Duitsland - Ruhrgebied, 3 dagen Industrieel erfgoed in de ’Kohlenpott’

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie vanuit sfeervol hotel

Na een fascinerende metamorfose is het Ruhrgebied in 2010 de Europese Cultuurhoofdstad geweest. Nog steeds is een bezoek zeer de moeite waard. Volg per fiets de Route der Industriekultur door en langs het dal van de Ruhr en verveel je geen seconde. Vergaap je tijdens de fietsvakantie aan de imposante kolenmijn Zollverein in Bauhausstijl. Geniet van de 'Panoramen der Industrielandschaft' en slenter door tuindorp Margarethenhöhe. Bezoek de talloze interessante musea of strijk neer in een van de fraaie parken. Dit alles vanuit een sfeervol, bijpassend hotel.

Uniek aan deze reis

 • Hotel passend bij het thema
 • Inkijk in rijke industriële geschiedenis
 • Onverwacht groen
 • Uitgebreid net van fietsroutes
 • Verrassende kunstwerken
 • GPS tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Ruhrgebied

Het Ruhrgebied wordt meestal nog geassocieerd met het sombere, walmende industriegebied met de bijnaam 'Kohlenpott', uit de vorige eeuw. De laatste 20 jaar zijn de meeste mijnen en hoogovens echter gesloten, de fabrieken gesaneerd, de rook opgetrokken en het kabaal verstild. Het Ruhrgebied, na Parijs en London de grootste metropool van Europa, ondergaat een fascinerende metamorfose. Ten behoeve van de miljoenen inwoners wordt veel geld in recreatie, kunst en cultuur gestoken en dat is merkbaar! Zo goed zelfs dat Ruhrstadt, zoals de metropool ook wel wordt genoemd, in 2010 Europese Cultuurhoofdstad was.

Industrieel erfgoed
De belangrijkste troef van Ruhrstadt is het industrieel erfgoed. Oude mijn- en fabrieksinstallaties zijn en worden opgeknapt en gedeeltelijk als museum ingericht. Ze herbergen vaak ateliers en jonge bedrijfjes of worden gebruikt voor optredens, concerten en tentoonstellingen. Er zijn hippe cafés en trendy restaurants in gevestigd en het zijn leuke plekken geworden om tijd door te brengen. Steeds weer zal je je tijdens je bezoek vergapen aan de enorme schaal waarop destijds gebouwd is en je verbazen over de rust die toch om de, eens sissende, stampende en stomende, machinerie hangt. 

Een groene omgeving?
Meestal wordt het Ruhrgebied gezien als één grote, amorfe stedelijke bebouwing, maar dit beeld klopt niet. De kolenmijnen en hoogovens werden destijds neergezet in weilanden en akkers tussen de dorpjes. Langzaam maar zeker is dit platteland tussen steden als Essen, Bochum, Duisburg en Oberhausen, aardig volgebouwd met industrie en vooral woonwijken voor de arbeiders. Maar het landelijke karakter is nog duidelijk aanwezig, onder andere in de vele volkstuintjes. Het is er dan ook vaak onverwacht groen en rustig. Zeker nu veel industrie gesaneerd is en goederenspoorlijnen en emplacementen zijn opgeheven, wint het groen weer terrein en is er plek voor recreatie. Alle bovengenoemde bijzondere plekken zijn inmiddels dan ook verbonden door een uitgebreid fietspadennetwerk: de Route der Industriekultur, waar over je heerlijk relaxt rondfietst over omgebouwde spoorlijnen, en regelmatig alleen maar vogeltjes hoort. Het fietsnetwerk wordt nog steeds uitgebreid met nieuwe bruggen en spoortrajecten en vooral in het weekend is het er gezellig druk.

Dag 1

Na aankomst in Essen stap je op de fiets en fiets je richting Zeche Zollverein. Dit was een van de grootste kolenmijnen (Zeche) in het Ruhrgebiet. De rond 1930 in Bauhaus-stijl gebouwde Zollverein staat op de Unesco lijst van Werelderfgoed. De herrie en stank van weleer hebben plaatsgemaakt voor rust en groen. In het bezoekerscentrum bij dit bijzondere complex vind je alle informatie die je nodig hebt en in het Ruhr Museum vorm je je een beeld van het leven in het Ruhrgebiet.
Na deze introductie kan je een mooie fietstocht maken. Het begin gaat over een vrijliggend fietspad, aangelegd op een oude goederenspoorlijn met links en rechts volkstuintjes. Op de Schurenbachhalde, een enorme berg mijnafval, heb je schitterend zicht over het Revier. Bij Zeche Nordstern is in 1997 de Bundesgartenschau geweest: het fraaie park met de Malakowturm is vrij te bezoeken. Langs het Rhein-Herne-Kanal en de Erzbahn fiets je naar Gelsenkirchen en bekijk je de groene Siedlung Flöz Dickebank, beklim je de Himmelsleiter en verbaas je je over de graanakkers midden in deze metropool, voordat je naar je hotel terugkeert.
Fietsafstand: 29,5 km, 70 m stijgen en dalen, op de optionele uitzichtpunten na. Kom je pas later op de dag in Essen aan, dan kan je ook een kleiner rondje fietsen of alleen Zollverein bezoeken.

Overnachting in

Essen

Dag 2

Met de trein ga je naar Mülheim aan de oever van de Ruhr, de rivier die haar naam gaf aan het gebied dat je bezoekt. Van het middeleeuwse centrum zijn nog maar een handvol huizen over, maar aan de rivieroever is het ontspannen fietsen. Je komt langs sluizen en parken en fietst zo naar de bekende Aquarius watertoren met watermuseum. Na wat minder inspirerende woonwijken fiets je plotseling langs akkers en boomgaarden en vervolg je de route over een spoor-fietspad in een groen dal met volkstuintjes.
Margarethenhöhe is een van de mooiste Siedlungen (tuinwijken) in het Ruhrgebiet, met een aangenaam terras op de Kleine Markt. Vlak in de buurt ligt het uitgestrekte Grugapark, dat al in 1929 aangelegd is, met een enorme rijkdom aan bloemen en planten. Het is heerlijk om hier tot rust te komen. Het stadscentrum van Essen is in de oorlog ernstig gehavend, maar inmiddels is het er weer goed toeven op de gezellige pleinen bij het Grillo theater en de 1000 jaar oude Domkirche.
Fietsafstand: 27 km, 140 m stijgen en 90 m dalen.

Overnachting in

Essen

Dag 3

Zeche Zollern is een mijncomplex met vele Jugendstil-elementen uit 1898. Het is gebouwd in een tijd dat mijnbouwmaatschappijen eer schepten in fraaie architectuur (net zoals nu elk groot bedrijf een bijzonder hoofdkantoor wil). Het fraaie complex is geheel gerestaureerd en nu een museum dat je eigenlijk niet mag missen. Om er te komen neem je de trein uit Essen.
Na een bezoek aan Zeche Zollern fiets je langs akkers, woonwijken, bedrijventerreinen en door groene beekdalen naar Bochum, waar het Deutsches Bergbau Museum wacht. Naast een bovengronds deel kan je ook 'unter Tage'. Vanaf de Jahrhunderthalle in het Westpark fiets je op grote hoogte over de Erzbahn Radweg en passeer je hierbij Zeche Hannover met een Malakowturm in de vorm van een kasteeltoren en de bijbehorende Siedlung Dahlhauser Heide. Via de Kray-Wanner-Bahn keer je terug naar Essen.
Fietsafstand: 33 km met 110m stijgen en 170m dalen.
Zeche Zollern en het Bergbaumuseum zijn ook prima met het openbaar vervoer bereikbaar; een kortere fietstocht is mogelijk.
Als je geen extra nacht hebt bijgeboekt, is het arrangement nu ten einde.
NB. Deze dag kan je beter niet op maandag plannen omdat Zeche Zollern en het Bergbaumuseum dan gesloten zijn.

NB Programma

Een 'hippe' en afwisselende omgeving
Het Ruhrgebied is één grote verrassing. Om te beginnen met de restanten van de steenkoolmijnbouw. Het afvalpuin ligt in hoge bergen naast de oude mijnen opgetast en elke 'Halde', alleen al de moeite waard vanwege het uitzicht, wordt nu getooid door een uniek kunstwerk in de serie 'Panoramen der Industrielandschaft'. Musea in het Ruhrgebied hebben uiteraard de te verwachten thema's mijnbouw, spoorwegen, binnenscheepvaart en het dagelijks leven van de mijnwerker en arbeider. Maar je treft bijvoorbeeld ook een Watermuseum aan in een zeer fraaie, klassieke watertoren, het Red Dot museum met een fantastische verzameling design-gebruiksvoorwerpen en een traditionele bierbrouwerij (elke wijk had ooit zijn eigen bier). Andere plekken die je niet mag missen zijn de tuinwijk Margarethenhöhe; hét voorbeeld van de vele groene tuinwijken die ooit voor arbeiders gebouwd zijn, en de Villa Hügel: het buitenproportionele stulpje van de Krupp dynastie, in een schitterend park boven het Ruhrdal. Erg aangenaam is het Grugapark, met fraaie botanische tuin, sculpturen en dierenpaviljoens. En als je daar dan toch bent is ook een bezoek aan de 1000 jaar oude Dom van Essen aan te bevelen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Het hotel dat we voor je hebben uitgekozen is gevestigd in een klassiek pand dat bij een grote kolenmijn behoorde. Het past perfect in het thema industrieel erfgoed en ligt zeer strategisch ten opzichte van de belangrijke attracties, terwijl je geen last hebt van verkeerslawaai. De inrichting is sfeervol en het personeel is erg vriendelijk. De kamers zijn modern ingericht, hoog en licht en hebben een eigen badkamer.

