Theth_Spring_flowers_(Ingo_Wilhelm).JPG

Albanië, Montenegro, Kosovo - Balkan Hike Experience, 13 dagen The Balkan Trail, door het hoogste gebergte van de Balkan

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Hiken langs guesthouses, hotels en herdershut

De High Peaks of the Balkan Trail. Deze unieke hike break dwars door en rondom het hoogste gebergte van de Balkan, de Albanese Alpen, leidt je langs fantastische en nog grotendeels ongerepte berglandschappen, langs authentieke bergdorpen met een ongekend gastvrije bevolking en door drie eigenzinnige landen: Albanië, Kosovo en Montenegro. Deze hike moet op je bucketlist!

Uniek aan deze reis

 • Hiken door drie landen: Albanië, Kosovo en Montenegro
 • Beklimming van de hoogste berg van Kosovo
 • Bezoek aan een UNESCO Werelderfgoed-klooster
 • Verblijf bij herders op de hoge alpiene bergweiden
Zwaarte
Comfort

Wonderschoon Albanië

Vijf jaar na een trekking door de Albanese Alpen, keerde ik terug voor een studiereis. Razendnieuwsgierig, want Albanië is een land dat... Lees verder...


Yomads by SNP - Wat wordt jouw volgende avontuur?

Actieve reizen met andere young nomads boek je bij Yomads. In kleine groepen ga je buiten de gebaande paden. Van een hike break in Turkije tot een women-only huttentocht in de Dolomieten.

Bekijk reizen

Dag tot dag

Albanië, Montenegro, Kosovo - The Balkan Trail by Yomads

Deze reis in het kort:

Dag 1: Aankomst in Shkodër

Dag 2: Via het stuwmeer naar de bergen van de Valbona vallei

Dag 3: Uitzicht over de eerste Peaks of the Balkan

Dag 4: Hiken met zicht op de hoogste berg van Montenegro

Dag 5: Klimmen naar Kosovo's hoogste top

Dag 6: Cultuur snuiven in Kosovo

Dag 7: Steile pieken en indrukwekkende uitzichten

Dag 8: Door dennenbossen en langs groenblauwe gletsjermeren

Dag 9: Chill & relax aan het meer van Plav

Dag 10: Door het hart van de Albanese Alpen

Dag 11: Hiken door de Teth-vallei

Dag 12: Afscheid van de Albanese Alpen en terug naar hoofdstad Tirana

Dag 13: Terug naar huis, of verlengen? 

Dag 1

Na aankomst in Tirana rijden we in ongeveer anderhalf uur naar de Italiaans aandoende stad Shkodër. Hier maken we een korte hike omhoog naar het kasteel Rozafa, waar je uitkijkt over de stad. Vanuit ons hotel lopen we het centrum in voor een hapje en een drankje in de stad.  

Overnachting in

Shkodër

Dag 2

Rise and Shine! We moeten vroeg op pad om de ochtendferry te halen die ons over het stuwmeer van Koman richting de bergen brengt. Na een lunchstop wandelen we 's middags door de Valbona vallei. De liefhebbers kunnen even dippen in het Xhemes-meer. We eindigen bij het gezellige guesthouse in het gehucht Kukaj en zien ’s avonds hoe de ondergaande zon de pieken van de Albanese Alpen in een rode gloed zet. De bergen wachten.

Lengte 9 km, wandelduur 3 uur, 400 m stijgen.

Overnachting in

Valbona (Kukaj)

Dag 3

Vandaag begint het echte avontuur! We klimmen vandaag flink en hebben uitzicht over de eerste Peaks van de Balkan. De Perslopit-pas (2039 meter) is het hoogste punt van de dag en ligt onder de berg Kolata (2552 meter), op de grens met Montenegro. Op naar Çerem, een van de hoogste permanent bewoonde dorpen van de Albanese Alpen. We verblijven in een eenvoudig guesthouse met simpel sanitair. Maar de gastvrijheid van de bergbewoners en de met liefde gemaakte maaltijden met groente en fruit uit eten tuin maken het gebrek aan comfort meer dan goed. 

Lengte 14 km, 1400 m stijgen en 950 m dalen, duur 8 uur.

