Frankrijk - Vercors, 8 dagen Kalkkliffen en weidse plateaus

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Schitterende fietsvakantie door een woest en adembenemend mooi natuurgebied. Je fietst over smalle, spectaculaire weggetjes, uitgehakt in loodrechte rotswanden, door kleine tunneltjes en langs diepe kloven. Van weidse vergezichten tot ondergrondse spelonken. Bovenop het plateau wacht je een heel andere wereld: van bloemrijke keteldalen tot schaduwrijke bossen.

Uniek aan deze reis

 • Lekker eten na een inspannende dag
 • Aangenaam in de zomer
 • Met of zonder bagagevervoer
 • Kloven en kalkmassieven
 • Leuke overnachtingsplekken
 • Spectaculair mooi landschap
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk - Vercors

Hoog, woest, verlaten en adembenemend mooi. De Vercors is een rotsplateau bekend om haar spectaculaire wegen die hier in het begin van de 19e eeuw in de steile rotsen zijn uitgehouwen. Kilometers lang boren smalle weggetjes zich door loodrechte wanden. Kleine tunneltjes torsen het gewicht van de metershoge kalkmassieven erboven. IJzingwekkende gorges schieten de eindeloze diepte in. Het vormt tezamen een spectaculair decor voor een onvergetelijke fietsreis. Het pittoreske St-Paul-les-Romans vormt je toegangspoort tot de Vercors. Eenmaal op het plateau aangekomen na een pittige kuitenbijter, is het goed fietsen door lommerrijke bossen, bloemrijke keteldalen en glooiende valleien. De slingerende weg naar de Col de Rousset biedt onvergetelijke vergezichten over de heuvels rond Die en de noordelijke Provence. Maar de schoonheid van de Vercors is niet alleen oppervlakkig, hij gaat ook dieper. Stap van het zadel en begeef je in de fascinerende onderwereld van grotten, spelonken en onderaardse rivieren, zoals de grotten van Choranche en de Luire..

Dag 1

Aankomst in St-Paul-lès-Romans of St.Lattier.

Overnachting in

St-Paul-lès-Romans of St.Lattier

Dag 2

Deze eerste fietsdag is bedoeld om rustig in te fietsen. Je maakt een rondrit in noordelijke richting door afwisselend heuvelland. Onderweg fiets je door St. Antoine l' Abbaye, een mooi dorp met een indrukwekkende abdijkerk uit 1297. Langs de route veel walnoten bomen, dit is het gebied van de Noix de Grenoble. Tijdens de hele tocht houd je zicht op het ruige massief van de Vercors. De grijze rotswanden zien er ontoegankelijk uit, maar morgen weet je beter. Fietstocht ca. 40 km met 550 m stijgen en dalen.

Overnachting in

St-Paul-lès-Romans of St.Lattier

Dag 3

Vandaag klim je naar het plateau van de noordelijke Vercors. Eerst fiets je noordwaarts, parallel aan het massief, door een vrijwel vlak landschap. St. Nazaire-en-Royans met zijn opvallende aquaduct, biedt een prettig terras voordat je aan de klim naar het plateau begint. Heel geleidelijk stijgt het tot aan Pont en Royans met de beroemde 'hangende huizen' boven de rivier de Bourne. Daarna ontdek je de imposante rotswanden van de Gorges de la Bourne. Spectaculair nauwe doorgangen en donkere tunneltjes leiden je omhoog naar Villard de Lans op 1000m hoogte op het plateau van de Vercors. Onderweg passeer je bij Choranche een van de mooiste grottencomplexen van Frankrijk. Fietstocht: ca. 55 km, met 1000 m stijgen en 200 m dalen.

Overnachting in

Villard de Lans

Dag 4

Je kan vandaag een rondrit maken door twee grote valleien in de noordelijke Vercors. Vanuit Villard fiets je naar de groene vallei van de wintersportplaatsjes Autrans en Meaudre. Gelijk valt op dat de oudere huizen typische trapgeveltjes hebben. In deze relatief vlakke vallei wordt veel gelanglauft. Na een versterking bij de lokale horeca begin je aan de klim naar Col de la Croix Perrin van 1218m. Vanaf de beboste bergkam daal je af naar Lans en Vercors en vandaar over smalle weggetjes, met mooi zicht op de vallei en de hoge rotspieken erboven naar Villard de Lans. Fietstocht ca. 40 km  met 500m stijgen en dalen.

Overnachting in

Villard de Lans

Dag 5

Via een stil weggetje verlaat je de vallei van Villard de Lans. Je komt langs Valchevrière, hoog boven de Gorges de la Bourne. Dit dorpje is in 1944 verwoest omdat er verzetstrijders (maquisards) verstopt zaten. Het is niet herbouwd en het kapelletje staat er nog als monument. Afwisselend door bos en langs weidegebieden, met op het laatst een lange afdaling, bereik je St.Martin en Vercors. Het is dan niet ver meer naar La Chapelle, maar met een venijnige klim aan het eind. La Chapelle is het grootste dorp in de zuidelijke Vercors, met op donderdagochtend  (en in de zomer ook op zaterdag) een gezellige markt. Fietstocht: ca. 35 km met 600m stijgen en 800m dalen. 

Overnachting in

La Chapelle en Vercors

Dag 6

Vanuit La Chapelle fiets je omhoog naar het ruige Plateau van Vassieux. In de pré historie was er in Vassieux een atelier waar vuurstenen pijlpunten, bijlen en messen werden gemaakt. Op deze plek is een modern museum gebouwd, dat een bezoek waard is. Uit de meer de recente geschiedenis is er een museum en begraafplaats naar aanleiding van de alles vernietigende aanval van de nazi's op dit bolwerk van verzetsstrijders in juli 1944. Via de Col Alexis (1222m) bereik je de Col de Rousset. Je kan hier door de tunnel fietsen om een blik te werpen op de enorme rotskliffen aan de zuidkant van de Vercors waar vaak Vale Gieren rondcirkelen. Dan begint een verdiende afdaling naar St. Agnan, waarbij je onderweg de bekende Grotte de la Luire kunt bezoeken. Het is dan niet ver meer naar La Chapelle. Fietstocht: ca. 40 km, met 600m stijgen en dalen.

Overnachting in

La Chapelle en Vercors

Dag 7

Vanuit La Chapelle (800m) is het gelijk flink aanpoten naar de Col de Carri (1202m). Maar het is een mooie klim, niet al te steil en met veel uitzicht. Door de uitgestrekte bossen van het Foret de Lente bereik je Col de la Machine, waar je afdaalt in de schitterende Combe Laval. Hier is met veel moeite een spectaculaire weg langs en door de loodrechte rotskliffen aangelegd. Na een mooie afdaling wacht een gezellig terras in het levendige St.Jean en Royans. Daarna rol je terug naar de Isère en bereik het beginpunt van je mooie fietstocht door de Vercors. Fietstocht ca. 50 km met 600m stijgen en 1200m dalen.

Overnachting in

St-Paul-lès-Romans of Saint Lattier

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in vriendelijke hotels en chambres d'hôtes op kamers met een privé badkamer.
In St.Paul of Lattier verblijf je in een sfeervolle chambres d'hôtes.
In Villard-de-Lans ben je te gast in een comfortabel hotel in het centrum.
In Chapelle en Vercors wordt het hotel door 3 zussen heel duurzaam gerund. In de mooie tuin is een natuurzwembadje (en op een steenworp ligt het grote gemeentelijke zwembad).

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt voor je klaar. 
Spullen voor een lunchpakket kun je onderweg inkopen. Vaak kan je onderweg ook in een eethuisje of op een terras lunchen.
Het avondeten wordt overal prima verzorgd in de overnachtingsadressen. Alleen in Villard-de-Lans is het avondeten niet inbegrepen en kan je zelf kiezen of je in het hotel blijft eten of liever in een ander restaurant.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 5 diners
 • Bagagevervoer (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon)
 • Fietsroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (bij te boeken)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekering

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Een pittige fietsvakantie, met aardig wat hoogtemeters. De klims zijn niet heel steil, maar een lange adem heb je wel nodig. We hebben geprobeerd om zo rustig mogelijke weggetjes op te zoeken. 
Je kan de tocht prima met een racefiets doen. De onverharde stukjes in de beschrijving zijn kort en je kan deze makkelijk omzeilen, via een asfaltweg.

Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Je bagage wordt voor je vervoerd. Wil je liever wat spullen in je fietstassen stoppen en het zelf vervoeren, dan kan je dit bij boeking aangeven en krijg je korting.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement geen extra (rust-)dag boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Transfers

Korting bij geen bagagevervoer

Als je je bagage niet wilt laten vervoeren tijdens je fietsreis door de Vercors, krijg je korting.

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 119,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met voldoende versnellingen, uitgerust met voorvering, bagagedrager, achtertas, stuurtas, fietscomputer, helm, pomp, bidonhouder, reparatiesetje, verlichting en slot.

e-bike (vanaf € 193,- per persoon)

Je kunt voor deze reis ook een e-bike, een fiets met electrische trapondersteuning huren. Deze fiets, van het gerenommeerde Duitse merk Kalkhoff, is uitgerust met Bosch elektromotor, 10 versnellingen, schijfremmen, bagagedrager met achtertassen, stuurtas, kilometerteller, slot, pomp, reparatiesetje, verlichting en helm.

Voorwaarden: Je dient dit bij boeking aan te geven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - St-Paul-les-Romans bedraagt ca. 1025 km. Je kan je auto veilig parkeren bij de eerste accommodatie (afhankelijk van de accommodatie gratis op straat of betaald op het terrein). Aan het einde van de reis keer je hier weer terug.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Valence-TGV.

Vanaf Valence-TGV neem je de lokale trein naar Romans-Bourg-de-Péage. Hier neem je buslijn MAR14 van het Gare Multimodale naar St-Paul-lès-Romans, bushalte Grande Place. Een taxi kan ook (ca. 8 km). Je kan vanaf Valence ook rechtstreeks per taxi naar je accommodatie (ca. 18 km).
Klik hier voor bustijden van Gare Multimodale Romans naar St-Paul-lès-Romans, bushalte Grande Place .

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren. 

Je kan dit arrangement elke dag starten tussen 1 mei en 31 oktober. In het voorjaar is het doorgaans fris en zonnig weer. In de maanden juli en augustus is het in de Vercors prima fietsen, vanwege de aangename temperaturen op het plateau. In het begin van de herfst zijn de temperaturen aangenaam en met name de kleuren in de natuur zeer bijzonder.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Vercors ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vercors

Frankrijk - Vercors

Kalkkliffen en weidse plateaus

Fietsvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.