Als bovenstaand hotel vol is kunnen we een ander hotel voor je proberen te reserveren.
Hotel B is van de zelfde prijsklasse als het standaardhotel en ligt vlakbij Essen Hauptbahnhof. Van buiten is het niet bijzonder, van binnen is het net gerenoveerd en modern ingericht. Hier kan je gratis fietsen lenen, maar die zijn niet bijzonder geschikt voor langere ritten. Als je betere fietsen wil, kan je die beter bij Zollverein of bij het station huren. Dit hotel levert helaas geen Bus&Bahn Kombiticket.
Hotel C is wat duurder (vooral door de week). Dit stijlvolle en fraaie hotel ligt aan de andere kant van Essen op een bijzondere plek, die ook goed per OV te bereiken is. De fietshuur gaat hier niet via RevierRad en is duurder omdat de fietsen door een verhuurder gebracht en opgehaald worden (ca. 16 euro per dag, ter plekke betalen). Je kan vanuit dit hotel eenvoudig met het OV (1x overstappen, 30 min) bij Zollverein komen, waar een groot uitgiftepunt van Revierrad is en je fietsen voor de helft van dit bedrag kan huren (dit kan SNP niet reserveren).
Het beschreven programma gaat uit van het standaard hotel. Indien je elders overnacht, zal je het programma wat moeten aanpassen. In de reisinformatie wordt daar een en ander over gezegd. De afstand naar een van de hoofdattracties, de Zeche Zollverein, is bijvoorbeeld wat groter (ca. 15 km), maar andere bezienswaardigheden zijn weer veel dichterbij.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden. Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een uitgebreid ontbijtbuffet.

Vlakbij het hotel vind je altijd een bakker en/of een supermarkt om wat in te slaan voor onderweg. Bij de meeste bezienswaardigheden is overigens horeca aanwezig, dus een lunchpakket is niet noodzakelijk.

Van woensdag t/m zaterdag is het restaurant van het standaard hotel geopend voor het diner. Tegenover dit hotel is in een ander historisch mijngebouw een eetcafé gevestigd, met terras onder de platanen. Hier kan je een eenvoudige maaltijd krijgen. In de alternatieve hotels is het restaurant elke dag geopend of is er in de omgeving genoeg keuze om uit eten te gaan.
Indien je in stijl en op een bijzondere plek wilt dineren, kan dat in het restaurant Casino van Zollverein (www.casino-zollverein.de). Reserveren is aanbevolen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bus&Bahn Kombiticket (in Hotel A)
 • Informatiebrochure
 • Originele fietskaart 1:40.000
 • SNP-routebeschrijvingen en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Diners
 • Eventueel fietshuur
 • Entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Het hotel in Essen ligt centraal in het Ruhrgebied en alle interessante plekken zijn van daaruit goed te bereiken. Het is niet mogelijk om in 3 dagen alle interessante plekken te bezoeken; dat zijn er teveel. Keuzes maken, is het devies. Het leukst is het om per fiets het Ruhrgebiet te verkennen. Er wordt door de lokale bevolking veel gefietst en er is dan ook een uitgebreid en goed bewegwijzerd netwerk van (veelal vrijliggende) fietspaden. Je fietst over oude spoorlijnen, langs kanalen en rivieren, door rustige woonwijken, door parken en over landelijke weggetjes. Soms is het niet te vermijden dat je door lelijke bebouwing fietst of een stukje evenwijdig aan een drukke weg, maar over het algemeen is het fietsen opvallend rustig en relaxt. Het terrein is licht glooiend en een paar versnellingen op de fiets zijn dus aan te bevelen. Een enkel steiler stukje duurt nooit lang en kan gelopen worden. Je fietst voornamelijk over gravelpaden en asfaltweggetjes.
NB. Reken erop dat je niet urenlang ongestoord gaat fietsen in het Ruhrgebiet. Er is veel te zien en dat betekent veel stoppen, even kijken, foto maken, opstappen en verder rijden. Als je niet op vrijliggende fietspaden rijdt, zijn er stukken met wat draaien en keren om de route te volgen. Je fietst per slot van rekening door een stedelijk gebied.

We hebben 3 mooie en afwisselende  fietstochten, van ca. 30 km, tot in detail beschreven. Hiermee krijg je een goed beeld van het Ruhrgebied. Bij twee fietstochten reis je eerst per trein naar het beginpunt. Voor deze fietstochten heb je, zeker als je de bezienswaardigheden uitgebreid wil bekijken, een groot deel van de dag nodig  Daarnaast worden er tips gegeven voor een mooi programma als je minder tijd hebt.