Overnachting in

Çerem

Dag 4

We trekken verder en hebben al snel zicht op de hoogste berg van Montenegro, Zla Kolata (2534 meter). We houden onze ogen open opzoek naar de steenarend. Misschien worden we wel uitgenodigd voor een kopje koffie door een herder die we tegen komen? We hiken door de door gletsjers uitgesleten vallei van Doberdol. Vanavond zijn we te gast in een guesthouse waar we een unieke inkijk krijgen in het leven van de bergvolkeren. 

Lengte 16 km, 900 m stijgen en 300 m dalen, duur circa 6 uur.

Overnachting in

Doberdol

Dag 5

We nemen afscheid van de herders van Doberdol en trekken samen met de pakezels en paarden die onze bagage vervoeren, door de wijde vallei onder de Tromeda / Trekufiri (2366 meter). Deze piek vormt het drielandenpunt van Albanië, Kosovo en Montenegro. Bij mooi weer beklimmen we Kosovo's hoogste top, vanwaar we adembenemend uitzicht hebben over de Dukagjin-vlakte. Aan het eind van de middag worden we met jeeps in anderhalf uur naar de stad Gjakova gebracht. Weer in de bewoonde wereld in het hart van de stad kunnen we even genieten van het comfort van het hotel.

Lengte 14km, duur 6,5 uur, 900 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Gjakova

Dag 6

Lekker voor de afwisseling, vandaag gaan we een dagje cultuur snuiven in Kosovo. In Gjakova gaan we naar een oude bazaar en bezoeken we de Adumi-moskee. We genieten natuurlijk ook van sterke espresso met lokale zoetigheid.    

Hierna rijden we in 40 minuten naar de stad Prizren. Een stad met een Turks karakter. We bezoeken een wijndomein waar we lunchen en uiteraard de wijn kritisch proeven. 

We bezoeken het op de Unesco werelderfgoedlijst geplaatste Decani- klooster, dat op wonderbaarlijke wijze alle conflicten en oorlogen overleefde. Er wordt ons door een monnik duidelijk gemaakt waarom dit een spirituele plek is. We rijden via de Rugova Gorge: Kosovo's nummer 1 outdoor bestemming door naar onze eindbestemming. We verblijven in een gerestaureerd huis op dertienhonderd meter hoogte in het afgelegen dorp: Reka e Allages. 

Overnachting in

Reka e Allages

Dag 7

Via verborgen paadjes wandelen we we naar  de voet van Mt. Hajla (1800 meter). Hier beklimmen we de steile piek, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op Montenegro. We eindigen bij een pension in het schilderachtige dorpje Drelaj. Onze gastheer schreef een boek over zijn ervaringen tijdens het conflict in Kosovo. De familie houdt haar eigen dieren en is een van de weinige die het hele jaar door in de bergen blijft wonen.

Lengte 16 km,1100 m stijgen en 1300 m dalen , 6 uur 

Overnachting in

Drelaj

Dag 8

Na een transfer van circa dertig minuten naar het gehuchtje Liqenat, stijgen we door een idyllisch dennenbos naar twee groenblauwe gletsjermeren (1850 meter). Op de Jelenka-pas (2272 meter) bereiken we het hoogste punt van de dag. We steken de grens met Montenegro over en dalen af naar een klein dorpje. Vanuit het dorpje brengt een busje ons naar Plav (14 km, 40 minuten). Het vakantiecomplex waar we verblijven ligt dicht bij het Meer van Plav (900 meter).

Lengte wandeling 15 km, 1000 m stijgen en 900 m dalen, 7,5 uur wandelen.

Overnachting in

Lake Plav

Dag 9

Vandaag kun je een heerlijk dagje chillen aan de oever van het Meer van Plav. Bij behoefte aan cultuur is in het centrum van Plav is een oude torenwoning te bezichtigen, die als museum is ingericht.

Overnachting in

Lake Plav

Dag 10

In een truck rijden we naar het dorp Vusanje en bezoeken we de Grlja-waterval of de karstbron die het ‘Oog van de Skakavica’ wordt genoemd. Een verweerde grenssteen, verschillende gebouwtjes, sommige hutten en andere verlaten militaire posten staan langs het schilderachtige pad dat ons dwars door het hart van de Albanese Alpen voert. Dit zijn de ‘Vervloekte Bergen’… Nadat we de Peja-pas (1711 meter) bereikt hebben, dalen we over een steile maar goed begaanbare oude handelsweg af tot in het dorp Theth.

Lengte 11 km, 400 m stijgen en 900 m dalen. Duur 6 uur

Overnachting in

Theth

Dag 11

Deze ochtend doen we het rustig aan als we wandelen door in de Teth-vallei. We maken een pitstop in een barretje in een wei.

Wandelduur 3,5 uur, 7 km, 100 m stijgen en 350 m dalen.

's Middags maken we nog een wandeling (2 uur) door een kloof naar de prachtig gekleurde karstbron 'Blue Eye'. De daredevils kunnen een duik nemen in het ijskoude water,.

In Nderlysa wacht een heerlijke lunch op de boerderij waar we overnachten. Onze gastheren verbouwen de meeste groenten zelf en houden allerlei soorten huisdieren. De forel is  gevangen in de nabijgelegen rivier. De middag kun je doorbrengen door te zwemmen in de verfrissende bergbeek of te ontspannen in de tuin onder de fruitbomen. Na een heerlijke feestmaal van biologische ingrediënten genieten we van onze laatste nacht in de bergen.

Overnachting in

Nderlysa

Dag 12

Na het ontbijt nemen we afscheid van de Albanese Alpen en worden we over een spectaculaire pas naar Shkodër gebracht ( rit ca 3 uur). Hier stappen we over in een busje di ons in ongeveer anderhalf uur naar Tirana brengt. Onderweg lunchen we in een klein restaurantje.
Vroeg in de middag arriveren we de hoofdstad van Albanië. Wat een contrast met de stilte van de bergen. Hier kun je bijvoorbeeld de wijk 'Blokku' bezoeken, een chique uitgaans- en winkelwijk. Tijdens ons laatste diner in deze bruisende stad halen we herinneringen op aan de afgelopen dagen en vieren een succesvolle en onvergetelijke reis over de Peaks of the Balkan Trail!

Overnachting in

Tirana

Dag 13

Na een ochtend slenteren door de stad worden we in de loop van de middag in circa twintig minuten naar het vliegveld van Tirana gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Accommodaties

De accommodaties verschillen bij deze reis nogal van comfort. In Sköder, Gjakova en Tirana verblijven we in goede hotels op tweepersoonskamers met eigen badkamer. Hier kun je optioneel een eenpersoonskamer boeken. Dit gaat om 5 nachten. Aan Lake Plav verblijven we 2 nachten in een vakantiecomplex op 3-persoonskamers met badkamer. Zeven nachten zijn we te gast in eenvoudige gasthuizen, midden in de ruige bergen. Hier verblijven we in eenvoudige vier- tot zespersoonskamers eenvoudig met gedeelde faciliteiten. De kamers hebben zowel bedden als matrassen op de grond.

Over de maaltijden

We ontbijten en dineren in de guesthouses, waar we genieten van de eenvoudige, maar smaakvolle gerechten. Op sommige dagen dineren we in een restaurant. Tijdens de wandeldagen wordt voor een picknick gezorgd. Op dag 6 lunchen we bij een wijndomein. 

Wat is bij de reis inbegrepen?

 • Transfer luchthaven - accommodatie (mits jouw vlucht aansluit op het aanbevolen schema)
 • alle overige transfers ter plaatse per minibus en evt terreinwagen conform programma
 • 3 overnachtingen in hotels op basis van tweepersoonskamers met douche en wc (eenpersoonskamers tegen betaling van een toeslag mogelijk)
 • 2 overnachtingen in guesthouse  op basis van driepersoonskamers met douche en wc
 • 7 overnachtingen in eenvoudige guesthouses op 4-6 persoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension plus lunch, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 13
 • bagagevervoer
 • entrees
 • bezoek wijnhuis dag 6
 • boottocht dag 2
 • grensovergangsdocumenten (paspoortgegevens bij boeking toe te sturen)
 • Begeleiding, hulp, en advies van een SNP-reisleider en Albanese Engelstalige berggids

Wat is niet bij de reis inbegrepen?

 • heen-en terugreis
 • eventuele entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Hoe weet ik de route?

Deze reis wordt begeleid door een gecertificeerde SNP-reisleider. Hij of zij toont je de route van de hikes. 

Hoe is deze reis georganiseerd?

Na de boeking ontvang je:

 • Na de boeking ontvang je:
 • De reisovereenkomst per mail en in Mijn SNP
 • 18 dagen voor vertrek ontvang je alle reisinformatie in Mijn SNP
 • Routes en locaties
 • Uitnodiging WhatsApp-groep om je mede Yomads alvast te leren kennen

Is dit een singlereis?

In de groep kom je individuele reizigers tegen, maar het is zeker geen singlereis. De Yomads-reizen zijn ook populair bij koppels en vriendengroepen.

Voor wie is deze reis?

De meeste hikers van het Yomads-aanbod zijn tussen de 30 en 45 jaar. Val je buiten deze leeftijdscategorie, maar lijkt het je leuk om dit avontuur aan te gaan en denk je dat je dit fysiek aankan? Neem dan even contact met ons op.

Goed om te weten

De hikes van de Peaks of the Balkan Route  zijn vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige en vrij slecht onderhouden paadjes pittig te noemen. De bergpaadjes kunnen soms best steil zijn en soms gaan we een stuk off track. De duur van de wandelingen ligt gemiddeld tussen de 3 en 7 uur, zonder pauzes. De afstand varieert van 8 tot 18 kilometer. De hoogteverschillen per dag variëren tussen 200 en 1300 m stijgen en dalen. Een goede wandelconditie en hoog sluitende (berg)wandelschoenen zijn voor deze reis zijn dan ook zeker aan te raden! Door de warmte in de zomer kunnen de hikes iets zwaarder aanvoelen.  Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) , een petje en zonnebrand zijn dan ook onmisbaar!

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet de andere hikers bij aankomst op de luchthaven in Tirana, wanneer je gebruik maakt van de transfer naar de eerste accommodatie. Of bij de eerste accommodatie in Sköder, wanneer je geen gebruik maakt van deze transfer.

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een vlucht vanaf Schiphol met een tussenstop in Wenen naar Tirana. Onderstaand vluchtschema sluit het beste aan op deze reis:

Vluchtschema Austrian Airlines vertrek 6 augustus
OS 378 Amsterdam - Wenen vertrek om 07.00 aankomst 08.50 uur
OS 845 Wenen - Tirana vertrek om 09.50 aankomst 11.20 uur

OS 846 Tirana - Wenen vertrek om 12.05 aankomst 13.35 uur
OS 375 Wenen - Amsterdam vertrek om 14.55 aankomst 16.50 uur

Wij raden aan om de vlucht pas te reserveren als deze Yomads-reis voldoende deelnemers heeft en voorzien is van het label 'Voldoende Deelnemers'.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

De reis is inclusief transfer van de luchthaven naar de accommodatie in Sköder en op de laatste dag van de accommodatie in Tirana naar het vliegveld. Wel horen we graag van je of je hiervan gebruik van wilt maken (door deze optie aan te vinken in het boekingsprocess). De transfer sluit aan op de vlucht van Austrian Airlines van en naar Schiphol zoals bij heen- en terugreis aanbevolen.

Voor een bezoek aan Albanië, Kosovo of Montenegro heb je geen visum nodig. Voor de reis heb je een paspoort nodig dat bij binnenkomst tenminste 6 maanden geldig is.  Dit is omdat voor Kosovo alleen paspoorten zijn toegestaan die bij binnenkomst tenminste 6 maanden geldig zijn. Albanië en Montenegro geldt dat je een paspoort of identiteitskaart nodig hebt, dat minimaal 3 maanden geldig is bij binnenkomst.
Ca. 1 maand voor vertrek dien je, via een beveiligde link die we je doorsturen, je paspoortgegevens door te geven aan onze agent, zodat onze lokale contactpersoon de juiste formulieren voor de grenspassages tussen Albanië, Kosovo en Montenegro kan regelen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Albanië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over de lokale agent

De SNP agent in Albanië heeft onlangs, in het kader van duurzaam ondernemen en duurzaam toerisme, het certificaat TourCert "CSR committed" behaald. Hiermee verbinden zij zich aan een manier van reizen ontwikkelen en uitvoeren, waarin milieu en belangen van lokale bevolking centraal staan. 

Het prijspeil in Albanië, Kosovo en Montnegro is beduidend lager dan in West-Europa. Bovendien zijn vrijwel alle kosten in de reissom inbegrepen. Alleen voor extra persoonlijke uitgaven heb je geld nodig. Denk aan drankjes op het terras. Alleen in de steden Skodër, Gjakovë, Prizren, Plav en Tirana kun je geld wisselen of pinnen. Wij adviseren je vanuit Nederland voldoende euro’s mee te nemen voor de eerste dagen. De Albanese munteenheid is de lek. In Kosovo en Montenegro betaal je met euros.

Alle transfers tijdens deze reis zijn inbegrepen in de reissom en gebeuren per minibus. Ook is er een boottocht per ferry op dag 2. Op dag 5 en dag 10 worden we een stukje in een oude terreintruck op weg gebracht.

Neem je een andere vlucht dan de door ons voorgestelde vlucht, dan kun je wel gebruik maken van de transfer heen en terug naar de luchthaven. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Als je fit bent kun je meer genieten tijdens de hikes. Tip: Loop je schoenen goed in!

Tijdens de wandelingen draag je een kleine rugzak waarin ruimte moet zijn voor een trui of vest, regenkleding, het lunchpakket en een grote (of meerdere kleine) drikfles(sen). In verband met de beperkte ruimte in de auto's of busje dat de bagage vervoert, dien je je gewicht van je bagage  tot 15 kilo te beperken en je dient je bagage in softpacks of weekendtas(sen) te vervoeren. Een waterdichte beschermhoes of flightbag is ter bescherming van je tas of rugzak tijdens het transfer per paard sterk aan te bevelen.

 • max. 15 kg bagage (in weekendtas of softpack rugzak)
 • beschermhoes voor tas of softpack rugzak (ivm transport)
 • Evt. lakenzak en kussensloop
 • GELDIG paspoort (bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig)
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • zaklamp
 • flightbag of rugzakhoes
 • desinfecterende handzeep of gel

Voor de wandelingen

 • stevige, hoogsluitende en goed ingelopen (berg)wandelschoenen, met een stevige zool met flink profiel
 • warme én luchtige wandelkleding
 • handdoek (in de accommodatie in Doberdol worden geen handdoeken verstrekt)
 • eventueel: muts, handschoenen
 • goede regenkleding (geen poncho)
 • lichte, lange wandelbroek
 • zwemkleding en handdoek voor onderweg
 • zakmes
 • zonnebrandolie en zonnebril
 • dagrugzak (25 - 40 liter)
 • 1 of 2 grote drinkfles(sen) (minimaal 1,5 liter)
 • eventueel: powerbank, verrekijker, fototoestel, etc.
 • eventueel: gamaschen
 • eventueel: telescopische wandelstokken
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals rekverband, sporttape, pijnstillers, middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten

Ga je binnenkort op reis naar Albanië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/albanie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/albanie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Montenegro bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/montenegro. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/montenegro/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Kosovo hebt u een paspoort nodig, dat na aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. 

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Kosovo (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Albanië van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wel moet u over voldoende financiële middelen beschikken en een vliegticket voor een terug- of doorreis kunnen tonen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Albanië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Albanië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Ziekenhuis
Albanese ziekenhuizen zijn minder goed uitgerust dan wij gewend zijn. Ook kampen ze met een tekort aan personeel en kan de stroomvoorziening wel eens uitvallen. Sommige doktoren spreken Engels. Toch zal men u de best mogelijke behandeling proberen te geven.

Ziekenvervoer

Buiten de grote steden is vervoer met een taxi (zeg 'Tek Urgjenca', 'Ongeluk en Spoedhulp' tegen de chauffeur) naar een ziekenhuis of Eerste Hulp Post sneller dan met een ambulance.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

Kraanwater

Het kraanwater in Albanië is niet goed genoeg als drinkwater. Drink daarom water uit flessen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. 

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Albanië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Albanië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Gastvrij

Albanië is een veilig land. De Albanezen zijn behulpzaam en gastvrij, ze behandelen buitenlanders respectvol.

Misdaad en verkeer

Criminaliteit en bloedwraak spelen zich in het verborgene af. Natuurlijk is het onverstandig om opzichtig dure spullen en sieraden te dragen. Het gevaarlijkst in Albanië is het verkeer. De wegen zijn soms slecht, men rijdt hard en kruipt nog met drank op achter het stuur.

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.). Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor. Bedenk ook dat Montenegro in een aardbevingsgebied ligt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

tn__MG_9255.jpg

Albanië, Montenegro, Kosovo - Balkan Hike Experience

The Balkan Trail, door het hoogste gebergte van de Balkan

Hiken langs guesthouses, hotels en herdershut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.