Top 5 multi-activity reizen Voor het hele gezin

Voor iedereen wat wils

Bij de vakantiekeuze in een gezin met kinderen duurt het soms even voordat alle neuzen dezelfde kant op staan. De waterratten willen een bestemming die letterlijk spettert. De berggeiten zoeken het liever hoger op. En dan zijn er nog die af en toe eigenlijk even in de remmen willen knijpen; een paar uur helemaal niets onder een zomers zonnetje. Een moeilijke keuze? Nee, hoor. Waarom kiezen als het hele gezin aan zijn trekken komt op een multi activity reis.

Multi activity reizen zijn gezinsreizen waarbij je de mogelijkheid hebt om tal van verschillende avontuurlijke activiteiten te combineren. Sommige gebieden zijn immers te veelzijdig om slechts op de wandelschoenen of fiets te ontdekken. Het zijn natuurlijke speeltuinen die zich net zo goed lenen voor rotsklimmen als raften, en van alles er tussenin. Omdat het programma ook genoeg ruimte laat voor eigen invulling, kan (een deel van) het gezin tussendoor bovendien prima de batterij weer opladen door even terug te schakelen in de luierstand of op eigen houtje de omgeving te verkennen. Op deze vijf multi activity reizen bijvoorbeeld.

1. Sierra de Guara

Aan de zuidkant van de Spaanse Pyreneeën ligt een gebergte dat zich onmogelijk in een hokje laat proppen. De Sierra de Guara combineert de eindeloos glooiende olijf-, amandel- en wijngaarden van de Somontano met de ruige kalksteenpieken van de Sobrarbe. Tezamen smeden beide gewesten zo een decor waar zowel Bourgondiërs als buitensporters hun hart kunnen ophalen. Doordat het water in de bergen tal van imposante kloven heeft uitgesleten heeft de regio een reputatie hoog te houden onder liefhebbers van canyoning: de sport waarbij je door de kloven klautert, klimt, springt, waadt, zwemt en abseilt.

Wie de voeten liever droog houdt, kan in de Sierra de Guara bovendien een stevig potje sportklimmen of klettersteigen op een spectaculaire klim met ladders en staalkabels. De zon laat het ondertussen zelden afweten, doordat de bergen bijkans elke regenwolk de deur wijzen. Voor de kinderen een heerlijk temperatuurtje dus om de luxe tunneltent op de camping één nacht te verruilen voor een begeleide bivak in het veld. Wie weet spot je zelfs een van de vier giersoorten die in dit unieke natuurgebied rondcirkelen.

Bekijk deze reis

2. Écrins (dal van Freissinières)

Na terugkomst uit in het Parc National des Écrins zou je het liefst niemand over dit gebied vertellen en de vakantiefoto's stiekem verstoppen in een verborgen mapje op je computer. Dat de toeristen vanuit Briançon of Guillestre niet en masse de bergen in trekken, mag overigens een wonder heten. Met zongebleekte 'vierduizenders', woest kronkelende rivieren en bonte bergbossen is de streek voor buitensporters van alle markten thuis.

Een gebied dat zoveel in zijn mars heeft, verdient een reisprogramma met dezelfde diversiteit. Of je nu onder begeleiding wilt abseilen van watervalletjes, op eigen houtje in een bergmeertje wilt poedelen, hoog boven het dal van Freissinières aan een bergwand wilt bungelen of op de oevers van de Durance de knotsgekke capriolen van de lokale 'rodeo-kanoërs wilt bekijken': op deze multi activity reis kan het allemaal. Elke dag maak je kennis met een andere bergsport. En daarbuiten is het heerlijk bijkomen in jullie volledig ingerichte familietent.

Bekijk deze reis

3. Mercantour

De bergen kunnen er nog zo fier boven de horizon uittorenen, maar in werkelijkheid is er in de Mercantour maar één de baas: het water. Millimeter voor millimeter knabbelt het zich al eeuwenlang een weg door dit rafelrandje van Frankrijk, prachtig weggeschurkt tegen de grens met Italië. Het resultaat is een keur aan kloven in alle soorten en maten. Van gemoedelijk glooiend tot wolkenkrabberrecht en van lekker lauw tot k-k-k-koud.

Crammassouri. Clue des Mujouls. Ruisseau de Planfae. Riou de Pierrefeu. Ruisseau d'Audin. Tijdens vijf dagtochten doe je op deze reis steeds een andere kloof aan. Eenmaal in een pak van neopreen gewurmd en met een helm op je hoofd is het zaak om de baan van de rivier te volgen. Hoe? Glijden door glibberige gootjes, plonzen van rotsen of gewoon even op je rug met de stroming mee dobberen; niets is te gek tijdens zo'n canyoningavontuur. Na afloop wacht er bij het eigen tentenkamp op de camping bovendien een fijn zwembad voor iedereen die nog niet genoeg heeft van al die waterpret.

Bekijk deze reis

4. Tirol

In het plaatsje Pfunds, dichtbij het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Italië, is het één grote beestenboel. Bij het hotel lopen geitjes, varkentjes, konijnen, paarden, koeien en katten die allemaal vragen om geaaid en geknuffeld te worden. Naast deze gezelligheid rondom het hotel, kun je ook deelnemen aan de gemeenschappelijke activiteiten of spelen in de speeltuin. Voor de ouders is het ook heerlijk vertoeven, met een zwembad en wellness om de hoek. 

Tijdens deze avontuurlijke week slinger je door de boomtoppen en raft je over de wilde golven van de Inn-rivier. Ook klim en klauter je in een wetsuit door de kloven tijdens een canyoningavontuur. Als laatste leer je hoe het is om een echte jager te zijn, terwijl je met pijl en boog schiet op plastic dieren. 

Bekijk deze reis

5. Écrins II (dal van Vallouise)

Eerlijk is eerlijk: dit gebied hadden we natuurlijk al gehad. Maar daar in het zuidoosten van La Douce France valt zoveel avontuurlijks te beleven dat je het onmogelijk in één 8-daagse reis krijgt gepast. In tegenstelling tot de eerder beschreven reis overnacht je niet in een ingerichte familietent, maar in een comfortabel chalet in het dal van Vallouise. Het optrekje is zelfs uitgerust met een ruime sauna en buitenjacuzzi. Welkome extraatjes voor het vermoeide lijf na een dag ravotten in de buitenlucht.

Ook nu staat er natuurlijk raften en via ferrata op het programma. Maar er is meer. Een speurtocht naar de Glacier Blanc bijvoorbeeld, die ook in de zomermaanden zijn witte gletsjertong uitsteekt. Of een rit door een zomerse rodelbaan. Of lekker klauteren in het bladerdak van een klimbos vol loopbruggen, touwladders en tokkelbanen. Allemaal in één vakantie.

Bekijk deze reis