Costa Rica - Met de kids, 14 dagen Per jeep over de ’backroads’ van Costa Rica

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Gezinsvakantie per 4WD huurauto langs hotels & lodges

Met de familie reis je in je eigen 4x4 huurauto, voorzien van een routeboek, over de 'backroads' van Costa Rica. Ontdek de groene jungle met vulkanen, nevelwouden en watervallen. Slinger, opgehangen aan een stalen kabel, van boom tot boom en kijk uit naar slingerapen, kapucijnapen, brulapen, gordeldieren en miereneters. Van de blauwe waterval 'Laguna Azul' naar een boottocht door de mangroven in de Golf van Nicoya. Geniet op het exotisch palmenstrand van Samara, dat wordt beschermd door koraalriffen. De ideale plek voor duiken, zwemmen, watersporten én om schildpadden en dolfijnen te zien. 

Uniek aan deze reis

 • Canopy tours in Sarapiqui en Rincon de la Vieja
 • Nooit de weg kwijt met routeboek/kaart en gratis GPS
 • Uitgebreid SNP-reispakket
 • Veel hotels met zwembaden
 • All-risk autoverzekering (alles inclusief, geen eigen risico en lage waarborg)
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Interview | familie Wolters

Een heel gedoe, met de kinderen op reis naar de andere kant van de wereld? Onzin, weet de familie Wolters. Niet met de verre gezinsreizen van SNP. Lees verder...


SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Costa Rica - Met de kids

Costa Rica leent zich zeer goed voor een avontuurlijke en afwisselende reis voor ouders met kinderen. Het land is niet groot, goed georganiseerd, veilig en nagenoeg vrij van vervelende tropische ziekten die andere landen in de tropen wat minder geschikt voor jonge kinderen maken. Naast een meerdaags verblijf nabij het feeërieke Rincón de la Vieja National Park met haar prachtige watervallen kent deze reis nog vele andere attracties. Zoals bijvoorbeeld de nevelwouden waar niet alleen de geluiden en geuren en kleuren je zullen fascineren, maar ook de kans om kaaimannen, kapucijnaapjes, brulapen, toekans en luiaards te zien tijdens een canopy tour een bezoek tot een spannende ervaring maken. Natuurlijk mag in een reis aan Costa Rica een strandverblijf niet ontbreken: het exotische strand van Samara is uitstekend geschikt om wandelingen en zandkastelen te maken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van San José worden jullie verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Een privé transfer brengt jullie naar de hoofdstad van Costa Rica waar jullie verblijven in een middenklasse hotel in het centrum. Op loopafstand (minder dan 1km) bevindt zich het Nationale Theater, het Goudmuseum, het Jade Museum en het altijd bruisende Parque Central. Het hotel is voorzien van een buffet-restaurant waar Costa Ricaanse en internationale gerechten worden geserveerd. Het a-la-carte restaurant op de 17e verdieping biedt een prachtig uitzicht over de stad San José, het economische en culturele hart van Costa Rica.

Overnachting in

San José

Dag 2

In de ochtend wordt jullie huurauto bij het hotel afgeleverd, wel zo makkelijk. Met een routeboek in de hand en de GPS in de auto reizen jullie onbezorgd door Costa Rica. Jullie rijden in ca. 2.5 uur via het nevelwoud van het nationale park Braulio Carillio OF via de prachtige waterval van La Paz naar Puerto Viejo de Sarapiquí. Het hotel waar jullie de komende nachten verblijven ligt in het laagland omgeven door regenwoud. Hier leven o.a kaaimannen, kapucijnaapjes, brulapen, toekans en luiaards.

Verlenging Tortuguero! Voordat je naar Sarapiqui reist kun je prima een verblijf in schildpadparadijs Tortuguero invoegen.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui - Sarapiqui Rainforest Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Caribe * Tortuguero Nationaal Park

Tortuguero dankt zijn naam aan de grote aantallen groene zeeschildpadden, beter bekend als de soepschildpad. Jaarlijks leggen zij hun eieren van juli t/m oktober. Ook de lederschildpad, de grootste van zijn soort, legt op de stranden van Tortuguero ook haar eieren (half februari t/m april). Het meemaken van dit fenomeen of het zien van het uitkomen van de eieren vormt een unieke belevenis! Gezien de afgelegen ligging van Tortuguero, je kunt er alleen per boot of vliegtuigje komen, is de biodiversiteit extreem hoog. Sinds 1970, het jaar waarin Tortuguero een beschermde status verkreeg, is het gebied een walhalla voor natuurliefhebbers. Met boottochtjes door kreken en rivieren en wandelend over de paden in het laaglandregenwoud, zie je leguanen, kroonbasilisken, neusbeertjes, ara's, drieteenluiaards, tamandua's, rivierotters, wasberen en vele vogels en apen.

Dag 3

Deze ochtend verkennen jullie het Tirimbina Reserve. Met een lokale gids gaan jullie de hangbrug over die met een lengte van 250 meter de rivier Sarapiquí overspant. Jullie wandelen door het regenwoud naar een oude cacaoplantage in het reservaat Tirimbina. Hier kom je alles te weten over de inheemse cacaoboom en haar vruchten. De oorspronkelijke bewoners van Costa Rica maakten van de pitten van de cacao-vruchten een warme drank, de voorloper van de chocolade zoals we die nu kennen. In deze interactieve tour wordt de geschiedenis van de chocolade uitgelegd en wordt er zowel chocolade gemaakt als geproefd. Yammie! Als je deze tour maakt kun je onbeperkt overdag de paden zelf bewandelen, 's avonds moet dat altijd onder begeleiding van een gids.

In de middag kunnen jullie op eigen gelegenheid andere wandelingen in de omgeving maken. Ook zijn er mogelijkheden om een rafttocht te maken op de rivier Sarapiquí of de mooie omgeving te paard te ontdekken.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui - Sarapiqui Rainforest Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

raften-op-de-sarapiqui.jpg

Raften op de Río Sarapiqui

Raften is een heerlijke combinatie van warme zon en een koude douche met heel veel lol! In de ochtend of de middag kun je gaan raften op de rivier de Sarapiqui. Op gemiddeld 15 minuten rijden vanaf de meeste lodges in Puerto Viejo de Sarapiqui, ligt het beginpunt van de rafttocht over de rivier de Sarapiqui. Al naar gelang de leeftijden van de deelnemers - voor kinderen is deze rivier zeer geschikt! - wordt een stuk van de rivier gekozen waarop veilig geraft kan worden. Uiteraard vindt er vooraf een veiligheidsinstructie plaats.

Dag 4-5

Op naar La Fortuna! Jullie hebben twee dagen om de spectaculaire omgeving rond de vulkaan de Arenal (1633m) te ontdekken. Verken het nationaal park te voet. Loop lekker door het bos en sta op de oude lava van de uitbarsting van 1968. Sinds oktober 2010 is de vulkaan inactief, explosies worden nog zelden waargenomen.

Wat kun je verder nog doen? Ga lekker relaxen in de warmwaterbaden van Tabacón. De Arenal Hanging Bridges zeker de moeite waard. Ook kun je relaxen in verschillende warmwaterbaden of maak een 'skywalk', een regenwoudwandeling over een serie hangbruggen die tussen boomkruinen zijn gespannen. Een lokale gids ontrafelt de geheimen van de junglewereld waardoor je ontdekt hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen. Ook is er een mooi aangelegde kabelbaan voor degenen die niet zo van wandelen houden. En voor de echte avonturiers is er natuurlijk de skytrek!

Rijafstand (dag 4): 2,5 uur

Overnachting in

La Fortuna - Lomas del Volcan

Dag 6-7

Door naar het beroemde nationale park Rincón de la Vieja. Het park bestaat uit zogenoemde 'droge' hellingbossen, met een enkele grassavanne. Ook heeft Rincon een echte vulkaan die je kunt beklimmen als het weer het toelaat (wel voor de diehards!). Het leuke van deze vulkaan is dat er aan de voet allerlei kleinschalige, vulkanische verschijnselen voorkomen. Zo zie je hier hete gassen uit de grond komen en vind je er warme, grijswitte klei. 

