Australië - Red Centre, 8 dagen Het rode hart van het continent

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs fraaie resorts

Bezoek het rode hart van Australië, wandel door de grillige rotsen van de West MacDonnell Ranges, zwem in koele ‘water holes’, rijdt over eindeloze wegen de einder tegemoet, ontdek de spectaculaire Kings Canyon, vergaap u aan de kleurrijke zonsondergang bij Uluru, loopt door de Valley of Winds, leer over de Aboriginal leefwijze, slaap in zeer comfortabele, altijd fraai gelegen resorts en geniet van het relaxte leven Down Under... Dit arrangement is uitstekend te combineren met andere korte Australische rondreizen tot een langere vakantie.

Uniek aan deze reis

 • De spectaculaire Kings Canyon
 • De weidse rode woestijn
 • Fraaie en mooi gelegen onderkomens
 • Het unieke Alice Springs
 • Wereldberoemde sunset bij Uluru
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Vlog - Roadtrip door de Australische Outback

Blogger Loes maakte met een 4x4 een prachtige roadtrip door The Red Centre in de Australische Outback en legde hem vast in een timelapse. Bekijk deze video op YouTube!

Roadtrip door de Outback

4wd? Check! Water? Check! Een voedselvoorraad om de komende dagen mee uit te houden? Check! Reserveband, een krik, extra jerrycans voor brandstof? Lees verder...

Dag tot dag

Australië - Red Centre

Australië is een enorm land, eigenlijk een continent met de omvang van Europa, dat grotendeels vlak is. Het kent verschillende klimaten, maar is toch vooral heet en droog. De planten- en dierenwereld is er uniek, alles wat u ziet bewegen en bloeien is onbekend en wordt goed beschermd in vele nationale parken. Het land is dunbevolkt, maar van alle gemakken voor de reiziger voorzien. U vindt er vele fraai gelegen en unieke accommodaties en u kunt er heerlijk eten, uiteraard met een prima glas Australische wijn. De Ozzies zijn vriendelijk en relaxt, kortom Australië is een ideaal vakantieland.

Op één punt na: het ligt te ver weg. Daarom is het voor veel Europeanen een ‘once in a lifetime’ bestemming, terwijl het nauwelijks mogelijk is dit land in één vakantie helemaal te zien. U zult dus keuzes moeten maken. SNP helpt u daar bij. We onderscheiden in Australië een aantal interessante gebieden die u in een dikke week kunt bezoeken. Door deze arrangementen met een binnenlandse vlucht aan elkaar te knopen ontstaat er een langere vakantie naar keuze. Hierbij dient u rekening te houden met de seizoenen. Wat voorbeelden: Een goede combinatie tussen mei en oktober is: Tropical Queensland, Top End en Red Centre. Een mooie vakantie tussen september en mei is Cities&Mountains, Victoria en South Australia óf Cities&Mountains, Victoria en Tasmanië, eventueel in combinatie met South West. In mei, september en oktober kunt u Top End, Red Centre en South Australia goed combineren.

Red Centre
Vanuit het vriendelijke Alice Springs rijdt u door eindeloze halfwoestijnen met schrale struikvegetatie en verrassend bloeiende woestijnplanten, aan de horizon slechts onderbroken door eenzame tafelbergen en rotspartijen onder een helderblauwe lucht. U kunt mooie wandelingen maken met fraaie uitzichten, eindigend bij met palmen omzoomde oases of verfrissende 'water holes'. Maar ook vanuit de auto kunt u de stilte en leegheid goed beleven, door alleen maar regelmatig te stoppen, de motor uit te zetten en de omgeving op u te laten inwerken. In deze woestijn vindt u beroemde plekken als Kings Canyon, Uluru en KataTjuta. Behalve natuurwonderen, zijn dit ook heerlijke plaatsen om tot rust te komen. Van alle bestemmingen in Australië is het Red Centre zonder twijfel het meest Australisch.

