vanwege het uitzicht, is nu getooid met een uniek kunstwerk in de serie 'Panoramen der Industrielandschaft'.

Musea in het Ruhrgebied hebben uiteraard de te verwachten thema's mijnbouw, spoorwegen, binnenscheepvaart en het dagelijks leven van de mijnwerker en arbeider. Maar je treft bijvoorbeeld ook een Watermuseum aan in een zeer fraaie, klassieke watertoren, het Red Dot-museum met een fantastische verzameling design-gebruiksvoorwerpen en een traditionele bierbrouwerij (elke wijk had ooit zijn eigen bier).

Andere plekken die je niet mag missen zijn de tuinwijk Margarethenhöhe: hèt voorbeeld van de vele groene tuinwijken die ooit voor arbeiders gebouwd zijn, en de Villa Hügel: het buitenproportionele stulpje van de Krupp-dynastie, in een schitterend park boven het Ruhrdal.

Erg aangenaam is het Grugapark, met fraaie botanische tuin, sculpturen en dierenpaviljoens. En als je er dan toch bent, is ook een bezoek aan de duizend jaar oude Dom van Essen aan te bevelen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Het hotel dat we voor je hebben uitgekozen (hotel A) is gevestigd in een klassiek pand dat bij een grote kolenmijn behoorde. Het past perfect in het thema industrieel erfgoed en ligt zeer strategisch ten opzichte van de belangrijke attracties, terwijl je geen last hebt van verkeerslawaai. De inrichting is sfeervol en het personeel is erg vriendelijk. De kamers zijn modern ingericht, hoog en licht en hebben een eigen badkamer.

Als bovenstaand hotel vol is kunnen we een ander hotel voor je proberen te reserveren (Hotel B). Dit hotel ligt vlakbij Essen Hauptbahnhof in de voetgangerszone van de stad. Hoewel Essen in de oorlog geheel verwoest is en de na-oorlogse bouw niet allemaal even fraai, heeft het centrum toch een aantal aardige plekken. Het hotel hier is groter, modern, maar toch sfeervol. Ook dit hotel is een prima uitvalsbasis.

Hoewel beide hotels een klein uur fietsen uit elkaar liggen, kan je de beschreven routes vanuit beide plekken prima doen.

NB. In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden. Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een uitgebreid ontbijtbuffet (in het hotel in Essen centrum met biologische producten).

Vlakbij het hotel vind je altijd een bakker en/of een supermarkt om wat in te slaan voor onderweg. Bij de meeste bezienswaardigheden is overigens horeca aanwezig, dus een lunchpakket is niet noodzakelijk.

Van dinsdag t/m zaterdag is het restaurant van Hotel A geopend voor het diner. Tegenover dit hotel is in een ander historisch mijngebouw een eetcafé gevestigd, met terras onder de platanen. Hier kan je een eenvoudige maaltijd krijgen. In de buurt zijn ook nog andere mogelijkheden voor avondeten. In Essen centrum is uiteraard volop keus in eethuisjes, met een internationaal aanbod.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Digitale reisinformatie
 • Fietsroutes in SNP route-app

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners
 • Entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je maakt deze reis per fiets: dat is je eigen fiets of een fiets van het plaatselijke deelfietsensysteem. Er is een uitgebreid en goed bewegwijzerd netwerk van (veelal vrij liggende) fietspaden. Je fietst over oude spoorlijnen, langs kanalen en rivieren, door rustige woonwijken, door parken en over landelijke weggetjes. Soms is het niet te vermijden dat je door minder aantrekkelijke bebouwing fietst of een stukje evenwijdig aan een drukke weg, maar over het algemeen is het fietsen opvallend rustig en relaxt. Het terrein is licht glooiend en een paar versnellingen op de fiets zijn zeker aan te bevelen. Een enkel steiler stukje duurt nooit lang en kan je ook lopen. Je fietst voornamelijk over asfalt en kortere stukken over grind of over karrensporen.

NB. Reken erop dat je niet urenlang ongestoord gaat fietsen in het Ruhrgebiet. Er is veel te zien en dat betekent veel stoppen, zelfs kijken, foto maken, opstappen en verder rijden. Als je niet op vrij liggende fietspaden rijdt, zijn er stukken met wat draaien en keren om de route te volgen. Je fietst per slot van rekening door een stedelijk gebied.

We hebben 4 mooie en afwisselende fietstochten uitgezet. Hiermee krijg je een goed beeld van het Ruhrgebied. Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

De fiets mag meestal (voor een paar euro) mee in het fijnmazige openbaar vervoer, zodat je actieradius kan vergroten of juist routes inkorten. Beide hotels liggen op een paar honderd meter van een treinstation.

NB. Wij bieden een basisarrangement aan van 3 dagen (2 nachten). Dit is veel te kort om alle interessante dingen in het Ruhrgebiet te zien. We raden dan ook aan om extra dagen bij te boeken. Doe je dat niet, dan moet je keuzes maken (en later nog eens terug komen).

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. Er is in het Ruhrgebiet bijzonder veel te zien en beleven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Essen ligt op slechts 180 km van Utrecht. Bij Hotel A is gratis parkeermogelijkheid. Hotel B heeft een parkeergarage voor max 10 euro per dag. 
In Essen dien je een milieusticker op de autoruit te hebben en alleen Groene stickers worden toegelaten. Informatie hierover vind je op www.anwb.nl

Trein informatie

Vanuit Essen HBf neem je de S-Bahn naar Hotel A (10 min) of je loopt 500m naar Hotel B, in het stadshart van Essen.
Indien je je eigen fiets mee wilt nemen in de trein, kan het zijn dat je een minder snelle verbinding hebt..

 

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Essen Hbf    . 07:36 - 11:16 1
Essen Hbf. – Amsterdam CS 15:09 - 17:54     1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec.
Een aantal musea in het Ruhrgebiet is op maandag gesloten. Zollverein is elke dag geopend, maar op maandag zijn niet alle tentoonstellingen geopend.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Zorg voor genoeg contanten mee op reis. Pinnen onderweg is maar zeer beperkt (en vaak alleen voor grotere bedragen) mogelijk en je komt geen geldautomaten tegen.

Deze reis is alleen te maken indien je je eigen fiets meeneemt. Ter plekke is het alleen mogelijk om gebruik te maken van een soort deelfietsen, die niet vooraf te reserveren zijn.

Een leuk Nederlands boek is: Ruhrgebied voor Romantici, door G.J.Hospers en P.Timmerman.

Websites

 • www.route-industriekultur.de
 • www.ruhr-tourismus.de
 • www.zollverein.de
 • www.villahuegel.de
 • www.bergbaumuseum.de
 • www.essen-margarethenhoehe.de
 • www.essenerfahren.de (fietsen in Essen)

dag 2, bij overnachting in hotel Alte Lohnhalle:
De optioneel te gebruiken S-Bahn S2 tussen Essen Kray Nord en Essen Hauptbahnhof rijdt wegens werkzaamheden niet; er is vervangend busvervoer, maar daar kan de fiets niet mee. Alternatief is fietsen naar Esssen Hbf of een trein nemen van Essen Kray Süd.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

fietsen_door_het_ruhrgebiet.jpg

Duitsland - Ruhrgebied

Fietsen in rijke industriële geschiedenis

Fietsvakantie vanuit sfeervol hotel

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)