Ook heeft Rincón een hele rijke dierenwereld. Het een van de beste plaatsen om slingerapen, kapucijnapen, brulapen, gordeldieren en miereneters te zien. Behalve wandelen is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde 'canopy tour' te doen. Opgehangen aan een stalen kabel slingeren van boom tot boom. Zo kun je het leven in de boomtoppen zelf van dichtbij meemaken. Een bezoek aan de watervallen van Rincón is een feeëriek hoogtepunt: één van de mooiste is de 'blauwe waterval ofwel de 'Laguna Azul' die je al wandelend kunt bereiken.

Rijafstand (dag 6): 4,5 uur 

Verlenging met Caño Negro Reservaat! Voordat je doorreist naar Rincón de la Vieja, is het leuk om je reis te verlengen met een tweedaags arrangement in de moerassen van Caño Negro. Je kunt er veel watervogels waarnemen maar tevens krokodillen, apen, leguanen, vleermuizen en kroonbasilisken.

Overnachting in

Rincon de la Vieja - Cañon de la Vieja Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Centraal * Caño Negro Reservaat

Stap vanuit je hotel aan de rand van het Lago Chapel de motorboot in. In het laaglandregenwoud in het Caño Negro Reservaat zijn vele dieren te observeren. Het gebied is een seizoensmoeras waar enorme aantallen watervogels leven. In het reservaat leven naast o.a. zilverreigers, jabiroes, ibissen, tijgerroerdompen, aalscholvers en slangenhalsvogels ook krokodillen, apen, leguanen, vleermuizen en kroonbasilisken

Dag 8

Jullie reis gaat verder naar de schitterende Haciënda La Ensenada dat aan de Golf van Nicoya ligt op een totale oppervlakte van zo'n 350 hectare! Een plek midden in de natuur waar je verschillende vogelsoorten kunt spotten. Je kunt hier even lekker bijkomen en afkoelen in het heerlijke zwembad en genieten van een maaltijd in het openluchtrestaurant. De houten lodges hebben een eigen badkamer, ventilator, veranda met hangmat én een prachtig uitzicht. Een plek waar je je snel thuis zult voelen.

Rijtijd: 2,5 uur

Verlenging Monteverde! Voordat je doorreist naar de Golf van Nicoya, is het leuk om je reis te verlengen met een driedaags arrangement in de nevelwouden van Monteverde.

Overnachting in

La Ensenada - Haciënda La Ensenada

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Centraal * Monteverde Biologisch Reservaat

Wetenschappers erkenden de schoonheid van het gebied in de jaren 1950 door er een natuurreservaat van te maken. Monteverde - een ideel begin van uw vakantie - biedt voor de wandelaars vele wandelpaden die u door het nevelwoud voeren en  tevens een canopytour om het kronendak te verkennen. Ook vogelliefhebbers trekken vaak naar Monteverde om o.a. een glimp op te vangen van de fluoriscerende schoonheid van de quetzal.

Dag 9

Op deze ochtend maken jullie een boottocht door de mangroven om bruine pelikanen, fregatvogels, regenwulpen, witte ibissen en roze lepelaars  te spotten. Met een beetje geluk zien jullie nog een krokodil voorbij komen. 's Middags hebben jullie ter eigen besteding. Je kunt bv. gaan wandelen over het landgoed. Onderweg worden jullie misschien wel aangemoedigd door brulapen. Als je geluk hebt zie je nachtzwaluwen, jacana's, spechten en zwarte leguanen. Na deze actieve dag is het weer lekker uitrusten in de hangmat.

Overnachting in

La Ensenada - Haciënda La Ensenada

Dag 10

Gelukkig is de reis nog niet ten einde. Jullie nemen afscheid van La Ensenada en rijden naar Nicoya. In dit grootste dorp van het gelijknamige schiereiland kunnen jullie even stoppen om een oude kerk te bezichtigen. In het park vinden jullie groene en zwarte leguanen.

Even ten zuiden van Nicoya liggen de uitgestrekte witte zandstranden van Samara. Bij aankomst in Samara check jullie in bij het hotel. 's Middags kun je lekker de Grote Oceaan in. Het mooie en lange strand van Samara wordt gezien als een van de veiligste stranden van Costa Rica. Dat komt doordat het wordt beschermd door koraalriffen en dat maakt het tot de ideale plek voor zwemmen en diverse watersporten. Vanuit Samara kun je veel ondernemen. Denk aan activiteiten als paardrijden, boottochten en snorkelen. De dichtstbijzijnde duikplek bevindt zich bij Playa Coco op ongeveer 2 uur rijden.

Rijafstand: 2,5 uur

Overnachting in

Samara - Hotal Giada

Dag 11-12

In dit tropische paradijs is genoeg te doen. Het witte zandstrand ligt er uitnodigend bij. Ga lekker zwemmen, snorkelen of duiken. Op een van deze vrije dagen krijg je surfles (1 uur) plus het gebruik van een surfboard voor twee uur, leef je lekker uit! Wat is er allemaal nog meer te doen: 

 • dolfijnentocht. Met een vissersboot gaan jullie de Grote Oceaan op om de dolfijnen op te zoeken. Onderweg kun je wellicht nog een visje vangen. Het avondeten heb je dan alvast binnen!
 • huur een fiets om 7 km naar Playa Carrillo te fietsen, een prachtig verlaten palmstrand.
 • ga een uur lang onder begeleiding zeekayakken om daarna te snorkelen bij een eiland voor de kust van Samara.
 • ten noordwesten van Samara ligt het ‘Refugio Nacional de Vida Silvestre Ostional’ waar gedurende het gehele jaar schildpadden het strand op komen om hun eieren in het zand te begraven. ’s Avonds ga je het strand op om muisstil toeschouwer te zijn van deze gebeurtenis.
 • bezoek de stranden van Pelada en Guiones. Heerlijk om hier te surfen.

's Avonds kun je heerlijk gaan eten in een van de vele restaurants.

Overnachting in

Samara - Hotal Giada

Dag 13

Vandaag rijden jullie in ca. 4 uur terug richting San José. De laatste nacht verblijven jullie in een comfortabel hotel aan de rand van Alajuela vlakbij de luchthaven (1,6 km). Alle ingrediënten zijn hier aanwezig om de reis ontspannen af te sluiten.

Verlenging Manuel Antonio! Voordat je terugkeert naar San José, is het leuk om je reis te verlengen met een strandverblijf aan de Grote Oceaan in Nationaal Park Manuel Antonio. Houd er rekening mee dat Manuel Antonio op maandag gesloten is.

Overnachting in

Alajuela, nabij San José - Trapp Family Country Inn

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Pacific * Manuel Antonio NP

Het nationale park Manuel Antonio staat bekend om z'n prachtige zonnige stranden die worden omzoomd door dichte regenwouden met een rijk dierenleven. Kapucijn- en brulapen, wasberen, neusberen, gordeldieren en grote zwarte leguanen zijn gemakkelijk waar te nemen. Ook de vogelwereld is divers. In het park kunnen verschillende wandelingen worden gemaakt maar doordat het park vrij klein is zijn dit meestal korte tochtjes. Manuel Antonio: een heerlijk verblijf aan de Grote Oceaan, strand en natuur volop!

Dag 14

Na het ontbijt worden jullie in minder dan 10 minuten naar de luchthaven van San José gebracht voor de terugvlucht naar huis. Mochten jullie nog wat tijd hebben i.v.m. een latere vlucht, dan kunnen jullie genieten van het zwembad en de tuin van je hotel of nog even op en neer rijden naar het centrum van San José voor een bezoek aan het Museo de Oro, het Museo de Niños of de levendige Mercado Central.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Voor deze Family Special reis zijn alle accommodaties geselecteerd op een mooie ligging, de aanwezigheid van een zwembad, goede maaltijden en een uitstekende service.