Je krijgt van ons tevens een boekje van de Route der Industriekultur met informatie over het industrieel erfgoed en andere interessante plekken. Alle bezienswaardigheden in het Ruhrgebied zijn goed bewegwijzerd en ter plekke kan je een heel scala aan boeken en publicaties krijgen. Ook op internet is veel te vinden. Kijk bijvoorbeeld op: www.route-industriekultur.de en www.ruhrgebiettouristik.de. Via www.ruhrtopcard.de kan je eventueel de Ruhr.Topcard bestellen (de kaart is ook ter plekke te koop, bv. bij Zollverein). De Ruhr.Topcard geeft toegang tot zo'n beetje alles in het Ruhrgebied (kijk op de website, onder 'Eintritt frei'). Met alle informatie die er is, is het ook zeer goed mogelijk om een eigen programma samen te stellen, als je bijvoorbeeld niet wil fietsen maar met het openbaar vervoer wil rondreizen.
NB. We bieden een basis-arrangement aan van 3 dagen (2 nachten). Dit is veel te kort om alle interessante dingen in het Ruhrgebiet te zien. We raden dan ook aan om extra dagen bij te boeken. Doet je dat niet, dan moet je keuzes maken.

Het fijnmazige openbaar vervoer, bestaande uit trein, S-Bahn, Strassenbahn (tram) en bus, maakt het mogelijk alle bezienswaardigheden te bezoeken (zie www.vrr.de). Bij aankomst in het hotel (behalve in Hotel B) kan je vragen naar een Hotel-Bus&Bahn Kombiticket, waarmee je gratis kan reizen binnen het Ruhrgebied.
Een combinatie van fiets en openbaar vervoer is ook mogelijk. De fiets kan (behalve in het spitsuur) voor enkele euro’s probleemloos mee in trein en S-Bahn (en meestal ook in bus en tram).

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. Er is in het Ruhrgebiet bijzonder veel te zien en beleven.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

Essen ligt op slechts 180 km van Utrecht. Bij Hotel A is gratis parkeermogelijkheid. Hotel B heeft een parkeergarage voor max 10 euro per dag. 
In Essen dien je een milieusticker op de autoruit te hebben en alleen Groene stickers worden toegelaten. Informatie hierover vind je op www.anwb.nl

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Essen HBf laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Vanuit Essen HBf neem je de S-Bahn naar Hotel A (10 min) of je loopt 500m naar Hotel B, in het stadshart van Essen.
Indien je je eigen fiets mee wilt nemen in de trein, kan het zijn dat je een minder snelle verbinding hebt..

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Essen Hbf    . 08:02 - 10:27 1
Essen Hbf. – Amsterdam CS 15:00 - 17:28    1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Extra's

Fietshuur

ser2712att9.jpg

RevierRad fiets

In het Ruhrgebiet zijn op vele plekken langs de Route der Industriekultur oranje fietsen te huren. De organisatie die dit regelt heet RevierRad (www.revierrad.de - Das Revier is een bijnaam voor het Ruhrgebiet) en biedt werk aan mensen 'met afstand tot de arbeidsmarkt'. Bij Hotel A is een verhuurpunt. Je hebt een identiteitsbewijs nodig om fietsen mee te krijgen.

De Oranje RevierRad fietsen zijn uitgerust met enkele versnellingen en voldoen prima in het Ruhrgebiet. Als je ze hier reserveert staan ze klaar bij aankomst in Hotel A.

Voorwaarden: NB1. Indien je via SNP een fiets reserveert is dit voor de duur van het verblijf, dus standaard 3 dagen.
NB2. Het reserveren van een RevierRad fiets gaat alleen als je overnacht in Hotel A. Overnacht je in Hotel B dan kan je een fiets huren bij Essen HBf; dit hoeft niet gereserveerd te worden.

Praktische informatie

Je kan dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec.
Een aantal musea in het Ruhrgebiet is op maandag gesloten. Zollverein is elke dag geopend, maar op maandag zijn niet alle tentoonstellingen geopend.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Een leuk Nederlands boek is: Ruhrgebied voor Romantici, door G.J.Hospers en P.Timmerman.

Websites

 • www.route-industriekultur.de
 • www.ruhr-tourismus.de
 • www.zollverein.de
 • www.villahuegel.de
 • www.bergbaumuseum.de
 • www.essen-margarethenhoehe.de
 • www.essenerfahren.de (fietsen in Essen)

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Er zijn op dit moment geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

fietsen_door_het_ruhrgebiet.jpg

Duitsland - Ruhrgebied

Industrieel erfgoed in de ’Kohlenpott’

Fietsvakantie vanuit sfeervol hotel

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen