Nieuw in ons aanbod: de SNP Family Special ’Tuinroute Actief én Anders’, een 16-daagse rondreis vanuit Kaapstad tjokvol activiteiten die voor ouders even leuk zijn als voor kinderen. Jeroen Bruil zette de reis uit en bezocht Zuid-Afrika met zijn vriendin en zoontjes van toen 2,5 en 5 jaar. Wat maakt deze reis uniek, en waar genoten zijn kinderen (en hij!) het meest van?
Spannend, zo’n nieuwe reis!
En wat voor een! Je reist vanuit Kaapstad naar het oosten door de wijngebieden en de Kleine Karoo en dan terug langs de kust, door het meest afwisselende gebied van Zuid-Afrika. Wat deze reis uniek maakt is dat hij tjokvol zit met excursies en activiteiten die leuk zijn voor kinderen en volwassenen samen. Het mooiste voorbeeld is misschien wel de wijnproeverij bij de wijngaard van Neethlingshof, aan het begin van de reis. De volwassenen proeven witte en rode wijnen en de kinderen hebben intussen een éigen proeverij, met chocolademelk, appelcider, een mini-pannenkoek en een cupcake en nog veel meer lekkers. Bij Stellenbosch ga je fietsen door de wijngaarden. Je krijgt dan een bagagekarretje mee, dus als je wilt kun je je kinderen op sleeptouw nemen. Er is tijdens deze reis ook veel contact met Zuid-Afrikanen, bijvoorbeeld bij de township tour in Knysna. Dan gaan de kinderen al snel samen voetballen of van de glijbaan, terwijl het voor de ouders razend interessant is om meer te leren over de recente geschiedenis van Zuid-Afrika.
Zie je wel wilde dieren? Bij ‘Zuid-Afrika’ denk ik meteen aan het Kruger Nationaal Park.
Maar dat is niet het enige park in Zuid-Afrika! Tijdens deze reis bezoek je het Addo Elephant National Park, in grootte het derde nationale park van Zuid-Afrika. In 1930 begonnen ze met zo’n elf olifanten, nu leven er tussen de vijf- en zeshonderd. Behalve olifanten leven er ook giraffen, nijlpaarden, neushoorns, wildebeesten, gnoes en zebra’s. Zelfs luipaarden kun je zien als je geluk hebt. Maar de kleine dieren zijn ook fascinerend, zoals de luipaardschildpad en de ‘meskruier’, een mestkever die z’n eieren legt in zelfgerolde balletjes van olifantenpoep.
Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan Monkeyland, een apenopvang in Plettenberg Baai en aan de pinguïnkolonie in Betty’s Baai. Tijdens de walvisexcursie vanuit Gansbaai zie je bultruggen maar ook witte haaien. Wat wij zelf ook een hoogtepunt vonden was het bezoek in Oudtshoorn aan een struisvogelfarm waar we de piepjonge struisvogelkuikens voorzichtig mochten aaien. Ze zijn héél zacht en ongelofelijk aandoenlijk, met die grote ogen. Echt om verliefd op te worden. In de buurt van Oudtshoorn slaap je trouwens in een volledig ingerichte safaritent, dat vinden kinderen ook geweldig. Je hebt daar een waanzinnig uitzicht op de Swartberg Mountains en je kunt vanaf je veranda de zebra’s en gnoes observeren.
Over overnachtingen gesproken, je overnacht ook in een township in Melkhoutfontein.
Ik ben echt blij dat we dat op hebben kunnen nemen in de reis. De homestay in Melkkhoutfontein is een prachtig voorbeeld van toerisme dat ten goede komt aan de bevolking, en het is ook gewoon enorm leuk en leerzaam als je daar komt. Het leven speelt zich af op straat, en dat leidt altijd tot leuke ontmoetingen. Veel van de huizen zijn voorzien van prachtige muurschilderingen die het verhaal vertellen van Melkfontein. Je logeert bij een van de Kamamma’s, de vrouwen die zijn opgeleid om een homestay te runnen en ze vinden het erg leuk als je meehelpt met het bereiden van de lunch en het diner. Verder bezoek je de botanische tuin, waar je als bezoeker zelf een inheemse boom mag planten. Anthea Rossouw, de initiatiefneemster van de Dreamcatcher Foundation, woont daar zelf en komt vaak even langs om uitleg te geven. Dat is zo’n inspirerende persoonlijkheid, het is echt bijzonder om met haar te praten.
Even over de reistijd: je zou deze 16-daagse reis kunnen maken in de meivakantie, zomervakantie of kerstvakantie. Welke reistijd is het meest geschikt?
De meivakantie is echt ideaal. Je zit dan op de overgang tussen zomer en winter en de temperaturen zijn aangenaam, zo tussen de 15 en 30 graden. Het is bovendien een rustig reisseizoen. De kans is alleen klein dat je walvissen ziet, maar pinguïns en dolfijnen en haaien zijn er wel.
In onze zomervakantie is het in Zuid-Afrika winter. Hou er dan rekening mee dat je behalve zonnige dagen ook een paar dagen regen kunt hebben. Een groot voordeel is dat je in juli en augustus zéker walvissen zult zien. Bovendien is het in de zomervakantie gemakkelijker om de reis te verlengen, bijvoorbeeld met een bezoek aan Kaapstad.
Tijdens onze kerstvakantie is het in Zuid-Afrika hoogseizoen, dus het is belangrijk om vroeg te boeken. De vluchtprijzen liggen hoger en de temperaturen zijn heerlijk warm tot zelfs zeer warm in het binnenland. Het is wel een levendige gezellige periode, omdat de Zuid-Afrikanen dan ook vakantie hebben.
Tot slot, wat zijn jouw favoriete herinneringen?
Een van de hoogtepunten vond ik de wandeling in het Robberg Nature Reserve. Er is een prachtig en goed gemarkeerd wandelpad van zo’n tien kilometer, met uitzicht over de oceaan. Lekker wandelen met je gezin, ver weg van de massa, ik vond het heerlijk. Je kunt de wandeling ook inkorten tot twee kilometer, dat deel is ook geschikt voor de allerkleinsten en net zo mooi. Een lokale ranger wees ons nog op de contouren van een witte haai, beneden in het water.
Het watertubing op de Storms River was ook een belevenis. Dan ga je zittend in een zwemband de rivier af, over een rustige stroom tussen steile rotswanden. Peddelen met je kont in het water, daar wordt iedereen vrolijk van. Maar vaak zijn het ook kleine dingen die je het meeste bijblijven. Ik genoot van mijn zoon die met zoveel toewijding de plantjes water gaf in Melkhoutfontein, tijdens de homestay bij de kamamma’s. Gasten mogen daar een paar endemische planten in de grond zetten, om een steentje bij te dragen aan de herbeplanting. De zorg die hij had om die plant met de gieter goed water te geven, zodat die later een grote, sterke boom zou worden, dat was zo mooi om te zien. En daarna mochten ze ook nog meehelpen een muur te schilderen. Dat was helemaal een feest!
3 Tips van Jeroen
1 Over waterschaarste hoef je je in Zuid-Afrika dit jaar geen zorgen te maken. Er is in 2018 voldoende regen gevallen en bovendien heeft de bewustwordingscampagne vorig jaar heel goed gewerkt om het watergebruik te verminderen. Het kraanwater is in de meeste accommodaties gewoon drinkwater, dus neem vooral ook je veldfles mee, of de Grayl, zodat je die kunt vullen en geen plastic flessen hoeft te kopen.
2 Deze SNP Family Special is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf zes jaar, maar met iets jongere kinderen kun je de reis ook goed maken. Bel dan even met onze reisadviseurs, dan passen ze de reis aan en regelen ze bijvoorbeeld accommodaties met kinderbedjes en een huurauto met kinderzitjes.
3 Omdat excursies ter plaatse volgeboekt kunnen zijn, hebben we de leukste standaard opgenomen in het reisprogramma. Dat maakt de reis wellicht wat prijziger, maar het voorkomt teleurstellingen als je er bent.
Dreamcatcher Foundation Te gast in de township
Met je verblijf in Melkhoutfontein ondersteun je een project dat is opgezet door de Dreamcatcher Foundation. Deze organisatie is vooral bekend vanwege de ‘homestays’ en de ‘cook-ups’, waarbij bezoekers kunnen overnachten bij of koken met een ‘Kamamma’ (Xhosa voor ‘vrouw die een kind op de rug draagt’). Maar er zijn nog talloze initiatieven, zoals het inzamelen van afval dat als het kan wordt hergebruikt in kunstwerken en de aanleg van een botanische tuin in Melkhoutfontein. Met een verblijf in een homestay ben je echt te gast bij de lokale bewoners. Je ervaart hun hartelijkheid en hun uitdagingen. Ze zijn trots dat je bij hen verblijft. Het is een prachtige manier om vrienden te maken in Zuid-Afrika. Meer informatie: www.dreamcatcherfoundation.nl.
Daarom Zuid-Afrika!
- Kindvriendelijk
Zuid-Afrika is heel kindvriendelijk en accommodaties en restaurants zijn ook ingesteld op kinderen.
- Veilig
Autorijden is veilig, je rijdt zeker in het binnenland vooral over rustige wegen. De afstanden zijn kort, de wegen worden goed onderhouden.
-
Lekker eten!
Kinderen zijn dol op de flapjacks, kleine pannenkoekjes en de friszoete appelcider. Alles wat je maar voor het ontbijt kunt bedenken, is er. Vlees en vis zijn van hoge kwaliteit en worden vaak gegrild op de braai, de barbecue. Er zijn ook volop gerechten voor vegetariërs. Salades, pasta’s, pizza’s, als je wilt glutenvrij, het kan allemaal.
- Budget
Zuid-Afrika is betaalbaar, het prijsniveau is lager dan in Nederland, voor €15 per volwassene heb je een smaakvol diner, inclusief (goede!) wijn.
- Leerzaam
Een meerkatsafari in Oudtshoorn, een bezoek aan de township in Knysna, vogels spotten vanuit de kano in het Wilderness National Park. Ook de verhalen over Apartheid zijn onlosmakelijk verbonden met Zuid-Afrika en kinderen pikken daar veel van op. Dit is echt een reis waarna kinderen op school een spreekbeurt houden of werkstuk maken over Zuid-Afrika, omdat ze onderweg zoveel hebben opgestoken.
Zuid-Afrika, Westkaap en Oostkaap: Tuinroute Actief én Anders
Deze reis is een SNP Family Special voor kinderen van 6 jaar en ouder - gezinsvakantie per huurauto langs hotels, logdes en homestay, 16 dagen
Zwaarte: ++
Comfort: +++
Tekst: Anne Wesseling
Benieuwd naar het volledige reisprogramma?