Denemarken - Funen, Langeland en Ærø, 7 dagen Eiland hoppen terug in de tijd

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels, B&B en Kro

Rustgevende fietstocht door de archipel van grotere en kleinere eilanden in het centrum van Denemarken. Je begint op het bekende Funen (Fyn voor de Denen), maar bereikt al snel Langeland, een eiland waar de tijd heeft stilgestaan. Je volgt grotendeels de Herregårdsruten langs een aantal fraaie historische herenboerderijen en kastelen. De route volgt smalle weggetjes langs akkers, bossen en boerderijen, met steeds zicht op zee, soms zelfs een mooi strand. Van Langeland neem je de veerboot voor de finale op het eiland Ærø, met zijn eeuwenlange zeevaart traditie. Niet al te zware fietstocht waarbij je je bagage zelf meeneemt of kunt laten vervoeren. Overnachtingen in leuke hotels en herbergen.

Uniek aan deze reis

  • Van eiland naar eiland
  • Kastelen en herenboerderijen
  • Uitgestrekte stranden en kliffen
  • UNESCO Geopark Det Sydfynske Øhav
  • Leuke zeevaarders- en vissersplaatsjes
  • Rustgevend
  • E-bikehuur mogelijk
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Deense Kastelenroute

De Deense eilanden Funen, Tåsinge, Langeland en Ærø staan bol van de kastelen. Alles bijeen zijn het er wel 123. Ze inspireerden de schrijver Hans Christian Andersen en vormen ook de rode draad van een nieuwe fietsroute: de Deense Kastelenroute. Lees hier alles over deze route.

Dag tot dag

Denemarken - Funen, Langeland en Ærø

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

  • Dag 1 aankomst in Svendborg of het eiland Fyn
  • Dag 2 fietstocht naar Tranekær op het eiland Langeland
  • Dag 3 fietstocht vanuit Tranekær
  • Dag 4 fietstocht naar Bagenkop
  • Dag 5 fietstocht naar Rudkøbing
  • Dag 6 fietstocht en veerboot naar Ærøskøbing op het eiland Ærø
  • Dag 7 veerboot naar Svendborg en einde van het arrangement
  • Voor meer details klik je op de betreffende dag.

    Dag 1

    Aankomst in Svendborg aan de zuidkant van het eiland Funen. Svendborg is een oude havenstad met een roemrijk verleden. In de 19de eeuw telde Svendborg 29 scheepswerven. Aan de kade meren oude zeilschepen naast vrachtschepen en ijsbrekers

    Overnachting in

    Svendborg

    Dag 2

    Vanuit Svendborg fiets je over de indrukwekkende brug over de Svenborgsund naar het eiland Tåsinge. Het vruchtbare Tåsinge behoorde ooit vrijwel geheel aan de heren van Valdemar Slot. Het imposante kasteel is een van de mooiste laat barokke kastelen van Denemarken. Het werd gebouwd door koning Christiaan IV voor zijn zoon Valdemar Christian. Voor een bezoek aan Valdemars Slot maak je een omweg van ca. 10 km, waarbij je ook het leuke dorpje Troense, met oude vakwerkhuisjes, aandoet.
    Via bos en open landbouwgebied gaat het verder naar het nog kleinere eilandje Siø en vandaar naar het havenstadje Rudkøbing, de poort tot Langeland. Langeland, zoals de naam al zegt, een langgerekt eiland, nooit breder dan 11 kilometer. Je fietst langs de westelijke kust van het eiland met mooie vergezichten over de archipel en enkele uitnodigende strandjes. Eindhalte is Tranekær, een goed onderhouden plaatsje, met het fraaie Tranekær Slot. Het vuurrode kasteel met zijn drie meter dikke muren werd wellicht gebouwd door koning Valdemar de Grote (1131-1182). Het is het oudste bewoonde gebouw van Denemarken. Na aankomst is er tijd om het slot en bijbehorende tuinen, met medicinale planten en beeldhouwwerken, te verkennen. Fietstocht ca. 55 km.

    Overnachting in

    Tranekær

    Dag 3

    Op Langeland gaat de tijd langzamer, het oude landschap met eikenbomen, akkers en beukenbossen is nog intact. Heerlijk fietsen naar het noordelijkste puntje van het eiland en terug. Met onderweg het haventje van Lohals, een oude windmolen en een wijngaard, maar ook stukken langs de rustige kustlijn met wetlands vol vogels. Fietstocht ca. 57 km.

    Overnachting in

    Tranekær

    Dag 4

    Je verlaat Tranekaer in zuidelijke richting naar Spodsbjerg. Je volgt de Herregaardsrute verder naar het zuidelijkste puntje van het eiland: Dovns Klint, een klif bevolkt door een kudde wilde paarden. Maar voor je daar bent stap je af bij Skovsgaard Gods, een van de mooiste kastelen van de Funense eilanden. Een pakkend museum licht de vroegere leefwijze van landeigenaren en dienstboden toe.
    Terug aan de kust kom je langs de gedenksteen ter herinnering aan de berging van een drijvend dok met 1500 Franse en Russische krijgsgevangen dat begin mei 1945 in Påø strandde. 
    Je peddelt rustig verder en staat al snel op de binnenplaats van de Broløkke Herregård. Eeuwenlang diende het prachtige landgoed als jachtslot en zomerresidentie voor de machtige adellijke familie Ahlefeldt-Laurvig. Graven, baronnen en royalty’s hebben hier gefeest of de geneugten van de jacht gevierd, ver weg van de drukte van de stad. Ook schrijvers zoals Hans Christian Andersen vonden er inspiratie.
    Op de zuidelijke punt van Langeland kan je een uitstapje maken naar Dovns Klint, een klif, omgeven door een groot natuurgebied. Het is dan niet ver meer naar Bagenkop, een havenplaatsje waar het goed vis eten is. Fietstocht ca. 57 km.

    Overnachting in

    Bagenkop

    Dag 5

    Langs de westkust van Langeland gaat het noordwaarts. Onderweg kom je steeds weer de karakteristieke ronde heuveltjes tegen, zogenaamde 'hatbakker', omdat ze de vorm van een hoed hebben. Er zijn ongeveer 1000 hatbakker gevonden op Langeland, ontstaan in de laatste IJstijd. Een aantal zijn afgegraven voor het zand en grind. Men heeft sommige heuvels uitgegraven om er bv. ijskelders in te maken. De overige heuvels zijn bebost, er lopen koeien op of ze zijn bebouwd. Deze 'hatbakker' hebben er mede voor gezorgd dat Langeland en omringende eilanden nu onderdeel van een UNESCO Geopark zijn. Je kan een uitstapje maken naar Tryggelev Nor vogelreservaat, waar je vanaf een uitkijkpunt de omgeving kunt observeren.
    Uiteraard maak je ook een tussenstop aan het oneindige strand van Ristinge en het aansluitende klif. Dit is 7 km extra, prima te doen want het is een korte etappe vandaag. Vanaf Ristinge heb je al zicht op het eiland Ærø, waar je morgen aan zult komen. Over het rustige platteland peddel je voort naar de wat grotere plaats Rudkøbing, waar je het bezoekerscentrum van het UNESCO Geopark kunt bezoeken. Fietstocht ca. 37 km

    Overnachting in

    Rudkøbing

    Dag 6

    Om 10 uur vertrekt de veerboot naar Marstal op het eiland Ærø (vaartijd ca. 50 min). Marstal was in de 19de eeuw, na Kopenhagen, de belangrijkste havenstad van het land. Schepen voeren van hieruit naar alle hoeken van de wereld, ‘s winters vonden tot 200 schoeners beschutting in de haven. Aan de ‘Gouden Eeuw’ van Marstal herinneren de oude kapiteinshuizen boven de haven en het Marstal Søfartsmuseum met talloze scheepsmodellen en diverse curiositeiten die zeelui van hun lange reizen meebrachten. Na de verkenning van Marstal, begint je fietstocht over smalle weggetjes door het glooiende landschap met veel graanakkers en steeds zicht op zee. Bijzonder zijn de kleurrijke badhuisjes die op een aantal plekken langs de kust staan. 
    Je kunt het landhuis Søbygaard bezoeken alvorens je koers zet naar Ærøskøbing, dat met zijn bonte 17de- en 18de-eeuwse huisjes en geplaveide steegjes zo uit een sprookje van Andersen lijkt te komen, volgens velen het best bewaarde middeleeuwse stadje van Denemarken. Fietstocht ca. 45 km

    Overnachting in

    Ærøskøbing

    Dag 7

    Na het ontbijt neem je de veerboot en vaart in ca. 1 uur naar Svendborg. Hier eindigt het arrangement en reis je huiswaarts of naar een volgende bestemming in Denemarken.
    De veerboten gaan de hele dag om de 1-2 uur (zie www.aeroe-ferry.dk/en/). Standaard boeken we de veerboot die om 9.30 uur vertrekt. Wil je een eerdere of latere afvaart dan kan je dit bij boeking aangeven.

    Blader door het programma

    Reisdetail

    Over de accommodaties

    Je verblijft in zeer verschillende onderkomens. Het zijn sfeervolle familie hotels, een B&B en een typisch Deense Kro, een herberg, waar je ook goed eet. 
    Behalve in Tranekaer liggen de accommodaties op een steenworp van zee. In Rudkobing is het hotel wat groter. Overal heb je een privé badkamer, alleen in Tranekaer is de badkamer gedeeld met twee andere kamers.

    Over de maaltijden

    Het Deense ontbijt staat elke ochtend voor je klaar. De lunch koop je onderweg zelf in. Voor het avondeten kan je zelf een eethuisje opzoeken.
    Behalve in Tranekaer, daar is het avondeten inbegrepen. En in Bagenkop hebben we het beroemde Fiskebuffet gereserveerd, dat mag je niet missen ! (NB. indien er in Bagenkop geen plek is, overnacht je elders en krijgt een 'gewone' avondmaaltijd.)

    Inbegrepen

    • alle overnachtingen
    • alle ontbijten
    • 3x avondeten
    • 2x veerboot overtocht
    • digitale SNP reisinformatie

    Niet inbegrepen

    • heen- en terugreis
    • overige maaltijden
    • bagagevervoer (optioneel)
    • fietshuur (optioneel)
    • entrees
    • persoonlijke uitgaven
    • verzekeringen

    Reisinformatie

    Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

    Over de activiteiten

    Je volgt grotendeels een gemarkeerde langeafstandfietsroute. Het terrein is vlak tot glooiend. Af en toe is er een klimmetje. Je fietst voornamelijk over rustige asfaltweggetjes, soms een stuk over een gravelweggetje. Als het echt niet anders kan over een fietspad langs een wat drukkere weg. 

    Bij de huurfietsen krijg je een helm, reparatieset, pomp en twee achtertassen van 20 liter per stuk.
    Hierin kun je makkelijk zelf je bagage meenemen (spaart veel autokilometers uit en is goedkoper).
    Uiteraard kun je je bagage wel laten vervoeren tegen een meerprijs.
    Je zult overigens altijd je bagage zelf mee moeten nemen op de 2 veerboten, met mogelijk een paar honderd meter afstand tussen hotel en haven.

     

    Extra dagen

    Je kan overal een rustdag boeken. Met name Svendborg, Bagenkop en Ærøskøbing zijn daarvoor geschikt. Vanuit Svendborg kan je in ca. 55 km op en neer fietsen naar het mooie Egeskov Slot. In Bagenkop kan je de natuurgebieden met veel vogels, stranden en kliffen op de zuidpunt van Langeland verder verkennen. Ærøskøbing is een leuk plaatsje en het kleine eiland Ærø is ook leuk om nog rond te kijken. Aan het eind van de trip kan je nog een dag in Svendborg boeken om meer tijd te hebben voor de thuisreis.

    Fietsverzekering

    Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

    Meer informatie over onze verzekeringen

    Extra's

    Transfers

    Optioneel bagagevervoer (vanaf € 281,- per boeking)

    Als je niet al je bagage zelf wilt meenemen in de fietstassen, kun je je bagage laten vervoeren.

    Fietshuur

    Hybride fiets

    Hiermee reserveer je een goede hybride fiets met 2 grote achtertassen, reparatieset, pomp en helm.

    E-bike

    Hiermee reserveer je een goede E-bike met 2 grote achtertassen, reparatieset, pomp en helm.

    Praktische informatie

    Over de route en parkeergelegenheden

    De afstand Utrecht - Svendborg is 780 km. Je kan de auto in het plaatsje parkeren op een openbare parkeerplaats.

    NB. Vanaf eind 2023 moet je een dieselauto vooraf aanmelden om een aantal Deense steden in te komen (zie www.miljoezoner.dk/en/)

    Trein informatie

    Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Svendborg, een rit van ca. 11 uur.
    Het hotel ligt op 10 min lopen van het station.
    Op de terugweg legt de veerboot vlakbij het station van Svendborg aan.

    Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

    www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

    Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

    Je kunt dit arrangement starten van begin mei tot eind september. 

    Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Denemarken ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
    Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
    Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

    Langeland - Denemarken 728010LA

    We raden je aan om een fietshelm te dragen. Als je fietsen huurt via SNP, kun je tevens een helm huren (zie materiaalhuur).

    Ga je binnenkort op reis naar Denemarken bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/denemarken. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

    Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/denemarken/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

    Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

    Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

    N.B.
    Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

    Gezondheidszorg
    N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

    EHBO
    U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

    Aanbevolen
    Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

    Teken
    De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

    Algemeen en persoonlijk advies inentingen
    Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

    Bekijk wat deze reis kost

    Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

    langeland

    Denemarken - Funen, Langeland en Ærø

    Eiland hoppen terug in de tijd

    Fietsvakantie langs hotels, B&B en Kro

    Zwaarte
    Comfort
    Fietsen
    Privéreis

    Welke variant kies je?

    Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

    Reisgezelschap & Accommodaties

    Wanneer wil je vertrekken?

    Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

    ma di wo do vr za zo
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
    Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

    Wanneer wil je vertrekken?

    Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

    Startdatum
    Aantal dagen
    Beschikbaarheid
    Prijs p.p.
    Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
    Kirsten de Baar

    Kunnen we je helpen?

    Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.