Jullie overnachten in 2, 3, of 4-persoonkamers met eigen sanitair in middenklasse hotels en lodges. Wij proberen altijd kamers te boeken op basis van jullie wensen. Elk land heeft zo zijn eigen 'accommodatieregels', zo ook Costa Rica. Kamers met een verbindingsdeur zijn nauwelijks aanwezig. De meeste kamers in Costa Rica bestaan uit twee queensize bedden. Een driepersoonskamer beschikt meestal over twee queensize bedden (en soms uit 3 losse bedden). Een vierpersoonskamer beschikt meestal over twee queensize bedden (en soms uit 4 losse bedden). Voor meer informatie over de accommodaties klik je op de link bij het dag-tot-dagprogramma.

Info kindvriendelijkheid

Tico’s – zoals de inwoners van Costa Rica genoemd worden – zijn dol op kinderen. Deze reis is speciaal ontwikkeld voor ouders en kinderen vanaf 6 jaar. Accommodaties zijn vrijwel allemaal ruim van opzet zodat er flink gespeeld kan worden en ze zijn voorzien van een zwembad (behalve in San José en Monteverde). Met de huurauto ben je vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt.

Voor een excursie of voor een eigen rondritje hoef je vaak niet ver te rijden. ‘Spice’ deze reis ter plaatse met allerlei optionele excursies. Denk hierbij aan outdooractiviteiten (o.a. canopytours, ziplining en kayakken) en leuke leerzame excursies in de natuur.

De reisafstanden zijn relatief kort en dat is heerlijk voor kinderen. Onderweg zijn er genoeg restaurants te vinden voor een sanitaire stop én een lekkere cappuccino of ‘mixto de frutas en agua’, een heerlijke fruitsmoothie! Aan vitamine C geen gebrek. Naast deze tropische vruchtendrankjes is ook de variëteit aan eten voor ouders en kinderen prima. Troep maken in een restaurant….maakt niet uit. Tico’s zullen er vaak niets van zeggen, sterker: kids krijgen vaak een aai over de bol.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • airporttransfer bij aankomst en vertrek San José
 • autohuur
 • chocolade excursie Tirimbina
 • boottocht vanuit Ensenada Lodge
 • surfles (1 uur) plus gebruik surfboard (2 uur) bij Samara
 • SNP Reisinformatie
 • wildlife-guide, routebeschrijving en kaart (krijg je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Ter plaatse te betalen

 • entrees nationale parken (US$ 17 / 18 pp per park, kinderen onder 12 US$ 6)

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is 12 dagen autohuur inbegrepen, van dag 2 tot dag 14. De auto wordt op dag 2 afgeleverd bij je hotel en lever je aan het eind van de reis in op het vliegveld van San José. De autohuur is gebaseerd op de meest uitgebreide verzekeringsdekking (full cover) zonder eigen risico. De standaard autohuur bij deze rondreis is gebaseerd op het aantal personen:

 • 1-3 personen: Suzuki New Vitara (of vergelijkbaar) incl. airo
 • 4 personen: Suzuki Grand Vitara (of vergelijkbaar) incl. airco
 • 5 personen: Toyota Fortuner (of vergelijkbaar) incl. airco

De huurauto is standaard voorzien van een GPS-ontvanger waarin de locatie van je accommodaties geprogrammeerd staat. Lekker makkelijk navigeren. Daarnaast krijg je een wifi hotspot zodat je met je eigen smartphone of tablet online bent. 

Indien je de beschikking wilt hebben over een andere huurauto dan die bij de reis is inbegrepen of reis je in grotere reisgezelschappen en wil je één huurauto (mogelijkheid met chauffeur), wij adviseren je hierin graag. Klik hier voor een overzicht van de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

Deze reis hebben wij aangeduid met een niveau 1. Alle excursies of wandelingen zijn optioneel dus je kunt zelf de reis zo licht of zwaar maken als je wilt. Houd er wel rekening mee dat de hitte in de tropen vermoeiend kan zijn en het reizen enigzins kan verzwaren.

Geschikt voor kinderen

Vanaf 6 jaar

Extra's

Excursies

raften-op-de-sarapiqui.jpg

Raften op de Río Sarapiqui (vanaf € 57,- per persoon)

Raften is een heerlijke combinatie van warme zon en een koude douche met heel veel lol! In de ochtend of de middag kun je gaan raften op de rivier de Sarapiqui. Op gemiddeld 15 minuten rijden vanaf de meeste lodges in Puerto Viejo de Sarapiqui, ligt het beginpunt van de rafttocht over de rivier de Sarapiqui. Al naar gelang de leeftijden van de deelnemers - voor kinderen is deze rivier zeer geschikt! - wordt een stuk van de rivier gekozen waarop veilig geraft kan worden. Uiteraard vindt er vooraf een veiligheidsinstructie plaats.

Aanvullende opties

Costa Rica Caribe * Tortuguero Nationaal Park

Centraal Costa Rica * Caño Negro Reservaat

Centraal Costa Rica * Monteverde Biologisch Reservaat

Costa Rica Pacific * Manuel Antonio NP

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op San José.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 - 3277 000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van San José hebben jullie een privé transfer naar het hotel in de stad. Aan het eind van de reis worden jullie vanuit Alajuela in 10 minuten weer naar het vliegveld gebracht.

Dit arrangement kan het gehele jaar geboekt worden. San José heeft een aangenaam lenteklimaat met overdag circa 25 °C en zwoele nachten. De natste maanden van het jaar zijn mei, juni en oktober; de droogste maanden november t/m april. In de droge tijd kan het echter ook hard regenen en in de natte tijd zal ook zeker de zon schijnen. Regen valt bijna altijd in stevige stortbuien en het verschil tussen de droge en de natte tijd is dat deze buien in de natte tijd wat langer duren. De ervaring heeft geleerd dat zowel de natte als de droge periode hun eigen charme hebben. Dat maakt dat je eigenlijk geen peil kunt trekken op het weer in Costa Rica, en het hele jaar door kunt reizen!

Let op dat het park Rincon de la Vieja op maandag is gesloten. Mochten jullie hier op beide dagen (standaard dag 6 en 7) veel tijd in willen doorbrengen, houd dan rekening met de startdag van je reis. 

SNP en haar lokale partner

Onze partner heeft van het Toeristisch Instituut Costa Rica (ICT) als een van de eerste bedrijven in Costa Rica in januari 2020 het certificaat ontvangen Elite level of Tourism Sustainability Certification. Het is de hoogste ranking en tevens erkenning die men heeft gekregen voor hun inspanningen de bedrijfsprocessen continu te verduurzamen ten voordele van lokale gemeenschappen en toeristische bestemmingen. Sinds 2017 heeft onze partner in haar kantoor het energieverbruik met 41% verminderd en het watergebruik met 38%. In 2018 en 2019 heeft men 3143 uren besteed aan interne- en externe trainingen. Met hun programma ‘Ecolina Educational Program’ heft men 290 ondernemers en gemeenschapsleiders getraind in meerdere steden in Costa Rica. Voor de samenstelling van de SNP-reizen worden zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties met Costaricaanse eigenaars geselecteerd. Tweemaandelijks worden er trainingssessies georganiseerd voor lokale hotels op het gebied van duurzaamheid. Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partners die óók gecertificeerd zijn. In het programma ‘Ecolina Educational Program’ worden trainingen aangeboden aan mensen die woonachtig zijn in afgelegen toeristische gemeenschappen om deze te bekwamen in disciplines als klanttevredenheid, kwaliteit, basis-boekhouding, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Met de roadshow 'Caravana Tica draagt men de boodschap uit van duurzaamheid door het hele land.

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Costa Rica ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Er zijn briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 Colones in omloop. Munten zijn er van 5, 10, 20, 25, 50, 100 en 500 Colon. Voor de meest actuele wisselkoersen verwijzen we je naar www.xe.com of www.oanda.com. Tijdens deze reis door Costa Rica dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden, drankjes, excursies, entrees nationale parken, souvenirs, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. Voor elke dag dat je in Costa Rica verblijft, geef je gemiddeld minimaal US $60 p.p. per dag uit. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Wij adviseren je zakgeld mee te nemen in de vorm van een pinpas en creditcard. Cash is niet nodig. Bij de bank BAC San José is het mogelijk met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. Je kunt zowel US$ als Colones pinnen. Deze banken vind je in de plaatsen San José, La Fortuna, Quepos, Limon en Liberia. Ook kun je geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de banken Banco Nacional en Banco de Costa Rica kun je alleen maar Colones pinnen. 

Met deze reis heb je een keuze uit veel optionele excursies, met name in de omgeving van Sarapiqui. We geven je een paar suggesties:

 • La Paz waterval op ca. een uur rijden (www.waterfallgardens.com), entree US$ 42 pp (kids t/m 11 jaar US$ 26 pp)
 • bezoek Poas vulkaan, kosten US$ 15 pp
 • raften Sarapiqui, kosten US$ 50 pp (incl. transport, goed getrainde gidsen en een snack onderweg). Ook voor degenen die geen enkele ervaring hebben
 • ananas tour nabij Sarapiqui, met een lokale gids rijd je er naartoe en wandel je door de plantages, kosten US$ 25 pp
 • cacaotour door het Tirimbina reservaat, kosten US$ 30 pp (kids t/m 11 jaar US$ 20 pp)
 • boottocht over het rustig stromend gedeelte van de Sarapiqui rivier. Vanuit de boot zie je kaaimannen, apen en vogels, kosten US$ 30 pp (inclusief snack en gids)

Meer informatie tref je natuurlijk aan in het SNP informatiepakket.

 • EHBO diacure
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Lichte wandelschoenen
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Veldflessen

Neem bij voorkeur je bagage mee in een grote weekendtas (zijn wat flexibeler dan hardshell koffers) of rugzakken. Rugzakken nemen meestal minder ruimte in beslag wat in de soms wat kleine kamers handig is en je bent met een rugzak iets wendbaarder. Neem je handbagage mee in een kleinere rugzak.

Qua kleding raden we je aan luchtige maar ook bedekkende zomerkleding mee te nemen. Denk hierbij aan een dunne lange en korte broek, zwemkleding, regencape, sweater, T-shirts met lange en korte mouwen. Houd er rekening mee dat lichtgekleurde kleding in het regenwoud eerder vies wordt en dat vlekken er moeilijker uit te krijgen zijn. Voor een eventueel wat koelere nacht is een dunne trui aan te raden. De tropische regens kun je van het lijf houden met regencapes. Om te lopen heb je stevige schoenen of sandalen nodig. Wat plastic zakken voor als het regent zijn altijd handig.

In de meeste accommodaties zijn geen klamboes aanwezig. Omdat ze goed van buitenaf zijn afgesloten met muggengaas, is het aantal muggen op de kamer vaak beperkt, doch een garantie op geen muggen bestaat niet. Wil je 100% muggenvrij slapen, neem dan zelf een klamboe mee.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Indien je via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per abuis de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt

 Voor een bezoek aan Costa Rica moet je een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is. 

Als toerist kunt je het beste altijd een kopie van uw paspoort bij je dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer  je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen heb je geen visum nodig. Je moet beschikken over een reserveringsbevestiging van je eerste accommodatie en een vliegticket voor de terug- of doorreis. Je paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over voldoende financiële middelen t.b.v. je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Vliegen via de Verenigde Staten 
Indien je een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar je eindbestemming, dan moet je minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kun je online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits je reis niet langer duurt dan 90 dagen en je staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heb je geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt je vinden op de website van SNP, klik hier. Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf,  in duidelijk gemerkte verpakkingen.
Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat je eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurants kun je met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen. Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is de Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria middelen aanbevolen 
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dien je je goed te beschermen tegen muggenbeten.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoorts- of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door jehuisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het je uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijk ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

roodoogmakikikker.jpg

Costa Rica - Met de kids

Per jeep over de ’backroads’ van Costa Rica

Gezinsvakantie per 4WD huurauto langs hotels & lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten