Frankrijk - Franse Ardennen, 4 dagen Fietsen langs de Maasroute

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Korte fietstocht, met de Maas als leidraad, langs twee interessante steden en een vriendelijk dorp in de Franse Ardennen. De Maasfietsroute loopt van de bron bij Langres tot Hoek van Holland. Wij combineren een stukje van de Maasroute, net over de Belgische grens, met het groene platteland. Hier fiets je langs dorpjes, kastelen, abdijen en versterkte kerken. In Charleville-Mezieres bezoek je het Place Ducale, in Sedan het indrukwekkende kasteel. De Maasroute leidt je langs kanalen, sluizen, bruggen en oude industrie, maar vooral veel groene natuur. Een mooie dwarsdoorsnede door dit interessante grensgebied. Door nachten bij te boeken kan je de tocht verlengen tot een 5-, 6- of 7-daagse fietsvakantie.

Uniek aan deze reis

 • Het enorme Kasteel van Sedan
 • Goed gemarkeerde en veilige fietsroutes langs de Maas
 • Het beroemde plein van Charleville-Mezieres
 • De meanders van de Maas
 • Glooiend landschap van de Franse Ardennen
 • Abdij van Mouzon
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Franse Ardennen - Maas

Korte weergave van het programma

 • Dag 1 aankomst in Sedan
 • Dag 2 fietsen naar Signy-l'Abbaye
 • Dag 3 fietsen naar Charleville-Mezieres
 • Dag 4 fietsen naar Sedan, einde arrangement

Bekijk het uitgebreide programma bij de losse dagen

Dag 1

Aankomst in het centrum van Sedan, gelegen onder het imposante kasteel.

Kies je ervoor twee nachten in Sedan te verblijven, dan kan je een fietstocht maken naar de Abdij Notre Dame in het dorp Mouzon aan de Maas. Je maakt een een rondje door het stille, glooiende achterland van Sedan. Vanaf Mouzon fiets je terug langs de Maas. Fietstocht 46,5 km, 180 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Sedan

Dag 2

Je begint met een stuk van de Maasroute, lekker vlak over een fietspad. Na 15 km verlaat je echter de Maas en peddelt het glooiende landschap van de Franse Ardennen in, met enkele pittige klimmetjes. In het groene landschap liggen verstilde dorpjes. Launois sur Vence is wat groter, hier kan je een kijkje nemen bij Le Relais de Poste aux Chevaux uit 1654, een wisselplaats voor postkoetspaarden op de route Parijs - Sedan en Amsterdam - Marseille, nu een museum en monument. Je eindigt de dag in het vredige Signy l'Abbaye. Fietstocht: 52,5 km, 270 m stijgen en 230 m dalen. 

Kies je ervoor twee nachten in Signy-l'Abbaye te blijven, dan kan je een glooiende fietstocht maken naar Rocquigny, Een sympathiek dorpje met een voor de streek typische versterkte kerk. De route gaat over kleine landweggetjes en volgt deels de Route des Eglises Fortifiees de Thierache. Fietstocht: 44,5 km, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Signy-l'Abbaye

Dag 3

Over smalle weggetjes trap je door het groene landschap richting Charleville-Mezieres. Het begint met een stevige klim, maar dan daal je voornamelijk af langs een riviertje. Chateau de Montcornet.is een indrukwekkende ruïne met veel ondergrondse gangen, maar vergt een fikse inspanning. Waarom liggen kastelen altijd zo hoog? Gelukkig valt er daarna ook weer af te dalen, zodat je op tijd op een terras aan het bekende Place Ducale in Charleville-Mezieres kunt zitten. Dit symmetrische plein is omringd door monumentale panden van gele natuursteen. 
Fietstocht: 37 km, 320 m stijgen en dalen.

Kies je ervoor twee nachten in Charleville-Mezieres te blijven, dan kan je een fietstocht langs de Maas maken in noordelijke richting. De Maas heeft zich hier in mooie lussen diep ingesneden in de heuvels van de Ardennen. Bij het plaatsje Monthermé mondt de Semois uit in de Maas. Na een rondje langs de Semois, een compleet andere rivier dan de Maas, keer je terug over de schitterend aangelegde Véloroute de la Meuse. Fietstocht 66,5 km, 250 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Charleville - Mézières

Dag 4

Van Charleville fiets je over de vlakke Maasroute terug naar Sedan. Onderweg passeer je allerlei sluizen, kanalen, andere waterwerken en oude industrie, maar vooral ook weer onverwacht veel groen. Fietstocht: 34,5 km, 80 m stijgen en 65 m dalen.
Je haalt je bagage op en levert eventueel de huurfietsen in. Daarna is er tijd om huiswaarts te keren of naar een andere bestemming in Frankrijk door te rijden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We hebben sfeervolle overnachtingsplekken uitgezocht in de historische centra van Charleville-Mézières en Sedan en in het dorp Signy l'Abbaye.
Je overnacht altijd op kamers met privé badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen.
Voor de lunch kom je onderweg genoeg winkeltjes en eethuisjes tegen.
In Sedan en Charleville-Mézières kan je zelf een restaurant uitzoeken. In Signy l'Abbaye is de keus minder groot, maar kan je goed eten in de auberge waar je overnacht.  

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2, 3 en 4 (1 koffer/tas van max. 15 kg p.p.)
 • SNP digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele fietshuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Over de activiteiten

Deze afwisselende fietstocht gaat deels over de lange afstands fietsroute langs de Maas. Deze etappes zijn nagenoeg vlak en gaan over een vrijliggend fietspad. Als je de Maasvallei verlaat, fiets je over autoluwe asfaltweggetjes door glooiend terrein, met meestal geleidelijke stijgingen en soms een kuitenbijter. Soms is een drukkere weg niet te vermijden. Er zijn wat korte stukken over onverharde weggetjes om een drukkere weg te vermijden.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. In elke overnachtingsplaats bieden we een interessante rondtocht aan, die je kan maken als je er een extra nacht bijboekt. Je kan de 4-daagse tocht dus uitbreiden naar een 7-daagse.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 77,- per persoon)

Hiermee reserveer je een goede hybride fiets. Deze fiets heeft voldoende versnellingen, verlichting, bagagedrager met minimaal één achtertas, stuurtas, bidonhouder, reparatieset, helm pomp en slot. 

E-Bike (vanaf € 119,- per persoon)

Hiermee kun je een volledig uitgeruste E-bike reserveren. Deze fiets heeft voldoende actieradius en versnellingen, verlichting, computertje, bagagedrager met minimaal één achtertas, reparatieset, helm pomp en slot. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Sedan is 335 km. Je kan in Sedan gratis parkeren op een openbare parkeerplaats.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Sedan .

Het station van Sedan ligt op 1,5 km van het centrum waar je hotel ligt. 

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober.

We raden aan een fietshelm te dragen (verplicht voor kinderen onder de 12).
Indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort kun je deze zelf mee nemen.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Franse Ardennen

Fietsen langs de Maasroute

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.