Dag 1

Aankomst in Alice Springs een overzichtelijke plaats met 25.000 inwoners in het midden van Australië. Binnen een straal van 1000 km liggen geen nederzettingen met meer dan een paar honderd inwoners. De geïsoleerde ligging geeft The Alice een speciale, prettige sfeer. Vanwege de omvang van de plaats en een aantal speciaal aangelegde fietspaden, zijn de stad en de omgeving goed per fiets te bekijken. In Alice Springs vindt u vele galeries met Aboriginal kunst. Dit zijn echt mooie schilderijen, gebaseerd op eeuwenoude thema's, meestal opgebouwd uit stippen. Een goed beeld van het leven in de woestijn krijgt u in het Desert Park, een 'must'. Verder zijn er de nodige musea, bv. dat van de Royal Flying Doctors en de School of the Air, het onderwijs-systeem per radio voor kinderen op afgelegen boerderijen. Kortom: Alice Springs is een plaats waar u graag wat langer blijft. Vanuit uw hotel is het compacte centrum goed te belopen.

Overnachting in

Alice Springs

Dag 2

U volgt de Namatjira Drive langs de West MacDonnell Ranges, met als hoogste punt Mt.Zeil van 1531m. Het is een landschappelijk bijzonder fraaie weg, die u geregeld kunt verlaten om iets bijzonders te gaan zien. Bijvoorbeeld de dieprode Standley Chasm, een smalle kloof door de bergrug. Of een aantal heerlijk koele 'water holes', die ontstaan zijn door water dat zich tijdens zware stortbuien door smalle kloven perst. Bijzonder zijn ook de Ochre Pits, afzettingen van kleurige klei, waar de Aboriginals hun kleurstoffen mee maakten. Vlak voordat u (na 140 km) uw outback resort bereikt is er nog de Ormiston Gorge, een fraaie kloof, waar langere wandelingen te maken zijn.
Uw onderkomen voor de nacht ligt verlaten in het fraaie landschap, het is een typisch Australisch outback resort, een beetje rommelig, met een camping erbij, maar een goede sfeer en van het terras ziet u de rotsen mooi oplichten in de ondergaande zon.

Overnachting in

Glen Helen, West MacDonnell NP

Dag 3

Met een 2WD auto rijdt u terug naar Alice Springs (waarbij ook het hier onder genoemde uitstapje naar Hermannsburg te maken is, maar dan van de andere kant over een asfaltweg), en gaat zuidwaarts over de Stuart Highway. Bij Erldunda rechtsaf de Lasseter Highway op en 100 km verder nogmaals rechtsaf richting Kings Canyon over oneindige wegen door de schaars begroeide woestijn. Dit klinkt saai, maar is het niet. Bovendien hebt u kans een dromedaris tegen te komen.
Na een lange dag (600 km) bereikt u Kings Canyon Resort, dat (om de omgeving niet te verstoren) een flink stuk van de eigenlijke Canyon ligt. Het is een groot complex met camping, bar, winkel, tankstation, restaurants en hotelaccommodatie, een heel verschil met de vorige overnachting. Waarschijnlijk sluit u de dag af met een flesje bier op het 'sunset point', waar u de rotsen rood ziet kleuren.

Route met 4WD
Met uw 4WD auto rijdt u van Glen Helen verder de woestijn in en al snel beginnen de eerste stukken onverharde weg. Een leuk uitstapje brengt u naar Gosse Bluff, een meteorietkrater van 5 km doorsnede die duidelijk boven de vlakke woestijn uitsteekt. Daarna kunt u een veel langer uitstapje maken (45 km op en neer over een ruwe onverharde weg) naar de Duitse missiepost Hermannsburg uit 1877. Met goede bedoelingen probeerde men hier de Aboriginal bewoners van de streek helpen. In Hermannsburg wonen tegenwoordig alleen Aboriginals en zij runnen ook het museum, dat een mooi inkijkje geeft in de geschiedenis van de streek en het harde bestaan.
Nu begint de 150 km lange Mereenie Loop Road (of Larapinta Drive) door Aboriginal land naar Kings Canyon in Watarrka NP. De weg is rood en breed, de omgeving vlak en schaars begroeid. Het is een mooie ervaring om een aantal malen te stoppen en de indringende stilte en leegte op u te laten inwerken.

Overnachting in

Kings Canyon, Watarrka NP

Dag 4

Deze dag is bedoeld voor de schitterende wandeling rond de eigenlijke Kings Canyon (6 km, 3-4 uur, 250m stijgen en dalen). Deze wandeling is zeer populair en u kunt het beste gelijk bij zonsopgang beginnen. De start is een pittige klim, maar daarna is het een aangename wandeling door schitterende rode rotsformaties rond de 300m diepe kloof. Er zijn kleine uitstapjes te maken naar uitzichtpunten en verborgen kloven met Cycads, zeer oude palm-struikjes. U zult hier niet alleen zijn, maar het is dan ook echt een hele fraaie wandeling.
In de middag kunt u eventueel naar Kathleen Springs gaan (25 km) voor een korte wandeling naar een verfrissende 'water hole' bij de kloof. Maar uw onderkomen leent zich ook uitstekend voor een relaxte middag met een boek bij het zwembad.

Overnachting in

Kings Canyon, Watarrka NP

Dag 5

Op weg naar Uluru (voorheen Ayers Rock), heilige plaats voor de Aboriginals en nationaal symbool van Australië. De route van 300 km door de woestijn is rustgevend. Op twee roadhouse na zult u slechts uit uw overpeinzingen worden gehaald door Mt. Conner en een verdwaalde dromedaris in de berm. Deze wilde dromedarissen (ze worden 'camel' genoemd) zijn nazaten van de dieren die in de beginjaren van de kolonisatie naar Australië zijn verscheept voor het transport in de woestijn. Na de komst van de trein en auto zijn ze werkeloos losgelaten.
Na een verkenning van Yulara, de nederzetting die in de woestijn is gebouwd om de bezoekers van Uluru en Kata Tjuta te herbergen, rijdt u naar het 'Uluru sunset viewing point' (15 km) en sluit aan bij de gezellige drukte van medekijkers naar het wonder......

Overnachting in

Yulara, Uluru - Kata Tjuta NP

Dag 6

In het donker opstaan (ontbijt meenemen) om op tijd aan de andere kant van Uluru te zijn voor de zonsopkomst en het fraaie kleurenspel dat dat teweegbrengt. Aansluitend kunt u de volledig vlakke wandeling van 10 km rondom The Rock doen, waarbij opvalt dat het helemaal geen mooie gepolijste rots is, zoals het van een afstand lijkt, maar een pokdalig geheel van kloven, gaten en grotten met af en toe een water hole en wat rotstekeningen. Ondanks de grote aantallen bezoekers is deze wandeling meestal vrij rustig. Na de wandeling is het tijd voor een brunch bij het Aboriginal Cutural Centre, een erg mooi gebouw met bezoekers informatie en kunst. Als u morgenochtend Kata Tjuta (voorheen de Olga's) gaat bezoeken, kunt u terug naar uw hotel voor een siësta. Na een bezoek aan het visitor centre kunt u tegen zonsondergang een wandeling door Yulara maken om vanaf het uitkijkpunt de zon rood onder te zien gaan.

Overnachting in

Yulara, Uluru - Kata Tjuta NP

Dag 7

Als u de zonsopkomst bij KataTjuta wilt meemaken zult u weer vroeg opmoeten, want het is 50 km rijden van Yulara. De aansluitende Valley of the Winds wandeling van 7,5 km is ook weer erg de moeite waard. U loopt tussen de verschillende enorme 'bollen' van roodbruine zandsteen, met leuke doorkijkjes en een paar korte stijgingen.
U rijdt terug naar Yulara en maakt u klaar voor de lange reis van 450 km terug naar Alice Springs. Het eerste deel is hetzelfde als op de heenweg, daarna volgt u de Lasseter Highway en vervolgens de Stuart Highway. Tijdens deze rit zijn er weinig bezienswaardigheden, u zult het moeten hebben van de weidse leegheid.

Overnachting in

Alice Springs

Dag 8

Einde van het arrangement. Afhankelijk van uw vluchttijd heeft u nog gelegenheid een en ander te bekijken in Alice Springs. U vliegt terug naar huis of een volgende bestemming in Australië.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in een mix van bijzondere accommodaties. Dit varieert van een zeer comfortabel hotel in Alice Springs, een outback resort in de MacDonnel Ranges, een fraai in de natuur gelegen resort bij Kings Canyon, tot een kleurrijk onderkomen in een toeristische nederzetting bij Uluru. Alle verblijfplaatsen zijn rustig gelegen en hebben een zwembad. De kamers zijn altijd voorzien van privé badkamer, airconditioning en beschikken meestal over een koelkast en waterkoker (soms ook een magnetron en een eenvoudige keuken).
In Yulara hebben we gekozen voor een eenvoudig hotel met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Het is mogelijk hier een comfortabeler hotel te boeken, indien gewenst.

Over de maaltijden

Maaltijden zijn niet inbegrepen, behalve het ontbijt in Kings Canyon. Het ontbijt is elders niet inbegrepen omdat u vanwege de warmte overdag en de mooie zonsopgangen vaak 's ochtends heel vroeg op pad wilt gaan. Bijna altijd kunt u op uw kamer een eenvoudig ontbijt maken. Wilt u wat later uitgebreid ontbijten dan kan dit meestal in het restaurant van de overnachtingsplaats of anders dicht in de buurt.
Afhankelijk van de planning van de dag neemt u een lunchpakket mee voor onderweg, of luncht u onderweg in een eethuisje, tankstation of andere horeca.
Voor het avondeten kunt u goed terecht in of nabij de accommodatie. Op de meeste (afgelegen) plekken is de keuze beperkt, maar in plaatsjes en steden kunt u uiteraard op zoek gaan naar een leuk eethuisje. Over het algemeen kunt u in Australië heerlijk eten.
NB. Alleen in Alice Springs en Yulara is er een uitgebreid winkelaanbod, daarbuiten zult u het moeten doen met het beperkte assortiment van tankstations voor eventuele ontbijt- of lunchinkopen.

Info kindvriendelijkheid

De woestijn is spectaculair en er is veel te zien voor kinderen, zoals bijzondere dieren (dromedarissen). Daarnaast kan je op veel plekken zwemmen.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 2x ontbijt in Kings Canyon
 • 2WD huurauto (zoals elders beschreven)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • Engelstalige informatie, incl. routebeschrijving naar hotels, in een handige app
 • SNP informatiepakket met overzichtskaart Australië

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • brandstof
 • entrees, bv. van nationale parken en musea
 • eventuele excursies
 • persoonlijke uitgaven

Huurauto inbegrepen

Voor de standaardlengte van het arrangement is een huurauto bij de reissom inbegrepen (incl. alle verzekeringen en alle belastingen), vanaf het vliegveld van Alice Springs. Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder nodig. De huurauto die je meekrijgt is:
voor 1 of 2 personen, een DC Hyundai Accent of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
voor 3 of 4 personen, een HC Toyota Camry of vergelijkbaar, 4-deurs met airco.
Indien je een andere auto wenst, dan kan je dat bij boeking aangeven.
NB. Als je met een internationale vlucht en een jet-lag aan dit arrangement begint, is het misschien minder wenselijk dat je meteen vanaf het vliegveld in een onbekend land links gaat rijden. In dat geval kunnen we de autohuur ook later laten ingaan. Je gaat dan met OV of taxi naar het hotel en haalt de auto in de stad op, op de dag dat je er vertrekt. Bijkomend voordeel is dat autohuur vanuit het filiaal in de stad goedkoper is dan vanaf het vliegveld.
Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

In deze reisbeschrijving wordt een indruk gegeven van de mogelijke activiteiten tijdens uw vakantie. Tijdens de rondreis heeft u echter volledige vrijheid om zelf te bepalen wat u gaat doen. In Australië, en dan met name in de steden en nationale parken zijn alle bezienswaardigheden en activiteiten perfect gedocumenteerd; een bezoek aan VVV en Visitor Centre is daarom altijd vaste prik en levert een schat aan informatie op. Hier kunt u zich vooraf oriënteren: www.nt.gov.au/nreta/parks/find/index.html
Het Red Centre met zijn mooie rotsformaties en enorme uitzichten leent zich heel goed voor mooie wandelingen in alle mogelijke lengtes. Er bestaat zelfs een meerdaagse wandelroute door de West MacDonnell ranges. Zonsopgang en -ondergang leveren het mooiste licht en de aangenaamste wandeltemperaturen. In de zomer (november t/m april) wordt wandelen overdag afgeraden vanwege de hitte. Wilt u gaan wandelen zorg dan dat u de juiste spullen bij u hebt of ter plekke koopt: stevige schoenen, vele liters water, zonnebril, hoed met brede rand, luchtige blouse met lange mouwen, zonnebrandcreme etc. U krijgt van SNP geen gedetailleerde routebeschrijving van de wandelingen; deze zijn ter plekke allemaal goed gemarkeerd en aangegeven.

Extra dagen

U kunt bij alle accommodaties in dit arrangement extra (rust)dagen boeken en dit raden we zeker aan op de plekken waar standaard maar één overnachting gepland is.
Afhankelijk van uw vluchttijden kunt u in Alice Springs gerust een dag extra bijboeken, om uw jetlag te boven te komen en/of de stad en omgeving beter te leren kennen. Er is veel te zien en doen in Alice Springs, bv. een bezoek aan de East MacDonnell Ranges, waar een aantal wandelingen te doen zijn. Maar u kunt Alice Springs en omgeving ook goed op de fiets verkennen. In dit arrangement kunt u (2WD variant) na Glen Helen een extra nacht Alice Springs inplannen, zodat u tijd heeft Hermannsburg te bezoeken en de dag erna een minder lange rit naar Kings Canyon heeft.
Glen Helen in West MacDonnell NP leent zich ook goed voor een extra nacht. U kunt er schitterende wandelingen maken, bv. in Ormiston Gorge, met na afloop een duik in een waterhole.
We raden ook een nacht extra in Yulara aan. Het is weliswaar een nederzetting speciaal gebouwd voor bezoekers van Uluru en KataTjuta, maar het is wel een bijzondere plek: mooi gebouwd en goed verzorgd. Met een extra nacht heeft u meer tijd om de bijzondere rotsformaties rustig te bekijken en eventueel nog een excursie te boeken met een Aboriginal gids.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Alice Springs.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heen en terugreis
Indien u van Europa naar Australië reist maakt u meestal een overstap in Singapore, Hongkong of Kuala Lumpur. In veel gevallen komt u hier 's ochtends aan, en vertrekt uw vlucht naar Australië pas aan het eind van de dag.
Om deze tijd enigszins goed door te komen zijn er een aantal opties:
U kunt ter plekke een ‘daghotel’ kamer voor 6 uur in het Transit Hotel op het vliegveld nemen (alleen Kuala Lumpur en Singapore, in Hongkong moet u door de douane om bij een hotel te komen).
U kunt voor enkele tientjes in een Transit Lounge terecht. Hier zijn comfortabele ligstoelen, douches, eten en drinken en vaak ook internet.
U kunt een (soms gratis) bustoer door de stad maken, zonder eerst door de douane te gaan.
U kunt de stad zelfstandig bezoeken. U verlaat dan het vliegveld via de douane en hiervoor moet uw paspoort minimaal nog een half jaar geldig zijn.

Tijdens de overstap heeft u nooit de beschikking over uw bagage. In het Transit Hotel of -Lounge treft u handdoek en zeep aan. Omdat de overstap-steden allemaal in de tropen liggen zult u bij een bezoek op eigen houtje flink zweten. Neem daarom wat schone kleding mee in de handbagage (of koop deze ter plekke) voor de vervolgvlucht.

U kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec. In de woestijn is het altijd zonnig en droog, tenzij er toevallig een bui valt. Van april t/m oktober zijn de temperaturen het aangenaamst. Het kan dan 's nachts zelfs licht vriezen en in de ochtenduren is het heerlijk fris. Van november t/m maart is het heet. Als u van plan bent langere wandelingen te maken is deze periode niet aan te raden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar the Red Centre ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

U kunt in Australië overal geld pinnen en met een creditcard betalen. Op een aantal (vooral afgelegen) plaatsen rekent men 1-4% kosten voor het gebruik van de creditcard. Vaak is het in winkels ed. ook mogelijk om met een bankpas te pinnen, net als thuis.

Telefoon
In Australië is er alleen mobiel telefoonbereik in de bewoonde gebieden. Dat betekent dat u een groot deel van de vakantie geen bereik heeft, niet onderweg en vaak ook niet bij de afgelegen overnachtingsplaatsen. Wel vindt u overal vaste telefoons, bv. bij tankstations.

Om Australië te bezoeken zijn veel autokilometers noodzakelijk. We hebben geprobeerd ons aanbod zo in te richten dat u de mooiste plekken bezoekt met het minste aantal kilometers. Toch zult u regelmatig afstanden van honderden kilometers afleggen. Ons idee is dat dit ook een deel van de beleving van het continent is en een goed gevoel geeft van de enorme afmetingen en leegte, vooral in Northern Territory, waar het landschap soms een paar uur niet verandert. We adviseren daarom een niet te kleine (middenklasse) auto te huren met airco. Neem uw favoriete muziek mee en  geniet van het rijden op de voor Europeanen ongewoon rustige wegen. In Australië rijdt men links. 

Tijdens het Red Centre arrangement rijdt u ongeveer 1800 km. De wegen in het Northern Territory zijn in perfecte staat en er is bijna geen verkeer. Het beschreven programma is geheel over geasfalteerde wegen te doen. 

4WD auto
Het programma gaat uit van het huren van een 2WD auto. Nadeel is dat u veel wegen 'dubbel' rijdt. U kunt ook een 'rondje' door het Red Centre rijden, maar dit houdt in dat er een stuk van ca. 175 km onverharde weg in de route zit. Hiervoor is een vierwiel aangedreven (4WD) auto noodzakelijk. Als u een 4WD gehuurd heeft heeft kunt u daarnaast ook een aantal leuke afstekertjes maken en wat meer plekken bezoeken dan met een 2WD auto mogelijk is. Het rijden op de onverharde wegen is probleemloos en er komt regelmatig een auto langs, zodat u in geval van pech geholpen kunt worden. Voor een bezoek aan het Red Centre biedt een 4WD iets extra's. Helaas is de huurprijs van een 4WD veel hoger dan die van een 2WD auto. Dit omdat de aanschafkosten hoger zijn, de verzekering duurder is en deze auto's eerder schade oplopen en minder lang meegaan.
Als u er voor kiest om dit arrangement met een 4WD uit te voeren, dan rijdt u op dag 3 niet 600 km, maar 225 km om van Glen Helen naar Kings Canyon te komen. De rest van de dagen is er weinig of geen verschil. Bij boeking kunt u een offerte laten maken voor het huren van een 4WD auto. 

Niet toegestaan in huurauto

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Navigatie
In Australië en Nieuw-Zeeland is het gebruik van Google Maps erg duur vanwege het mobiele datagebruik. We adviseren om thuis de navigatie-app OSMand te installeren. Hiermee kan je gratis de Open Street Map kaarten van de gebieden die je bezoekt downloaden. OSM kaarten zijn wereldwijd beschikbaar en, zeker in de bebouwde gebieden, heel nauwkeurig en ideaal om je weg te vinden tijdens je vakantie. 

Paspoort
Voor een verblijf in Australië hebt u een geldig paspoort (geen identiteitskaart) en een elektronisch visum (ETA) nodig. Indien u de reis combineert met een bezoek aan andere landen houdt u er dan rekening mee dat u mogelijkerwijs voor die landen ook een visum nodig heeft. 

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). Een digitale kopie van alle reisdocumenten in uw mailbox of elders in de 'cloud' is handig.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Australië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Australië hebt u een elektronisch toeristenvisum nodig (eVisitor). Dit is geldig voor meerdere reizen naar Australië binnen 1 jaar, voor in totaal een maximaal verblijf van 3 maanden.
Een eVisitor moet u vóór vertrek online aanvragen op de website van ‘Australian Immigrations' en is gratis (mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en uw paspoort is uitgegeven in één van de landen die vallen onder de eVisitor regels, waaronder Nederland en België). Zonder dit visum hebt u geen toegang tot het land. Voor kinderen die in uw paspoort vermeld staan, dient u een aparte visumaanvraag te doen, met gebruikmaking van uw eigen paspoortnummer.
Klik hier om een eVisitor visum aan te vragen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
De gezondheidszorg in Australië is goed en het risico, ook in de Australische tropen, om allerlei infectieziekten op te lopen is klein.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Medicijnen
Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen . Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Denk eraan de plaatselijke reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2-3 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Australië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Australië zelf komt geen Gelekoorts voor. Hebt u geen geldig vaccinatiebewijs, dan wordt u in quarantaine geplaatst.
Teken

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Kangoeroe's en verkeer
Australië is een veilig land om te bereizen. Met name in de grote steden dient u natuurlijk goed op uw persoonlijke bezittingen te letten. Pas op als u met de auto onderweg bent, de lange afstanden en onverharde wegen veroorzaken vermoeidheid. Dieren als kangoeroes kunnen op elk moment plotseling voor uw auto springen.

Gevaarlijke wilde dieren
De Australische fauna kan een bedreiging vormen en hoewel de kans dat u aangevallen wordt klein is, is het raadzaam te weten wat u aan kunt treffen. Er komen vele soorten giftige slangen en spinnen voor. Aan de tropische noordkust komen kwallen voor met zeer giftige tentakels die tot 3m lang kunnen worden. Zoutwaterkrokodillen (ook in het tropische gedeelte van het land) kunnen ook gevaarlijk zijn, maar als u de waarschuwingsborden en het advies van de lokale bevolking in acht neemt loopt u weinig risico.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uluru_at_sunset.jpg

Australië - Red Centre

Het rode hart van het continent

Actieve rondreis met huurauto langs fraaie resorts

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten